Několik pohledů na hodnocení fotografií


Jiří Březina | : - | POSLAT ZPRÁVU


Hodnocení fotografií na fotografických serverech bývá častým zdrojem sporů, zdrojem snad dokonce významnějším, než samotné vystavené fotografie. Jako příspěvek k existujícím názorům lze chápat také tento článek. Při jeho sestavování jsem vycházel z poznatků získaných na více fotografických serverech a to, že jej uveřejňuji právě zde, neznamená, že by se místního serveru týkal v nějak zvýšené míře. Naopak, některé dále uvedené jevy se daleko hojněji vyskytují na serverech jiných.

Ještě čtenářskou poznámku – i když je tento článek o hodnocení fotografií, není o bodování, ale o věcech důležitějších. Neproklamuji jeho absolutní pravdivost ani úplnost, jde opravdu jen o souhrn mých pohledů, které jsem psal víceméně bez ohledu na to, komu mohou být příjemné nebo naopak. Považuji to za jakousi službu veřejnosti a nepočítám s tím, že by mi zveřejněním výrazněji přibylo kamarádů a mým fotkám nadšeného hodnocení. Text je také poměrně dlouhý a je v něm ke zvýraznění používána humorná nadsázka. Kdo má pocit, že by s něčím z toho mohl mít problém, je v tuto chvíli varován.

Relativita hodnocení

Subjektivita hodnocení je samozřejmě mimo diskusi. I přes osobní povahu dojmů a komentářů je však pro autora užitečné rozeznávat hodnocení přínosná od jalových a také seriozní komentáře od zlomyslných zákeřností. Navíc jsou časté případy, kdy kritikova technická i estetická úroveň vznik hodnotné kritiky i při sebelepších úmyslech prakticky vylučuje. Ve snaze vytvořit základ  pro případnou diskusi navrhuji proto následující dělení:

Analytické hodnocení

Rozebírá a hodnotí jednotlivé složky snímku jako jsou kompozice, světlo a technická kvalita (ostrosti, tonalita popř. barevnost atd.). Může se dotknout i vhodnosti koncepce, volby objektu, přiměřenosti použité techniky a materiálu, popř. sw úprav. Pro jeho psaní je nutná odborná kvalifikace - jak teoretická (znalost zákonitostí a termínů), tak praktická (vlastní zkušenosti, schopnost vady a přednosti na snímku rozeznat). Samozřejmá je i časová náročnost, analyticky nelze zhodnotit dvě stě fotografií za večer.

Přestože i analytické hodnocení je jistě subjektivní, jeho užitečnost zejména pro méně zkušené autory je nejvyšší a protože jeho tvrzení lze bod po bodu ověřit, potvrdit či rozporovat, je dost nesnadné ho hrubě účelově zkreslit, aniž by se kritik vážně shodil. V tomto smyslu je analytické hodnocení cenné. Má však i nevýhody, zejména zkušení autoři se často kvůli vyšší emotivní účinnosti snímků uchylují k postupům, které jsou z akademického pohledu chybou, a pak může i dobře míněné analytické hodnocení nevědomky mířit vedle. Myslím ale, že jsou-li pravidla překročena opravdu vědomě a účelně, nemělo by to citlivému kritikovi uniknout.

Pocitové (dojmové) hodnocení

Předává kritikův dojem, vzniklý pozorováním fotografie. Toto hodnocení nevyžaduje od kritika žádné znalosti ani zkušenosti fotografické (pokud odborný pohled omezuje fantazii a emotivní působení, může být dokonce překážkou), jako úskalí se ale může projevit obtížná slovní formulace vnitřních pocitů.

Je nepříjemným faktem, že jednotlivé sebelépe formulované pocitové hodnocení má pro autora jen minimální význam, zejména pochází-li od kritika neznámého. Jakýsi význam má až větší množství pocitových hodnocení podobného vyznění, ale pozor, stále velmi malý. Hromadné omyly, podlehnutí povrchním efektům, smutně nízká úroveň obecného vkusu stejně jako hromadné přehlížení základních nedostatků jsou tak časté, že ani velké množství kladných nebo záporných reakcí nelze přeceňovat. Jde nakonec o jev dobře známý z celé historie tvůrčích oborů – kvalita a vkus mas se spolehlivě míjí. Skutečně směrodatné je zřejmě jen pocitové vyjádření kritika, který je autorovi známý, tj. autor jej má vyzkoušeného, „kalibrovaného“.

Kladné pocitové hodnocení fotografie je však přesto důležité, neboť je hlavní podmínkou jejího širšího (např. komerčního) úspěchu. Proto zkušený fotograf může dávat pocitovému hodnocení přednost. Jde-li mu o masový úspěch a je-li si obsahem i technickou a formální podobou fotografie jist, pak pocity diváka mohou být to jediné, co jej zajímá.

Němé hodnocení

Kritik se zde omezí na pouhé bodování bez komentáře. Užitečnost takového hodnocení pro autora je ještě nižší, než u hodnocení pocitového, navíc neexistuje způsob, jak rozlišit „poctivé“ němé hodnocení od hodnocení motivovaného jinými vlivy mimo sílu kritikova zážitku. Proto je kolem němého, nekomentovaného bodování nejvíce nejistoty, sporů a podezření. Situace je opět jiná u autorů známých a autorem vyzkoušených, u kterých má i tato forma svoji hodnotu.

Všechny popsané způsoby hodnocení fotek mají společné vlastnosti:

1. Věnují se především hodnocené fotografii a vůbec nebo jen okrajově čemukoli jinému.

2. Jsou míněny seriozně, se snahou autorovi předat užitečnou informaci a tím pomoci fotit lépe.

3. Jsou vedeny bez jakýchkoli nefér snah a skrytých cílů.

O komentářích, která přes vnější podobu skutečnou hodnotící funkci nemají, se dočtete dále.

Pseudohodnocení

Pseudohodnocení je každé vyjádření k fotografii, které ve skutečnosti jejím hodnocením není a jen se za něj vydává. Pseudohodnocení vzniká často nevědomky, z nepochopení principů nebo z nedostatku osobních předpokladů. Jindy jde však o odklon zcela záměrný. Tehdy kritik sleduje jiné cíle a v naprosté většině případů předstírá hodnocení dojmové, protože úspěšně falšovat analýzu snímku s přidanými nesprávnými závěry je výkon, kterého je málokdo schopen.

Pseudohodnocení může velmi výmluvně vypovídat o nejrůznějších faktech, vztazích, duševních stavech a osobních nedostatcích kritika, pro autora hodnoceného snímku je však fotograficky bezcenné. Zjistí sice s dostatečnou jistotou, kdo a jak moc ho má či nemá rád, nedozví se však nic o tom, jak podobné téma příště vyfotit lépe. Znepokojivý je v této souvislosti fakt, že u některých kritiků je pseudohodnocení převažující až výhradním způsobem vyjadřování k fotkám.

Pro přehlednost si opět dovolím navrhnout vlastní klasifikaci pseudohodnocení v tomto dělení:

Hodnocení objektu

Velmi častý omyl, zejména u začátečníků a mírně pokročilých a většinou zcela nevědomý. Kritik obdivuje popř. haní fotografovaný objekt, a nevšímá si způsobu, dovednosti a přínosu, s jakými jej autor vyfotografoval. Objektové hodnocení může být pozitivní („Krásná holčička“!) i negativní („Fuj, pes!“).

Podkategorií objektového je pseudohodnocení hormonální, ve kterém kritik vyjadřuje především ochotu sdílet s fotografovaným objektem společnou přikrývku. Značná část hodnocení portrétů a většina hodnocení aktů patří do této kategorie a korelace mezi fotografovou schopností shánět atraktivní modely a serverovým úspěchem jeho portrétů a zejména aktů je tak drtivá, že může leckoho odradit do vzniklého hormonálního bazénu donkichotsky přidávat pokusy o hodnocení fotografické (potěšitelné výjimky na straně autorů i kritiků však existují).

Laskavé pohlazení

Též pohlazení od hodného strýčka /tety. Kritik se vyhýbá chybám a usilovně hledá jen, co by pochválil (často, pokud fotka opravdu nestojí za nic, si přitom pomáhá chválou objektu). Motivy pohlazení mohou být i ušlechtilé (podpora vylekaného začátečníka), častěji však jde jen o formu příznivé osobní prezentace nebo o cílenou investici, vkládanou s nadějí na brzkou odplatu u fotek vlastních. Pravidelným prvkem pohlazení je naznačovaný nebo i prohlášený předpoklad nadřazenosti kritika nad autorem fotky (což však zdaleka nemusí odpovídat pravdě). Nulový vztah hodnocení ke snímku svým principem nevylučuje, že se kritik takto zachová i k fotce doopravdy dobré.

Zvláštní podkategorií pohlazení je tzv. návštěva z Olympu, kterou představuje překvapivý výskyt výrazně příznivého hodnocení některým z místních fotografických bohů, běžně se hodnocení nevěnujícího, a to často u podprůměrného snímku začínajícího autora. Kromě čistého vrtochu nebo snahy o osobní marketing zde jako motiv připadá v úvahu i snaha navázat kontakt s nositelem a častěji nositelkou atraktivní ikony (viz kategorii Seznamka).

Kňučení oddaného psa

Kritik pěje nekritickou chválu na dílo uctívaného autora. Výrazně obdivný text často postrádá jakoukoli souvislost s čímkoli, co je na fotce střízlivým zrakem k vidění, a materiál použitý ke konstrukci chvály je získáván z mlhavých sfér intimních pocitů, výronů rozbouřeného podvědomí, dekadentně temných či naopak sladkobolných představ, stříbrného větru, případně vzniká odvážným výkladem symbolů (často jen domnělých). Od „poctivého“ dojmového hodnocení lze kňučení většinou rozlišit podle servilního tónu anebo statisticky, protože některé formulace se bez ohledu na měnící se obsah i formu mistrových děl pravidelně opakují. Na rozdíl od laskavého pohlazení se kritik samozřejmě před září svého idolu plazí v prachu a všemožně dává najevo svoji fotografickou bezvýznamnost a doživotní oddanost.

Torpédo

Většinou velmi lakonické a úderné pseudohodnocení s výrazně záporným až odmítavým obsahem, jehož cílem je shodit jednu konkrétní fotku (zejména u budoucích hodnotitelů). Zdůvodnění bývá pocitové nebo žádné (komentáře typu „Výcvak! [0]“, „O ničem [0]“). Torpéda vypouští kritik většinou bez ohledu na osoby a motivem torpéda tedy není snaha poškodit určitého autora, ale spíš zbavit kritika vnitřního tlaku, způsobeného osobním rozladěním, pracovním či milostným selháním, nepříznivým ohlasem vlastní fotky atd. Kritik prostě torpéduje, jen aby si ulevil.

Torpédující kritik pracuje většinou ve spěchu a proto musí být efektivní, fotografie tedy vybírá rychle a povrchně, jen tak, aby se jejich torpédováním výrazněji neshodil. Klíčem k výběru bývá často typ fotografovaného objektu (zvířata, krajina), ani pak však nejde o pseudohodnocení objektové, protože kritikova touha trhat, nikoli objekt sám, je prvotní příčinou torpédování.

Mezi torpéda proto nepatří salvy nul a jedniček na díla autora, který právě připojil nelichotivé hodnocení ke kritikově vlastní fotografii. Vzhledem k tomu, že tam jde o osobní útok, nikoli pouhé znevážení fotografie, patří tento případ jednoznačně do následující kategorie Otrávený šíp.

Otrávený šíp

Otrávený šíp je největší lumpárnou, která se mezi hodnoceními může vyskytnout. Jde o předstírané hodnocení fotografie, skutečným cílem kritika je však zákeřný osobní útok na jejího autora, jeho zesměšnění, odborné či společenské znemožnění. Otrávený šíp může podle okolností a kvalifikace kritika přijmout i podobu analytického hodnocení, účelová odchylka se však dá snadno poznat, proto se chytřejší útočník této formě většinou vyhne. I když je někdy zabalený do odbornosti, je jediným cílem otráveného šípu urážka, a proto, jako u ostatních pseudohodnocení, jde o výroky fotograficky zcela bezcenné.

Otrávený šíp může v momentálním vyprovokovaném afektu výjimečně vyslat i osoba jinak normální, téměř vždy jako odvetu, kterou co oběť předchozího útoku považuje za spravedlivou. V naprosté většině však jde o projevy lidí sprostých, bezcharakterních či přímo duševně chorých.

Častou variantou otráveného šípu je tzv. vendeta, která je přímou mstou za nepříznivou kritiku fotek vlastních. Může mít formu akutní, jednorázovou, ale často nabývá forem chronických, někdy snad i doživotních.

Technický fetišismus

Jde o důsledek častého omylu, který přisuzuje technice přehnaný vliv na kvalitu fotografie, přestože ten je v poměrech internetového vystavování malý až zanedbatelný a co do významu ho zručnost při zpracování několikanásobně předčí. Kritik se v komentáři nevěnuje ani tak hodnocené fotografii, jako zařízení nebo postupu, kterým byla pořízena. Může být pozitivní („Mňam, leica! [5]“), („Pinhole miluju [5]“) i negativní („Fuj digitál! [0]“). V případě, že kritik sám užívá techniku nebo postup stejný, může jít zároveň i o pseudohodnocení typu Vytí smečky (viz dále).

Vytí smečky

Nekriticky kladné hodnocení, vzniklé na podporu autora ze spřízněné komunity. Spřízněnost může být založena na podobnosti výtvarného názoru, užívaného procesu (čb, pinhole), fotografického žánru (akt, krajina) či často fotografovaných objektů (auta, květiny), ale i podobného stupně dosažení fotografické zručnosti (rozumí se spíše nízké) nebo společné oblíbené restaurace. Stupeň spřízněnosti kolísá od prostého kamarádství orámovaného společnými fotografickými výlety až po téměř regulérní sektářství. Někdy jde jen o vzájemné hodnocení řádných členů spolku pro vzájemné bodování, ačkoli ti většinou kvůli úspoře času dávají přednost pseudohodnocení němému. Vytí smečky na rozdíl od Pohlazení a Kňučení  postrádá jakékoli znaky nadřazenosti či servilnosti a naopak okázale staví na odiv rovnost a bratrství ve stylu „jsme jedné krve ty i já…“.

Vytí smečky je často nerozeznatelné od poctivého hodnocení pocitového a naopak, i poctivé hodnocení pocitové bývá často nesouhlasícími kritiky neprávem za vytí prohlašováno. V obou případech lze doporučit kontrolní přechod na analytický přístup (tj. na základě čeho konkrétního že je fotka právě takto hodnocena?).

Reklamní banner

Kritik používá prostor komentáře jako reklamní plochu pro svoji osobní prezentaci. Předvádí zde, jak je dobrý a jak fotografování rozumí. Obsah komentáře hýří odborností, ale hodnocené fotografie se prakticky netýká a pro jejího autora znamená stejně nulový přínos, jako pseudohodnocení ostatní. Sem patří i polemiky a prestižní slovní vyřizování účtů s třetími osobami, opět bez souvislosti s hodnocenou fotografií.

Seznamka

Kritik využívá komentář jako prostředek k navázání blízkého až intimního vztahu s autorem (typický komentář „Pěkná ikonka :-)) [5]“), Majitelé lákavějšího exteriéru tyto pokusy riskují zejména vystavením autoportrétu (i když někdy nejde ani tak o riziko, jako spíš naopak o přímý záměr).

Závěr

Cílem tohoto povídání bylo především poskytnout materiál pro další diskusi. Pokud jste se při čtení bavili, mám radost, pokud ne, mrzí mě to, ale v každém případě platí: Jde o poněkud zlehčenou a velmi obecnou kategorizaci a jakákoli podobnost s žijícími osobami a skutečnými výroky je naprosto náhodná.






ZOBRAZIT VŠECHNY PŘÍSPĚVKY

PROFIL AUTORAMartyC | 13:14:02 04.11.2015 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

znám , článek samotný je fajn , léta se na něj pamatuji....ale doporučuji nečíst diskusi...pak se mi to všechno relativizuje...a jak to dopadlo s tím knězem? :-)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 02:02:32 12.05.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Přidávám se k "líbí" ;)

PROFIL AUTORAV. M. | 22:03:42 08.06.2008 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pěkný článek, diskuze taky poučná.
Myslím, že účel byl splněn na 100%.

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 23:18:12 14.01.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Úžasný popis - už mi běží do tiskárny, abych se na něj podíval před každým svým hodnocením... :-)

PROFIL AUTORAMichal Bílek | 09:21:20 28.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

"návštěva z Olympu"
otázka: kdo je zde fotografický bůh? aspoň pár jmen, díky:)

PROFIL AUTORAvašek svec | 09:18:01 08.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tohle ale zní dobře ...

PROFIL AUTORALadislav Duchoň | 11:20:15 29.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Kňučím co oddaný pes: Bravo!

PROFIL AUTORAMartin Patek | 21:31:46 29.05.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Luxusny clanok :-)

PROFIL AUTORAAlexandr Hradil | 20:25:05 01.02.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Každý takový článek posune zelenáče dál a ti ostřílení mohou a nemusí souhlasit.

PROFIL AUTORAMarián Moravčík | 01:22:26 06.01.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Áno, mnoho dobrých postrehov. Niektoré komenty riešia hlavne pisateľovo ego.
V kraji, kde som sa narodil, vravia: „Reči sa hovoria a chlieb sa je". Je márne rečami meniť svet.

PROFIL AUTORAJana Vicariová | 16:27:35 30.11.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Velmi dobrý článek ! Mám pocit, že pan J. Březina je dobrý psycholog a jako nováček musím uznat, že i když mi moc bodů nedává, jeho hodnocení se mi líbí a zdá se mi přesné .

PROFIL AUTORAHonza S. Čopák | 20:45:55 09.11.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

já začínám chtít body! kde se dají sehnat? a co to vlastně je? :-)) k čemu? to je fuk, prostě CHCI!!!

PROFIL AUTORALukáš Lhotecký | 09:37:43 08.09.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ty woe, nestačím zírat. Taková reakce na jeden jedinej krátkej článek. Co teprve, kdyby JB napsal knihu. To by se někteří museli přemoct a napsat taky. Nechápu, co vám leží víc v žaludku. JB nbo článek? Se mi zdá, že Jirka a že článek je jen záminka. Že se na to nevys.rete!!! Každej má právo se svobodně vyjádřit ne? A JB se vyjádřil.

PROFIL AUTORAJan Savický | 23:05:17 05.09.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

taky moc zábavný čtení. a jako každá karikatura možná i docela užitečný.

PROFIL AUTORAJuraj Svoboda | 20:49:34 14.08.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiří Březina je zárukou výtečného počtení

PROFIL AUTORAMarcel Mavi | 17:37:06 06.08.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

zaujímavý článok, je to server o hodnotení fotiek, takže je dobré, keď sa hodnotí čo najviac, aj keď niekedy sú tie pohnútky rôzne...aj také o akých sa píše v článku,
horšie ale je, keď sem niekto dáva fotky (samozrejme preto, aby mu ostatní napísali svoj názor), ale sám pritom ostatné fotky nehodnotí, resp. ich hodnotí len minimálne. Neviem čo si myslieť o človeku, ktorý tu má vyše 200 fotiek a len 300 komentárov, z ktorých väčšina je vlastne reakcia na komentáre k jeho vlastným fotkám...

PROFIL AUTORAMartin Kubena | 12:11:35 09.07.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Samozrejme kazdy clovek ma nazor na vec, ty se za svuj nazor nestydis a naopak ho zde barvite prezentujes,myslim ze se stim clankem da souhlasit a to je asi vsechno co se proti tomu da delat.............Osobne se mi moc libil Diky M.K.

PROFIL AUTORAHanuš Frolík | 11:17:01 09.07.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jdu se sebou taky neco delat

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 09:20:54 22.06.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

oba prehľadové články sú skvelé, vďaka

PROFIL AUTORAAndrea Černá | 22:33:49 14.06.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Na PP jsem uplny novacek a tenhle clanek mi prisel docela vhod, abych se trochu zorientovala a nektere pripadne komentare si nebrala az moc k srdci (malem bych zapomnela, ze to pisi taky jen lide a ne foto-bozi) a nesekla tak s focenim pri prvnim spatnem hodnoceni. Proto i za mne, hodnotny clanek a diky za nej.

PROFIL AUTORAAndrea Černá | 22:32:30 14.06.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Na PP jsem uplny novacek a tenhle clanek mi prisel docela vhod, abych se trochu zorientovala a nektere pripadne komentare si nebrala az moc k srdci (malem bych zapomnela, ze to pisi taky jen lide a ne foto-bozi) a nesekla tak s focenim pri prvnim spatnem hodnoceni. Proto i za mne, hodnotny clanek a diky za nej.

PROFIL AUTORAZuzana Vladyková /cvak/ | 18:38:11 14.06.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jsem tu par mesicu a jiz jsem poznala, ze clanek opravdu glosuje nektere tipy hodnoceni. Ale i z atech par mesicu jsme tu myslim par hodnotitelu, kteri proste reknou jen svuj nazor bez vedlejsiho umyslu, nasla. Snazim se byt stejna, snad se dari, cele jsem tohle precetla, vysledek jsem nikde nenasla, misto toho kafrani mimo misu jste panove mohli udelat par, treba dobrych fotek:-))

PROFIL AUTORAPavel Hubner | 13:50:04 04.06.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

docela jsem se pobavil....nejses sociolog? :o)
btw: myslim ze normalni clovek se takhle nezarazuje normalni clovek e podvia a bude se libi nebo ne...v extremu muze dojit vyse popsanemu chovani ale beru to spis jako fejeton :-)

PROFIL AUTORAJana Sovadinová | 08:15:40 26.04.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Přidala bych ještě kategorii Brouk Pytlík :)

PROFIL AUTORAJiří Benák | 14:40:37 21.04.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Skvělý a velmi přesný článek. Myslím, že se každý z nás (tím myslím amatéra zveřejňujícího na serveru fotky, a na oplátku taky hodnotícího fotky jiných) pozná hned v několika kategoriích. Někdy to zabolí. S.F. to vystihla. Zveřejňování fotek a hodnocení je více o psychologii než o fotografování.
Díky panu J. Březinovi se teď lépe vyznám v džungli obývané nebezpečnými fotografy :)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 23:19:33 20.04.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

skutocne 'nastastie' prichadzam do diskusie po funuse... :)

co sa tyka clanku, ocenujem, Jirko, tvoje bystre pozorovatelske oko a schopnost s nadsazkou a stylizaciou zovseobecnit postrehy do tohto brilantneho fejtonu. radost citat! napisal si to s takou lahkostou a vtipom... a pritom fakt trefne... :)))
hoci som tu kratko, vsimla som si mnohe z toho, o com pises a mnohe aj skusila... :)

...nechapem vsak, ako vobec bolo mozne vygenerovat na zaklade tohto clanku vacsinu reakcii nizsie... preluskala som sa celou touto vycerpavajucou diskusiou a priznam sa, uplne ma vycerpala... :( to, kolko agresivity sa da odvodit z povodne neagresivneho, humorneho textu ma prekvapilo. nerozumiem tomuto priestoru, avsak pomaly ho spoznavam z diskusie... myslim, ze sa na tomto portali dokazem naucit o psychologii viac ako o foteni... ;)

PROFIL AUTORALukáš Lhotecký | 13:14:36 29.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

tleskám. Přesně vystihnuto!

PROFIL AUTORAFbh Radek Masař | 18:52:42 26.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Vlastimil Tošenovský: ne

PROFIL AUTORAPetr Fiala | 15:53:18 24.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

DObrý článek, zejména pro nás nováčky buď ve focení nebo tady

PROFIL AUTORAVlastimil Tošenovský | 13:59:00 22.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Najít optimální řešení hodnocení bude vždy velký oříšek. Pokud se věci nedají změřit, zvážit a podobně, tak to prostě bude problém.... Otázkou je, zdali to co děláme nás na pozadí nevtahuje do role přizpůsobivého idiotismu, kdy věci koncipujeme podle zažitých konvecí..... a tak, aby se to líbilo jiným, aby jsme dostávali samé pětky... místo toho, aby jsme šli cestou jedinečnosti..... a doprdele vůbec neví jestli mi rozumíš, rozumíte, co chci říct.

PROFIL AUTORAPavel Karas | 00:44:34 22.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Fejeton JB me pobavil, pri cteni diskuze mi ovsem trochu ztuhnul usmev na rtech. Ne ze by nebyla prinosna, dozvedel jsem se napriklad, proc neni anonymni bodovani fotografii dobry napad. Skoda ze ne z ust panaboha tohoto serveru, ktery se k me litosti projevil jako permanentni nasralista a brichomluvec.

PROFIL AUTORAGabriel Szakál | 21:41:07 20.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

:)))študujte teoriu,život beží mimo internetu a pp

PROFIL AUTORADana Štepaníková | 07:19:35 18.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

dobrý článok ... velmi užitočný najma pre začiatočníkov ,ako som ja... ďakujem za malé školenie

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 22:44:42 15.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

výstižný článek!

PROFIL AUTORAĽubomír Pištek | 10:20:19 11.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Oceňujem ftip, nadsázku, a hlbokú životnú múdrosť. "Kto neměl zrzavou...", pardón "... nemal fotku na PP, nevie o čom to fotenie vôbec je, že? :-)" V kocke si povedal, aby sme to hodnotenie nebrali príliš vážne a skôr sa venovali foteniu, ako hľadaním "prečo sa to tomu dotyčnému nepáčilo" Dík za článok, dúfam, že odľahčí mnohé komentáre a dodá chuť do práce. Pekný deň.

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 01:24:39 05.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

hehe, dobry :)

PROFIL AUTORABohumil Zizka | 10:27:03 02.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

dobry clanek, jeste se k nemu urcite vratim!

PROFIL AUTORAJiří Novák | 00:11:09 01.03.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jirko perfektni clanek naprosto pravdivy.. proto body ani nechci :-)

PROFIL AUTORAJiří Královec | 10:59:15 26.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Rozhodně přínosný článek. Nad způsobem hodnocení fotek na PP (i obecně) velmi často přemýšlím. Tvůj pohled na věc je blízký mému. Párkrát jsem se v článku bohužel "našel". Zkusím se polepšit...

PROFIL AUTORALukáš Flek | 12:12:29 24.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

já jsem se nenašel, protože já body používám pro vlastní potřebu k označování dobrých fotografií (až na výjimky) ... ;))

PROFIL AUTORARoman Šebek | 18:46:18 22.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

pravdivé a výstižné!!!

PROFIL AUTORAMarian Krivoš | 18:00:48 21.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

fakt dobre!

PROFIL AUTORAKarel Vašut | 20:42:47 17.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Dobře napsané! Našel jsem se a jdu do sebe!

PROFIL AUTORAStanislav Paluda | 22:40:43 16.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

nebo vlka ...

PROFIL AUTORAPalo Čech | 13:58:21 16.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

zdravim vsetkych... ale citat to nebudem ":)

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 13:35:19 16.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

pane docente MH: šak vy jednou toho bobříka odvahy taky ulovíte... a když ne odvahy, tak třeba jinýho ;-)

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 10:41:29 16.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jo, odvaha je dulezita ;-) Ja se taky obcas bojim tu neco rict ;-)

PROFIL AUTORAKateřina Tomeková | 10:32:40 16.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Nejvíce jsem se pobavila na Seznamce ;o) Takže, já autoportréty nedělám schválně, jo? ;o))) Abyste si nemysleli ;o))
Článek hezky vtipně napsaný. Autor napsal to, co mnoho z nás ví, ale nenašlo odvahu to dát najevo ;o))

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 08:21:12 14.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jasně, vyhrňme si rukávy...

PROFIL AUTORAMilan Jankovič | 19:29:47 13.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

článek je vtipný, bravo, našel jsem se hned v několika kategoriích a dobře jsem se pobavil, rozpoutaná diskuze je občas vtipná, občas hloupá a občas nudná, ale takový je už život, tak uchopme foťáky a pojďme fotit, ne?

PROFIL AUTORAStanislav Jirák | 17:24:40 13.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

článek jsem přečetl ...skoro, komenty......některé. Výsledek: Tolik invence autora a mnoha dalších osob, ztráveného času, pojmenování a vytváření škalutek, kvůli čemu?

....neberte život příliš vážně, stejně z něho nevyváznete živý. (řekl kdosi vzdělaný...já si jen zapamatoval).
Jakou hodnotu má takové téma jako "hodnocení fotek"? Třeba na PP? I kdekoli jinde. Pokud velmi malé dítě fotí, maluje, zpívá, běhá,....dělá to pro to uspokojení z činnosti. Bohužel tuhle schopnost 99,9% dospělých ztratilo. Chceme výsledky, popularitu, další a další potravu pro ego. A dobře nám tak.

PROFIL AUTORALumír Jůrka | 15:05:34 13.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Hmm ,našel jsem se a to dokonce v několika kategoriích:-))Musím se nad sebou zamyslet.Pěkná práce Jirko.

PROFIL AUTORARadim Koštial | 00:19:37 13.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

.. to JE fakt vo hovne :))))))))

PROFIL AUTORARadim Koštial | 00:19:10 13.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

clanek me pobavil. pak me pobavila diskuze, kterou jsem zacal cist, coz me ale za chvili prestalo bavit a jenom zasnu, co je mozny. kluci vas fakt bavi travit tolik casu u pocitace vzajemnym vylejvanim zluce ? to ja fakt vo hovne :)))

PROFIL AUTORAPetr Hořice | 18:27:39 11.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Na co potřebuješ foťáky? Si puč od kamoša (jestli teda nějakýho máš), nebo stáhni něco z internetu, ne? Jak já...

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 15:31:51 11.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Kurva, vis jak sou drahy fotaky? Kde na to mam vzit?

PROFIL AUTORAPetr Hořice | 15:02:32 11.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

T1: No jo. ale poslední dobou už je to takový vlažnější, co? Měl bys rozjet nějakou novou kampaň. Napadá mě... vložit fotku. Ale to je asi blbost, že? :)

PROFIL AUTORAJana Sovadinová | 13:16:18 11.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Dočetla jsem se zájmem až do konce a také jsem se i pobavila:). Díky, Jirko, moc pěkný a výstižný článek!

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 13:11:27 11.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Nechci, to by me vsichni znali. Ja jsem nejradeji hrozne tajemnej a dela mi desne dobre kdyz se o me vsichni zajimaj. To pak zapominam na to jak ubohy zivot vlastne mam.

PROFIL AUTORAPetr Hořice | 11:08:40 11.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

T1: Chtěl jsem být. Blbej jsem na to tak akorát, ale neprošel jsem v testech nazvaných "neviditelná ruka trhu, která trhá a trhá". Vysmáli se mi, že jsem moc poctivej. A co ty?

PROFIL AUTORAFrantišek Fiľakovský | 22:13:04 10.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

dobré brezino :-)) našel sem sa v tých kategórijách. doví de je Rusek? :-)) Ruskúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 18:57:04 10.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

nejses politik?

PROFIL AUTORAPetr Hořice | 18:29:44 10.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Aha. Takže T1 není anonymní protože je to Karbusický, potomek Gustava Husáka, brácha Usámy, Zika, nebo duch Sudka, ale jen proto, že mu dělá radost, když vypadá tajemně a někdo po něm pátrá. To musí být fakt švanda.

PROFIL AUTORAWalther Krupinsky | 00:26:53 10.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ja nejsem Tomasi anonym. Jednak jsem byl na par srazech, dost lidi me zna osobne, vlastnim www.krupinsky.org apod.

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 00:03:52 10.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ahoj Jirko, v mnoha případech tvého nadhledového hodnocení musím souhlasit a nejen mě mluvíš z duše. Jsem však, co se týče PP, osova spíše skeptická a bojáím se, že nedopadne na úrodnou půdů, ani PP, ani mou pražskou, ani tvou budějovickou. Hodněkrát jsem byl na PP odměněn objektivním hodnocením a komentářem, stejně jako jeho pravým opakem. Ať právem nebo otráveným šípem, až čas mi ukázal kam a jak dál. Těžko se žije s PP, těžko bez něj. Pokud si každý nevytvoří svůj vlastní nadhled, nenajde svou vlastní cestu a nebude si vážit nejen svých, ale i cizích fotek, nebude mít z pěkných obrázků radost a nebude zde jen proto, aby hledal chybky za každou cenu, přibude nám pár vrásek na čele, probdělých nocí, cest s foťákem k popelnici a opět cesta zpráskaného psa zpátky, prostě, jsme jen lidé a máme své nálady, proto ne pokaždé dokážeme být laskavý, objektivní a lidští. A´T chceme nebo nechceme, vždy v sobě najdeme jednu ze tvých, pojmenovaných škatulek a podle té se zachováme. Každopádně díky za poučné, místy pravdivé a velmi příjemné čtení. Robin

PROFIL AUTORARoman Kamas | 16:49:42 09.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ty brdo, to je sranda

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 13:10:57 09.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jsi ponekud necitlivy az hruby. dochazi ti ze to co jsi napsal zpusobi moji celozivotni flustraci?! nikoho na pp nezajimam, jdu si to hodit. fnuk, fnuk.

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 10:26:49 09.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

t1: ty jsi uplne zaspal dobu! Ted uz nikoho nezajimas ;-) To bylo driv...... ;-)

TH: Walther to rekl za me. Jinak ten pojem "konzistentni anonym" zavedl prave Ovi, kdyz nam vysvetloval, proc jeho anonymita neni spatna, zla, sprosta....... ;-)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 22:46:00 08.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

walthere, ty ses pro me taky anonym :-) mimoto, vsem zajemcum o moji identifikaci doporucuji d.hausera, po nekolika bezesnych nocich odhalil mou totoznost na fotopruvodci, nasel osobu ktera ma stejne vybaveni/bydliste/vyjadrovani jako ja. foti na stejny filmy, doporucuje stejny postupy, pouziva stejny fraze, proste celej ja. uz je to od nej nekolikatej tip, ale za timhle si stoji uz dlouho. dalsi tomas jedno studuje na masarycce v brne (pokud se nepletu, vice info ivo pokorny??) Podle Vanourka zase bydlim v jiznich cechach, je si taky desne jistej ze me zna. dalsi odhaleni si uz moc nepamatuju.....

PROFIL AUTORAWalther Krupinsky | 22:30:56 08.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Je to dlouhodoby anonym. Vsichni ho znaji, vedi jake ma nazory, apod. Bezny anonym je stek semhle, stek tamhle. Tomas jedno je priklad konzistetniho anonyma ;-)

PROFIL AUTORATomáš Houda | 15:44:36 08.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

MH: nejak mi ten rozdil mezi "anonym" a "konzistentni anonym" unika. Nemohl by o tom nekdo napsat nejakej clanek?

PROFIL AUTORAStanislav Paluda | 10:41:54 08.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Člověk tu pár dní není a nestačí se divit. Ještě, že nemáme doma červený čudlíky, jako v Bílém domě nebo Kremlu ...

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 10:28:43 08.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TH: on nebyl "anonym". On byl "konzistentni anonym" ;-) To pry je o kousek lepsi.....

PROFIL AUTORAMichal Lars Křístek | 10:04:24 08.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Článek je podle mě dobrý. Sám jsem se v tom našel. Jako začátečník často hodnotím pocitově. Někdy mě samozřejmě napadne i nějaká poznámka o úhlu záběru, ořezu a pod. Je taky fakt, že někdy dám jen body bez komentu. Tady je to taky pro pocitový dojem. Příště napíšu, že jde o pocit. No a nakonec sám někdy vložím fotku o které si myslím, že je dobrá a tady zjistím, že se vůbec nelíbí nebo, že má spoustu chyb. Můj problém byl v tom, že jsem ji bral taky pocitově.
Diskuzi jsem čet jen povrchně. Toho na mě bylo dost a su v práci, takže čau je jen tak tak.

PROFIL AUTORAP. Polish | 08:56:55 08.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tak jsem to vsechno precetl, a musim konstatovat, ze jsem unaven. Diskuze byla prinosna. Vicemene bych podepsal, co napsal TH.

PROFIL AUTORAMartin (helios) Goga | 22:05:27 07.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No, síce neskoro, ale predsa čosi pridám aj ja.
Kategórie hodnotiteľov boli v článku celkom výstižne popísané, mne osobne sa najlepšie páčila podkategória "hormonálneho" hodnotenia... :-)
V diskusii tu zaznela požiadavka nezobrazovania komentárov pred hodnotením. Ďakujem, neprosím. Na nemenovanom serveri to zaviedli, dôsledok bol ten, že známi autori mali hodnotení spústy, ostatní od tej doby skoro žiadne. Môžem porovnávať, bol som pri tom...
Nebudem sa tu veľmi rozpisovať, radšej poprajem všetkým ľuďom dobrej vôle mnoho tvorivej fantázie a hlavne dobré svetlo... :-)))

PROFIL AUTORAMira Friedrichová | 21:17:14 07.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ten článek mě pobavil, četla jsem ho hned zkraje. Teď jsem se vrátila a jen žasnu. Proč, propánajána, někomu vadí, že jeden z nás celkem vtipně rozškatulkoval kritiky. Proč ne, pokud se necítíte být v některé z kategorii - tak vám to může být fuk, ne ? Já osobně hodnotím podle všech výše uvedených metod. Haj hou.

PROFIL AUTORATomáš Houda | 21:12:45 07.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

MH: Ovi? to myslis toho anonyma, ktery neunavne bojoval za digi krasnejsi a hlavne za to jedine a spravedlive anonymni hodnoceni fotografii na PP, nemlich to jeho? No, ten by mel z tohohle clanku jiste radost

PROFIL AUTORAaa* tomáš szépe | 16:50:34 07.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

word.

PROFIL AUTORAaa* jan winkler | 16:45:45 07.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

chce se mi napsat: "take chybi kategorie pro hasterive postarsi chlapky, kteri se pysne ohani svym akademickym vzdelanim (a pritom nedokazi napsat holou vetu bez zaludek obracejicich hrubek), a cokoliv, co jen trochu zavani kreativitou nebo provokaci fantazie, potrebuji zadupat do zeme, protoze to nesedi do jejich jednoducheho videni."


rusku, ty ani nevis, o cem ten clanek je, a jen zoufale slabe (ale za kazdou cenu) se snazis naroubovat na nej nejake svoje mindraky a urazky, ktere ti hnisaji na tvem podchlazenem mozku. prestan prudit - fot si svoje, hodnot svoje chovani, starej se o sebe, a neser se do ostatnich. nemusel bych te pak povazovat za (technicky precizniho) fotografa-pablba.

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 11:09:33 07.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ovi Ivoda tu rozhodne nekde je. Ovi, o(z)vi se....! ;-)

PROFIL AUTORAPetr Hořice | 09:10:02 07.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Leoš: Tak tím bych si nebyl zas až tak jistý. ;o)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 21:56:51 06.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Článek mě pobavil, je to samozřejmě hyperbola, fejeton... napsán ostře, živě... Obrovská a dlouhá diskuse pod ním mi připadá zbytečně vybuzená. Ale zajímavě se zvířily kalné ssedliny u různých den... Škoda, že tu už není Ovi...

PROFIL AUTORAIvan Rusek | 17:41:00 06.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ale Jirko B. - musím konstatovat, žes ve svém popisu opomněl jeden důležitý jev - tedy jednu skupinu hodnotitelů - a to "hyperkritické nováčky" - tedy ty co rozdávají velmi nízká hodnocení a vlastní na pp fotek méně než prstů na rukách - nechtěl bys je podrobit důkladné analýze a zjistit, zda se z nich časem stanou normální členové PP smečeki, či zda znechuceni opouštějí PP??? ;-)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 19:09:05 05.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

:-) ty vole ted mi to docvaklo kdyz sem roloval dolu a uvidel ten titulek! ja ty kecy moc necet, takze sem ten banner zprvu nechapal :-))

PROFIL AUTORAPetr Hořice | 18:30:17 05.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

T1: To byl reklamní banner?

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 16:28:22 05.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Prečítal som si článok aj diskusiu k nemu. Prikladám môj osobný názor:


VSICHNI JSTE ZMRDI!

PROFIL AUTORAJakub Škraban | 15:21:01 05.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

... fajnový článek co si nebere servítky ...

PROFIL AUTORABoris Ballo | 09:33:11 05.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Prečítal som si článok aj diskusiu k nemu. Prikladám môj osobný názor:

Článok je v pohode, aj keď ho chápem skôr ako fejtón, ako pokus o "analytický rozbor stavu hodnotenia na PP"

Diskusia je miestami v pohode trocha menej. Mám k Tebe, Jirko, 2 poznámky:

- Aj keď to priamo nepíšeš, z charakteru článku a Tvojich komentárov mám silný pocit, že naozaj hľadáš cestu, ako spraviť hodotenie na PP "spravodlivejšie". Problémom je, že hodnotenie závisí oveľa viac od ľudí samotných, ako od systému. A keďže ľudí nezmeníš, Tvoj "boj" je vopred prehratý.

- Nesúhlasím so zjednodušenou rovnicou, ktorú si pri svojich reakciách na kritiku použil: "nesúhlas s článkom = nepochopenie alebo snaha škodiť autorovi"


PROFIL AUTORAPetr Hořice | 09:29:01 05.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Výbornou výhodou takto strukturovaného fóra je, že se dá celkem jednoduše generalizovat - on řekl tohle, tak je idiot! Pojďme se mu zasmát....

(platí pro obě barikády)


Zajímavý je, že při osobním kontaktu v hospodě si všichni rozumíme a jako zázrakem chápeme co vlastně ten druhý říká a co nám chce sdělit. Najednou si chceme porozumnět. :) To ovšem nic nemění na tom, že kombinace tohoto celkem vtipného leč nic neřešícího fejetonu s outo diskuzí nejspíš zůstane na dlouho klenotem PP.


PS: Waltře... nemyslím si, že spousta hodin strávených na koníčkovském webu by měla být považována za patologický jev. Trošku ujetý mi přijde spíš trávit čas na všech fotografických fórech dohromady, ale i to se dá pochopit, protože nejsou na světě jen pomalí a méně vnímaví lidé jako já... proto jen ujetý. Patologický mi přijde trávit hodiny a dny na netu na fórech s různým zaměřením (od akvaristických fór přes automobilová, astrologická, o mimozemských civilizacích.... až po politická).

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 09:25:58 05.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

:-)))

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 01:54:35 05.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

...aaaaaa .... Praha zdraví Brno !!! :o)

PROFIL AUTORAPetr Pecháček | 22:54:59 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Neni mi uplne jasny rozdil mezi "Torpédo" a "Otrávený šíp", neslo by to vysvetlit podrobneji?

PROFIL AUTORAWalther Krupinsky | 22:10:15 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tak jsem si to precetl a jako lek bych ordinoval pestry zivot, kde bude PP soucasti asi z pul promile. Uz vice nez 7 hodin/tydne na PP bych povazoval za patologicky jev. Doufam ze nebudu D.Z obvinen ze jsem nad veci.

PROFIL AUTORAWalther Krupinsky | 21:52:06 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Byl jsem upozornen, ze je tu hadka u ktere nejsem. Tak o co jde?

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 21:02:07 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

vidim, že na "podle data" se shodneme asi všichni - já jsem taky za ... že by měl článek nakonec nějaký hmatatelný výsledek, který potěší všechny ;-)

PROFIL AUTORAIvan Rusek | 20:56:19 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

...přimluvil bych se (pro odlehčení) také za"podle data" ;-)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 19:14:35 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

pekne naturalisticky napisane.......sice je tam olymp, ale chybaju mi miestny blazni.

PROFIL AUTORAPažout alias Mike Dockal | 18:23:24 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Davide, ja bych se taky primluvil za opravu "podle data". Ja vim ze je to picovina, ale vazne se mi na to blbe kouka.

PROFIL AUTORAOto Stredák | 17:48:52 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Dobrá diskuze:)) Ostré údery:)) Žádný výsledek:((

PROFIL AUTORAaa* jan winkler | 17:13:22 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

s/stydim/stydivam

PROFIL AUTORAaa* jan winkler | 17:09:24 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ja jsem nechtel diskusi zachranovat, jen jsem chtel upozornit, ze mi to pripomina nektere diskuse, ktere jsem s odstupem musel priznat take jako (castecne) sve dilo. sam pred sebou se v takovych chvilich stydim az mi byva zle. kazdopadne uz dlouho jsem nevidel misto, kam by se toto hodilo lepe nez sem.

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 16:46:36 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

pane winkler, ted jste tu diskuzi opravdu zachranil... jsem si vedom, ze nedosahuje urovne, na jakou jste Vy ci mr. Szepe zvykli (nektere jsem zazil a priznavam, jedine oko nezustalo suche), ale tak mi nehodnemu, jemuz o tu image a dustojnost tolik nejde, prosim odpustte.



Jinak jsme si nic neprovedli, jakkoliv Jiri rad tvrdi opak (on je vubec takova desne pronasledovana osoba)

PROFIL AUTORAaa* jan winkler | 16:09:54 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

pane vrchni, tato diskuse neni uplne dobra.

nevim, co jste si, panove, navzajem provedli, ze si tu nenavist nedokazete vyrikat primo a musite ji nechat protekat ven takovymi nesmyslnymi souboji o image, ale musim rict, ze dustojnost vam to nijak neposichruje. vsimnete si, ze ani szepe tu do toho nevstupuje, jak mu to pripada blby. :)


jirko, tvoje jazykove eskapady me jakozto milovnika podobnych picovin nesmirne bavi, ale davida to ocividne prudi a myslim, ze je to ve vysledku neprospesne pro vsechny. :)

PROFIL AUTORAVladimír Vereš | 15:19:56 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

PLK: to "& spol." bylo asi na mne? Vidíš, a má pomatená hlava tě do spol. nepočítala! :o)) "Spolem" jsem myslel ty, kteří tu prezentovali názor blízký tomu, že Jiří to napsal protože ... atd., protože se mi nechtělo v té dlouhé diskuzi všechny jednotlivě vyďobávat ... :o)

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 15:17:30 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ota: tak se divej jinam...

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 15:16:28 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

VV: ... tebe fakt nezvladam... kdybych ti musel podesate vysvetlovat, ze vubec nejde o clanek samotny, tak bych se asi rozbrecel... Nauc se cist a vnimat odpovedi na sve otazky a muzeme se k tomu treba nekdy vratit...



Jiri: staci kdyz nekdy odpovis na polozenou otazku... zacni u toho. Dovolim si rozebrat tvuj prispevek a doufam, ze na to budes reagovat podobne vecne, nikoliv dalsi sadou privlastku slouzicich jen ke gradaci dalsiho napadani:

1) "Mladí se o sebe očividně postarat dovedou" ... coze to?



2) "Davide, jaká konkrétní fakta chceš, tedy kromě těch, která jsou tak jasně napsaná nahoře..." ... nerikal jsi celou dobu, ze to je ciste tvuj nazor, ktery nikomu nevnucujes, jen takova humorna kratochvile bez vetsich ambici? Jak se z toho najednou stala FAKTA?



3) "a tobě se viditelně nelíbí? :)" Byly mi uprimne ukradeny nez si zacal ukazovat prstem a tim urazet lidi (ktere vetsinou ani neznas). I kdyby se mi nelibili nebo libili, tak ty to neposoudis, maximalne se muzes neco domnivat, coz se opet dostavame na hony od FAKTu (jinymi slovy, pletes si pojmy s dojmy)



4) "Křeč, se kterou z toho vyďobáváš argumenty, je fakt politováníhodná." ... zbytecny vypad s nulovou informacni hodnotou slouzici pouze k tomu, abys uvolnil vnitrni napeti... (doufam, ze ti je lip)



5) "A jak účelově kličkuješ (teď nejnověji jsem to zřejmě psal s cílem stát se mučedníkem!), ztrácí se mi podstata tvého obvinění." ... Prime otazky povazujes za klickovani. Ok, tedy... jak by sis predstavoval, aby byla vedena diskuze na dane tema podle tveho gusta? Treba se dokazi prizpusobit. Na mucednika si hrajes temi vykriky o potirani svobody. Opakuji svoji vyzvu "cim konkretne kdo potiral tvou svobodu"? Nic takoveho jsem nezaznamenal (samotna existence tohoto clanku a nasledne diskuze je primy dukaz opaku, ale treba mas v ruce dukaz sveho tvrzeni, prece bys takhle verejne nelhal, dyt jsi takovy ferovy a slusny clovek, ne?)



6) "Kdybych napsal článek, který bude mít za dva roky dvacet ohlasů místo (odhadem) dvou stovek za týden, považoval bys ho za přínosnější ? :))" ... a) prinosnost clanku nema zadny primy vliv na pocet prispevku. Kdyz napisu clanek, ktery bude obsahovat jen "Vsichni jste zmrdi!", tak jeho prinosnost je asi velmi nizka, ale nepochybuju o zurive diskuzi pod tim. b) o prinosnosti jsem se vubec nevyjadroval a budu rad, kdyz mi vysvetlis, proc jsi tak fixovan na predstavu, ze bych chtel tento clanek zrusit a co te k teto myslence vubec vedlo. Nebylo by jednodussi v prvni rade ti ten clanek poslat zpatky, at si tim ukajis ego nekde jinde?



Predem dekuji za odpovedi (pokud mozno vecne) ... dekuji

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 15:12:59 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Davide, přepiš si, prosím tě, na stránce http://www.photopost.cz/pp4clanky.php Přehled podle datumu na Přehled podle data. Já se na to nemůžu dívat :-)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 14:46:40 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Mladí se o sebe očividně postarat dovedou :) Davide, jaká konkrétní fakta chceš, tedy kromě těch, která jsou tak jasně napsaná nahoře a tobě se viditelně nelíbí? :) Křeč, se kterou z toho vyďobáváš argumenty, je fakt politováníhodná. A jak účelově kličkuješ (teď nejnověji jsem to zřejmě psal s cílem stát se mučedníkem!), ztrácí se mi podstata tvého obvinění. Kdybych napsal článek, který bude mít za dva roky dvacet ohlasů místo (odhadem) dvou stovek za týden, považoval bys ho za přínosnější ? :))

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 14:41:59 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Odmítám být jakkoliv označovaný " & spol" ...ať už by to mělo být s kýmkoliv..
Můj názor je, že zde každý vystupuje pod svým jménem a tím i pouze sám za sebe ... spolky zřejmě vznikají pouze v něčích hlavách ...evidentně pomatených ... :o)

PROFIL AUTORAVladimír Vereš | 14:19:44 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

David: takže kdybych ho napsal třeba já, tak by se takováto diskuze nerozvinula?

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 14:05:09 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Je fakt fascinujici jev, ze na nejvetsi chudaky a mucedniky si vzdycky hrajou hlavne lidi, co se jim vubec nic nedeje :)

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 13:58:26 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiri: opet "slovni akrobacie" misto odpovedi... opet obecne urazeni bez konkretnich faktu... opet shazovani cizich nazoru jeste predtim, nez se vubec pokusis je pochopit... Mne by v takovem pripade omlouvalo posledni obdobi dozravani... co omlouva tebe? Zacatek senility? Starecka nadrazenost nad nazory mladsich? Super citat, mimochodem, ted si ho po sobe taky precti...



VV: uprimne si myslim, ze Jiri napsal ten clanek, aby si ulevil... napsal to s vedomim, ze se bude podobna diskuze pod clankem dit. S vedomim, ze ze sebe zas udela mucednika na oltari pravdy a spravedlnosti. A to mu dela vzdycky taaaaaaaaaaakk dobre... (Neproklamuji absolutní pravdivost tohoto prispevku, ani úplnost, jde opravdu jen o souhrn mých pohledů, které jsem psal víceméně bez ohledu na to, komu mohou být příjemné nebo naopak).

PROFIL AUTORAVladimír Vereš | 13:31:34 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Davide (a spol.) stručný dotaz: opravdu si upřímně myslíš, že Jiří napsal ten článek s úmyslem někoho poškodit?

PROFIL AUTORAJiří Březina | 11:59:43 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Davide, snažíš se sveřepě, ale ta silná a umě poskládaná slova se bohužel opírají o neexistují podstatu, takže i kdyby u někoho z nepozornosti zabrala, nebyl bych na tvém místě z takového úspěchu odvázaný. Faktem pro mě zůstává, že prohlásit moji kratochvilnou legraci za nízce motivovaný čin je buď vizitka mdlého rozumu anebo důkaz velmi úporné snahy. .p>

Pokud jde o svobody, pak plácnout tu beztrestně doslova cokoli může jen velmi omezená skupina lidí s tebou v čele a všichni ostatní riskují tvrdé útoky na vlastní osobnost i za stín čehokoli nekomformního. OK, patří to k místnímu koloritu a většinou asi nejde o nic horšího, než o trochu svéráznou zábavu posledního období dozrávání. Přesto nevím, proč bych se proti těm účelovým nesmyslům nemohl kdykoli ohradit a v rámci místních (neexistujících) pravidel také jakkoli.



Dovolím si citát v cizí řeči, kterému bys ale asi nerozuměl ani v češtině:"There is nothing noble about being superior to another man. The true nobility comes from being superior to your previous self."

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 10:33:07 04.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

T1: ty nam vykladej neco o toleranci :)))



Jiri: udelal jsem presne to, o co se tu snazis od zacatku ty. Naprosto zcestnou dedukci ukazat, ze tvoje nazory nestoji ani za psi prd, protoze jsou motivovany pudy nizkymi az trapnymi. Je to tak snadne, ze? Zkus se nad tim zamyslet, nez to budes zas praktikovat na lidi, co si dovolili s tebou nesouhlasit... Potlacovani svobody projevu? Prosim te, zkus byt konretni (vim, je to mnohem tezsi, nez ta tvoje slovni akrobacie nahrazujici fakta privlastky a demagogii, ale zkus to) ... kdy, kde, kdo a jak potlacoval tvoje pravo svobodneho projevu? (btw mindraky/komplexy ma kazdy... ty jsi zrejme ten smutnejsi pripad cloveka, ktery si to odmita pripustit)

PROFIL AUTORAPažout alias Mike Dockal | 22:28:15 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tr. I.G. - neblazni, ted to teprve zacina byt sranda :-)
Pekne jsme se dostali od nicneresiciho, zabavnyho clanku k daloko zajimavejsim "problemum" jako je anonymni hodnoceni, dusevni zdravi Ivana Ruska, majetek Tomase Houdy ... :-)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 21:26:56 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Marcelo, promiň! Pořád je tu možnost, že jsem ten rozruch úplně špatně pochopil a ublížil spoustě upřímných, bezelstných lidí. Do smrti nejdelší bych si to neodpustil.



Pravdu máš i s tím, že bych konečně měl koukat být na PP aspoň nepatrně užitečný. Budu o tom přemýšlet a jestli mi někdo opravdu zkušený v té věci poradí, určitě se věci hnou rychleji.



Naopak jsem se ale koukl do žaludku a žádná tak velká věc jako institut mi tam rozhodně neleží. Pár o hodně menších možná jo. :)



Kdo chce končit, ať neprodleně vystoupí! Já musím bohužel zůstat na můstku až do konce a protože mě to už taky nebaví, odměňte mě prosím naprostým nezájmem. :)

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 20:47:58 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Já myslím, že už ze všech stran zaznělo všechno, co chtěl kdo říct a debata už nic nového nepřináší
- pojďme to uzavřít a nechat to být.

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 20:44:20 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

"máte plné huby svobod"???? kdo tu mele o svobodě?..akorát ty...není svobodné,že jsi tu mohl tenhle elaborát uveřejnit a není také svobodné, že se tu k němu můžeme vyjadřovat?
A ten Heřmanův institut ti leží v žaludku co?:-)).. nechceš přijet?.. já bych ti dělala právní a psychologickou pomoc v nesnázích...jinak my tě za odměnu zítra zvolíme čestným předsedou.. abys konečně už měl nějakou záslužnou funkci na PP:-)))....

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 20:42:01 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ja som sa bavil skvelo :)))) vzivote by ma nenapadla az takato plejada kategorii :)

teraz sa vrhnem na komentare...

PROFIL AUTORAJiří Březina | 20:17:27 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Davide, podsouváš jednu možnost tam, kde je možností desítky. Na takovou levou je škoda reagovat, vaříš z vody a i ta ti brzy vyschne. Komplexy - no snad najdeš něco lepšího.



Napsal jsem co jsem napsal, někdo to pochopil, zasmál se, jiný ne, odešel třeba s krátkou korektní poznámkou, ALE kupodivu jsou ještě třetí, kteří se tu musí velkoformátově vypovídat - o tom jak zbytečné a zcestné je takovýhle článek psát, že ten text asi vůbec neměl vzniknout, a nemá-li to valný smysl, nahánějí to aspoň na objemu vším, co jim slina přinese.



Nějaké otázky: PROČ by tu ten článek neměl být? Narušuje nějaký posvátný monopol výkladu věcí a jevů? Jsou tu snad místo lidí naprogramované ovce?? Produkuje tu snad duševně plnoprávné a harmonické osobnosti výhradně Heřmanův večerní institut a ostatní, šmahem méněcenní, musí být chráněni od škodlivých doktrín mimo jednotný systém?? Nechcete tu založit Výbor pro nephotopostovou činnost (jestli už s ním náhodou nemám tu čest)?? Máte plné huby svobod, ale svoboda projevu je tu podobná svobodě pohybu minovým polem, ano můžeš jít, kam chceš. Jestli mám komplex, tak akorát z tohohle uvažování (a buď rád, že jsem ten podstatný přívlastek vynechal).

PROFIL AUTORAsvetlana borkova | 20:15:43 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko Brezino za ten cas, ktery ti zde lide venuji si zaslouzis byt jmenovan mym managerem ve vecech marketingovych, vladnim poradcem, analytikem lidskych dusi a dalsimi funkcemi, ale protoze PP ti zabere predpokladam vsechen volny cas, zustanes jen obdivovanym a zatracovanym clovickem v jiznich Cechach.....

PROFIL AUTORAmišo "czorrt" šesták | 20:07:20 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ufff, tak som to cele preluskal.... tomas houda, klobuk dole. myslim, ze si trafil klinec po hlavicke

PROFIL AUTORAJitka Kotrbová | 19:05:40 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jejda, tady toho zase přibylo ... já bych snad jen - T o m á š i H o u d o, už dlouho jsem nečetla tak pěkné pojednání o umění ... smekám a ukládám do svého PC. Díky !!!

PROFIL AUTORAPažitka Pažoutova | 18:26:48 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Nemyslim si, ze by bylo doma zle - ne vsichni lidi kritiku tezce nesou :o)))) a i kdyby, takovy usmirovani byva obvykle velmi prijemna vec :o)))) - ale to uz si delam srandu, Pazoutovu fotku bych celkem urcite poznala, nemusis mit zbytecny obavy.......

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 18:24:21 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Doporucuje bez otazniku, spis s vykricnikem. Mala, utla knizka. Obsahem objemna.

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 18:23:31 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tomas Jedno doporucuje:?
Jiri Hanzelka : O toleranci

PROFIL AUTORAIvan Rusek | 17:50:18 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

...Pažitka - právě o tom mluvím, se bojíš, že bys nepoznala co máš zakázaný hodnotit a bylo by doma zle... ;-)

PROFIL AUTORAPažitka Pažoutova | 17:43:31 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

To Rusek: chapu, ze ses me snazil "utrit", ale ses nejak mimo misu - za ty 3 roky sis uz snad mohl vsimnout, ze ja Pazoutovy fotky nehodnotim a on nehodnoti moje. Jak uz tady napsal PLK, anonymni hodnoceni tu na zkousku bylo a nelibilo se nam, bylo to o nicem a budu rada, kdyz se zavadet znovu nebude. Ty tvoje presaturovany krajinky pozna kazdy uz z nahledu, stejne tak jako ty moc dobre poznas Houdovinu a Brezinovku :o))

PROFIL AUTORAVlasta Fišrová | 17:36:34 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Docela žasnu, jak jeden vtipný článek, který trefně popisuje jisté jevy, může vyvolat takové podivné vášně. Jen doufám, že za to může pouze odlišný druh humoru, kdy se prostě jeden směje a druhý nechápe, že je tu něco k smíchu, a je proto schopen autorovi oné glosy podsouvat vše možné i nemožné. Lidi, neblbněte tolik !!! A netahejte do těchto debat pořád nějaké staré "křivdy", protože my, co tu nejsme dlouho, fakt nechápeme, co kdo, kdy, komu udělal a je nám to celkem putna.

PROFIL AUTORAFbh Jarda Sedláček | 17:17:46 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

článek jsem přečetl, v některých pasážích jsem se možná i našel, ale smysl toho, proč to takhle kategorizovat mi asi uniká./třeba jsem nečetl dost pozorně/.pak jsem se zakousl do diskuze a čtení je to místy zábavný ale i smutný, každopádně se to už posouvá někam jinam. v reakcích se mi líbily dva komenty. jednak T1, kterej umí věci pojmenovat většinou docela trefně /aspoň podle mně/ a pak povzdech Oty, o tom, jestli to zbytečně moc "nežereme"...;o) možná jo.

PROFIL AUTORAaa* jan winkler | 17:17:41 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

skatulky jsou super. jak do nich nespadnout, aniz bych jejich existenci pripustil? tezko. v jirkove modelu jsem se nasel velmi dobre, pro promysleni a sebereflexi se ted snazim chovat jinak, aby to rozdeleni na mou osobu neplatilo. ten clanek byl snad jeste o necem jinem, co by vyzadovalo nekonecne dlouhou a blbou diskusi o tom, kdo je vetsi krypl?

PROFIL AUTORAOndřej Stehlík | 16:58:29 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

DZ: No nic no :-) já jen tak, aby řeč nestála

PLK: Ale koho by vysoké hodnocení nepotěšilo :-)

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 16:24:40 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ondřej Stehlík ... ano, to se děje .... a proč by to mělo být špatně ..?


Po čase příjdeš na to, že hodnocení různých lidí má stejně vždycky různou váhu ... a body, že je úplně zbytečné řešit .... ty jsou jen taková ta ... "Sladká třešnička na dortu" :o)))

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 16:22:43 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

OS: a co jako? :)

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 16:19:50 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiri: z tebe ty mindraky neuveritelne salaji... "...označí hysterické pětkování u dalšího vizuálního blábolu nejmenovaného mistra jako vytí smečky, srdečně se zasměju..." ...konecne chapu, proc jsi to cely napsal, co te tak doopravdy pali a svedi... A dodneska si pamatuju, jak jsi reagoval, kdyz jsem ti kdysi v blahove myslence, ze te to zajima, zkritizoval fotku ... zacina mi to konecne vsechno davat smysl, zapadat do sebe...



... du asi napsat clanek s nazvem "15 základních mindraku a póz uživatelů PP"

PROFIL AUTORAOndřej Stehlík | 16:18:22 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ještě k anonimnímu známkování: nezřídka se zde stane, že nejdříve třeba 5-6 lidí označí nějakou fotku známkou 0-2, tedy jako totální propadák, pak přijde někdo uznávanej (nebo ani nemusí bejt), napíše, že je to perfektní a dá 5 a najednou nad ním se začnou rojit samé 4-5. Takže ovlivňování tím, jak hodnotí ostatní je zde (alespoň u kontroverznějších fotek) dost velké.

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 16:15:32 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiří Březina ..teď jsem z toho zmatený ... v prvním odstavci se ti "škatulky" nelíbí .. a v druhém se jim srdečně zasměješ = což se dá chápat, jako že se ti líbí ... Jak to tedy je ..?

PROFIL AUTORAJiří Březina | 15:56:36 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

DZ: Tak se tu naplácalo leccos, ale teď bych se zase ohradil. Termín "Jirkovy škatulky" se mi nelíbí, je totiž na rozdíl od mých obecně kratochvilných pojmů adresným a dost bídným pokusem dostat do nevábné škatulky mě. Ničí názory nikam necpu, jen si dělám legraci z věcí, které tu i jinde už existovaly dávno. Proti tvrzením samých argumentovat nejde, důkazního materiálu máš plnou databázi, tak aspoň pořád na střídačku přihříváte demagogii s nepřípustností snahy věci pojmenovat. Strach tvůj a tvého kamarádistánu z tohoto druhu humoru je sám o sobě legrační. Jestli někdo pro rychlé všeobecné pochopení označí hysterické pětkování u dalšího vizuálního blábolu nejmenovaného mistra jako vytí smečky, srdečně se zasměju a dnska už vím, že nebudu sám. :))

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 15:20:53 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

PLK - jj, také už jsem kdysi tenhle příměr v souvislosti s PP použil

PROFIL AUTORAaa* tomáš štumpa | 15:19:36 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Rusku, ty jsi vazne zabavnej :)
(btw pise se 'otitulovat')

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 15:16:47 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Nevím proč ... ale maně se mi vybavil film Amadeus .. a vztah W.A.Mozart / Antonio Saliery ...


PLK.

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 15:14:00 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ivane, běž do knihovny - teda doufám, že v Brně takové zařízení existuje ,-) a pujč si tam toho Pirsiga... fakt, třeba ti to ozřejmí podstatu toho nepochopení... takhle se jenom budeš zbytečně rozčilovat třeba ještě mnoho let

PROFIL AUTORAIvan Rusek | 15:04:34 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pro Tomáše Houdu - už sem četl leccos - a dodneška sem k tobě choval značnou úctu, ikdyž některá tvá dílka mne vůbec neoslovila - nicméně sem neměl ani dost síly ty tvoje kydy dočíst až do konce - takže tě bohužel dneškem škrtám ze seznamu soudných lidí - velice rád bych tě otytuloval nějakým hanlivým názvem ale nic tak silného neznám a domácí skot urážet srovnání s tebou nemíním - ten aspoň ví proč bučí...

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 14:58:58 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jeff: treba nijak ... a nebo treba tak, ze se ti pod fotkou budou deti hadat, jestli ten ci onen komentar byl otraveny sip nebo vyti smecky...



Zkusim to priblizit na tzv. karbusarnach. Jisty p. Karbusicky ve svem platku definoval sadu pravidel, jak fotky delat a jak je nedelat. Rekneme ciste subjektivni nazor, ktery nikoho k nicemu nezavazuje, navic pravidla nikoliv chybna, kdyz se k nim pristupuje s rozumem. (stejne jako Jirkovi skatulky zde) V praxi to pak ale vypada tak, ze kazda stredovka je spatna, protoze Karbusicky kritizuje "stredovky" a kazdy predmet, ktery neni ustrednim motivem je tzv. rusivy, coz je opet spatne... atd... Jen na PP jsou stovky lidi, kteri pouzivaji naucenou sadu terminu, ktere pouzivaji podle toho, jak je Karbusicky "naucil", cimz pomerne uspesne potiraji vlastni jedinecny pohled na fotku jako takovou.



Presne proto, stejne jako karbusarny, vadi nekterym lidem Brezinovi kalibraci snahy... at si kazdy udela vlastni nazor a at si ho sam po svem presentuje. At uz se jmenuje Jiri Brezina a foti kanaly nebo Tomas Houda a foti mrtvy holky na zadnim sedadle sveho snobskeho auta (a stejne nejspis nebylo jeho :)). Clanek sam o sobe je myslim pro tuhle nevelkou skupinu lidi spis zabavny... ty Jirkovi reci o postrelenych husach a podobne provokace, ktere celou diskuzi zacaly, uz tak zabavne nejsou, protoze jsou osobni, utocne a urazlive...



Je to o respektu. Ja respektoval Jirkuv nazor natolik, ze jsem jeho clanek sem umistnil bez jakehokoliv "redakcniho" zasahu (a vyjimecne jsem ho i pred tim cetl). Bohuzel jsem se uz nedockal respektu od Jirky, kdyz jsem vyjadril jiny nazor, nez ma on... misto "ok, vidis to jinak" to zavedl na uroven "ok, vidis to jinak, ale to je jasny dukaz toho, co pisu v clanku a ty jsi jen postrelena husa, potirajici moje nazory" ... o autorove mentalni stabilite v souvislosti s kritikou vypovidajici vic, nez by asi chtel (jak on rad rika).

PROFIL AUTORAOto Stredák | 13:45:17 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ten Jirka mě fakt, dost dobře, zná:(((

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 13:33:26 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Nejak furt nechapu, cim me ten clanek omezuje, co mi narizuje, je to snad nejakej urednickej formular ci co? Kdyby mi to nekdo vysvetlil budu moc rad. Dekuji. Budouci duchodce z Brna.

PROFIL AUTORAPikaso | 13:30:22 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

VV: to sem si vždycky přál a nikdy to nevyšlo :))

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 13:18:15 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

System zustane, tak jak je. Verim, ze nevyhovuje vsem, ale PP si necini narok byt universalnim mistem pro vsechny. Je to komunita, ktera nekomu vyhovuje lepe, nekomu hure. Nicmene doufam svobodna komunika, jakkoliv se svrchovanym vudcem, jehoz rozhodnuti mnohdy spoustu lidi nasere. Ukazka, jak to vypada, kdyz nekde bezi anonymni system, je postART ... pro me nuda s velkym N ... pokud to ale nekomu vyhovuje, tu moznost mate.



(jo a Pirsiga taky doporucuju, jakkoliv sem to nikdy nedokazal docist :))

PROFIL AUTORAVladimír Vereš | 13:16:50 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

JPO: to beru, to je určitým způsobem manifest. Ale řadíš se tím mezi nespolehlivé umělce, kteří ve dne spí a v noci dělají bůhvíco :o))

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 13:09:19 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Článek jako takový je pro mě příjemné čtení, které mě opravdu pobavilo .. a upřímně jsem se zasmál...



Níže stále pokračující diskuze se posunula už o hezký kus dál .. a já jsem moc rád, že k tomu tak došlo, protože jsou věci které nazrávájí již dlouho .. a rozhodně není špatné je nějakým způsobem "uvolnit"



Podle mě se již dostáváme do roviny, jaké jsou jednotlivé internetové foto servery ? ... jaké jsou komunity, které se kolem nich vytvářejí, a proč jsou právě takové, jaké jsou ...?
Ve volných chvílich si rád čtu debaty a diskuze i jinde.. přiznám se, že osobně blízké jsou mi na Paladixu a na Fofoprůvodci ... pro zajímavost si občas pročítám Forum na Fotopátračce ... kdežto např. Fotoaparát a Digineff jsou pro mne většinou dost nuda a o ničem ...a nehodlám řešit proč, prostě to tak cítím...
Podobné je to u mne i se samotnými servery ..



Vždycky mě pobaví, jak lidé povětšinou "v dobré víře" stále znova a neustále přichází s návrhy na změnu a způsob hodnocení / bodování ve jménu jakési lepší objektivity ... či ve jménu zlepšení úrovně prezentovaných fotografií ...


Zde je možná na místě znovu zopakovat (IMHO) ...www.photopost.cz není fotobanka !!! Je to místo, kde se dá získat tak potřebná zpětná vazba, kterou potřebuje obvykle každý, kdo se pokouší něco tvořit ... Nic víc, ale přesto je to opravdu hodně... nikde jinde se mi zatím nepodařilo najít místo, které by pro mě bylo přínosnější než zde ...



Ano, jedenkrát DZ udělal experiment ... kdy se tuším na první stránce galerie se přestal zobrazovat autor fotografie ... a prakticky všichni, se najednou ocitli někde jinde ...na jinem serveru .. hnusně sterilním, zavěšeni ve vzduchoprázdnu .. trvalo to jeden den ... a jako jsme nejdříve na DZ naléhali, aby to zkusil .. ještě naléhavěji jsme se ozyvali, aby to zase vrátil zpátky ...


Nevím díky jakému osudu + dalšími vl ivy Photopost vyrostl do stavu, v jakém se dnes nachází ...kdy je zde dostečně velká svoboda projevu .. kdy je zde dostatečně rozvrstvená komunita jednotlivých ID a skupin a názorů ... kdy je zde spostu skvělých lidí, ať už lidsky i odborně ... nejčastěji dohromady ... kdy se zde cítím dobře.


Dejž "GURU", aby to tak zůstalo i nadále ..


PS: To se mi to nějak rozeběhlo .. za neúměrnou délku se všem upřímně omlouvám ..

PLK.


PROFIL AUTORAPikaso | 12:51:16 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

K článku: Jo takhle to možná je, jak si to napsal, ale kdyby nebylo byla by to akademická nuda.

Vl. Vereš: Jsem pro vítězství emocí nad rozumem. není nic lepšího než emocemi zastřený rozum :-§)>

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 12:37:42 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TH: to popsal dobře... ten střet "romantického" a "technického" módu vidění/nazírání/prožívání
...
Je (nejenom) o tom i jedna velmi dobrá kniha (IG doporučuje) Robert M. Pirsig: Zen a umění údržby motocyklu (Zen & the Art of Motorcycle Maintenance)

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 12:27:19 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tome máš pocit,že je ještě přínosné zde dál diskutovat?:-)))..jak jsi se určitě všiml,článek už nese své ovoce - viz komentáře u některých fotek - kdy se hodnotící zaštiťují hodnocením "podle Březiny":-)))..pokud tohohle Jirka chtěl dosáhnout tak to se mu teda povedlo.. ta tam je sranda,uvolněnost - od týhle chvíle budem všichni vážní a zodpovědní podle Březiny:-))..vnesl tím mezi lidi akorát další dávku nelibosti a vzteku na každého,kdo má odlišný názor.. a že tu toho vzteku už bylo!....

PROFIL AUTORAPetr Lett | 12:13:40 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ach jo... Zase jsem někam přišel pozdě... Anebo ne? Po rozsáhlých diskusích či hádanicích zejména v KK jsem nějak fóra zanedbával (kdo by tam po n-té četl tytéž výplody těch samých aktérů...) a tak jsem propásl zastižení tohoto článečku ve stavu čerstvém. Až nějaká ta narážka někde v PP mne sem dnes zavedla... A nestačím se divit. Sám článek, příjemný a čtivý, mi silně připomenul klasifikaci profesorstva ze Študáků a kantorů, jak stylem, tak i vyzněním. K obsahu bych poznamenal tolik, že chybí možná ještě jeden týpek hodnocení, nazval bych ho asi "Inspirováno fotkou", mám na mysli to, když hodnotitel po shlédnutí díla či dílka sám vyprodukuje verbální či dokonce, a to velmi vzácně, i výtvarnou reakci na posuzovaný opus v rámci jeho hodnocení. Takové hodnocení si vždycky rád přečtu a někdy se o takové taky pokouším... Tolik k článku.




Samotný článek jsem však zastihl ve stavu, kdy reakce na něj už výrazně převažují, a to jak objemem, tak i hloubkou vyvolaných vášní. Reakce mají dosti klasickou anatomii PéPáckých výměn názorů a je vidět, že některým tato činnost dělá vysloveně dobře. Dlužno poznamenat, že patrně i autorovi článku... V jednom má pravdu D.Z., že i tento server je z velké většiny záležitost lidských vztahů. Vše ostatní, a to včetně fotografií a jejich hodnocení, je o nějaký ten krůček pozadu. Tento server a dění na něm je vlastně takový celkem velký model nějaké lidské společnosti a lidé se tu projevují často jako by šlo o život... Ono o něj více či méně jde, jen každému v různé míře... každý tu vlastně hledá reakci ostatních lidí na cosi, to "cosi" může být (většinou) fotografie, ale i slovní "výkřik" či přímo provokace různého způsobu a kalibru... Mírou úspěchu se tu zdá býti hloubka zasažení tím kterým dílem u přítomného publika. A z tohoto hlediska, kdy tento článek v roli takového "psaní o psaní" vyšel na trh názorů, obstál, alespoň podle mého názoru, docela úspěšně. Vášně vřou, lidi diskutují, reakce zdaleka nejsou uniformní, žije to tu... A ve spoustě reakcí už vůbec nejde o článek... Samozřejmě, nastal velmi rychle klasický vývoj diskuse od probírání myšlenek až po rozebírání diskutujících osob a jejich skutečných či méně skutečných atributů a činů a jejich pitvání. To je v lidské smečce přirozené...




A co jsem tím chtěl vlastně říci??? ...no že je to docela milá mezihra mezi hodnocením vašich fotek... ;-)))))))))))))

PROFIL AUTORAZdeněk Bezdíček | 12:04:18 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TH: napsal jsi to hezky a uprimne se mi libi tvuj nadhled. ale zabyvat se rozbory psychologie chovani narodu a jedincu (potazmo hodnoceni a bodovani) na anonymnim internetu je hazenim hrachu na zed. on i takovej rusek (jako ze ho neznam) se v civilu urcite kroti...

PROFIL AUTORApt¤ Jaromír Dvořák | 11:51:44 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

K článku Jiřího Březiny:článek se mi líbil a
nemyslím si,že by tím článkem chtěl někoho poučovat ba škatulkovat, já jsem se
tam taky našel a asi každý kdo to četl ví o čem je řeč, nicméně je jasné že
kritika se objeví (jako že se objevila) na dosti citlivé téma na PP. Tím je
bodový systém na PP


Pak mi nezbývá nic jiného než souhlasit s Ivanem
Ruskem, jen dodám že se řadím do kategorie b) lidé kteří se poctivě učí fotit.


 


PROFIL AUTORATomáš Houda | 11:44:45 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Joo, umelci, to je pakaz :-)
Ti znervoznujou predevsim vsechny uredniky, techniky a vubec lidi, kteri radi svuj zivot organizuji podle jasnych pravidel a predpisu (ve svycarske nemcine pro ne existuje terminus "tüüpflischiiser", znamenajici ze dotycny sere tecky :-). A protoze zatim v nekolikatisiciletych dejinach nasi civilizace vsechny pokusy o vytvoreni jasnych predpisu o tom, co_je_krasne a co_je_umeni selhaly, jsou vsichni kdo se timhle tematem zabyvaji, potencialne suspektni individua. Ve svycarsku je v urcitych kruzich oznaceni "umelec" brano jako pejorativum, jako nekdo kdo je na nejvyssi miru nespolehlivy a podezrely, kdo nechodi kazdy den do prace, v nedeli do kostela a pouziva jinou barvu pytle na odpadky nezli zbytek ulice. Navic miva dost casto i vselijake podivne napady, pracuje v noci a spi ve dne, obklopuje se podivnymi existencemi a zenstinami, posloucha nahlas divnou hudbu a jeste tvori veci kterym zadny soudny clovek nerozumi. Pakaz je to, tak tak :-)
To, ze Rusek ve svem seznamu klasifikuje lidi na ty, kdoz "umi fotit" a na ty kdoz se "povazuji za umelce" nebo se "chteji stat umelci" mluvi celkem za vse... Pro Ruska je dobra fotografie takova, kde autor zvladl veskera technicka uskali ("umi fotit"). Kategorie nekoho, kdo tim umelcem skutecne je, pro Ruska neexistuje... Umelci se totiz o technickou stranku jejich tvorby zajimaji casto az trestuhodne malo, a navic je prehlednost sveta à la Rusek casto nudi, cimz se pro nej stavaji nepochopitelnymi. Diskuse ve Foru o obrazku Valerie spolu s infarktuoznimi reakcemi Ruska jsou toho myslim dobrym prikladem, aniz bych ted vynasel soudy o kvalitach jeji tvorby :-)

Zajimavy je sledovat jak se k tomuhle problemu stavi ruzne narodnosti... ve svycarsku je, jak jsem uz psal, umelec vicemene looser, ledaze maluje obrazky placicich klaunu jako Rolf Knie, nebo hezky barevny krajinky s dramatickou oblohou, takovy "jako zivy" :-)
Ve Francii, jakkoli francouze pro jejich aroganci namam moc rad, je to skoro naopak. Tam kdyz je nekdo "artiste", tak pri kontrole dokladu policajti pomalu salutujou. Takovym lidem se priznava urcita blaznovska svboda delat to, co jini delat nechteji, neumi nebo nemohou, a nikdo se nepozastavuje nad tim, ze nerozumi tomu cim se zabyvaji :-)
A jak je tomu v Cechach? Tam je to takovy mix... na jedne strane vsichni spravni Cesi dmou hrud pychou pri zminkach o velkych umelcich ceskeho puvodu, i kdyz casto jejich dila nechapou a jejich nadseni konci nekde u plakatu Alfonse Muchy povesenem na vnitrni strane zachodovych dveri. Na druhou stranu je kazdy, kdo nejakym vedomym nebo nevedomym konanim vzbudi dojem ze se za umelce povazuje, vniman jako hochstapler, vejtaha, namyslenec a pokud ma smulu tak jeste jako podvodnik :-) To souvisi myslim s jinou vlastnosti, v ceske kotline hojne rozsirenou, a tou je zavist a take strach ze zavisti. Casto slycham od lidi z cech story o tom, jak se snazi zatajit pred znamymi ze si kupuji auto nebo dum, protoze maji strach z jejich zavisti... naopak neni malo takovych, kteri uz pouhou zminku o nejakem takovem financne narocnem tematu povazuji za nevkusnou a snobskou, i kdyz v podstate kazdeho nakonec presne tahle temata zajimaji. Mne to prijde spis naopak, skutecnost ze nekdo musi neustale pohlizet na svet pres nejakou autocenzuru konformnich nebo zakazanych temat mi prijde politovanihodna :-)

A jak to vsechno souvisi se zdejsim clankem? Ti duvtipnejsi si to jiste domysleli... V podstate jsou totiz vsechny pokusy o "spravedlive" bodovani a hodnoceni pouze zoufalym pokusem tech, kteri sami bez nalinkovaneho sesitu neumi napsat vetu, vnest do toho pro ne znepokojujiciho a chaotickeho sveta ktery je obklopuje rad, kteremu by rozumeli. Proto maji potrebu tvorit stupnice, kriteria a pravidla, proto je znervoznuje ze nekdo je schopen hodnotit videne uplne jinak nez vetsina, proto jsou zoufali, kdyz najednou vetsina neco vidi jinak (!), mineni vetsiny je svate, nebot maji dojem, ze co se libi vetsine musi nutne byt dobre :-)))
Tenhle clanek se zabyva hodnotitelskym chovanim v rozsirenem slova smyslu, ale v podstate je to jenom jiny zoufaly pokus vyridit si ucty se vsim, co autor neni schopen pojmout do sveho myslenkoveho rastru. Tim, ze vytvori kategorie a prezentuje je posmesne humornym zpusobem proste predesila, ze veskere chovani vymykajici se jeho definici normalnosti musi nutne spadat pod jednu z jim vytvorenych kategorii, ktere nam prezentuje jako budto nenormalni, smesne, opovrzenihodne ci jinak negativne konotovane. Ze by pro jednani, ktere pranyruje, mohly existovat i jine duvody, si proste nepripousti. Nestestim techhle lidi je to, ze si neuvedomuji, ze prave ruznorodost nazoru cini jejich srovnavani teprve zajimavym. Preostrena a presaturovana krajinka ohodnocena odshora az dolu petkami ve mne vzdycky vyvola otazku, jestli neco takoveho autorovi opravdu muze prinest uspokojeni....
ale nejspis muze, ze? :-)

Free your mind... nechte lidi hodnotit a delat co chteji, jak chteji a nesnazte se jim delat predpisy nebo je zkouset znemoznit jenom proto, ze jim nerozumite. Dobry veci si casem najdou cestu samy, kdo hodnoceni povazuje jako nastroj vychovy, pomsty nebo seberealizace je blazen a neni treba se jim zabyvat (a psat o nem clanky :-)

PROFIL AUTORAHonza Vlček | 11:19:39 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

byl jsem tady a všechno přečetl. stačí to takhle? .-)

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 11:14:50 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

IR: ty tvoje nadpisy a ramečky, včetně fotografovaných motivů... dobre, všechny nepoznam, ale 90% asi ano ;-)

PROFIL AUTORAMartheen Šimočko | 11:05:37 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

skvela psychologia... sam by som to tak dobre nenapisal...

PROFIL AUTORAIvan Rusek | 10:57:54 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jinak opakuji - nemyslím si, že anonimní hodnocení by to vyřešilo dokonale a bezezbytku, ale i ta trocha zlepšení by stála za námahu...

PROFIL AUTORAIvan Rusek | 10:57:01 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2Tr.IG - moc frajeříš - možná sem tam nějakou poznáš, ale jistý si nikdy nebudeš :-)))

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 10:52:56 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

IR - To máš těžké... samozřejmě, že zajímá, ale i když fotky budou "anonymní", tak stejně budou poznatelné, stejně jako poznám ty tvoje už na náhledu (ani nemusím koukat na to, od koho je)
Kromě toho si myslím, že dostávám normální hodnocení od normálních lidí
obecně si myslím, že to, že jsou fotky ode mne má dvě stránky: nejenom nějakou "chválící od přátel" ale i že právě proto, že jsou ode mne (toho kritika a šťourala), tak jsou opomíjeny a negovány -- proč ne, takový je svět a nijak zvlášť mě to netrápí...
Kdo chce cokoliv připsat k mým fotkám, je vítán a neřeším kdo je kdo nebo co... taky se nikdy s žádným kritikem pod svými fotkami nehádám a nemstím se mu - podle mě je to jediná cesta, jinak se ostatní začnou tvým fotkám vyhýbat... protože kdo by si nechával dobrovolně dělat na hlavu zato, že se snažil vyjádřit svůj názor...
Popravdě si myslím, že v šedi průmeru jsem tady pořád - od samého začátku až doteď
Moc přeceňujete bodování a jeho schopnost vypovídat o něčem objektivně

PROFIL AUTORAIvan Rusek | 10:37:37 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2TrIG - ...a tebe nezajímá jak na lidi působí tvé fotky? Tedy skutečně jen fotky a ne to že jsou od tebe? ...nebo se bojíš že bez chválících přátel zapadneš do šedi průměrnost???

PROFIL AUTORAVladimír Vereš | 10:20:45 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

David Zachoval (17:11:52 02.02.2005): bohužel musím říct, že tvé reakce v diskuzích jsou monotónně nasrávací (omlouvám se publiku za vulgarismus).
Já psal obecně o rozumu a emocích, tys to okamžitě převedl do konkrétna (jedno, jestli na sebe nebo na někoho jiného).
Tvoji větu: "Jiri, ty az si jednou, jedinkrat, priznas, ze je taky mozna i drobna malickata chybka u tebe, tak si z toho nutne musis nasrat do stareckych plin..."
jsem se pokusil převést k podstatě věci, a tou by tu měl být onen článek. Tys to ovšem nepochopil, a naopak podpořil ty, kteří článek velmi rychle převedli do osobní roviny.
Davide, vážím si tě za to, žes postavil a provozuješ tento bezesporu zajímavý server. Jako člověka z masa a kostí tě neznám, tudíž neposuzuji, ale ID "David Zachoval" hodnotím jako ID nezralého člověka. Je mi líto.

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 09:11:35 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ondrej Stehlík: to je trochu pomylena logika, stejně by se dalo napsat: "opravdu nevím, proč k vyjádření vlastního názoru nesmí vědět, kdo fotku nafotil a jak před ním hodnotili druzí.

Na to se mohu jenom zeptat - Tebe opravdu tolik ovlivnuje hodnocení druhých, že potom Ty nejsi schopen vyjádřit se sám za sebe?

PROFIL AUTORAOndřej Stehlík | 09:05:07 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Schválně si to zkuste: Otevřít fotku a zakrýt si autora a reakce druhých a pouze na základě fotky samotné se rozhodnout jak budu bodovat a slovně hodnotit.

PROFIL AUTORAOndřej Stehlík | 09:02:08 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ještě k anonimnímu hodnocení: dokud by člověk neohodnotil, případně neodklikl, že hodnotit nechce, tak by ani neviděl reakce druhých. Protože opravdu nevím, proč k vyjádření vlastního názoru člověk potřebuje vědět, kdo fotku nafotil a jak jí před ním hodnotili druzí. Učilo by to samostatnému přemýšlení a u některých fotek by to vedlo k ještě bouřlivějším diskuzím :-)

PROFIL AUTORAJosef Horálek | 08:52:32 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Kurňa dobrej článek a reakce jsem zvlád tak do půlky.:) Co s is toho vzít? Du analyzovat a výt.:)))))

PROFIL AUTORAOndřej Stehlík | 08:30:55 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pařout: Strach, že vznikne anonimní server nechápu - přece po tom, co ohodnotím, tak vidím, čí fotka je (zabere to 5 vteřin) a pak můžu klidně psát dál. Kdo se bude bát hodnotit známkou bez toho, aby viděl autora, tak holt odklikne, že hodnotit známkou nebude, podívá se, kdo to vyfotil a pak něco připíše. Autor a ostatní ale pak budou vidět, že daná osoba hodnotila slovně až v kontextu autora.

PROFIL AUTORAOndřej Stehlík | 08:22:05 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

to Pažout: Nechápu, proč někomu vadí hodnotit fotku bez toho, aby věděl, kdo jí vyfotil..

Pokud se mi nějaká fotka nelíbí, tak to klidně napíšu a bude mi uplně jedno, jestli pak zjistím že ji vyfotil nějakej profesionál nebo člověk co má foťák prvně v ruce. Naopak pokud mu třeba něco vytknu ze své pozice začátečníkam, tak budu rád, když mi pak vysvětlí proč to či ono udělal a budu se tak moct poučit i na fotkách druhých.



Naopak i dobrej fotograf by pak mohl být rád, že ví, jak působí jeho fotka sama o sobě a ne jak působí jeho jméno. Protože jinak nevím, proč sem dávají opravdu dobří fotografové svoje fotky. Aby se vytahovali a četli si příspěvky typu: "No jo, jako vždy super"?.

Vedlo by to také k tomu, že by se unáhlení kritici vyvarovali hodnocení typu: "ee", protože co když je to fotka nějakého profíka a za blbce pak se svým "ee" budou oni?

PROFIL AUTORAIvan Rusek | 08:18:21 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pažitko - jsem rád, že nepatříš do skupiny "c" ani "d" neb ta mi taky silně leží v žaludku! :-)))

...btw - bojíš se, že by sis mohla pohněvat Pažouta, že bys nepoznala jeho fotju a blbjě mu ji ohodnotila??? ;-) ...neboj, potmě na to rád zapomene!

PROFIL AUTORAPetr Kubíček | 05:37:03 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Článek obsahově i zpracováním výrazně překračuje hranice fotografického serveru. Že pár jedinců „rozbrečel“ se dalo očekávat. Byli autorem včas varováni.

PROFIL AUTORAPažout alias Mike Dockal | 05:30:25 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ivane, ty uz si nepamatujes ze tady byl pokus o anonymni hodnoceni ? Dopadlo to mizerne, libilo se to akorat nekolika novackum, pro mne se z toho stal anonymni fotoserver jakych jsou hromady.
Proc mate porad snahu dosahnout nejaky univerzalni spravedlnosti ? Stejne to nejde. Anonymni hodnoceni muze neco zmenit jenom u kontroverznich fotek, napriklad to co fotis ty by melo priblizne stejnej uspech jako ted.
Lidi kteri si nejsou jisti tim co umi by se jeste vic stydeli napsat svuj nazor aby nahodou nepoucovali nekoho zkusenejsiho.

PROFIL AUTORAPažitka Pažoutova | 03:39:30 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ivane, Ivane - jakoby toho skatulkovani lidi na PP uz nebylo dost :o))))) Zapomnel si poznamet, ze skupina "c" ti silne lezi v zaludku :o))))

PROFIL AUTORAZdeněk Bezdíček | 00:18:31 03.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

boris: no ve zkratce tady pan JB ze svych zkusenosti rozdelil bodujici do smecek a ty smecky tady zacali vice anebo mene vyt. nikdo jako vzdy nema absolutni pravdu, ale o tu stejne nejde. sam nemam cas, tak jesli staci takhle, hm

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 23:22:42 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Byl jsem tady !!!! SERVÍT JE VŮL !!!! PLK.

PROFIL AUTORABoris Stojanov | 22:57:01 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

asi je to dobrý čtení... ale je to dlouhý jak svině! nemohl by mi někdo udělat výcuc a poslat do pošty?!? díky... :-)

PROFIL AUTORAFbh Tomáš Pavlík | 21:52:20 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

je tu krásně vidět, jak se celý článek touto diskuzí dopísmene podepisuje sám pod sebe, a to jmény všech zapojených, úžasný :)

PROFIL AUTORAAlexander Doktor | 21:44:34 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Moc pekne napsane a podle mych zkusenosti i dost vystizne.
Trochu nechapu nektere reakce (mozna proto, ze neznam pozadi osobnich sporu?), ale rozhodne mi clanek neprijde nijak "kadrovacky". Je spise popisny a s nadsazkou pojmenovavajici, coz se ke kadrovani rozhodne nehodi ;)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 21:35:08 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Zatajením autora před vložením komentu/bodů by zmíněný problém řešilo imho jen minimálně. Nikomu to nevnucuji, jen si to myslím a tak jsem to tu vytesal. Hezký večer :)
PS: ale občas by byla větší sranda:)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 21:33:00 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

myslím IR

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 21:30:21 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

hlavně že v tom máš jasno a myslíš to upřímně

PROFIL AUTORAStanda Vlk | 21:21:28 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ivan Rusek to napsal moc dobře.

PROFIL AUTORAIvan Rusek | 21:10:39 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ještě jedna věc k hodnocení fotek na PP

Tady na PP je několik základních kategorií lidí(autorů a pasantů)

-)

Profesionálové - Ti stojí nedevšemi a podle mne jsou svým způsobem mimo hru - nebo by měli být (a měli by se k tomu veřejně přihlásit - IMHO) - jejich důvody k pobytu na PP a další počínání neřeším - prostě tu jsou mezi námi...

a)

Lidé co opravdu umí fotit - jsem rád, že tu jsou...

b)

Lidé co se poctivě učí fotit...

(pro rejpaly - sem počítám sebe...)

c)

Lidé co si myslí, že jsou "umělci"

d)

Lidé, co se chtějí stát umělci (pokud možno do druhého dne po zakoupení foťáku a nebo po tom, co se naučili strčit film do vývojnice)

e)

Pasanti (návštěvníci a diváci - registrovaní či neregistrovaní) - bodují buď podle toho jak se jim chce nebo svoje známé...

...a podle tohoto rozvrstvení taky vypadá bodování...koho si myslíte, že budou dobře hodnotit lidé, kteří se chtějí stát do druhého dne "umělci"??? ...podle mne ty fotky a autory, kteří představují druh"umění", které i oni zvládnou do toho 2. dne...

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 21:05:55 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

myslím povedený fejeton, diskusí jsem se celou neprokousal, co jsem viděl mi stačilo
lidi neberme se tak vážně! 8-)

PROFIL AUTORAZdeněk Fišr | 20:58:18 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jo, Ivan Rusek má docela pravdu, zejména ve třetí části o odkrytí...s tím by se dalo souhlasit...to bychom asi koukali...

PROFIL AUTORAZdeněk Fišr | 20:54:29 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No chlape, já smekám ! Tohle je teda soupis pasující dokonale. Nerad bych ho hodnotil nějakým pseudohodnocením, che che. Nicméně pro mě je zajímavej i tím, že jsem se v něm hledal, protože jsem taky hodnotitel a tak jsem zauvažoval sám o sobě a o některých svých názorech...fakt pěkně vystižená atmosféra fotoserverů, fotovystavovatelů, fotonálad, zkrátka všech fotodějů...bezva...jen by mě zajímalo jak dlouho´s to nosil v hlavě a taky doba realizace spojená s korekturou...Měj se fajn a dík Z.

PROFIL AUTORAIvan Rusek | 20:52:08 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Když pominu ty osobní výpady dole a povznesu se nad všechny ty kecy, co zde už padly na téma bodování a to v četně keců z úst pana majitele, tak je jasné všem, kdo mají v hlavě jen trochu rozumu (a chtějí jej použít), že žádný bodovací systém není bez vad na kráse a taky to, že ač tu programově někteří jedinci čas od času brojí proti bodům, tak v principu jsou ty bodíky hnacím motorem celého PP - zrušte body a statistiky a PP podstatně upadne....


Mělo by ale být především v zájmu pana majitele aby hodnotící metody byly co nejvíce spravedlivé a to včetně bodování, protože jen tak je možné dosáhnout zkvalitnění vkládaných fotek...
Ale chápu, že nic není dokonalé...
Doporučuji tímto panu majiteli aby se opětovně zamyslel nad možností "odkrýt" autora až po obodování (nebo potvrzení, že bodovat nebudu) - ten jeden klik na "nebudu bodovat" nikoho nezabije a alespoň u některých jedinců prodlouží hodnotící interval z 1,5s na 3s /na jednu fotku....
Nevyřeší to sice všechny neduhy, ale zkomplikuje to situaci těm, kdo to s hodnocením nemyslí upřímně....

PROFIL AUTORAPeter Guštafík | 20:41:28 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Aha, predsa len ešte niečo z mojej skúsenosti: na iných foto serveroch v anglickom jazyku prevláda tyrania "pozitívnosti" - komentáre sú buď "beautiful" alebo "wonderful" max. tri slová o kompozícii. Konštruktívne kritické komentáre sú zúfalo chýbajúce. Som rád, že na PP je to (občas) aj inak.

PROFIL AUTORAPeter Guštafík | 20:34:20 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tak som si prečítal článok aj celú diskusiu (alias vzájomne náruživé ostreľovanie hlavných aktérov aj jednorazových návštevníkov)... Pocitovo moje 2 centy: som rád, že článok vznikol.

PROFIL AUTORAPeter Kucharek | 18:15:23 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Vidím, že si si dal dosť velku námahu s tým člankom...myslim. že sa mi ho oplatilo prečitať....hlbšie ho rozoberať nebudem lebo dole je obsiahla debata na tema "obsah článku"...myslím, že každý z nás sa v tom članku aspoň v nejakom bode spoznal..:)

PROFIL AUTORAOndřej Stehlík | 17:57:53 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Velmi hodnotná reakce: "uz z ty pitomosti v boldu je jasny, ze si vubec nic nepochopil...". Podobně inteligentní, jako když se hodnotí fotka stylem: "ee"

PROFIL AUTORAOndřej Stehlík | 17:57:52 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Velmi hodnotná reakce: "uz z ty pitomosti v boldu je jasny, ze si vubec nic nepochopil...". Podobně inteligentní, jako když se hodnotí fotka stylem: "ee"

PROFIL AUTORAJiří Březina | 17:32:01 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

DZ: Provokacema??? Zdá se, že velký maniupulátor zívl a chopil se páky! :)

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 17:11:52 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

VV: komu co se jak zastrelo ty fakt neposoudis, tak se na to vyser, dik :)



Dal... umis vubec cist? Cituji: "myslim, ze tvoje komentare tady jsou dostatecnym dukazem, jak dokazes priznat vlastni chybu" ... KOMENTARE. Nerek jsem ani slovem, ze by se mel Jirka snad omlouvat za clanek. Ale pokud tu hraje mucednika, ktereho drti nejaka stvava kampan (v jeho virtualnim svete, kde ho vsichni pronasleduji a nenavidi, bych zit nechtel, fakt ne), tak je nutno si vzpomenout jakyma provokacema (a na ty je Jirka prebornik) to cely zacalo. Mimochodem, cituji tebe, kdyz mas tak kratkou pamet: "Je pravda, že v jednom okamžiku Jiří neudržel nervy...".



Ondrej: uz z ty pitomosti v boldu je jasny, ze si vubec nic nepochopil...

PROFIL AUTORAStanislav Paluda | 17:02:57 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Zajímavý pohled, v lečems i může být pravdivý. Nicméně jestli někdo bere hodnocení tak nebo onak je jen jeho věc. Nenamlouvejme si, že kritika kohokoliv potěší. Její přijmutí a pochopení je individuelní. Přesto si myslím, že emotivní hodnocení je nejcennější. Je sice kolikrát poznamenané momentální náladou autora, přesto může autorovi říct nejvíc. Ono totiž hodně řekne o autorovi kritiky, ale hlavně jak fotka působí, což považuji za nejdůležitější. A není podstatné jestli emotivní názor vyřkne nováček nebo zasloužilý ... V tom je ta geniální krása.
Jo, a vytýkání technických věcí je mimo mísu, to je jen prostředek ...

PROFIL AUTORAOndřej Stehlík | 13:27:33 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pro VV: Myslím, že to nebyl článek jen pro pobavení. Kdo se chtěl pouze pobavit, měl příležitost se zasmát. Kdo měl chuť se nad sebou zamyslet, mohl se sebekriticky podívat na sebe sama, popř. se i změnit. Kdo nemá rád, když mu cokoliv připomene, že není tak dokonalý, jak si o sobě myslí, tak ten si mohl v následující diskuzi vybít (třeba na autorovi) vztek. Takže článek to byl skutečně pro všechny.

PROFIL AUTORAOndřej Stehlík | 13:21:06 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Hodnocení fotografie by mělo být dělané tak, aby hodnotitel, dokud fotografii neobouje, nevěděl kdo ji fotil. Bylo by to objektivnější - zabránilo by se většině nešvarů, které zde Jirka popsal, popř. podezření z těchto nešvarů. Je škoda, že autoři považují stávající systém za nejlepší, popř. že nechtějí investovat čas do této změny

Článek se mi líbí. Oceňuji zvolenou humornou formu i pečlivost zpracování.>

Rozsáhlá diskuze vznikla pravděpodobně proto, že v dnešní době je hlubší (rozuměj hlubší než uplně povrchní) zamyšlení nad jakýmikoliv lidskými nešvary považováno mnohými za napadání jejich tak pracně budovaného ega. Prostě pokud mají dotyční (potrfené husy :-) pocit, že už není poukazováno pouze na některé druhé z nás, ale na nešvary jich samých, tak je zle. Fylozofie, jakožto zkoumání sebe sama, se dnes prostě nenosí - bohužel.

PROFIL AUTORAVladimír Vereš | 08:55:42 02.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

David Zachoval (11:19:48 01.02.2005): emoce ano, ale pokud někomu emoce zastře rozum, tak s ním nebývá k vydržení.

David Zachoval (15:39:23 01.02.2005): jakou chybu u tohoto článku má Jiří přiznat? že si dal tu práci a vůbec ho psal? Nezdá se ti, že to přeháníš, copak to nevidíš, že jde o zcela neškodný článek pro pobavení???

PROFIL AUTORARichard Maly | 17:47:04 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Na photo.net sa boduje v dvoch kategoriach a hodnotitel nevie kdo fotku odfotil a ani kolko ma doteraz bodov.

PROFIL AUTORAPažitka Pažoutova | 17:35:41 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Statistika priznanych vlastnich chyb??? To zni zajimave.....na to jsem docela zvedava :o)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 15:49:54 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

DZ, Udělám, až budu mít čas. Mezitím se do mě za to můžeš trefovat. :)

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 15:39:23 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiri: mysim, ze tvoje komentare tady jsou dostatecnym dukazem, jak dokazes priznat vlastni chybu (protoze tady jsem nenasel JEDINY naznak toho, ze bys snad citil nejaky preslap z tve strany (na ktere ostatne upozornuji i soudruzy z tve strany barikady) ... jestli se pletu, tak me nasmeruj)



...ale statisticky srovnani udelej... konecne misto kecu nejaky konkretni cisla a fakta... a aspon te to zas na chvili zamestna :)

PROFIL AUTORAZdeněk Kubánek Kubis | 14:44:28 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Připadá mi to pohádku "Hrnečku vař" . Přečet jsem to skoro celé - článek i diskusi a myslím že mám kaši už po kolena :o) Bohužel jsem se nic převratnýho nedověděl...

PROFIL AUTORALibor Jelínek | 14:41:07 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Chybí mi tu vztah k DNA daného typu kritika :o)) krásně doplněno debatou, to si člověk počte Bo) Ještě se sem mrknu :o)) Už se tu asi vyskytly skoro všechny zmíněné typy. Jdu se taky kategorizovat, tak zatím .. :o)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 12:04:13 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Davide, ale já přece přiznávám své nedokonalosti dost hustě, nedělá mi to žádné potíže, protože tím člověk ztrácí jen u hlupáků. Druhá věc je, kdo to bere na vědomí a komu se takticky hodí to ignorovat. Abychom jen tak planě nežvanili, mám udělat na svůj náklad srovnávací statistiku na hlavu sypaných popelů například u sebe, ... a u tebe? :))

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 11:19:48 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

VV: narozdil od tebe a ocividne Jirky, patrim k tem, kteri povazuji emoce za zaklad nejen fotografie, ale i lidskeho byti... a nejaky odprostovani od emoci mi pripada jako neco naprosto neprirozeneho, az amoralniho...



Jiri, ty az si jednou, jedinkrat, priznas, ze je taky mozna i drobna malickata chybka u tebe, tak si z toho nutne musis nasrat do stareckych plin...

PROFIL AUTORAJaroslav Vančura | 11:03:33 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

pjetky nuly jiné číslice bankofky atd nejní nic největší váhu jak tu vidíme má SLOVO.

PROFIL AUTORAJaroslav Vančura | 10:50:47 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

http://www.photopost.cz/pp4foto.php?id=128508

PROFIL AUTORAJaroslav Vančura | 10:41:53 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

áááá,nebrat si nic osobně moc pomáhá,aspon u mne to funguje(někdy je to těžšší,ale dá se to zvládnout,když myslím nic tak tím myslím jak kritiku tak chválu)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 07:10:29 01.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

áááá, zase ty obehrané noty! Vždyť Vančura také hodnotí, chválí a haní, také rozdává body, přestože není bůh a zřejmě ani učitel - to se smí, psát o tom ale ne?



Pánové, nezlobte se, ale takové řeči neberu! Jestli chcete zaútočit na samotný pricip veřejného hodnocení veřejně vystavených fotek (které sem autoři dobrovolně a za tím účelem dali), musíte si stěžovat nejmíň u admina anebo sem prostě přestaňte chodit, vystavte si někam soukromé album a čekejte, až vám tam někdo zavítá.



Jak to tu chodí, za to jednak historicky nemůžu a jednak to tímhle článkem nemám chuť ani šanci do budoucna měnit (přestože jsem z toho naivně podezírán i rafinovaně osočován). Co můžu, je pobavit pár lidí, kteří se dokáží povznést a mají smysl pro humor příbuzný mému, anebo naštvat pár jiných, kterým něco z toho chybí. Chtěl bych připomenout, na co už se asi dokonale zapomnělo, totiž že poměry na pp nejsou ohledně absurdity "hodnocení" fotek zdaleka nejhorší a vinit mě z útoků na konkrétní místní lidi a poměry je i proto prostě nesmyslné.



To nejhorší na tomhle článku zřejmě je, že sice nedokonale, ale přesto v některých bodech trefně ukázal na rozdíl mezi tím, jak se navenek tváříme a jak prakticky konáme (já se z toho vůbec nevyjímám). Normálním soudným lidem to nevadí, zasmějou se, ale kdo příliš leští nereálný obraz vlastní dokonalosti, tomu to vadí zcela viditelně. Nehledě na to si myslím, že psát si o tom můžu, co chci a že mám i právo odrážet jakékoli námitky, se kterými nesouhlasím. Na druhé straně přiznávám, že právě ty námitky mi poskytují cenný materiál a už teď jsou mezi nimi opravdové klenoty.:)

PROFIL AUTORAJaroslav Vančura | 23:45:07 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

kdy už pochopíte že žádnej buh ani učitel není.!

PROFIL AUTORAPažout alias Mike Dockal | 23:41:31 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

to je prave ten pruser, znamkuje se tady jak ve skole, ale nikdo kdo je tady ucitel

PROFIL AUTORAJaroslav Vančura | 23:38:36 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

lidi neblbněte v africe nemaj co jíst!!!!

PROFIL AUTORAJaroslav Vančura | 23:37:00 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

NĚJAK TO TU CHLADNE VENKU MRZNE JE POTŘEBA PRÍLOŽIT POD KOTEL///napsal panTr. Ianus Germanicus//- (12:42:12 31.01.2005) ... ale Kdo je ten, kdo rozhoduje o tom, že fotka opravdu nestojí za nic??///a dále/// To je tvrzení zcela zcestné, zvláště, když víme co je tady opravdu nepovedených a nenapaditých výcvaků .

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 22:14:53 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Oťas.. já doufám,že i mě přijde aspoň průkazka.. pokud ovšem nezazvoní u mého bytu někdo "s průkazem":-)).. to by byla ta horší varianta:-))))

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 22:10:50 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jo, tak jsem se stal členem SČSP. Na gymplu tam měla vstoupit hromadně celá třída, tak jsme se já s Blahákem přihlásili, že tam nechcem. A pak nám přišla průkazka :-).

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 22:08:00 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ježišikriste.. já jsem byla něčeho takového členem a ani o tom nevím????:-)).. no jo.. ale co se divím,že?.. to zas byla nějaká dobrovolněpovinná organizace,kde se člověk jen objeví ve dveřích a už je členem:-))..

PROFIL AUTORAJiří Březina | 22:01:07 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Borýsková, ještě slovo a máš pozastavené členství. O růst se nestarej, od řízení růstu jsme tu my. Jestli se do konce pololetí nenecháš přezkoušet ze stanov a dějin kategorizačního hnutí, nechám ti ze stanu sebrat i střechu!

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 21:49:32 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ano. zaplatím členské příspěvky okamžitě jen co budu vědět ,že socialistická organizace je vedená s pečlivostí,přehledem a bude vykazovati vysoký ekonomický a národněuvědomnělý růst:-))))..zatím národněuvědomněle se chováš akorát ty a pár tvých nohsledů:-)) to je mi málo....joo.. a taky jsem ještě nikde neviděla nastěnku s podobiznami tebou kategorizovaných osob na pp:-)). zajímal by mě zvláště zástupce kategorie "otrávený šípa vytí smečky"..

PROFIL AUTORAJiří Březina | 21:39:44 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Marcelo, jistě pochopíš, že tvoje návrhy nelze závazně přijmout, dokud neprokážeš, že máš zaplacené členské příspěvky. To by nám do toho mohl kecat každý a my si nemůžeme dovolit ztrácet kontrolu!

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 21:32:07 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

:-)).. jo.. taky si zapomněl na hodnosti...každej koho zařadíš do škatule(dámy to neboudou brát osobně:-)) bude mít podle toho titul ne?...

PROFIL AUTORAJiří Březina | 21:25:56 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Za dobré chování snad, jinak jen starého, unaveného životem. A nainstaluj si webkameru, bude se kotrolovat výlep.

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 21:12:06 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jooo.. stan bez kamen:-))..dobře..vyfasuju i "ošetřovatele"?:-))))

PROFIL AUTORAJiří Březina | 20:58:05 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Marcelo, ještě slovo a vyfasuješ stan bez kamen! :) myslím to upřímně!

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 20:52:37 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

panenko skákavá.. celý den se tu člověk neobjeví a pak se dočte tohle!!:)).. pár jedinců hihi. to mě teda dostalo stejně jak Hanku:-)).. jááák jedinců.. stádo ti to tu bezhlavě chválí a mizivý procento si dovolilo nesouhlasit a ty ses málem přeskočil?:-)) co to meleš proboha????????..

PROFIL AUTORAaa* filip rázga | 20:52:16 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Vyborne..clanok som cital, je dost dobry a myslim, ze kazdy sa v nom najde bez rozdielu.....

PROFIL AUTORAPažout alias Mike Dockal | 20:51:49 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko, ja to prave odspodu cetl. Vyhrotit nejakej spor nejde jednostranne.
Dokud jsi kolem sebe nezacal kopat, tak nanejvys nekdo zakroutil hlavou nad promarnenym casem.

PROFIL AUTORAPažout alias Mike Dockal | 19:17:31 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

"Pani ucitelko, on si zacal !!!"

PROFIL AUTORAJiří Březina | 19:10:18 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pažoute, opravdu moc tě prosím: Přečti si článek a pak přečti si reakce odspodu. Kdo to tady vykolejil do absurdna, to jsem nebyl já. A že se tím srdečně bavím, to mi budiž velkoryse odpuštěno. Nemám na to o nic menší nárok, než kdokoli jiný. A mám další nápady, jak si to užít!

PROFIL AUTORAPažout alias Mike Dockal | 19:06:58 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko, bez si udelat prestavku. Pripada mi ze se chovas jako autor s ID 12000 kterymu nekdo poslapal jeho vycvak.
Jenomze to vypada, ze te nekteri lidi narkli z toho ze ten vycvak vydavas za jedinou spravnou cestu kterou se bude umeni dal vyvijet. A ty jim svyma reakcema nechtene davas za pravdu.

PROFIL AUTORAJiří Březina | 18:41:16 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pažitko, i omyl je někdy vítán. je-li myšlen upřímně. Drž palce hrdinným jedincům, ještě nemají vyhráno, stádo dělá potíže :) .. Jinak, jestli ovšem vyhraju, začnu samozřejmě celý PP terorizovat, hlavně kádrovat (na to chystám zvláštní fórum, bude výběrové řízení do komise) a moje kalibrované komentáře a kategorizovaná hodnocení zaplaví všechny prostory PP.



Souběžně s tím budu samozřejmě na zasedáních ústředního výboru svého fanklubu (s mým vítězstvím se zdesateronásobí, jsme v Čechách) osnovat plány, jak znárodnit Houdovi všechno, co vyženil a já mu to tak bolestně závidím, že se kvůli tomu každou chvíli neovládnu. Bude to chtít změnu ústavy, ale v tak nudné a šosácké zemi jako je Švýcarsko, lidi určitě každou změnu uvítají. On si lišák včas koupí letenku do Argentiny, ale jeho chudší nohsledi budou mít smůlu, už jim nechávám kolíkovat na Vysočině první gulag. Bude se tam fotit jen na fomu! Proletáři všech zemí, spojte se!



Takhle si to za tím mořem představuješ?? :))

PROFIL AUTORAPažitka Pažoutova | 18:24:59 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No to snad ne!!!! tak jsem se sem po nejake dobe vratila a nestacim opet zirat, jak tahle nesmyslna diskuse pokracuje. "Vystrčit hlavu s pochvalou po tak masivní negativní kampani je svým způsobem odvaha, zvlášť pokud komentátoři předem pochopili, jakých označení se za to mohou dočkat" - tohle snad Jirko uz nemuzes myslet vazne!!!!! Jaka negativni kampan????? Me to sobne naopak pripada, ze je tady stado s pochvalnym prikyvovanim, aby si to u tebe moc nerozhazeli a je tu jen opravdu par jedincu, co si dovolili otevrene napsat svuj nazor a to jsou podle me ti jedini, co jsou tady nejak "oznacovani". Vim, ze to nema cenu, ale musela jsem se ozvat .......

PROFIL AUTORATomáš Houda | 18:14:58 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

vv: ano. nekdy bohuzel, a nekdy bohudik.

PROFIL AUTORAVladimír Vereš | 18:02:05 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

David: ano, každý projev čehokoli je tu brán v kontextu ID autora. Což je ovšem leckdy škoda. Když vítězí emoce nad rozumem, nevzcházívá z toho většinou nic dobrého. Je snadné někoho přezírat, vyvyšovat se nad někoho. Zejména ve skupině.

Mimochodem, nechápu, proč zrovna ty se sveřepě bráníš snahám o zpřehlednění bodování (i když osobně si myslím, že tento článek o tom není).

Tomáš Houda: tuto schopnost se nadchnout (věřím, žes to nemyslel pejorativně) ty ovšem, podle svého vystoupení tady, postrádáš.

PROFIL AUTORAJiří Březina | 17:53:04 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

DZ: Když ona se mi tak strašně líbila! ... a vo tom to je, ne? :))

PROFIL AUTORAOndřej Kratochvíl | 17:45:15 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

th: oka, tak potom jo, jen jako nekonkretni prirovnani........ jo bez toho nadchavani se pro blbosti uz bych byl davno nekde pod drnem... ;).

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 17:42:10 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiri: tak to byla prvni otazka, kterou jsi dneska opravdu zodpovedel... skoda, ze zrovna tuhle recnickou :)

PROFIL AUTORATomáš Houda | 17:41:12 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Kotwa: ale ne, nepropas :-)
ja jsem si jenom bez dovoleni vypujcil ke svemu primeru tvoji legendarni doposud nicim nezkazenou schopnost se nadchnout... cti to s durazem na "idealista typu..." :-)

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 17:39:48 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

VV: no a co to dokazuje? Samozrejme ze je ten clanek brany v kontextu nekterych projevu autora zde na PP. A pokud nekdo s zeleznou pravidelnosti vyklada o nutnosti normalizovat hodnoceni a bodovani a buh vi ceho jeste na PP, tak je jen logicke, ze tenhle clanek bere dost lidi jako posledni kapku...



Vasne se vzedmuly (jakkoliv to povazuju za prehnany, ale holt to asi prozivas vic nez ja) hlavne proto, ze Jirka nezkousnul kritiku sveho clanku a zacal ostatni urazet...



Kazdy server je z 98% o sociologii a psychologii...

PROFIL AUTORAOndřej Kratochvíl | 17:32:22 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TH, 29.1., 14:59: ...nebo idealista typu Kotwa napise do fora vykrik na tema kterak hodnotit lepe, spravedliveji a objektivneji a na zaver to korunuje pozadavkem po bodovem prumeru...

Nekde sem neco propas, Tomasi?!

PROFIL AUTORAJiří Březina | 17:30:47 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ale Davide, to víš, že mám! Jinak bych to přece nedělal! :))

PROFIL AUTORAVladimír Vereš | 17:08:24 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

David: o tom to celé je. Kdyby tento článek napsal někdo jiný než Jiří, soudím, že by si ho všichni přečetli, ti, kterým by se líbil ho pochválili, ostatní jen pokrčili rameny a šli dál. Protože ho ale napsal Jiří, pocítili někteří nutkání do toho začít rýpat. Toť vše. Nebo jsem v disluzi přehlédl něco, co by se vztahovalo k obsahu článku? Myslím, že ne. Začal to Tomáš Houda (08:29:42 29.01.2005) uplyvnutím nad tím, že se někdo takové blbosti vůbec může věnovat. Pak přišli Borýskovi (16:41:53 30.01.2005)
s příspěvkem, majícím charakter lynče v Rudém Právu naruby. Je pravda, že v jednom okamžiku Jiří neudržel nervy a napsal o potrefených husách, ale to považuji za nešťastnou maličkost s ohledem na předchozí napadení.
Proboha, proč se tak vzedmuly vášně u zcela neškodného článku?! Někdy mám pocit, Davide, že tento server je jen ze čtvrtiny o fotografiích a zbytek o sociologii :o)

P.S. Neznám Jiřího, stejně jako neznám ostatní diskutující.

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 16:55:19 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiri: Prosim te... "vystrcit hlavu"? "masivni kampani"? "oznaceni"? :))))))) To myslis vazne? Co to je proboha zivyho za propagandu? Mas to zapotrebi? Asi jo...

PROFIL AUTORAJiří Březina | 16:34:16 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Já si myslím, že kdyby si každý z odpůrců nejdřív přečetl nahoře první dva odstavce, to dusno tady dole by hodně prořídlo. Přečetl a pochopil, jsem měl napsat. Protože tam jsou hranice, kterými jsem obsah článku vymezil a do kterých za něj v jistém smyslu ručím. Co jde mimo ně, jsou jen účelové spekulace nebo záminky k osobním útokům a nemám důvod se tím dále zabývat.



Davide, k tvé asociaci ohledně své osoby nemám co dodat, natož abych se jí pokoušel vyvracet. Od dospělého a relativně hotového člověka mi přijde vzhledem ke skutečnostem hodně divná, ale nemá pro mě takový praktický význam, takže tenhle tvůj dojem prostě neřeším.



Zato si dovolím poděkovat za výrazy souhlasné od lidí známých i úplně neznámých. Ono vystrčit hlavu s pochvalou po tak masivní negativní kampani je svým způsobem odvaha, zvlášť pokud komentátoři předem pochopili, jakých označení se za to mohou dočkat.

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 16:00:59 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiri: jen tak pro doplneni ... jsem sice mlady, ale zas tak mlady ne... ano, komunisty si jeste pamatuju... a normalizace/kadrovani mi v souvislosti s tebou vyplave na mysl opravdu castokrat... treba za to muze moje fantazie... treba ne. Ale nejsem sam, kdo te na to castokrat upozornoval...



A Jiri, nejde o to, ze se to nedeje... jde prave o to obecne skatulkovani... ty pro svuj zivot skatulky, kadry, normy potrebujes... naprosto nezbytne a proste zapominas uz respektovat, ze ostatni treba takovy omezovani do zivota nepotrebuji. Kazdy skatulkovani vzdycky vede jen ke zbytecnemu osocovani... Blabolum necelis... celis konkretnim otazkam, na ktere jsi pri sve aroganci uz nekolikrat schvalne neodpovedel, misto toho dokola zvatlas to sve (obcas zavri usta a chvili taky poslouchej, co vic, zamysli se i nad jinymi nazory, nez je ten tvuj) ... hlavne kliiiiidek, pane :)



Irena: to okrikovani je fakt trapny... nech toho.



VV: to je prave na tom to zabavne... utok na nekoho v tom vidi ta "parta" uctivacu Jirky Breziny... ostatnim "odpurcum" to jen prijde jako zabavne subjektivni zaskuceni do tmy. Postreleny husy a podobnou havet do toho zacal tahat Jirka, kdyz se objevila prvni kritika (a vsichni vime, ze kritiku prijima o moc hure, nez jak umi rozdavat :) Jinak souhlasim, ze Jirka urcite nema patent na rozum ... stejne tak si myslim, ze si to nikdo nemysli (urcite nikdo z jeho "odpurcu" :)

PROFIL AUTORAVítězslav Platoš | 15:25:51 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiří, to je super napsané, je to tak výstižné, ža jsem se našel v každé kategorii, jak výklad baby kartářky...

PROFIL AUTORAPetr Haering | 15:14:34 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

vyborny zhodnoceni hodnoceni. Ovladas Faidrosuv analyticky nuz.
Ja jsem cet clanek, ve kterem nebyli kadrovani lidi, ale trideno hodnoceni, a proto jsem sve reakce nasel v mnoha kategoriich. Nepripadne mi, ze by si Jirka myslel, ze ma patent na rozum. Ale z reakci lidi co mu tady v diskuzi oponujou mam dojem, ze si to myslej a ze timhle clankem chtel Jirka hlasat "Svou Jedinou Pravdu".

PROFIL AUTORAVladimír Vereš | 14:26:55 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiří, moc pěkné počtení. Považuji je za poměrně vtipný popis situace na pP. Fascinuje mě, že za ním někdo dokáže vidět něco víc, nebo dokonce útok na seba sama.
Doufám, že ti některé reakce nebudou stát za to, aby sis příště řekl :"Kašlu na to!" (i když bych se ti vůbec nedivil). Anarchisté se museli ozvat :o))

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 13:47:06 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Buď konkrétní k prvnímu odstavci - jinak je to jenom plácání do vody, když nevíš co napsat... můžeš třeba jet větu za větou




jako vždy jseš dost vedle, ale to ty nikdy nepochopíš

btw - kde jsem nefér? to by mě opravdu hodně zajímalo

PROFIL AUTORAJiří Březina | 13:43:51 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ireno, tvé ostré prosbě se prostě odolat nedá! :) .. a taky faktu, že to nikam nevede. Čtěte, diskutujte, namítejte (samosebou můžete i chválit), já jdu být něčemu opravdu užitečný a pak si to přečtu :)

PROFIL AUTORAIrena Jess Motlíková, PPP | 13:37:56 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Kluci, neblbněte a nechte toho 8(

PROFIL AUTORAJiří Březina | 13:25:34 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Němeček: Hodnotím to kladně jako pokus, být konkrétní, a zároveň jako přesvědčivý důkaz, že oponovat tomu moc nejde, pokud sebou člověk tahá takovou zbytečnost, jako je smysl pro fairplay, viď?


Tvoje středoškolské uchichtnutí jsem zaznamenal a znělo mi takhle: "Musím se ukázat, že jsem tu byl, ale s názorem počkám, až se ukáže, ke komu bude vhodné se přidat". Jsem hodně vedle??



PROFIL AUTORAJiří Březina | 13:15:01 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

MH: To je ale v pořádku, klidně to ještě chvíli zdůrazňuj, můžeš i přitlačit, nevíš, kdo všechno sem zavítá. Já neusiluju o univerzální respekt a v některých případech ... no když vidím, jak v tom kloužeš, je mi tě skoro líto. Nezeptal ses včas, co si máš myslet a vývoj diskuze tě zaskočil, co jiného si zasloužíš, než pochopení. :))

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 13:04:17 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiri, reknu to teda jasne: na chvili jsem mel dojem, ze nejsi takovy ptak, za ktereho jsem te povazoval. No, a jsi.... ;-)

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 12:42:12 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Aha, když ty píšeš, tak divným kroutivým jazykem, že není úplně snadné rozeznat, jak co právě myslíš...(často si vzpomenu na Jaro Chalupu, ale to nic)

Ty reakce: je hezké předem určit tři možné skupiny, ale mně například nevyhovuje ani jedna z nabídnutých - sám bych si navrhnul další - pochopil a nesouhlasí (a to především proto, že Článek je manipulativní, že má v sobě možnosti (kdykoliv, když se to bude hodit) podsouvající účelové zaměření pohnutek kritika a že je i plný logických podivností a zbožných přání...


"třeba jeho obsah někomu pomůže udržet na uzdě své horší já vědomím, že je mu přece jenom trochu vidět do kuchyně"



- po tomhle Článku není vidět nikomu nikam o nic víc než předtím

co mi vadí docela silně je neustálé podsouvání toho, že "kritik sleduje jiné cíle"

- jsem si jist, že 99% procent těch co tady píší cokoliv, tak činí spontánně, možná nekdy více emotivně (fotografie mají vzbuzovat emoce), ale zcela určitě bez snahy někoho poškozovat pro svůj vlastní plezír...

Přecenuješ Analytické hodnocení a to už proto, že není účelem ani úkolem PP psát analytické kritiky, ale spíše (domnívám se) zprostředkovat autorovi, jak na mě (jako toho, kdo se u jeho fotky zastavil) jeho fotka působí...

"je nepříjemným faktem, že jednotlivé sebelépe formulované pocitové hodnocení má pro autora jen minimální význam, zejména pochází-li od kritika neznámého."

- no to je tvrzení, s kterým by se dalo úspěšně polemizovat.

"Velmi častý omyl, zejména u začátečníků a mírně pokročilých (kritiků?)..." - Kdo bude určovat, kdo je začátečník, kdo mírně pokročilý a kdo vyspělý kritik??

U Laskavého pohlazení Návštěvy z Olympu a Kňučení oddaného psa - operuješ s tím, že někdo lichotivě ocení fotky, které "opravdu nestojí za nic" - na tom je celá následná konstrukce založena ... ale Kdo je ten, kdo rozhoduje o tom, že fotka opravdu nestojí za nic??

navíc: upřímné nadšení, lze kdykoliv prohlásit za Kňučení oddaného psa (zvlášť když budu chtít)

Torpédo - dokáže kdykoliv prohlásit nízké bodové hodnocení za nedobrou vůli kritika a jeho snahu "zbavit se vnitřního tlaku, způsobeného osobním rozladěním, pracovním či milostným selháním, nepříznivým ohlasem vlastní fotky atd. Kritik prostě torpéduje, jen aby si ulevil" --- To je tvrzení zcela zcestné, zvláště, když víme co je tady opravdu nepovedených a nenapaditých výcvaků = samozřejmě, že každý může používat nízké známky aniž by byl podezříván z nějakých "úmyslu"

Otrávený šíp - opravdu roztomilá kategorie ... kór když je v prvním odstavci označen za největší lumpárnu co vubec v hodnocení existuje a v druhém odstavci si autor sám sobě dává generální pardon za otrávené šípy, které sám vypouštěl a prohlašuje je za "spravedlivou odvetu" hmm, roztomilé... (btw - nevšiml jsem si, že by Tomáš Houda nebo já, když jsme tady ti hlavní oponenti, nekdy "otrávené šípy" vypouštěli)

atd atd... Technický fetišismus, Vytí smečky a dál až do konce... jenom slova slova slova, princi... snad někomu mohou znít příjemně a utvrzovat ho v jeho přesvědčení, jak to (taky) chodí... ale jejich hodnota a schopnost postihnout neco obecného a pravdivého je (imho) nulová...


Já jsem se prvně jenom uchechtnul, že je to takový zábavný středoškolský članek, ale potom, co se rozproudila neskutečná diskuze o autech a počtu místností a potrefených husách... mi to nedalo

PROFIL AUTORAJiří Březina | 12:28:22 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Martine, já k recipročnímu tvrzení žádný článek nepotřebuju, k tomu mi stačí tvoje charakteristické couvání z "momentální situace". Vůbec se tu krásně mapují vztahy, netušil jsem, že píšu věc s přidanou hodnotou. :))

PROFIL AUTORAIrena Jess Motlíková, PPP | 12:19:02 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Lidi, neblbněte - nikdo vás nenutí to číst, stejně jako Jirku nikdo nenutil to psát - někomu ten článek snad alespoň na chvíli něco dal (v rámci bodování), někoho pobavil a jiného nezaujal. Proč ty bitky? Ztráta času a důvody napsání jsou věcí autora. Jestli chcete něco pitvat, tak sami sebe a bodování, zbytek mi tu přijde zbytečný. Nač ty bitky?

PROFIL AUTORAJiří Březina | 12:15:16 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

DZ? Nazývat tuhle bezzubou kamarádskou selanku kádrováctvím vyžaduje fantazii, kterou ti tiše závidím. Možné asi jen u někoho, kdo to skutečné nezažil na své kůži. :( Stěží to už to vyprodukuje nad fotkama větší dusno, než tupé pětkování, neférové shazovačné útoky a naopak vzájemná spiklenecká měkkota. V tom textu je jen popis stavu, nic víc. Hromada mlhavých až podpásových námitek, ale nezaznamenal jsem jedinou, která by nesla odkaz na kontrétní odstavec a mohla tvrdit - "tohle se neděje, to není pravda, to sis vymyslel". Pořád na ní čekám, místo toho tu čelím blábolům, které by si možná zasloužili tak Štěpán s Jakešem. :)

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 12:09:14 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

to sou veci.....pred tydnem jsem si clanek precetl a v me momentalni situaci me pobavil. Sve pobaveni a dik jsem vyjadril. Ted ctu tu diskuzi a musim uznat, ze vsecko beru zpatky a opet povazuju Jirku Brezinu za ptaka. Jirko, ses ptak...(tzn. magor)

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 11:38:38 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ja jen tise doufam, ze ty Jirkovi kadrovacke snahy (a uz toho tu bylo dost, jeste si pamatuju ty hadky kolem kalibrovani hodnoceni vedouci k tem povestnym hodnoticim skalam v nekterych profilech autoru) nepovedou jen k dalsimu dusnu pod fotkama...

PROFIL AUTORAPavel Sosnovec | 10:44:38 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

stačí shrnující analýza, která se nikoho jmenovitě nedotýká a už to létá...

PROFIL AUTORAJiří Březina | 10:15:19 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Honzo (míněn Němeček), neexistuje můj závazek co do role odpovědny na libovolnou otázku. Vybírám si jako každý a ta tvoje zřejmě nesplnila některé kritérium. Jak koukám, je to asi v logice - předpokládáš, že se mi tvoje reakce nelíbí, ale ona se mi naopak celkem líbí, jak bych asi měl formulovat odpověď na otázku, která něco nesmyslně předpokládá? :)



Reakce na článek jsou snadno dělitelné do tří skupin - pochopil a souhlasí, pochopil a protestuje a nepochopil. Je tak divné, že po roce poznávání odhadnu něčí reakci?

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 09:27:36 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiří, když pominu to, že jsi mi na moji jednoduchou otazku neodpovedel, tak bych ti doporučil jeste jednou si precist co napsala Pazitka, je to zrejme nejuprimnejsi shrnutí toho, jak taky muzes v ramci teto diskuze vypadat...

PROFIL AUTORAJiří Březina | 08:15:56 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

.. ty překlepy, ach jo :(

PROFIL AUTORAJiří Březina | 07:26:42 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ahoj Jardo, jsem rád za tvoje uznání a víš co je zajímavé? Letmo jsem prošel několik dalších článků a i když některá témata jsou zaměžená dost úzce a některá jsou třeba až bizardně narcisitní, nikde nikdo nepovažoval za nutné komentovat, že by bylo zbytečné je psát, nebo že by na to bylo škoda autorova času. Jestli to někoho i napadlo, článek prostě zavřel a šel dál.



Všichni ostatní autoři jsou zřejmě uznáni za svéprávné jak ve volbě témat, tak ve správě vlastního času. Ale tady je to jinak. Některé příspěvky, narovnány vedle sebe, budou brzy delší a v součtu pracnější, než článek, jehož zbytečnou pracnost všem oznamují. Řekni sám, můžu si to vykládat jinak, než že článek zas tak úplně zbytečný nebyl? :))

PROFIL AUTORAJaroslav zeměkoulan Černý | 06:19:19 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

z článku i diskuze pod ním mi vyplývá pouze jeden závěr: je potřeba změnit ikonku :)))
ne vážně, je to dobře napsaný, ale přijde mi zbytečný tak důkladně se tím pitvat... ztotožňuju se zejména s názroem Pažouta a Oty...
příští článek, pokud nějakej bude, bych bral spíš k tématu "focení" či "postproces" než "hodnocení"...

PROFIL AUTORAPažout alias Mike Dockal | 05:58:06 31.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Timto se nechci stavet ani na jednu valcici stranu, ale zajimalo by mne proc tolika lidem lezi zrovna Tomas Houda v zaludku. Ma to neco spolecnyho s tim ze bydli ve Svycarsku ?
Treba to popichovani okolo auta a bytu mi pripada silne pod uroven. Je mozny ze obcas Tomas napise ve foru neco s cim se prumerny cech zijici v CR tezko ztotozni, ale nikdy mi to nepripadalo jako vychloubani a v mori kecu ktery nemaji s focenim nic spolecnyho je to nepatrna kapka.

PROFIL AUTORAPažitka Pažoutova | 23:13:20 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tak jsem si konecne nasla cas tohle vsechno prelouskat...........ten clanek je sice pekne shrnuti toho, jak se na PP komentuje, ale samozrejme nic neresi, coz asi ani nebylo autorovym zamerem. Me nezbyva nez obivovat Jirku za to, kolik casu a energie dokaze investovat do takove veci, me by to za to nestalo. A jinak ta vase diskuse panove.....docela zajimave pocteni, pro me dokonce zajimavejsi nez cely ten clanek..... zajimave slovni vymeny.....ale abych tady nemusela psat padesat radku, na coz nemam cas, tak to vidim podobne jak Boryskovic rodina....dovolim si Jirko nesouhlasit s tvym nazorem, ze Tomas je ten, kdo se tady shazuje, ja to bohuzel jako nezucastneny pozorovatel vidim naopak a to me docela mrzi.......no nic, myslim, ze jsem toho na sve pomery rekla uz dost....nechci vam nejak narusovat vasi "nesmyslnou" diskuzi

PROFIL AUTORATomáš Houda | 21:38:30 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TJ: Vim ze jsem nehoden tveho intelektu, ale o co teda jde? :-)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 21:07:44 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

houda, myslim ze moc dobre chapes ze nejde jenom o auta a vecere......

PROFIL AUTORATomáš Houda | 21:00:43 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tak jsem byl chvili pryc, zasel jsem si na opulentni veceri. Ale co mi prinesli nepovim, nechci riskovat pretizeni kognitivniho systemu nekterych ucastniku diskuse :-)
TJ: to sou veci, to sou veci :-) To nevim, jestli dneska usnu, az to tady zapichnu, kdyz vim, ze cosi co se nazyva tomas jedno ma na moji osobu stejny nazor jako Jirka Brezina :-))) Ale budu se muset jit podivat kolik jsem toho kde o tom jidle napsal, nejak si na nic zrovna nemuzu vzpomenout. Tjo, uz taky nejsem nejmladsi :-)
IG: no to ses teda pekne vybarvil, kdo by to byl tusil, ze mas podobne pocity jako podpasak :-) Ale s tim kategorizovanim tech hodnotitelu by to mozna nebylo marny. V podstate by se dal udelat takovej system jako SQS certifikat ISO 9001 na hodnoceni fotografii na webovych verejnych serverech. Jirka by si mohl vzit na starost vypracovani podkladu a supervizi auditoru, kazdy ucastnik ktery by splnil by dostal glejt a nejakej ten titul... treba "UH" jako zkratku "uprimny hodnotitel". Body od takhle certifikovanych hodnotitelu by se mohly treba vest extra... Jo, petka od UH, to by zahralo u srdce....

JB: ktery moje tvrzeni se ti zda fantasmagoricky?

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 20:27:29 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jo,jo, poznal sem se tam taky:-), jen nechápu proč se musíte do mého oblíbeného kritika hned navážet. Myslím, že popsal povahy lidí na pp celkem dobře. Dobrý članek.

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 18:44:19 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No tak ze bych si dovolil diskuzi shrnout?

Ad Brezina: clanek o hovne, nic neni cerny nebo bily, kazdyho nekdy prestane bavit po tisici popisovat jednu a tu samou chybu a vlozi zoufaly vykrik o srackach. kazdej ma svoje dny a potrebuje si ulevit. proc neosolit kurvu co ti zamerne skodi? ale jak rikam, zbytecny slova a cas.
ad Houda: (prakticky nikdo tu například neví, co rád jím nebo co mám v garáži) timto te Brezina totalne utrel. Jsem rad ze nejsem jediny kdo ma podobny nazor na tvou osobu, jsem rad ze jsi to pochopil a jsem rad ze to co jsem se ja snazil jiz nekolikrat marne formulovat v dlouhych a nudnych souvetich nekdo dokaze presne a vystizne nacpat do zavorky
vsechny zdravi ten nejlepsi fotograf a kritik,
tomas jedno

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 18:35:15 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ale já na tvoji přesně taky, stačilo nahodit udičku a přesně jsem vědel co se bude dít... všimni si, že jsem te nikde neurazil... btw - co se ti na me reakci nelíbí? to by me doopravdy zajímalo.

PROFIL AUTORAJiří Březina | 18:25:44 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TH: A ty jsi spadl odkud? Kde bereš předpoklad, že bych ti já měl něco vysvětlovat?? Ty nejdřív vysvětluj, kde konkrétně jsi v článku nabral materiál ke svým fantasmagorickým tvrzením!

PROFIL AUTORAJiří Březina | 18:18:59 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Honza Němeček: Ty mě nikdy nezklameš a zvlášť v tomhle případě bych na tvoji reakci vsadil poslední boty. :))

PROFIL AUTORATomáš Houda | 18:16:36 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

aa, cislo 7528 zije :-) tak to mi snad s tou potrefenou husou vysvetli, mistre. Nebo je to proste tak, ze kazdy jehoz komentar tveho opusu nevyzni jako oslavny, musi nutne byt nejakym tim potrefenym ptakem? :-) To si ten svet predstavujes ale opravdu docela nekomplikovane :-) I kdyz... jako zpusob nakladani s kritikou je to velmi eficientni, to musim uznat. To je ale vsem zrucnym manipulatorum asi vrozene :-)

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 18:08:46 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tak jsem si to přečetl, dokonce dvakrát ... a můj pocit z toho je (zřejmě) velmi podobný tomu, jaký napsal Tomáš Houda
Možná by bylo užitečné dát nějaký prefix před jméno těm, kteří se rozhodnou na základě Článku hodnotit spravedliveji a lepeji, abychom je rozeznali od tech Článkem doposud nezasažených a tudíž ještě hodnotícich "postaru" - prostě aby se nám to nepletlo...

PROFIL AUTORARadek B. | 18:04:53 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jojo.. budeš se divit.. dokonce jsem na to obětoval i papír a vytiskl si to a pozorně četl každý tvůj výrok...stálo mi to za to,abych se snažil pochopit co tě k tomu vedlo a co že je na tom tak humorného.

PROFIL AUTORAJiří Březina | 17:56:13 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

RB: Prosímtě, především je to sranda - nebo přinejmenším měla být, než z toho jedna potrefená husa udělala útok na demokracii. A kontrolní otázka - tys to fakt četl?

PROFIL AUTORARoman Šinágl /trek/ | 17:50:50 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Marcelo žádnej papír snad není třeba ne? Hodnocení podle pocitu klidně postačí myslím...jsem na tom podobně a vůbec se za to nestydím...už mistr Santoyo tady kdysi prohlásil zajímavou myšlenku... "ten, kdo kritizuje filmy musí být nutně režisér?" a podobně je to i s focením imo...

PROFIL AUTORARoman Šinágl /trek/ | 17:44:45 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tomáši no jo někdy se tam člověk dočte fakt zajímavý věci...ale já si nebookmarkuju fóra tak jsem četl i tvoje trable s topením no ;-) Jinak opravuju ano opravdu neznám počet tvých místností v bytě a raději bys to měl uvést na pravou míru, aby nedošlo k nedorozumění...třeba u dodavatele tvýho topení...to by se prodražilo :-)

PROFIL AUTORARadek B. | 17:43:34 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

nic není zakázáno.. ale ty jsi přece rozškatulkoval celej národ.. nebo nemám pravdu?

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 17:39:11 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tome - nemáš 49+1 ale 50 + kk???:-)).. to je mi tě fakt líto...ten kuchyňskej kout je k ničemu,co?:-)))

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 17:37:01 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

já totiž ani rozumy rozdávat nemůžu,neb na to nemám papír,že něco takovýho umím a tudíž to mohu učit....

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 17:35:27 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko nevadí...protože já sem nechodím rozdávat rozumy ale dívat se a co kdo hezky vyfotil..je mi naprosto jedno jak,čím a proč to má zrovna hnutý doleva nebo doprava nebo neostrý....nevím proč zrovna ty to chceš změnit...ty lidi jsou už takový a mám pocit že to víš naprosto stejně jako já.

PROFIL AUTORATomáš Houda | 17:34:13 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Romane, pokud te obtezuji poznamky nesouvisejici primarne s fotografovanim, tak bys nemel cist forum "tlach nejenom o foceni", kde byla i moje dvojradkova poznamka o tom, ze nam prave odeslo topeni. Tam je ti takovejch veci fura :-)
Teda, predpokladam zes myslel moji malickost, i kdyz pocet tech mistnosti tak uplne nesouhlasi :-)

JB: covece, zklamals. Co ja ted do tech dvou v noci tady v tom kanclu budu delat :-) Ale oni treba vstanou novi bojovnici :-)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 17:31:20 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Marcelo, jestli ti dobře rozumím, fotograficky pomýlené výroky a nefér útoky v komentářích u fotek ti nevadí, pojmenovat je je ale podle tebe zakázáno. A jistíš tu absurdní logiku pokusem udělat z autora totalitní stvůru. Věcně mimo a navíc trapné.

PROFIL AUTORARadek B. | 17:25:59 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Romane advokáte, pokus si přečíst ještě jednou tu předposlední větu.................

PROFIL AUTORARoman Šinágl /trek/ | 17:16:49 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

však ano Marcelo, kde píšu, že není možno diskutovat? napsal jsem jen svůj názor a taky píšu, že když chce někdo přesvědčovat o opaku než je Jirkův názor tak by to mělo mít reálný základ...prostě laicky řečeno, aby to mělo hlavu a patu...a dle mého je ta několikanásobná reakce od Tomáše Houdy na jiným základě...co má Jirkův názor společnýho se socialistickým Mladým světem, s tím, aby se stal Jirka knězem apod. ponechám k posouzení jiným...myslím, že je to trošku mimo... Napsal pouze svůj pohled na věc a je za to pranýřován poměrně podpásovým způsobem...a teď vzhůru do diskuze :-)

PROFIL AUTORAJiří Kejdana | 17:10:25 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Celý článek i diskuzi jsem si přečetl a obych se neopakoval, tak se naprosto ztotožňuji s Romanem Šináglem

PROFIL AUTORAMartina Šimková | 17:00:19 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

no pobavila jsem se... + připojená diskuze mi to tak trochu připomíná bývalou veleváženou Katovnu ...víc komentovat nebudu ;-)))

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 16:53:32 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jojo Romane.. přehlídl jsi zřejmě závěr onoho slavného článku - "cílem tohoto povídání bylo především poskytnout materiál pro další diskusi"... proto se diskutuje

PROFIL AUTORARoman Šinágl /trek/ | 16:43:49 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Kolik emocí a komentářů k takto s nadhledem napsanému článku...s humorným podtextem...mně osobně článek uspokojil v tom smyslu, že někdo z nás tady na pp umí nahlédnout pod hodnotitelskou pokličku kritiků, nikoho neurazí a pojmenuje věci pravým jménem..myslím, že to nebyla zbytečná práce Jirko... :-) pravda jsou mezi námi tací, kteří nechápou nebo nechtějí pochopit a ve své nadutosti chtějí přesvědčovat o opaku...prosím proč ne, ale na reálným základě...a závěrem musím říct, že si tady na pp raději přečtu takovýto článek než dlouhé odstavce o tom jaké si koupit kompletní topení do svého 49+1 domu...

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 16:41:53 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tak materiálem pro další diskusi tento článek asi opravdu je.

Mám pocit,že něco podobného jsem naposledy četl za totáče v Mladém světě.

V podčárnících,které vytvářeli mladí,pružní,nadějní a uvědomělí svazáci,kteří zaštítěni úderným názvem Reflektor mladých, odvážně,neohroženě kritizovali a posvítili si na nešvary socialistické společnosti – ve skutečnosti na věci zažité,standardní,neměnné,obecně všem známé a pro smích.

Článek jistě dobře a chytře napsaný,šikovně okořeněný ironií. A reakce na něj velmi lehce sklouzne(jak již známe z historie) od kritiky obecné ke kritice osobní.Nu a zde již nic vymýšlet nemusíme,stačí se opět obrátit k historii.

Založíme akční výbory a bude se vyšetřovat a trestat.

Pustil sis hubu na špacír a Velkému Bratru se to nelíbí? Tak zjistíme, do které kategorie či podkategorie patříš a následuje trest. A protože i v tomto případě platí(řečeno slovem klasika) že obhajoba je součástí obžaloby,následuje velmi tvrdý trest.

10,15,25 let zákazu publikování fotek na PP ,pro zvlášť závažné případy přichází v úvahu pro podezřelé pouze doživotí pro něj a celou jeho rodinu.

Nezapomeňme na možnost zabavení (znárodnění) fotografického materiálu či přístroje.
Další možností je vyhnanství např. až na Fotopátračku nebo Grafiku apod.

Také je zde možnost trestu,který se nazývá domácí vězení. Odsouzený se nesmí zúčastnit fotosrazů v Heřmance, ani nikde jinde a s jakoukoliv odnoží.

Dalším trestem je nucený nápravný fotoworkshop ,který lektorsky povede sám Velký Bratr.
A pokud by morální a umělecký kodex i nadále upadal je možnost Davidovi PP znárodnit.
Do čela by se zvolil sám Velký Bratr Dohlížitel , místo loga PP by samozřejmě visela jeho podobizna a podmínkou přijetí nových členů na PP by bylo mimo jiné umět zpaměti článek výše.

Jakákoliv podobnost s čímkoliv úplně náhodná není a vše je míněno s obrovskou nadsázkou :-)))

Tolik od nekulturních pražáků druhé kategorie - Radka a Marcely Borýskovic :-))

PROFIL AUTORAJiří Březina | 16:24:52 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Odpovědi mi už fakt došly.

PROFIL AUTORADavid Krejčíř | 16:01:30 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko hezky jsi to napsal :-) Knucim, jako oddany pes a jdu se zamyslet nad svoji stupnici v profilu, co jsem mel dnes k obedu a co mam v garazi. Hergot, ale ja vlastne nemam garaz... :-)

PROFIL AUTORATomáš Houda | 15:25:44 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tyy jo, dalsi analyza psychologa amatera :-) Ale skoro na nic z toho, co jsem ti psal, jsi mi presto neodpovedel. Napriklad s tim knezem... to by mne fakt vazne zajimalo. I kdyz ono si to nekdy halt hleda cestu jinudy... co treba politruk na vojne? :-) Ale to by ses ted asi stydel priznat... Nebo s tim, jak na cem muzu vydelat. Kdyztak mi posli mail, budu s tvymi navrhy zachazet duverne :-)
A to s tim Dickensem, to je fakt nad moje sily, ale ja kdyz obcas nektery komenty od tebe ctu, tak se mi ta postava proste vybavi. Kdybych nevedel ze te nemoh znat, tak jsem presvedcenej ze tu postavu psal podle tebe :-)
Ale jinak mam pro tebe dobrou zpravu: byl jsem se ted podivat po fotkach, a uz se daji najit i taci, kteri ve svych hodnocenich s bazni pomeruji sve pocinani vse odhalujicim clankem Velikeho Jirky :-) Napriklad u posledni fotografie Valerie Pavlickove nejaky nestastnik jako jediny hodnotil dobrou znamkou, ale vzapeti vyjadril obavu, jak na jeho zrudny cin ted asi bude pohlizeno... Co takhle zridit nejaky centralni misto pro prodej odpustku? :-)

Jo, a nemej obavy o moje sebeovladani... Nebo ze bych treba vuci tobe choval nejakou zast.... Sam asi vis, ze bodovanim nebo hodnocenim fotografii az na ridky vyjimky cas netravim, takze mi ty tvoje starosti moc hlavu nelamou. Sice furt jeste nechapu, co primeje dospelyho chlapa k tomu, aby si sestavoval soukromy bodovy stupnice a psal clanky odhalujici ty prave pohnutky hodnotitelu na fotografickych serverech, ale nakonec kdo si hraje, nezlobi, ze? :-))) I kdyz... mozna ze prave ty tvoje pohnutky by bylo zajimavy znat. Ale ver mi, ja se tim celym celkem dobre bavim, ono toho jinak touhle dobou v kancelari bohuzel pro zasmani moc neni :-)

tak co, kolik jsem napsal radku? ;-)

PROFIL AUTORAMartin (Andy) Hlaváč | 12:17:07 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Výbornej článek, našel jsem se skoro všude. Dík.
Výborný je i ten následný vypjatý dialog, oba dva jste hodně inteligentní, takže jsem všechno řečetl se zájmem a skoro bez dechu! :)

PROFIL AUTORAaa* tomáš štumpa | 11:51:45 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

že se na to nevyserete, pánové :)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 10:13:20 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Milý (myšleno ironicky) Tomáši. Když už ti takovýhle lehký a úsměvný článek snížil sebeovládání až po tuto mez, je snad opravdu na místě zklidnit a ukázat výhody analytického přístupu, tedy přehledně popsat děj a jeho možné příčiny:



1. Nejprve vyjadřuješ údiv nad tím, že mi to stálo za to článek vůbec psát a vyjadřuješ stručné, ale úplné nepochopení nad jeho smyslem (otázka "proboha proč?"). 4 řádky.



2. Námitku "proč" zdvojuješ poměrně nejasným, o to však temnějším obviněním o mých odsouzeníhodných snahách manipulovat poměry na PP a snad dokonce omezovat lidi ve svobodě vyjadřování, což ještě pro jistotu podporuješ přídavným argumentem o ztraceném čase. 7 řádků.



3. Opouštíš na chvíli temná obvinění a nahrazuješ je opačnou argumentací o zbytečnosti mé domnělé donkichotské (i když ušlechtilé) snahy napravit svět. Dopouštíš se při tom poněkud nepadnoucích přirovnání. 10 řádků.



4. Na scéně jsou opět obvinění z z nečestné manipulace, doplněná mojí důkladnou a jednoznačně shazovačnou charakteristikou ("nechceš se stát knězem?"). Vše je zabalené do poctivé dávky mlhy zahrnující i chudáka Dickense. 23 řádků.



3. Pokračuješ ve shazování, dáváš si záležet na arogantní proklamaci své nadřazenosti ("Ignorovat te budu podle libosti az mne zase prestanes bavit"), o článku už nepadne ani slovo. 10 řádků.



Celkem padesát řádků jsi investoval - do čeho? Mojí převyýchovy? Leštění vlastního obrazu? Potlačení snahy, která se ti nehodí? Nevím.



V celkovém souhrnu se nám ukazuje můj obraz jako ušlechtilého naivního idealisty teenegerovského ražení avšak současně s temnou snahou ovládat lidi a sugerovat jim proti jejich vůli a zájmu škodlivé modely chování, člověka schopného napsat zábavné povídání a zároveň neschopného pochopit, že zábavná povídání o hodnocení fotek sem (na rozdíl od chlubení se auty) nepatří - to všechno jsem podle tebe já?



Repliky tak zaměstnaného člověka, jako jsem já, se vešly to řádků devíti a žádné shazovačné výpady v nich nenajdeš.

A teď copak to asi může znamenat:



1. Článek ti vadí, s ohledem na čas a energii, kterou jsi proti němu vynaložil, ti vadí hodně



2. Článek není napsaný tak špatně, aby se dalo úspěšně argumentovat proti jeho obsahu - kdyby ti tato nejelegantnější možnost připadla schůdná, při své inteligenci bys ji jistě využil. Myslím, že ti za toto ocenění kvalit dlužím dík.



3. Pokusíš se tedy nejprve zpochybnit smysl celého článku jako takového.



4. Vedle celkem příznivého přijetí to ale vyznívá pořád trochu nepřesvědčivě, proto jdeš cestou jistoty a poměrně nevybíravě a napadneš rovnou autora ve stylu "každá rána dovolená".



Vnucuje se otázka, CO ti na tom bezvýznamném textu tolik vadí, že se kvůli němu shodíš před všemi (pardon, skoro všemi). Přečetl jsem si ho ještě jednou a pár možností se mi nabízí, nebudu ale urážet ničí inteligenci svými výklady.



Tímto pokusem o rozbor jsem zároveň dotáhl svůj řádkový deficit a s dovolením bych se z téhle diskuze vytratil, čekají mě věci zajímavější. Chceš-li se dál mými texty bavit, nikdo ti nebrání, ale zrovna tady se to moc nepovedlo, že, a zlepšení opravdu nemůžu slíbit. :)

PROFIL AUTORAPažout alias Mike Dockal | 00:29:40 30.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko, myslim si, ze diskusi s Tomasem zbytecne shazujes clanek samotnej. Pro mne je to spis zabavny cteni, protoze uz se tady pohybuju celkem dlouho. Tem "spatnym" kritikum to nejspis moc neda, ale za pokus to stalo.

PROFIL AUTORATomáš Houda | 23:54:21 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

hele, Jirko, zklidni hormon, jo? Ignorovat te budu podle libosti az mne zase prestanes bavit, na to nepotrebuju nejaky tvoje pozehnani :-) Ale nejak matne se pamatuju, ze uz jsi mi jednou snad kdysi navrhoval neco podobnyho, dokonce presne touhle formulaci "ze na tom rozhodne neprodelam". Tyy jo... tim jako chces rict, ze kdyz te ignorovat nebudu, tak ze na tom prodelam? :-D Nebo naopak, ze kdyz te necham na pokoji, tak ze na tom dokonce neco VYDELAM?? :-)) Mohl bys mi to, prosim prosim smutne koukam, nejak bliz vysvetlit? To mne fakt docela zacina zajimat...
Jinak jsem se byl poprve od ty doby co tu jses podivat na tvuj profil, a docela jsem se bavil... Je videt, ze hodnoceni fotografii je pro tebe opravdu tema, ktery neberes na lehkou vahu. Vlastni stupnice i s legendou, to tu ma nejspis malokdo a v tehle souvislosti je tvuj bezvyznamny text samozrejme nutno videt jenom jako logicke pokracovani tveho hobby :-) Copak prijde priste, mozna nejaka disertacni prace? :-)

PROFIL AUTORAJitka Kotrbová | 23:52:23 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

vivat Marcelka :-)))

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 21:28:33 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

vivat TH:-)))

PROFIL AUTORAJiří Březina | 19:12:44 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TH: Hm, co s tebou, evidentně si nevidíš do ikonky. K čemu všemu tě ten bezvýznamný text nevytáčí (a proč asi)? Samozřejmě nemám zájem se dál brodit tímhle materiálem a dovoluju si ti tímto naprosto seriozně nabídnout dohodu o vzájemném ignorování. Mám s tím bezva zkušenosti a ty rozhodně neproděláš. :)

PROFIL AUTORATomáš Houda | 18:17:05 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

To vis, sedim celej den v praci, venku krasnej den, a ja musim pokazdy dlouho cekat na vysledky nejakyho renderingu... se halt nudim :-)
Tady stejne nikdo jinej uz nic nepise, nakonec chtels diskusi, tak bys mel mit radost, ne? :-)
To je stejne s tebou prca, fakt. Na nektery veci reagujes jak naprogramovanej... staci aby nekde zacala diskuse o autech, a uz padne nejaka vysoce moralizujici poznamka Jiriho Breziny, ze ktere je jaksi patrne, ze zminit se o tom jakym kdo rad jezdi automobilem je nejenomze nevkusne, ale zcela jiste i zavrzenihodne :-)) ses fakt nekdy roztomilej, vzdycky uz na tyhle veticky cekam. Akorat si rikam, proc ti to nevadi kdyz nekdo donekonecna placa o tom, jaky ma nebo chce mit objektiv, nebo co ja vim co jinyho... Vis, mne taky prijdou urcity temata tady ve foru dost detinsky, ale nejak mi ve srovnani s tebou proste chybi ta schopnost se zjevit na nebesich a z vyssi vule zacit hlasat nejaky moralni kodex :-)
Jinak k tvymu clanku... vis, ja jsem samozrejme neprehledl tu vysokou literarne humoristickou uroven, ale proste mi prislo, ze se stejnym zpusobem da psat skoro o vsem, a ze vsech temat by mne asi hodnoceni fotografii namoudusi napadlo az nakonec :-) Navic ses pres upornou snahu pusobit legracne nevyhnul tomu, ze jakozto jakasi vyssi bozska sila ktere se to netyka skatulkujes lidi na ty uprimne a na padouchy a tak dale... A na to ja jsem odmalicka alergickej. Jakmile nekdo prijde s tim, ze zacne zbytku sveta vykladat, kdo je moralne na vysi a kdo je zmetek, tak tim u mne konci... At uz je to cirkev, politicka strana nebo nejakej mesias. Ale ja jsem ti uz kdysi neco podobneho psal, neni liz pravda....
Nechtel ty ses nekdy stat knezem? :-) Nebo treba zalozit nejakou sektu? Tohle prosimte ted ber jenom napul jako popichnuti humor neznajiciho exulanta.... ja na to myslivam v souvislosti s tvymi prispevky ve forech dost casto, myslim si ze bys mel uspech :-) Taky si obcas vzpomenu na jednu postavu od Dickense, pozdeji po ni pojmenovali jednu hudebni skupinu meho mladi... ech, nechme toho. my dva nejspis nebudeme ta spravna sestava na diskusi. Radeji prenecham prostor ostatnim, treba se jeste humornym zpusobem dozvim neco objevneho o hodnoceni fotografii :-))

PROFIL AUTORAJiří Březina | 17:08:39 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TH: Třetí návštěva!, takový zájem si určitě nezasloužím :) Ale té starosti o můj čas je snad až příliš, třeba jsem ho prostě ušetřil jinde (prakticky nikdo tu například neví, co rád jím nebo co mám v garáži). Bylo by snad lépe se s existencí tohoto bezvýznamného článku smířit. Někdo by si nakonec mohl vzpomenout, že nejvíc se drbe ten, koho nejvíce svědí. A taky mě napadlo, jak jste na tom v to Švýcarsku se smyslem pro humor... :)

PROFIL AUTORATomáš Houda | 14:59:57 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

no, prosimte si hlavne nedelej starosti s tim, co jsem pochopil a co ne... :-) chyba byla na mem prijimaci, ja proste necekal, ze nekdo kdo tu je dyl nez mesic a je starsi nez dvacet tomuhle tematu vazne venuje cas... Kdyz nejakej novacek nebo idealista typu Kotwa napise do fora vykrik na tema kterak hodnotit lepe, spravedliveji a objektivneji a na zaver to korunuje pozadavkem po bodovem prumeru, tak mi to nestoji ani za kliknuti mysi... A tenhle clanek halt spada do stejny kategorie, i kdyz na trochu jiny urovni :-) Ja proste uz nekdy kdysi davno opustil myslenku, ze se mym pricinenim muze tento svet stat spravedlivejsim, krasnejsim a lepsim, a proto mne tolik vyvedlo z miry, ze nekdo jako ty najednou v bezprikladnem aktu nezistneho sebeobetovani venuje na tuhle donkichotskou ulohu energii. Jen houst a vetsi kapky, takovych muzu je nam treba. Priste bys mohl venovat cas napriklad zamysleni nad tim, jestli by nejakou podobnou kampani nesla vykultivovat treba kategorie uprimnych prodavacu ojetych automobilu :-)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 14:21:18 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TH: Nezlob se, většina zdá se pochopila a když už jsem ztratil článkem tolik času, nemůžu to zhoršovat individuální polemikou s těmi, kdo ne. :)

PROFIL AUTORATomáš Houda | 12:55:53 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

no, par duvodu proc jsi tomu venoval cas mne samozrejme napadlo hned, ale zdalo se mi ze by to proste nikomu nestalo za to. I kdyz, z toho co jsi odpovedel ted zase mam najednou pocit, ze tobe to treba za to stalo. To s tim "třeba jeho obsah někomu pomůže udržet na uzdě své horší já vědomím, že je mu přece jenom trochu vidět do kuchyně", tedy snaha o to byti jakymsi moralnim svedomim, to zname i od jinud :-)
Jo, jo... ted budou vsichni pri bodovani mereni prisnymi kategoriemi Jirky Breziny... konec srandicek, kazde torpedo i otraveny sip budou okamzite odhaleny, pojmenovany, klasifikovany a postaveny na pranyr.
Ty musis mit ale volnyho casu chlape, to ti fakt zavidim :-)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 10:47:49 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Děkuji všem za statisticky velmi příznivé přijetí, tolik jsem ani nečekal.



Světlana: Nemyslím, že by článek někoho vnitřně přestavěl, ale třeba jeho obsah někomu pomůže udržet na uzdě své horší já vědomím, že je mu přece jenom trochu vidět do kuchyně.:)

Markéta: Tys mě asi nepochopila, kdo tu nedělá chyby?? :)

Tomáš: Důvod jsem jistě měl a dokonce jich bylo víc. Jeden jsi svou otázkou velmi pěkně naplnil. :)

Zbyhněv: Jistě ne z osobních důvodů, při hodnocení jsi serioznost sama:)

PROFIL AUTORAZbyhněv Ćmiel | 09:39:23 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Kdyz to vemau tak, ze jeto po vice jak pul roce prvni clanek, budiz, ale celkove mam z toho smiseny pocit.

PROFIL AUTORAPetr Holub | 08:49:52 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Je to dobře napsáno. Závěr jediný - z hodnocení nelze usoudit zcela nic :-))))

PROFIL AUTORATomáš Houda | 08:29:42 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

tak jsem to cely precetl, a muj prvni dojem byl ten, ze autora musi to bodovani nejspis silene zamestnavat. Samozrejme ze existuji vsechny mozne pristupy k tomu, jak nekdo bude hodnotit fotku, ale ze by mi to teda stalo za to na tohle tema psat malem vedecky pojednani, to asi zase ne...
Takze asi ten nejvic prevladajici pocit pri cteni byl u mne "proc se s tim proboha psal" :-)

PROFIL AUTORAFbh Tomáš Pavlík | 08:08:07 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Výborná práce :) Díky. Tak jdu někoho Laskavě pohladit Otráveným šípem :)

PROFIL AUTORAMarkéta Hošková | 02:29:31 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Nevím jestli vůbec má cenu abych někomu psala svůj názor na fotku. Jelikož sama dělám chyby. A nechtěně bych tak autoru mohla "rádoby" poradit špatně.

PROFIL AUTORAIngrid Balabánová | 00:10:36 29.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jiri, vyborne, uplne presne si to analyzoval. Vyborny clanok.


A to som si dala taku pracu s ikonkou, nechcete sa niekto zoznamit? :-)))))

PROFIL AUTORALucie Košutová | 22:06:19 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

:)

PROFIL AUTORApt¤ Richard Brejník | 21:28:51 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Co k tomu lze dodat.Já za sebe? Jiří díky, dobrá práce. :-)

PROFIL AUTORASlavomír Medvěd Bedřich Musílek | 21:17:06 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

hezký čtení na víkend :)

PROFIL AUTORAKuba Kožiál | 21:16:42 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

četl jsem, zamyslel jsem se a něco to ve mě zanechalo...díky :-))

PROFIL AUTORAIvan Rusek | 20:15:46 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

nu jsem velmi mile překvapen! Velmi dobře napsáno - snad jen, že je to napsané jen jako základní vodítko - jsou jisté aspekty hodnocení, které by zasloužily alepoň pojmenovat ... a chvíli jsem uvažoval nad tím, jak to doplnit, ale asi by takové doplnění ztratilo souvztažnost s tím cos napsal ty... Takže sem to vzdal - stejně si myslím, že začátečníci by to nepochopili a pokud to nemá v sobě zkušený autor, stejně by bylo marno to vysvětlovat...

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 19:39:59 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

muchichi ;-)))

PROFIL AUTORAMarcela Borýsková | 18:51:06 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Oťas mi mluví z duše:-)).. a Jirka musí pořád zastávat roli buditele přiblblýho národa:-))..

PROFIL AUTORAZdeněk Lenon Janů | 18:40:11 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Díky Jirko, domnívám se že pro PP velice prospěšné. Jako optimista věřím v užitečnost Tvé precizní práce

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 18:33:41 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

...myslím všechno to komentování a bodování

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 18:32:50 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

... se mi zdá že to nějak moc žerete :-)

PROFIL AUTORAaa* tomash :) prochazka | 18:18:45 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

pěkný čtení...;)

[doufám, že to nezní jako 'laskavé pohlazení'] :)

PROFIL AUTORAHonza Jenja Švec | 18:11:01 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

skvělý článek....:o))

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 17:50:28 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU



Kritik využívá komentář jako prostředek k navázání blízkého až intimního vztahu s autorem (typický komentář „Pěkná ikonka :-)) [5]“), Majitelé lákavějšího exteriéru tyto pokusy riskují zejména vystavením autoportrétu (i když někdy nejde ani tak o riziko, jako spíš naopak o přímý záměr).

tohle sem zrovna včera použil..... pani mám a nic nehledám.... a navíc u autorky která omylem uploadovala foto co již jenou zveřejnila..... tak sem koment poslal k ikonce..... asi sem výjmka potvrzující pravidlo..... jinak ovšem BRAVO pane Březina!!

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 17:49:44 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

výborný Jirko. Záslužná práce. Našel jsem se, dík moc.

PROFIL AUTORAJiří Březina | 17:19:12 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

PLK: Dík. Ale já jsem neklasifikoval kritiky. Zatím ... :)

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 16:34:43 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko, velmi dobře jsi to napsal ... pouze mi tam chyběla zmínka o tom ... že v každém z hodnotících se obvykle skrývá jak p. Jekyll ... tak p. Hyde ... takže podle nálady, tlaku vzduchu přepočteného na hladinu moře... erupcí na slunci ... atp. jeden a ten samý člověk hodnotí většinou všemi výše popsanými způsoby :)))

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 15:51:28 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko diky, pobavil som sa a na druhej strane, nasiel som seba a par ludi, ktorych poznam :) ale myslim, ze by sa tam nasli asi viaceri... Skvele napisane, diky za tvoj cas, nad tymto clankom!

PS: Polozka seznamka je skvela... viem o com hovorim a nebudem to tu pisat! :) dufam, ze nejake to pokracovanie tento clanok bude mat, ci uz priamo o bodovani, komentovani, alebo niecom inom, ale... :)

PROFIL AUTORAVlasta Fišrová | 15:00:41 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko, svatá pravda. Však se taky někdy zpytuju... třeba už jsem docela dlouho netorpédovala, že bych na to teď vlítla? :-)

PROFIL AUTORADana Kovaľová | 13:41:05 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

doufat v lidskou perestrojku by asi bylo přehnaně optimistické... ale každý, kdo se aspoň chvilku zamyslí, je bodem plus ::o)) Jirko... díky za tu práci, co sis s tím dal... přiznávám, že některé pasáže mě vysloveně pobavily :)

PROFIL AUTORAIrena Jess Motlíková, PPP | 13:30:52 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

a třeba předělá, alespoň na chvilku 8)))

PROFIL AUTORAsvetlana borkova | 13:10:55 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirka si dal poradnou praci a vcelku s nim souhlasim....jen premyslim, jestli cas straveny na sestaveni profilu hodnoceni stoji za to...lidi nepredelas a stejne si pojedou dle svyho...i ja se tam nachazim :-(( bohuzel....

PROFIL AUTORAaa* tomáš szépe | 12:36:17 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jj trefne a rigorozni :)

PROFIL AUTORAJaroslav Vančura | 11:59:11 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

VS

PROFIL AUTORAJaroslav Vančura | 11:58:29 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

aaJW asi myslel KOP

PROFIL AUTORAJaroslav Vančura | 11:57:37 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

sem se pobavil i zamyslel už si dělám seznam zkratek:RH,AH,PH,NH,HO,KOP...............

PROFIL AUTORAIrena Jess Motlíková, PPP | 11:40:06 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Našla jsem tu téměř všechny své identity 8))))

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 11:32:04 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

celkem prdel, cece ;-)

PROFIL AUTORAaa* jan winkler | 11:28:15 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jako husta analyza. a smecka vyje...

PROFIL AUTORAOndřej Kratochvíl | 11:24:01 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

našel jsem se, výborně napsané ...


"V naprosté většině však jde o projevy lidí sprostých, bezcharakterních či přímo duševně chorých.


Častou variantou otráveného šípu je tzv. vendeta, která je přímou mstou za nepříznivou kritiku fotek vlastních. Může mít formu akutní, jednorázovou, ale často nabývá forem chronických, někdy snad i doživotních."

PROFIL AUTORAaa* tomáš štumpa | 11:11:37 28.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

výstižně napsané [5]