Akt – naučte se fotografovat kreativně (Zoner Press, první vydání, 2007)


Martin (Andy) Hlaváč | : - | POSLAT ZPRÁVU


Zaměření knihy.
Tato kniha je novým členem sekce knih „pro grafiky a fotografy“, svou filozofií se řadí mezi tituly s přídomky „Naučte se“. Vydavatelství tak označuje knihy, které mají čtenáři mimo jiné zpřístupnit nějakou dovednost. Zaměřením se jedná o redakční výběr českých autorů/fotografů aktu, přiblížení jejich práce jak fotografiemi, tak doplňujícím textem.

O aktu obecně, historie.
Úvod knihy je vysvětlení pojmu akt, jeho žánrovému členění, odstavec je věnován i oblíbené otázce, kdy akt přestává být erotickým a stává se pornografickým. Historickým souvislostem a historii aktu jako fotografické disciplíny je věnováno několik stran, čtivě je zpracoval fotograf a historik fotografie Pavel Scheufler. Je to určitě zajímavé a docela rozsáhlé čtení.

Obsah technické části.
V další části se stejný autor zabývá kompletní „technologií“ aktu, tedy přístupem fotografa, vztahem fotograf – model, především pak použitím světla jako vůbec základního atributu fotografického aktu. Letmo se přitom dotýká i fotografické techniky, hledání stanoviště, dokonce i právního vztahu model – fotograf. Obsáhlejší část textu je věnována tvůrčí stylizaci fotografického aktu, kde po výčtu různých technik stylizace autor posléze jednotlivé techniky rozvádí a vysvětluje. Tato část knihy je velmi cenným materiálem pro fotografa seznamujícího se s aktem jako fotografickou disciplínou. Výborný informativní text je doplněn řadou fotografií, které ilustrují danou techniku stylizace nahého těla. Co se týče těchto doprovodných fotografií, jsou zde opravdu výborné snímky, ale subjektivně se najdou i fotografie kvalitou diskutabilní, což je drobná výtka směrem k redakční práci na výběru fotografií. Co se týče výčtu různých technik, jistě není kompletní, a zřejmě to ani nebylo záměrem. Přesto mi ale chybí poměrně známá a vysoce kreativní technika tvorby aktu, pracovně nazývaná „malování světlem“. Dle mého názoru by tuto techniku použití extrémně dlouhých časů a nasvěcování jen přesných míst těla stálo za to zmínit. Třináctibodové „Závěrečné shrnutí pro fotografa aktů“ je nicméně dobře zjednodušující a popisné.

Výběr z tvorby českých fotografů aktu.
Následuje nosná část knihy, kde se postupně představí třiadvacet českých fotografů aktu. Každý autor je uveden textem k jeho tvorbě, jakož i faktografickými údaji v samostatném odstavci. Sympatické je, že až na výjimky sami autoři osobně promluví v textu ke čtenáři. Za Františka Drtikola se tohoto úkolu ujal Vladimír Birgus, Taras Kuščynskyj promlouvá prostřednictvím vlastního textu z roku 1967. Jan Saudek svůj text formuloval zřejmě jako dopis čtenářům, a to způsobem sobě vlastním, cituji: „Nedbat rady od nikoho – tedy ani ode mne. Kolik je fotografů, tolik je stylů.Jen vy sami určujete, co chcete vyslovit – ale neměly by v tom chybět tři ingredience, obdiv, pokora a Touha.“ Tyto myšlenky určitě pozitivně osloví široký okruh čtenářů této knihy.

Co je na knize sympatické.
Vyzdvihl bych především odvahu, s jakou autoři výběru zařadili do knihy jak všeobecně známé autory, tak úplně neznámé (alespoň prozatím) fotografy. Nevsadili tedy na jistotu, ale snažili se podat jakýmsi způsobem „kompletní“ nástin české tvorby v oblasti aktu. Výběr ukazuje český akt v mnoha podobách, jsou tu fotografie klasiků, soudobé práce i ukázky možností, jež nabízí současná „digitální“ doba. Ruku v ruce s podrobným popisem tvůrčích technik to z knihy činí takřka nepostradatelnou příručku, zejména pro začínajícího fotografa v této oblasti. Myslím, že se velmi povedla grafická stránka knihy, grafici odvedli výbornou práci, pro tisk je použit kvalitní papír, samotné fotografie jsou také víc než dobrou ukázkou české fotografické „školy“.

Shrnutí.
Vydatelství Zoner Press se povedla další kniha, určená širokému spektru čtenářů, od amatérských fotografů až po obdivovatele estetiky lidského těla. Kniha je na internetových stránkách vydavatelství nabízena za 359 Kč. Za své peníze dostanete soubor kvalitních fotografií aktu, ve výborné grafické úpravě a kvalitní vazbě. Na internetové adrese vydavatelství www.zonerpress.cz můžete v sekci knihy pro grafiky a fotografy nalézt stručný popis knihy, včetně pěti plnohodnotných ukázek ve formátu PDF ke stažení, což je více než dost k posouzení kvality knihy.






PROFIL AUTORAPatrik Janotka | 20:27:38 09.10.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pekna kniha, pokryva siroky rozsah ceske tvorby...

PROFIL AUTORAAndrej Anry Lukáč | 15:04:02 13.09.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

já jen upozorňuju ... nic víc ... :o)) ..... budu fotit (f)akt ...............>

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 14:40:41 13.09.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

na co tobě bude, snad se nechystáš fotit akty?? :-)

PROFIL AUTORAAndrej Anry Lukáč | 11:33:27 12.09.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

za týden ( 18.9.2007 ) je v 16.30 v Paláci knihy Neoluxor na Václaváku křest a autogramiáda AKTu http://www.neoluxor.cz/o-neoluxoru/palac-knih-luxor/literarni-setkani/ .... možná budete chtít vidět, přijít, zůčastnit se ... :o) .................>

PROFIL AUTORAAndrej Anry Lukáč | 10:32:03 30.08.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

dobrá recenze, Andy ... knížku mám, proto vím o čem mluvíš ... palec hore ... :o)) ...............>