Domácí vyvolávání ČB filmů


Martin Hruby | : - | POSLAT ZPRÁVU


Cílem tohoto článku je podat totálním začátečníkům v oblasti černobílé fotografie krátký a stručný návod k vyvolávání klasických černobílých filmů. Nejsem expertem v tomto oboru, za svůj život jsem vyvolal jenom snad 200 filmů, ale pro účely tohoto článku bych se považoval za dostatečně fundovaného.

Začněme pokusem o definici klasického černobílého filmu (dále jen ČB): černobílý film je výrobcem obvykle identifikován na krabičce nápisem "Film for black and white prints", případně "Black/White negative film". V žádném případě na krabičce nesmí být nápis C41 nebo něco podobného. Tuzemským výrobcem ČB filmů je firma Foma, v zahraničí je výrabí například Ilford (PAN F, FP4+, HP5+, Delta), Kodak (T-MAX, TRI-X, Technical PAN), FUJI (Neopan) a AGFA (APX). Zcela určitě není ČB filmem Kodak Portra BW, to je tak zvaný monochromatický film.

Krok č. 1.: Zakoupení ČB filmu

Pro úplně první krůčky s ČB technologií můžu doporučit levné a poměrně kvalitní filmy domácí produkce. Za malý peníz pořídíme film FOMA T200 (přibližně 60Kč) a nafotíme ho. (tady musím upozornit, že tento film má časté výrobní vady). O kousek dražší, ale o třídu lepší materiál nese název Ilford PAN 400 (stojí přibližně 95Kč). V tomto článku nebudu počítat s hazardéry a budu postupovat s předpokladem nafoceného Ilfordu (musel jsem jenom splnit vlasteneckou povinnost a zmínit se o Fomě).

Krok č. 2.: Vybavení se chemií a vyvolávacím nářadím

Nářadím se vybavíme nejlépe v bazaru za lidové ceny. Budeme potřebovat tzv. vývojnici. Na bazarovém trhu stále ještě koluje vývojnice značky Plastimat se dvěma cívkami. Vstoupíme tedy do bazaru a prodavači oznámíme: "chtěl bych koupit vývojnici značky Plastimat na dvě kinofilmové cívky". Bude to stát něco pod sto korun. Zkusíme vývojnici zkontrolovat - na to stačí laický úsudek. V obchodě s potřebami pro domáctnost zakoupíme ještě dva trychtýře, plastikovou lžičku(údajně na míchání koktejlů) a v drogerii dvě litrové lahve destilované vody. Pro fajnšmekry bych ještě doporučil zakoupení odměrného válce na 100-200 ml (obchod pro chemiky, nebo opět fotobazar). Zkušení jedinci si vystačí se štamprdlí. Teploměr se bude hodit taky.

Ať už vyvoláváme jakýkoliv film, ve většině případů vystačíme s legendární vývojkou Ilford ID-11. V obchodě s fotografickými potřebami zakoupíme balení na 1l za přibližně 140Kč. V tom stejném obchodě koupíme i tzv.ustalovač - nejlépe značky FOMAFIX od Fomy. A poslední chemikálií je tzv. smáčedlo. Jedná se v podstatě o lepší odmašťovací prostředek typu Jar na nádobí. Do nedávné doby to ještě vyráběla Foma v přidruženém závodě v Polsku, ale už to zabalili. Tudíž jsme nuceni koupit smáčedlo od Ilfordu (Ilford Ilfotec - 60Kč). Takže, náklady na chemii jsou:

vývojka Ilford ID-11 (1 litr)  - 140Kč
ustalovač Foma FOMAFIX (0.5 l) - 60 Kč
smáčedlo Ilford ILFOTEC - 60Kč

Ještě dodám, že ID-11 je prášková vývojka a proto se dodává v krabici. Smáčedlo se ředí hodně moc, a proto vydrží na stovku filmů.

Krok č. 3.: Příprava chemie

Jak jsem již naznačil, ID-11 je prášková vývojka a je proto nutné z ní udělat kapalnou vyvolávací lázeň. V ilfordí terminologii se jí říká "stock". Ve vnitřní straně obalu (krabičky) je postup na přípravu stocku, ja ho ještě pro jistotu rozeberu tady.

Prášek je rozdělen do dvou pytlíků - A a B. Vývojka se "vaří" při teplotě kolem čtyřiceti stupňů. Odměříme 750 ml destilované vody, ohřejeme ji na 40 stupňů, vsypeme a rozmícháme pytlík A. Po úplném rozpuštění prášku A to samé provedeme s pytlíkem B - prášku B je víc a proto vsypáváme postupně. Mícháme do konečného rozpuštění a pak dolejeme 250 ml destilované vody. Výsledný roztok se nazývá ID-11 stock. Po uvaření stocku ho ještě necháme 2-3 hodiny odstát a slijeme do připravené plastikové lahve. Vývojky nesnáší kontakt se vzduchem - pokusíme se zmačknutím lahve vyhnat veškerý vzduch a lahev uzavřeme.

Ustalovač FOMAFIX je kapalný koncentrát a příprava pracovního roztoku ustalovače je tudíž jednodušší. Na všech chemikáliích všech výrobců se ředění píše ve formátu X+Y a je tím míněno X množství koncentrátu smísit s Y množstvím vody (ideálně destilované). V případě FOMAFIXU to je 1+5 a proto odměříme 100 ml FOMAFIXu a smícháme ho v připravené láhvi s 500 ml destilované vody. Dostaneme pracovní roztok ustalovače.

Krok č. 4.: Příprava na vyvolávání, namotávání filmu do cívky

Vyvolávání filmu probíhá ve vývojnici, kterou již máme zakoupenu z bazaru. Prohlédněme si její vnitřek:

Vývojnice Plastimat je složena z hlavní nádoby, šroubovacího víka a bílého přiklápěcího víčka. Uvnitř je tyčka s kolíčkem a dvě cívky. Uvolníme kolíček a sundáme cívky z tyčky.

Cívka má pohyblivé boky a v určitém místě na okrajích boků najdeme na každé straně něco jako mačkací kolík. Jeho funkcí je přidržovat film během namotávání do cívky. Trénování namotávání provádíme na zkušebním filmu, nejlépe prošlém nebo zn. Foma. Začátek filmu zastřihneme kolmo a ještě odstřihneme kousky rožků - film má pak rovný začátek se zaoblenými okraji. Namotávání filmu musí probíhat v naprosté tmě - ideálním místem je koupelna nebo záchod bez oken. Pokusíme se i světelně utěsnit všechny škvíry a podobně.

Postup namotávání - sedneme si v koupelně na stoličku, připravíme si nůžky, film, cívku, tyčku se zacvaknutým kolíčkem, nádobu vývojnice a šroubovací víko vývojnice. Doporučuji věci logicky rozmístit ve své blízkosti a zapamatovat si jejich polohu. Vložíme začátek filmu do cívky a film přidržíme cvakátkem na okraji. ZHASNEME. Motání probíhá rytmicky takto (cívku držíme oběma rukama, kazeta filmu je směrem k nám, motá se směrem od nás):

1. pravé cvakátko držíme, levé je volné
2. otočíme pravým talířem cívky (film se posune dovnitř)
3. stiskneme levé cvakátko, pustíme pravé a vrátíme pravý talíř zpět
4. pustíme levé cvakátko a opakujeme od bodu 1.

Během namotávání současně vymotáváme taháním film z jeho kazety. Na konci film ustřihneme, domotáme konec do cívky, najdeme tyčku s kolíkem, kolík sundáme, nasadíme cíku na tyčku, upevníme ji kolíkem tak, aby se na tyčce nehýbala a vložíme celek do nádoby vývojnice. Zašroubujeme černé víko a film je v bezpečí uložen ve vývojnici. Můžeme rozsvítit.

Namotávání filmu do cívky vyžaduje určitou zručnost a zkušenost. Můžeme to několikrát zkoušet na pokusné Fomě za světla - vřele doporučuji. Časem to pro nás bude hračka.

Krok č. 5.: Příprava pracovních roztoků na vyvolávání

Vyvolávání ve vývojce by mělo probíhat při konstantní teplotě 20 stupňů. Pomocí teploměru s dostatečnou přesností a lavoru s vodou temperujeme lahev s vývojkou na teplotu 20 stupňů. V okamžiku dosažení kýžené teploty můžeme přikročit k prvnímu vyvolávacímu kroku - vyvolávání v negativní vývojce ID-11 stock. Intenzita vyvolávání filmu a konečný efekt je SILNĚ závislý na teplotě vývojky. S rostoucí teplotou vývojky se i film vyvolává intenzivněji. V případě pochybností volíme variantu převolání a tedy raději teplotu o stupínek vyšší. Snažíme se tak zabránit podvolání filmu (je ekvivalentní nedostatečně exponovanému filmu).

V krabičce filmu najdeme doporučené doby vyvolávání (v případě Ilford PANu 400 volaném v ID-11 stock je to tuším 7 minut). Připravíme si stopky (já používám hodinky s kalkulačkou zakoupené ve vietnamském stánku na tržnici). Sejmeme bílé víčko a vlijeme vývojku do vývojnice. Na jeden film postačí vlít 350-400 ml vývojky (je uvedeno na vývojnici). Dolijeme a spustíme stopky. Zacvakneme bílé víčko a klepneme celou vývojnicí o vanu (uvolní se vzduchové bublinky).

Každý výrobce doporučuje trošku jiné překlápění vývojnice. V zásadě je třeba říct, že se vývojka musí při vyvolávání v určitém rytmu promíchávat. V případě ID-11 se vývojnice překlápí (překlopení znamená otočit vývojnici víkem dolů a zpátky - provádíme plynulým pohybem). Okamžitě po nalití vývojky překlápíme nepřetržitě 30 sekund, pak se 30 sekund nic neděje a pak na začátku každé minuty překlápíme 10 sekund. Takže, sedmiminutové vývolávání probíhá podle harmonogramu:

čas nula - nalijeme vývojku, spustíme stopky, zaklopíme bíle víčké, praštíme vývojnicí
0:0 - 0:30 - překlápíme, pak vývojnici odložíme
1:0 - 1:10 - překlápíme, pak vývojnici odložíme
to se opakuje každou minutu
6:0 - 6:10 - překlápíme, pak vývojnici odložíme
7:0 - začneme vylévat vývojku

Vývojku vyléváme zpět do lahve - tady oceníme zakoupený trychtýř. Já osobně mám dva trychtýře různých barev pro odlišení vývojkového a ustalovačového trychtýře. Musíme se vyrovnat s faktem, že nádobí potřísněné fotografickou chemií již nikdy nejspíš nebude úplně čisté. Snažíme se zbytečně neprodlužovat vylévání vývojky a tím i kontakt vývojky s filmem.

Okamžitě po odstranění vývojky musí dojít k přerušení vyvolávání. Provádíme ho tak zvanou přerušovací lázní. Na trhu existuje několik vhodných chemikálií pro přerušování, znalci ale doporučují použít obyčejnou vodu. Já osobně vývojnici ponořím do lavoru s temperovanou vodou (dál již jí nebude potřeba). Takto propláchnutý film (můžeme zase 1 minutu překlápět) je zbaven zbytků vývojky z vývojnice.

Posledním krokem procesu je ustalování. Nalijeme ustalovač, zaklapneme bílé víčko a během ustalování občas vývojnici překlopíme. Foma doporučuje ustalovat tři minuty, já doporučuji ustalovat 5-6 minut a znalci doporučují ustalovat po dobu kouření jedné cigarety. Speciálně u filmů s tzv. T-krystaly (T-grain  - Kodak T-MAX, Ilford Delta, Foma T200) se doporučuje ustalovat ještě déle (i 10 minut). Ale pozor - hodinové ustalování by již mohlo film poškodit. U ustalovače předpokládám pokojovou teplotu - obecně se doporučuje film vystavovat v průběhu procesu stále přibližně stejné teplotě.

Dokončíme ustalování a ustalovač slijeme zpět do lahve (přes ten druhý trychtýř). Nyní by mělo dojít k tak zvanému praní filmu. To lze vyřešit v umyvadle tekoucí vodou o teplotě přibližně 20 stupňů. Během praní průběžně kontrolujeme teplotu vody. Na trhu existují speciálně vypírací hadice, které významně krátí čas praní a šetří vodu, ale tím se nemusíme zatím znepokojovat.

Po vyprání otevřeme vývojnici, ještě nakonec film zalijeme destilovanou vodou a přidáme pár kapek smáčedla. Ale určitě jenom pár kapek! Několikrát zakvedláme tyčkou ve vývojnici, ať se smáčedlo rozředí v destilce. Smáčíme jednu minutu. Smysl smáčedla je urychlit schnutí filmu.

Film zavěsíme na málo frekventované a bezprašné místo. Typickým takovým místem je koupelna. Na dolním konci film zatížíme nekolika kolíčky na prádlo. Schnutí trvá asi hodinu.

Závěr

Výsledkem je perfektně vyvolaný a nepoškrábaný film. Celá procedura trvala přiližně dvě hodiny. Náklady na vyvolání jsou kolem dvaceti korun. Opravdu se to nedá pokazit. Popsal jsem nejjednodušší postup kvalitního vyvolání filmu - znalci se můžou dopouštět řady různých zlepšení, o kterých snad bude pokračovací článek.

Zkusme si shrnout hlavní zásady:
  1. zakládání filmu provádíme suchýma a čistýma rukama v naprosté tmě. Vývojnice se zašroubovaným černým víkem nevpustí k filmu světlo. Bílé víčko odnímáme v okamžicích změny lázně
  2. veškeré lázně (včetně výpírací) musí mít teplotu kolem dvaceti stupňů (tolerance je pět stupňů). Speciálně vývojka musí mít přesně dvacet stupňů
  3. ustalovač je fotograficky nebezpečná chemikálie - kam padne, tam ustálí. Kromě samotného ustalování se snažíme vyvarovat kontaktu ustalovače s fotografickým materiálem
  4. vyvolávání vývojkou je časově a teplotně kritická fáze procesu - vývojnici odkládáme do vytemperovaného lavoru s vodou a sledujeme stopky. Dodržujeme rytmus překlápění - je důležitý pro výsledný kontrast a provolání všech částí filmu. 
  5. Do vývojnice lijeme dostatek vývojky a ustalovače - film musí být zcela ponořen v lázni, ale vývojnice nesmí být úplně vrchovatá (pak nefunguje překlápění)

Kapacita chemikálií

Každá lázeň má svou funkční kapacitu, která s jejím používáním klesá. V případě práškových vývojek od Ilfordu doporučuje výrobce prodlužovat vyvolávání podle následujícího schématu:

první film - normální doba vyvolávání podle doporučení výrobce (napsáno na krabičce)
druhý film - doporučená doba + 10% doporučené doby (110% doporučené doby)
třetí film - 120% doporučené doby
desátý film - 190% doporučené doby

Vyvolávácí kapacita ilfordí vývojky (1l stocku) je deset filmů. Kapacita připravených 600 ml FOMAFIXu je přibližně 10 filmů, ale vzhledem k jeho ceně nemá smysl šetřit a lázeň použijeme na ustálení tak čtyřech filmů. Speciálně filmy s T-krystaly vyžadují relativně čerstvý ustalovač a delší ustalování. Uvedená čísla se samozřejmě liší u různých konkrétních vývojek a ustalovačů. V žádném případě se nevyplácí šetřit chemií nebo používat příliš starou chemii.

Připravené roztoky uchováváme na studeném tmavém místě (třeba v lednici). Lahve řádně označíme. Vymačkáme vzduch z lahve s vývojkou. Dobře skladovaná vývojka ID-11 stock vydrží nejméně půl roku.






ZOBRAZIT VŠECHNY PŘÍSPĚVKY

PROFIL AUTORAMatrin Bognár | 01:22:48 23.12.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ja som asi 1hodinu pred prečitanim tohto članku vyvolaval film, teda so msa o to aspon snažil, a teraz som zistil prečo sa nevyvolal..naprosta tma:D ja som to robil pri červenom svetle, ževraj sa to mohlo...takže asi nemohlo, bo som všetko urobil jak je tu napisane a neurobil som nič..film je čierny:D nevadi..aj zajtra je den.:)

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 12:18:11 30.10.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

neliší. Většina vývojnic je i na SF, jenom se roztáhne cívka.

PROFIL AUTORAJaroslav Mencl | 13:53:38 21.10.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Děkuji pěkně, je nejvyšší čas, abych to už taky zkusil.
Zaujalo mě praní 20 minut v tekoucí vodě, to mi připadá brutálně neekologicé :o( Poohlédnu se po těch hadicích.
Otázka ke středoformátu - liší se to nějak jinak než potřebou nějaké větší vývojnice?

PROFIL AUTORARadek Kraus | 00:41:00 05.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

dekuji mockrat - super clanek!!!

PROFIL AUTORAPavel Dragula | 15:44:43 05.03.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Navod super.Neni co dodat nebo vytknout ;)

Jen bych zoufalym zacatecnikum dal jednu radu. Zatrihnete si rohy filmu DOKULATA ;)

Az budete zpoceni brecet v naproste tme nad filmem zaseklym v plastimatce, nepanikarte a v klidu si odrolujte z civky 20 cm ven a zkuste to znovu. Kdyz by to neslo, zkuste si 1. vymotat 20cm ze špulky 2. namotat 20cm na civku a znova

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 15:28:13 12.04.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

dobry, skusil sem to, mam ozajstne dva vyvolane filmy...po zvacsaninach som tak postupil uz i k filmom :))))
autorovi obrovska vdaka a chvala na jeho hlavu, bez toho by som to nezvladol, a najskor sa ani nepokusil :)

PROFIL AUTORAMilan Křepelka | 09:53:06 27.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Dobry, chci to zkusit, pak dam vedet jak to dopadlo.

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 16:59:37 13.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ano, lahve od alkoholu jsou idealni....vyvojka s vuni pseudo-whisky, martini, piva... ;-)

PROFIL AUTORAPavel Brádka | 20:55:34 09.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Mám jeden bezva tip pro uchování vývojky( negativní nebo i pozitivní) Osvědčily se mi litrové lahve od whicky Ballantines. Jsou tmavě hnědé, prostě ideální. A potěší vlastně 2x! :-)))

PROFIL AUTORARufus Bufus | 18:18:38 23.10.2004 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

nejlepsi si je koupit hloupej digitalni teplomer,co nenameri mene jak 30 C :-(

PROFIL AUTORAaa* tomáš štumpa | 16:58:07 22.10.2004 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

DIKY, DIKY, DIKY! pomoci tohoto navodu jsem si dnes vyvolal svuj prvni film! a ted tu na nej koukam, visi mi tu i s obrazkama, jsem unesen! diky moc :) ceka me jeste dlooouha cesta, ale diky za nakopnuti :)

PROFIL AUTORAdodo simko | 12:22:07 30.08.2004 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

po prvom vyvolavani som dospel k mensim korekciam v martinovom texte:
a, v texte nie je doba prania filmu ... takze minimalne 10 minut ....(ja som z nedockavosti pri prvom filme pral asi minutku dve :))
b, ako uz pisal peto: prerusovaci kupel - stamperlik octu na jeden film + zvysok voda ....

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 13:26:07 23.01.2004 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

PRERUšOVACí KúPEľ : ja po rýchlom vyliati vývojky pustím do nej čistú vodu, teplu 15-20-25 stupňov .(prerušovaci kúpeľ by mal mať +/- 5 stupňov teploty vývojky. Po rýchlom vypláchnutí vylejem cca 1/2 obsahu vody z tanku von a dolejem ju octom (čo je 8% kyselina octová) nechám postať 1 minútku .... Potom 2 minutky ešte periem pomalým prúdom vody 15-20 stupňov ... Záver : prerušovadla sú vyrábané na báze kyslých roztokov ako ocot, citro .... Je ich zbytočné kupovať, lacná a 100% náhrada je ocot alebo citro extrakt. Dávam ich vždy od oka.... aj do prerušovacieho kúpeľa pri vyvolávaní pozitívov.

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 13:12:36 23.01.2004 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

To Martin Pala : tma je len 50% dôležitá pri skladovani STOCKU , dôležitá je na druhých 50% teplota. Odporúčam chladné miesto 5-10 stupňov. Tak Ti vydrží aj 1-2 roky. Teda ak nevoláš films často ....

PROFIL AUTORAMartin Mikuš | 13:23:23 31.10.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Martin > v kazdom pripade dakujem za clanok, pretoze prave ten ma konecne postrcil k tomu, aby som si zacal vyvolavat filmy sam. zatial mam za sebou 2 uspesne vyvolania a je to celkom pohoda :)) dik !

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 09:12:34 27.10.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

oprava: ilfordi smacedlo se jmenuje ILFOTOL !!!

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 11:39:26 21.10.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Martin: i redene vyvojky jsem tu zminil. Studuj datasheety filmu a vyvojek. A beztak se to vsecko probira ve foru "Dilna c.1" :-)

PROFIL AUTORAMartin Mikuš | 15:39:28 20.10.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

a co vyvojky? viete poradit, ktora je na co vhodna? skusil som tu ID11, ale co tak ine, nie v stocku? mnoho ich ma kratsie casy, co moze byt narozcnejsie na presnost dodrzania casu.. (mozno iba teoreticky) a zaujimalo by ma, ktore su viac kontrastnejsie a ktore naopak.. a aky maju vplyv na zrno..

PROFIL AUTORAJakub Slížek | 18:07:51 10.10.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No s tím praním je to údajně tak, že stačí vodu ve vývojnici vyměnit cca 4x. První várku otočíme 10x , druhou 20x, 3. 30x , 4 . 40x , pak zalejeme destilkou s kapkou smáčedla. Je to podle jakési renomované studie, prý ve čtvrté dávce vody už je podíl chemikálií prakticky nulový. Já to míchám cca v šesti dávkách vody, pro jistotu, a je to v pohodě.

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 12:04:55 10.10.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ivan: neopsal :o) Ten casopis neznam :o)

S Jobo hadici peru podle nalady 5-8 minut. Bez hadice15-20 minut v tekouci vode kolem 20 stupnu.

PROFIL AUTORAMartin Mikuš | 16:44:43 07.10.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

no fakt a ako dlho to prat bez hadice?

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 02:00:31 20.09.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

SAkra Martine neopsal jsi to z od Karbusického z PhotoLife č. 32 12.02/1.03????
Tam taky neuvádí jak dlouho se to má prát v tekoucí vodě... :-)))))))))))))))

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 10:38:32 15.04.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

C41 je norma Kodaku na vyvolavaci proces barevnych filmu. Monochromaticky film je C41 film, ktery se tvari jako cernobily. Klasicky CB film pracuje na uplne jinem chemickem principu. Takze, monochromaticky film se vyvolava C41 procesem a zvetsuje na barevny film (tzn. zpracuje ho libovolny lab). CB film se vyvolava zde popsanym procesem a zvetsuje se na klasicke CB papiry. Rozdil v obrazove kvalite je velky - CB film ma peknejsi zrno, vetsi ostrost, kontrast a podobne. Monochro film vypada jak vysledek z digitalu - je to ploche.

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 12:52:19 14.04.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jelikoz jsem uplny zacatecnik, ptam se co je C41, resp. jaky je rozdil mezi cb a monochromatickym filmem?

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 10:27:41 25.02.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

martin: vyrobce uvadi 2 (myslim) mesice v lahvi se vzduchem a 6 mesicu v lahvi bez vzduchu. Pry pri dobrem skladovani (temno, chlad, bez vzduchu) vydrzi i rok

PROFIL AUTORAmartin palla | 13:01:04 24.02.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ako dlho sa moze skladovat v tme ten "stock"????

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 17:58:45 09.02.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

evzen: -))) dycky se do me nejaky jeste vleze :-))

PROFIL AUTORAevzen kalab | 22:39:21 06.02.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

kdyz tu resite to presnou koncentraci:

Profesor filosofie stal pred svou tridou, vzal beze slova velkou prazdnou sklenici od
majonezy a zacal ji plnit kameny velkymi asi 5 cm. Kdyz ji naplnil, zeptal
se studentu, jestli je plna. Studenti souhlasili.

Pak vzal profesor krabici oblazku a vysypal je do sklenice. Trosku s ni
zatrepal a oblazky vyplnily mezery mezi vetsimi kameny. Potom se opet zeptal
studentu, jestli je sklenice plna. Studenti opet se smichem souhlasili.

Nyni vzal profesor krabici s piskem, vysypal ho do sklenice a pisek
samozrejme vyplnil i ty nejmensi mezery.

"A nyni si predstavte," rekl profesor, "ze to je vas zivot. Kameny jsou ty
podstatne veci - vase rodina, vas partner, vase zdravi, vase deti - zkratka
veci, ktere v pripade, ze vse ostatni ztratite, stale dokazi naplnit vas
zivot. Oblazky jsou ostatni veci, ktere take stoji za povsimnuti - vase
prace, vas dum, vase auto. Pisek, to jsou vsechny ostatni malickosti."
"Kdyz naplnite sklenici nejprve piskem, nezbyde zadne misto pro kameny a
oblazky. A stejne je to i v zivote. Pokud vynalozite veskerou energii na
malickosti, nebudete mit prostor pro dulezite veci. Venujte pozornost vecem,
ktere jsou dulezite pro vase stesti.Stanovte si svuj zebricek priorit. Zbytek je jenom pisek."


Na to vstal jeden ze studentu, vzal sklenici, kterou profesor i ostatni studenti meli za plnou a nalil do ni lahev piva, ktere si samozrejme naslo svoje misto a lahev byla teprve nyni opravdu plna.

To dokazuje, ze bez ohledu na to, jak plny je vas zivot, prostor na pivo se
vzdycky najde.

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 10:32:45 27.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jan: vsak oni to tak pisou jenom pro zmateni uzivatelu :o)))

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 08:44:07 27.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Zkusil jse o weekendu jedno zvěrstvo. Vzal sem litr destilky a rozmíchal sem v něm vývojku. Druhou sem udělal přesně podle návodu.
Udělal jsem dva stejné filmy (stejné světelné podmínky fotografováno v ateliéru).
Potom sem vyvolal filmy, každý v jiné vývojnici a prováděl sem to paralalně. No a výsledek.

Naprosto stejný

PROFIL AUTORAMartin Pecha | 20:26:59 26.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Zdravim , obdivuji vsechny kdo tohle delaji . Ja jsem to delaval tak pred 14 lety kdy jsem lital po stare Praze se ZENITEM a Praktikou :-)) . Vzdy jsem mel nejvetsi problem nastrkat fil do vyvojnice a kolikrat jsem byl uplne vyrizenej.

Proto jak rikam kloubouk dolu pred Vami panove :-)) Martin

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 20:18:44 26.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ha, tady se nam ujela diskuse zajimavym smerem :o)))

navod Ilfordu hovori jasne: prasek rozmichame ve 750 ml ohrate vody a roztok doplnime na 1l. Pro me to dycky znamenalo tam hvizdnout dalsich 250 ml vody. Uvahama o navyseni objemu vlivem prasku jsem se nikdy nezabyval, protoze vsechny tyto vyvolavaci prace jsou laboratorni procesy s urcitou tolerovatelnou odchylkou a nepresnosti. Opakuju, ze pri vyvolavani jsou jine a vyznamnejsi zdroje stochasticnosti a nepresnosti... :o)))))

PROFIL AUTORAJarda Forst | 11:34:11 26.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No pravě - ten roztok se definuje pomoci 1 litru....

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 01:33:02 26.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No někteří by si mohli zopakovat základy fyziky a chemie a to konkrétně, co to je "roztok" že?!!!!!!!!!! Btw - když se cukr rozpustí, tak objem bude pro naši schopnost měření totožný s objemem před vhozením kostky... Ale hmotnost se nám o tu kostku zvětší... Ale zmenší se nám množství mezimolekulárního prostoru v tekutině... :-)))

PROFIL AUTORAJarda Forst | 12:07:20 25.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pánové pánové - samozřejmě, že se objem kafe zvětší o kostku cukru i když se rozpustí :-))) Klidně si to vyzkoušejte. Kam myslíte, že by ten cukr zmizel? :-) Pokud jde o dosazitelnou presnost - prave ze tohle je dosazitelna presnost, neni problem to udelat podle kresby na krabicce. Clovek do toho zanasi i tak dalsi nepresnosti, takze je zbytecny vytvaret dalsi...

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 12:03:24 24.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

PK: :)) sem rejpal

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 11:56:58 24.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

JAN: Ale ano, když jí tam hodím hladina na chvilku stoupne, a když se rozpustí, zase klesne ...

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 11:26:40 24.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

PAVEL: Zkus to přeteče protože tak tu kostku hodíš a teleso ponořené do kafaliny :))))
Jinak ale naprosto souhlasím s MH. Nikdy sem neodměřil přesně 750 ml a ni litr. 750ml je půllitr a půl a ten zbytek to co v půllitru zbylo. Sou i chvíle kdy není čas na hrdinství a do třílitrovky to míchám z tak jek to +- vypadá. A problémy sem nijak nepozoroval a to dokonce ani při kopírování refernční skleněné desky s proužkama co tak nejak mají určit kvalitu chemie

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 23:20:57 23.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jarda Forst: ty mas ale starosti :o)) a ses si fakt jistej, ze odmeris presne 750 ml vody? :-)))))))

vsechny tyhle vyrobky jsou delany na urcitou dosazitelnou presnost. Stejne pri odmerovani vyvojky na redeni 1+3, na presnost teplomeru, ....... :-)))))))

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 22:53:15 23.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

To je pro mě novina ..... že když něco rozpustím ve vodě .. je toho roztoku víc .... to snad funguje jen u věcí nerozpustných ne ..? To jako, když si osladím kafe ... tak mi přeteče ..? :-))))))

PROFIL AUTORAJarda Forst | 22:17:46 23.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

To ředění tady není úplně správně - když vezmete 750 ml, rozpustite v něm oba pytlíky a pak dolijete odjinud naměřených 250ml, dostanete vic než jeden litr - více o objem těch prašků v pytlicích a tedy o něco více zředěnou vývojku. Správně je v 750 ml rozpustit prášky a doplnit vodou do jednoho litru (ostatně tak je to i kreslený na krabičce) - aby to dělalo 1 litr se všík všudy i s prášky. Faktem ale je, že v účinnosti jsem rozdíl nikdy nepozoroval.

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 16:06:16 22.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jo a jobotank je z měkčího plastiku nějaký tvrzený PVC či co a plastimatky maj ty cívky z plexiku a to je celej problém. Plastimatky se ale ohřátím stanou snesitelněnji ovladatelné. Ale jobo je jobo

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 16:03:28 22.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

JE ale dobré vědět co na tom filmu +- je protože při používání ředěného stocku je výsledek super při super naexponovaným filmu. Pokud vím, že je film podpálenej je nejlepší se ředění vysrat, pokud je přepálenej tak je to jedno.
Taky se mi osvědčilo před nalitím vývojky namočit film(cca 1 minutu destilkou o teplotě vývojky) Mám pocit že potom je ten film nejakej takovej jinej ale v pozitivním slova smyslu. Jestli ta vývojka nastoupí trcochu plynuleji nevím.

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 14:23:28 21.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jeste dodam, ze existuje trochu stabilnejsi technika vyvolavani, ale nechtel jsem clanek puvodne moc komplikovat.

Ilfordi praskove vyvojky lze pouzivat ve formach:

1. stock - koncentrovany roztok

2. redeni 1+1 (1 dil stocku a 1 dil vody)

3. rededi 1+3 (1 dil stocku a 3 dily vody)

S kazdym litrem noveho stocku se clovek musi rozhodnout, jestli ho bude pouzivat kompletni jako stock, a nebo ho bude pouzivat na redeni 1+1 a 1+3. Redene roztoky podavaji stabilnejsi vysledky, protoze jsou JENOM NA JEDNO POUZITI (po vyvolani filmu se okamzite vyhazuji). Navic nepracuji tak kontrastne.

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 14:18:12 21.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

danniel: to se neda srovnat. Vsechno co te sere na Plastimatce je u Joba v naproste pohode a inteligentne reseno. Dokonce i tu vyvojku na konci vylejes za 2-3 sekundy.

s tou vyvojkou to mate spoustu lidi. Proste, 1l navarenyho stocku vyvola 10 filmu. Ten litr mas v lahvi, odlejes si do vyvojnice potrebne mnozstvi a vyvolas. Pak se to nalije zpatky do lahve. Stejnym zpusobem vyvolas dalsi film, ale ten cas uz bude o 10% delsi. Takze cela ta litrovka je o 10% slabsi.Dalsi film s casem o 20% delsim a podobne...

Stock se pouziva jenom jako litrovy roztok. Neznam casy a navody k pouzivani polovicniho stocku.

PROFIL AUTORAdanniel hauser | 11:49:37 21.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jo a v cem je lepsi ta jobovka?

PROFIL AUTORAdanniel hauser | 11:48:52 21.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

tu cast o namotavani filmu by bylo dobry zfilmovat :-)))
jetse dotaz k vyvojce: ta kapacita vyvojky je pociatna na cely baleni? jako ze vyvolam film, naleju tech 400ml zpatky do flasky a ta CELA litrovka ma pak o 10% pomalejsi reakci?

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 13:41:26 20.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pechacek: mas recht, psal jsem to ze zoufalstvi :o)))

PROFIL AUTORAPetr Pecháček | 09:45:32 20.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tohle musel psat uplnej zoufalec... ;o)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 08:54:06 20.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

sqělý článek, děkuji ti za něj

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 01:23:35 18.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pavel: dyt jooo! se to snazim vsem vysvetlit, ze je to tak jednoduchy!!!

Teda, ldo to nezvladne, tak nema inteligenci potrebnou k udrzeni moci a ja mu nepomuzu (nemam k tomu kvalifikaci) :-)))) dotycny pak musi vyhledat odbornou pomoc.... :o)))))

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 21:41:49 17.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

To jsem si při tom článku hezky zavzpomínal na nezapomenutelné chvíle ve zhasnuté koupelně... např. kdy jsem do plastimatové vývojnice rval 1 hodinu film s potrhanou perforací (Zenit) ...kdy mi máma v nejlepším rozsvítila a divila se, prož jsem tak naštvanej ... kdy jem první vývojnici Plastimat rozšlapal, protože na začátku drážky byly nevím proč kuličky, které mi vždy v polovině zablokovaly film ..... kdy jsem při praní omylem pustil horkou vodu a emulze mi uplavala ....kdy byly k dispozici jen filmy ORWO (14,-) , FOMAPAN ( 8,50 Kč), ...pak ty ruský ... a pak už nic ... jo a vývojky ORWO R-09 a ORWO A-11.... a Foma Universální ... ALE JINAK TO BYLO ÚPLNĚ STEJNÝ :-)

PROFIL AUTORATomáš Houda | 19:17:21 15.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

To co jsem psal plati obecne pro vsechny materialy. Pro Delty je ttreba rict, ze potrebuji podle mne casteji cerstvy ustalovac. Nejkritictejsi je to ale pri ustalovani papiru, jmenovite baryt... tam by to melo jit hezky zcerstva dvojfazove a hned do pracky. Ten clanek od Tomase Wollsteina si muzete precist v nemcine tady :
http://www.sw-magazin.de/swmag_frame_wollstein.htm
Existujou jeste vedecteji pojednane prace ktere se detailne zabyvaji jakym kterym ihibitorem pri ktere reakci s cim, ale podstata veci zustava stale stejna: ustalovac musi co nejrychleji rozpustit neaktivovane stribrne soli a pokud mozno co nejrychleji byt i s nimi vymyt. U barytu Wollstein doporucuje dvakrat 30s plus wash aid plus 20 az 30 min prani v aktivni pracce...

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 18:14:39 15.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tomas: a jak ty ustalujes ty T-maxy? Vsichni uzivatele T-grainovych filmu prosazujou prodlouzene ustalovani. Fomafixem urcite setrit nemusim... :-)))

PROFIL AUTORATomáš Houda | 15:28:39 15.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jo, k tomu ustalovani. Tam taky mirne nesouhlasim.
V podstate teorie pravi, ze ustalovat by se melo pouze tak ktratkou dobu, kolik je nezbytne nutne. Vypiranim se totiz ustalovac dostava z vrstvy ne vzdy, ne velmi rychle a nikdy uplne. A ustalovac ve vrstve = behem let rozpadajici se emulze... Tjo. Normalne se udava jako optimum dvojnasobek doby ktera je nutna k rozpusteni antihalacni vrstvy (nez film zpruhledni). Kdo ma zajem, mohu mu sem dat link na jeden clanek nejakeho freaka, kde se mimo jine krome spousty chemickych rovnic dozvite, ze ustalovani modernimi ustalovaci staci jenom radove jedna az dve minuty (papiry...), za predpokladu ze ustalujeme dvoufazove (cerstvy ustalovac ve druhe lazni, lehce pouzity v lazni prvni) Hmm. Kazdopadne bych pres pet minut u filmu nesel a pokud by byly problemy v tehle dobe se zbytky antihal. vrstvy, vzal bych novy ustalovac. tot vse :-)

PROFIL AUTORADavid Horad | 13:58:27 15.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Martin: Sakra, kouřím dýmku. Znamená to snad, že ustalování vyžaduje asistenci dalšího jedince?

Jinak dobrý. :o)))

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 12:20:58 15.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tomas: jobovska vypiraci hadice pasuje i na plastimatku. Nastesti mam dlouhodobe zapujcenou jobovku i hadici :-))) na plastimatku uz bych ve svem veku nemusel mit nervy :o))

PROFIL AUTORAVáclav Lenk | 12:07:01 15.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Bezva clanek, je to pekne blbuvzdorne popsany :)), to se mi libi

PROFIL AUTORATomáš Houda | 11:48:26 15.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

:-)

prima. Ty zminene "hadice" na urychleni propirani bych vrele doporucoval. Nevim, ktere pasuji na Plastimatovou vyvojnici - ja pouzivam vyvojnici i "hadici" Jobo. A nezapomente na "hadici" namontovat vodni filtr, tedy pokud chcete aby byl film opravdu bez skrabancu :-)