Nikon Df
[Celkové hodnocení: 95 %] [Počet recenzí: 1]

DSLR s formátem snímače 24x35mm.

/pp5/recenze_newtech.php


PROFIL AUTORAJiří Březina | 20:29:00 25.03.2015 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

95

Zkušenosti s focením (obecně): spíš větší
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: asi 1 rok
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: asi 10 let

Celkové podrobné hodnocení:
Až na pár maličkostí je Df pro fotografa mého typu ideální nástroj.

KLADY:
Predevším čip. Jeho odstup od amatérské a poloprofi třídy je výrazný. Dokud něco vidíte, fotí a dodává slušné fotky. Zvládá neuvěřitelné kontrasty a pokud už zvládnout nejdou (slunce v záběru), ošetří přechody bez rušivých artefaktů. Není to jen otázka šumu, barev nebo dynamického rozsahu, je to všechno dohromady a ještě něco navíc. Výsledkem je kvalita fotek neměřitelná s čímkoli, co znám.

16 mega, to je přesně ta míra, aby vás kvalita neobtěžovala, dal se udělat i výřez a přitom vám nemizely karty a disky před očima.

Ovládání. Je malý, lehký a šikovný do ruky. Jeho točítka jsou nejen retro, ale především bezvadně ovladatelná a přehledná. I na vypnutém aparátu vidím nastavení hlavních parametrů. A je nenápadný, nikdo neodhadne, že máte na krku 70K+, spíš hádají nějakého analog veterána.

Kompatibilita. Je na něj možné nasadit naprostou většinu objektivů od nikonu od konce padesátých let a se všemi maticově měří. Pokud nejsou AF, alespoň indikuje šipkou, kam je třeba točit pro zaostření.

Baterie. Je prakticky nemožné ji vybít za den, vydrží hodně přes tisíc snímků.

ZÁPORY:
Má AF modul z D610 a to není úplná špička, aspoň bývalá D700 mi ostřila líp. Ale pokud člověk nežije ze sportovních reportáží, dá se s tím žít. Na létající racky to třeba stačí.

Cena, ale jen relativně. Ten čip se dá pořídit kromě tohohle těla už jenom v D4(s) které stojí 2x tolik. Takže fakticky láce.

Na dlouhá skla (300+) je tělo malé a chtělo by grip.