Canon PowerShot A510
[Celkové hodnocení: 92 %] [Počet recenzí: 1]

Efektivní pixely Přibl. 3.2 M
Ohnisková vzdálenost 5,8–23,2 mm (ekvivalent 35mm filmu: 35–140 mm)
Základní clonové číslo f/2.6–f/5.5
Ekvivalent citlivosti ISO AUTO, 50, 100, 200, 400
Rychlost závěrky 115–1/2000 s
Rozměry (Š x V x H) 90,7 x 64,0 x 38,4 mm (bez výstupku)
Hmotnost (pouze tělo) Přibl. 180 g

www.canon.cz/produkty/digital/psa510/popis.htm


PROFIL AUTORAHonza Vlček | 11:38:10 26.09.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

92

Zkušenosti s focením (obecně): od r. 1998 Canon EOS 1000F,

od r. 2001 (po odcizení výše uvedeného) EOS 1000FN,

mezitím Olympus Camedia 2,0 MPix, ostatní příležitostně.

Suma sumárum cca 7-8 let "intenzivnějšího" (rozuměj ale "stále amatérského") focení.
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: Od 03/2005. Doposud celkem cca 3.000 fotek na tomhle cvakátku.
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Počítá-li se každý Canon, potom viz výše.

Celkové podrobné hodnocení:
Tenhle foťáček jsem si pořídil po pečlivém výběru. Vyhrál sice původně PowerShot A75, ale těsně před nákupem přišel tenhle nástupce, takže jsem šel do tohoto.



Velice příjemná je práce s displejem, ten je dostatečně velký pro komfortní nastavování veškerých funkcí. Fotky jsou ostré, mají hezky vykreslené barvy. Při focení na plný zoom je opravdu citelná potřeba hodně dobrého světla. Na druhou stranu se musí uznat, že i při vyloženě provizorních světelných podmínkách dokáže A510 vykouzlit na manuální režim (vypnutý blesk, delší čas) slušné fotky s nezkreslenými barvami.



Za velkou výhodu lze považovat to, že i přes poměrně rozsáhlé možnosti nastavení zabere A510 minimum prostoru, je to v podstatě kapesní foťák, pro který se v kapse najde prostor vždycky.



Prostoru pro kreativitu je opravdu dost, v mezích svých možností vám A510 dovolí opravdu všechno, od plně manuálního režimu až po plně automatický nebo přednastavené scénáře. Pro mně osobně byla možnost manuálního nastavování času a clony zásadní a byla jedním z důvodů, proč jsem šel do A510. Nutno říct, že v tomhle bodě jsem naprosto spokojený.



Velmi překvapivé výsledky podává nahrávání videa, obraz i zvuk je dobře čitelný a pokud neočekáváte nějaké profi výsledky, na zachycení situace, kdy potřebujete mít "něco" okamžitě po ruce, je to alespoň pro mě 100%ně dostačující.



K velkým nevýhodám patří podle mně absence možnosti mazat více snímků najednou (prohlížení jde i po celých stránkách, s mazáním v podobném duchu by softwarově tak velký problém být neměl), promazávání karty dokáže zabrat docela dost času, potřebujete-li to udělat mimo PC.



Ještě větší nevýhodou je "rychlost" focení. Nepamatuji si už přesně rychlosti udávané výrobcem, ale při nejběžnější sekvenci: "zapnutí - zoom - zaostření - cvak" se nestačíte divit, jak ubíhají vteřiny a nic. Při nastartovaném foťáku je už focení jakž takž snesitelně rychlé, ale start je opravdu pomalý.



Hledáček je provizorium, ocenil bych zákl. informace i v hledáčku, ale v této cenové relaci se to dá pochopit.



O nastavení citlivosti filmu se asi nemá cenu zmiňovat, to trpí podobnými neduhy jako všechny digitály - citlivost 400 vyrábí zrnitost někde na úrovni kinofilmové citlivosti 800, ale tyhle věci jsou asi dost obecně známy.



Celkově A510 splnila očekávání a jako foťák, který vám poměrně blbuvzdorně ukáže jak nastavení jakého parametru ovlivní výslednou fotku, čili vám pomůže naučit se fotit, je to ideální foťák. Myslím, že ani po zakoupení (někdy výhledově) nějaké digitální zrcadlovky neztratí užitnou hodnotu a jako kapesní dovolenkový foťák se bude moct ještě dlouho uplatnit.

KLADY:
- Kreativní zóna - stejná jako u zrcadlovek tyu EOS

- Skladnost

- Menu v Češtině

- Slušná životnost (máte-li rozumně silné baterie)

- Krátké video se zvukem má poměrně rozumnou kvalitu

- Věrné barevné podání


ZÁPORY:
- Nepodporuje USB Mass Storage (=systém si ho musí najít, nejde pracovat se soubory přes File Managery)

- Nedá se mazat více snímků najednou (pominu-li "mazání všech", které smaže všechny kromě zvlášť označených. Tam je zase ale mezikrok toho označení souboru za nesmazatelný.

- V makro režimu je displej nedostatečný, správné ostření je v "lupě" dost obtížné.

- Neindikuje stav baterie

- "RYCHLOST" startu je dost bídná