Minolta DYNAX 5
[Celkové hodnocení: 95 %] [Počet recenzí: 6]

* sedmibodový měřicí systém s zkříženými snímači

* expoziční čas 1/4000 s, 1/125 s Flash-Sync Speed

* 14 segmentů systému měření expozice uspořádaných voštinově

* korekce expozice ± 3 expoziční stupně po krocích 0,5

* 127 (š) × 87 (v) × 60,5 (h) mm

* 335 g (bez baterií)

www.minolta.cz


PROFIL AUTORAPan Smazaný | 11:38:21 09.09.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

90

Zkušenosti s focením (obecně): 4 roky
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: 4 roky
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: reknu to asi takhle, mel jsem v ruce nikon i canon (a nemenil bych)

Celkové podrobné hodnocení:
mala pomerne robustni zrcadlovka

KLADY:
mnoho uzivatelskych funkci, svetl hledacek, funkce eye start, na muj vkus jednoduche ovladani, je mi prijemny do ruky i pres pro nekoho blbe umistena tlacitka spot a af. myslim, ze i kvalitni zpracovani

ZÁPORY:
trochu to zere baterky, ale nevim, jak jsou na tom jine fotoaparaty. reminek dre o dvirka, avsak se da zvyknout a neni to nic, co by branilo funkci. chvili trvalo nez zmekl otocny prepinac.

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 15:39:55 19.06.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

99

Zkušenosti s focením (obecně): už jsem něco kdysi vyfotil
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: taky už jsem s ní něco vyfotil
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: i s podobnou technikou jsem už něco vyfotil

Celkové podrobné hodnocení:
Ve svojí třídě nemá asi odpovídající konkurenci. Už jen proto, že dynax 5, byla testovací základnou pro dynax 7 a tomuodpovídá samozřejmě také její vnitřek. I objektivy začala Minolta dávat i u levnějších foťáků kvalitnější než tomu kdysi bývalo /alespoň co jsem měl v ruce) ... Komu nevadí malost dynaxe (na to si člověk stejně časem zvykne, pokud je alespoň trochu grifnej), tak v téhle kategorii není moc co řešit:-)

KLADY:
rychlost a přesnost (včetně měření a ostření za horších světelných podmínek) - ve všech směrech .. naprosto přehledné a intuitivní ovládání veškerých funkcí .. ve své třídě nemá konkurenci ani co se týká expozice a blesku .. (oproti starším typům, je vestavěný blesk výrazně lepší) ..

ZÁPORY:
Největším záporem je dle mne, to čím se Minolta tak chlubí - tedy nejmenší zrcadlovkou na světě ve své třídě (nebo dokonce vůbec) ... To, že se Minolta rozhodla nejvyšší foťák z amatérské třídy udělat pro dámy je sice pěkné, ale má to své mouchy ... všeobecně uváděné tlačítka spot a AF ... přidal bych i další věc, která je kvůli malosti 5-ky o kousek hůře ovladatelná než jinde: .. zakládání filmu .. (resp. pořádné otevření zadních "dbvířek" díky umístnění popruhů) .. na můj vkus je docela malá i sluneční clona, ale snad jí mají ozkoušenou, že takhle stačí:-) .. zajímalo by mě , jak tohle prdítko odolá nárazům. Staré Minolty byly bagry, s těma se dalo flákat o beton, ale vyzkoušejte si to s tímhle sami:-))

Na druhou stranu na všechno se dá zvyknout a tak nakonec zjistíte, že to malinký je vlastně hodně příjemný, lehký a všude se vejde:-) .. ostatně ono má svou logiku i umístnění a velikost spot tlačítka a výběru bodu.

Měl jsem možnost současně fotit s Dynaxem 5 a Canonem 33 EOS a musím říct, že ačkoli je Canon o půl třídy vyše, nabízí Minolta mnohem větší komfort a pohodlí a to zejména geniálně jednoduchým ovládáním všech možností fotoaparátu. Naproti tomu Canon je alespoˇ%n dle mne poněkud nepraktický, ikdyž zastánci Canona by mi asi dali:-) ... Ačkoli jsem na úvod uvedl malost fotoaparátu jako zápor, po zkoušení Minolty s Canonem musím říct, že není nic pohodlnějšího než držet v ruce a celý den tahat tohle prdítko, místo oplácaného Canonu.

Jako možné negativum bych zmínil hlučnost Minolty .. Minolty jsou prostě hlučnější, a ikdyž nová pětka je výrazně tišší,. než Minolty starší, je pořád ještě o dost hlučnější než např. zmíněný Canon. Na druhou stranu i to je někdy příjemné a zejména pokud člověk fotí v ruchu, tak je alespoň pro mne příjemné uslyšet že foťák něco dělá:-) .. Žere baterky, jak protržená:-(

PROFIL AUTORAMartin Kyrc | 00:11:24 21.01.2003 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

95

Zkušenosti s focením (obecně): Nie som profik, ale snazim sa byt amaterom s vyssimi cielmi :). Fotim uz nejaky ten rocik (6:).
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: Dynax 5 vlastnim asi pol roka a asi okrem fotenia v miestnosti z bleskom som s nim fotil asi vsetko (pocnuc umeleckou fotografiou, cez krajinarsku az po sportove snimky (aj v extremnych teplotnych podmienkach))
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Mal som moznost drzat v ruke EOS300 na par foteni. Pred tym som vlastnil (a stale vlastnim) zrkadlovku Pentax Varex IIB.

Celkové podrobné hodnocení:
Nebudem sa rozpisovat v tomto bode, pretoze asi vsetko podstatne bolo napisane v predchadzajucich prispevkoch.
Jedna vec, ktora bola vyssie kritizovana, je umiestnenie tlacidiel spot a AF. Mne osobne toto umiestnenie vyhovuje (a vobec som si na to nemusel dlho zvykat) a to aj napriek tomu, ze mam 'vacsie' ruky :). Podla mna je celkom dobre vyriesena zadna stena fotoaparatu v oblasti pravej ruky a to tak, ze v oblasti palca, je maly ergonomicky vystupok a ten napomaha pri 'hladani' spot/AF. Dalsou vecou je otocny ovladaci prvok v prednej casti (nastavenie pomeru casu/clon.cisla, zaostrovacieho bodu,...). Pri prvom uchopeni fotaku, som si na toto umiestnenie nemohol zvyknut - umiestnenie v lavo od spuste (pred tym som mal Cannon EOS300 a tam je umiestnenie podobneho prvku 'nad' spustou). Dnes, po polrocnom pouzivani, sa mi zda toto umiestnenie ako velmi prakticke (mozno preto, ze mam dlhsie prsty:).

KLADY:
(len v skratke, pretoze uz bolo popisane asi vsetko, co sa popisat dalo):
- funkcie, ktore nie su samozrejmostou u tejto triedy, ale u aparatov vyssej triedy (napr: dynax7)
- lahke telo (vyhoda pri dlhsom foteni)
- ergnomicky dobre rozmiestnenie ovladacich prvkov (a nie iba pre pravu ruku!)
- presne meranie aj za éxtremnych' podmienok
- moznost previnutia a nevtiahnutia konca filmu do kazety (vhodne pri foteni na viac materialov)

ZÁPORY:
(o5 musim suhlasit vo vacsine pripadov)
- trosku menej kvalitny zakladny objektiv (osobne pouzivam miesto zakladneho obj. sigma 28-200)
- plastove telo (moznost lahsieho poskodenia)
- nemoznost sklopenia zrkadla pred exponovanim (tu by sa mozno dalo oponovat tym, ze zrkadielko je dobre vyvazene, lahke a tym padom su otrasy po sklopeni dost eliminovane, ale nie su uplne vylucene)
- aj mna by zaujimalo, co stoji na battery packu tolko penazi, ved je to kus plastu :(

PROFIL AUTORARichard Gavenda | 11:21:44 01.11.2002 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

95

Zkušenosti s focením (obecně): se zrcadlovkou 4 měsíce, jinak pár let na kompaktech
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: 4 měsíce
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: žádné, teda pokud kompakty nejsou podobné

Celkové podrobné hodnocení:
Předem bych chtěl uvést, že nejsem žádný profík, spíš "nadšený fotoamatér".

Tělo je plastové, solidně zpracované. Je potaženo imitací kůže, takže se dobře drží i s vlhkýma rukama a navíc je v profilu zadní stěny prolis. Na rukojeti jsou snímače uchopení, které společně se snímačema přiložení oka vedle hladáčku startují Eye-start systém, tj. pokud je zapnutá automatika, začíná se ostřit hned po přiložení oka, lze vypnout. Matnice je světlá, s vyznačenými snímači a oblastí bodového měření. Aktivní snímač je prosvětlen přímo na matnici. Jako dobrý nápad mi připadá systém, kdy po zavedení filmu se zablokuje otvírací tlačítko zadní stěny a odblokuje se zase až po zavedení filmu zpět do kazety. Pro jistotu je zde i pojistka, která umožňuje otevření (ale ne nechtěné) i se založeným filmem.

Dále jsem hodně spokojen s množstvím uživatelských funkcí, kdy lze změnou nastavení upravit funkci některých tlačítek, zda se má film převinout do kazety celý nebo má kousek vyčnívat, ap.

Ve většině recenzí, které jsem četl, byl jako zápor uveden fakt, že je dráha filmu plastová. Já osobně si myslím, že pokud je plast patřičně tvrzený, měla by dráha vydržet po celou dobu životnosti přístroje.

Multimediální prohlídka přístroje je na http://www.dynax5.cz


UPDATE: pořídil jsem si batery pack. Sedí to s ním líb v ruce a je to líp vyvážené. Akorát by mě zajímalo, proč ten kus plastu stojí 2400.

KLADY:
- kovový bajonet a závit stativu

- jednoduché a logické ovládání

- rychlý autofokus

- přesná expozice

- blokování zadní stěny při založeném filmu

- uživatelské funkce

- vynikající poměr výkon/cena

- začínajícím se určitě hodí kreativní režimy, je jich hned 5: portrét, krajina, makro, sport, noční portrét

- eye-start systém, v kombinaci s rychlým autofokusem vhodný pro akční fotografii


ZÁPORY:
- velikost nebo spíše malost, může způsobovat problémy lidem s většíma rukama

- hmotnost, tělo je na můj vkus až moc lehké, dá se to ale kompenzovat dokoupením batery packu

- trochu nevhodné umístění tlačítek AF lock a SPOT

- hlavní volící kolečko jde na můj vkus moc ztuha

PROFIL AUTORAJan Novák | 09:26:30 28.10.2002 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

98

Zkušenosti s focením (obecně): Foťák jsem držel poprvé ve dvanácti, ale fotit jsem ještě nezačal ;-)
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: Mám ho asi půl roku.
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Předtím jsem měl Minoltu 505si Super, předtím krátce 303si.

Celkové podrobné hodnocení:
Vynikající amatérská zrcadlovka nabušená funkcemi, která jistě uspokojí i začínajícího profíka, nebo jako druhé tělo k dynax 7.

KLADY:
Rychlost sedmibodového AF, Programovatelnost chování fotoaparátu, náhled na hloubku ostrosti, kovový bajonet, časy B, 30s - 1/4000s. O dost měkčí chod zrcátka oproti 505. Systém měření expozice s bleskem ADI. Bodové měření expozice, které se dá aretovat. Korekce +/- 3EV, navíc manuální nastavení ISO. Možnost nastavení, aby se film po přetočení nezasunul do kazety celý, což často využívám pro výměnu filmů podle situace. X-synchro je 1/125! S HSS blesky navíc až do 1/4000, bezdrátové ovládání blesku. Další věc co vás nadchne je matnice. Řeknete si, že to pro vás není důležité v době AF? No vyzkoušejte a uvidíte, je to to nejlepší co Minolta má a montuje i do Dynax7 a9. Poměr výkon/Cena

ZÁPORY:
Celkově trošku hlučnější fotoaparát (AF, chod závěrky) Chybí měření expozice se zvýhodněným středem. Není možnost korekce výkonu blesku. Foťák nemusí každému padnout do ruky, je malý (mě ale sedí výborně). U batery-packu není možnost vertikální spouště.

PROFIL AUTORAMarian Krivoš | 13:55:31 12.09.2002 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

95

Zkušenosti s focením (obecně): Asi tak 3 roky.
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: 1 rok
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: 2 roky

Celkové podrobné hodnocení:
Vo svojej triede (EOS 300, F65, MZ6) pravdepodobne spicka. Velmi rychly stroj vhodny i na reportaze a sport (dokonca i taky moloch ako je Sigma 70-300 sa chova s Dynax5 celkom svizne). Ostrenie v horsich svetelnych podmienkach nieje najhorsie. Velmi prijemny fotak s intuitivnym ovladanim. Meranie expozicie neprehlupi v 99.9% pripadoch. Prijemna cena.

KLADY:
Jemna a svetla matnica, 14 segmentove meranie a AF rovnaky ako u profi Dynax9 (okrem AF) , resp. Dynax7 = naozaj kvalita. LED indikacia AF bodu na matnici (unikat vo svojej triede), bodove meranie 3% plochy, bezdrotovy blesk, HSS synchro.

ZÁPORY:
Bez battery packu BP200 to nieje to prave orechove (plati aj pre ostatnych kolegov vo svojej triede). Nie prave najpohodlnejsie umiestneni tlacidla SPOT a AF. Nema rear sync. Drahsie sklo od Minolty (treba sa pozerat po Sigme atd).