Kodak T-MAX 3200
[Celkové hodnocení: 98 %] [Počet recenzí: 2]

Profesionální černobílý film

www.kodak.cz


PROFIL AUTORATomáš Mazur | 23:01:57 07.10.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

100

Zkušenosti s focením (obecně): Od roku 2002
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: 6 filmů
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Ilford Delta 3200

Celkové podrobné hodnocení:
Vzhledem k tomu, že málokdy fotím v tak extrémních podmínkách, používám ho velmi málo. Většinou vystačím s TMAX 400 push 800.
Se světelným objektivem se s filmem dá fotit z ruky na osvětlené ulici, pouze je potřeba hlídat expozici a měřit spíše na stíny. Oproti pushovaným filmům mi výsledek vyhovuje více. Zrno je neurčité, jak již napsal recenzent přede mnou, bramborovaté. Film jsem vyvolal v T-Max developeru, ID-11 stock, Microphen stock. Microphen vypadá jemnozrný, ale zrno je rozplizlé, což zvláště vynikne již na zvětšeninách 20x30. Oproti Deltám 3200 je levnější. Film je spíše vhodnější pro reportážní snímky. Pro snímky aktů bych se ho nebál použít, pokud půjde o snímky postavy, kde zrno bude fungovat jako výrazový prostředek.

KLADY:
Příznivá cena.

ZÁPORY:
Jedná se spíše o vlastnost filmu, než vyloženě zápor, ale poměrně neurčité zrno. nedělá se ve svitku.

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 14:28:44 01.04.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

95

Zkušenosti s focením (obecně): mam
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: Existujou dve verze tohohle Kodaku - starsi a novejsi. Myslim, ze cely nazev te nove (aktualni) je Kodak Professional T-MAX 3200/TMZ.

Tenhle matros se da pouzit v hodne sirokem rozsahu citlivosti - od 1600 az po 25000. V rozsahu 1600-6400 se jedna o vysoce pouzitelny film pro univerzalni foceni - typicky reportazni, ale i portret na nem vypada dobre. Prekvapil me i rozsah vzniklych polotonu a pro me ucely ho proto musim dycky zvetsovat na tvrdy papir.

Vyrobce doporucuje vyvojku T-MAX. S tou jsem vyvolal tak 10 tehle filmu a vysledky byly VYBORNE - snesitelny kontrast, rozumna ostrost a pekne zrno. Vadil mi ale system pouzivani T-MAX vyvojky, tak jsem presel na Ilford Microphen a vysledky opet vyborne. Ze vsech moznych duvodu teda doporucuju ten Microphen.

Par fotek s timhle filmem je mozno videt v moji galerii.
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Existuje jeste podobny film - Ilford Delta 3200 a znalci mu davaji prednost. Je taky ale podstatne drazsi. Pak jeste FUJI Neopan 1600, ale ten uz vubec neznam.

Celkové podrobné hodnocení:
vyborny rychly material. Nemuzu srovnat s Deltou a Neopanem a tak nemam ani co vytkonout. Doporucuju bezne pouzivani a nebat se citlivych filmu.

KLADY:
citlivost, rozsah pouzitelnych citlivosti

obrazova kvalita

ZÁPORY:
neni ve svitku