PetrGebelt (ID 7201)

Petr Gebelt


napsat vzkaz | zařadit do bookmarku | přidat do adresáře
Registrační ID:7201
Online/offline status:OFFLINE
Datum posledního zalogování:11:39:15 21.11.2021
Datum naposledy vložené fotografie:18:44:09 29.12.2010
Bodů:7960
PP5 předplaceno do:---
Komentářů:1044
Veřejně přístupný přehled fotek:přímý link
Fotografií:55
Fotoalbum://petr.gebelt.album.photopost.cz
Bodů/fotku:144.73
Bookmarkován:0x
Recenzí:0
Bookmarkován (s fotkami):0x
 Fotogalerie: //www.photopost.cz/petr-gebelt/7201/fotograf.html
Technická data:
Canon EOS 40D
Canon EOS 300D
sigma 18-50mm 2,8
zoom SIGMA 70-300mm
canon 50mm 1,8

úpravy fotek - PSE4 & PSE5
Poznámky a vzkazy:
PHOTOPOST.CZ, KDE JSEM SE PŘED 6 LETY REGISTROVAL, JIŽ NEEXISTUJE! Stal se z něj server na sdílení fotek bez nejmenšího vztahu k fotografii jako takové. Prostě CVAK a tady mi ohodnoťte, jak se náš Karlíček krásně šklebí do foťáku či náš Rex udělal krásné hovínko na koberec.

http://www.gebelt.cz

body se snažím nedávat a ani je nevyžaduji.
spíš mi jde o komenty!!!

za těch let, co jsem tady, vím, že na těch mi záleží daleko více (jsou-li míněny upřímně a alespoň trochu konstruktivně)

Možná začínám být poslední dobou příliš kritický k fotkám ostatních ale i svým. Je to pravděpodobně důsledek velkého rozmachu digitálních fotoaparátů a levných zrcadlovek. Na jednu stranu mě to těší, na druhou štve. Lidé si začli tak nějak myslet, že čím budou mít dražší a lepší foťák, tím budou mít i hodnotnější fotografie. Bohužel tomu tak není a v mnoha případech je to vidět. Fotka je sice po technické stránce celkem pěkná (aby ne, foťák za 50.000 + objektiv za 30.000 přece ví, jak technicky na to), ale jaksi kompozici, náladu a hlavně správný moment to už foťák zařídit neumí. Tady na PP taková fotka však dostane většinou vysoké bodové hodnocení.

Foťák je pro fotografa jen prostředek - podobně jako pro malíře štětec, plátno, barvy... - pro vyjádření sama sebe. Každý, kdo to myslí s fotografií vážně, by měl trochu času věnovat literatuře. Bohužel i s tou se roztrhl pytel a v poslední době radí pomalu každý Pepa, co má foťák dva dny v nějakém "odborném" časopise pro dámy, jak mají správně fotit svého domácího mazlíčka. A "odborné" kurzy, které slibují, jak vás stoprocentně naučí fotit v přirozeném prostředí (což pro ně znamená odrazové desky, rozptylovače, blesky a ateliér; velmi přirozené) za neuvěřitelné peníze. Kdepak jsou časy fotografických kroužků?

Digitální věk "povýšil" fotografii na skutečný monstrózní stroj na peníze bez ohledu na umělecký dojem a potěšení, co nám fotografie přinášela. Jeden příklad za všechny. Nedávno jsem fotil na jedné oslavičce s přáteli. Druhý den se mě kamarád zeptal, kolik mám fotek. Já měl tak kolem 60 za ten večer. Jeho číslo bylo 10x vyšší. Kolik z nich asi bude opravdu kvalitních...?

No každému, co jeho jest.

P.S.: Nechápu neustálou kritiku PSE (photoshop elements) od některých uživatelů. To si skutečně myslí, že mám tolik peněz, abych měl LEGÁLNĚ Photoshop?? Nebo používají nějaký jiný výjimečný program, o kterém nevíme? Zvláštní. Pravděpodobně PSE ani nikdy nezkusili...

EDIT 2021:
Tak jsem po cca 11 letech zavítal na photopost. Když čtu svůj komentář výše, jen se mi to potvrzuje. Za 10 let je to snad ještě horší. Ostatně se divím, že tento web ještě existuje vzhledem k tomu, že se zde nic nezměnilo celé desetiletí. Krom toho pro lidi existuje "instáč" nebo FB. Ale nostalgie je to pěkná, když pročítám zprávy :)