Canon EOS 3
[Celkové hodnocení: 97 %] [Počet recenzí: 5]

* Výměnné matnice (9 typů), standardně Ec-N

* Poměrové, centrálně vážené, částečné a bodové řízení expozice

* E-TTL a TTL blesková automatika

* Rozsah měření: EV 0 – 20

* Nastavení citlivosti filmu: ISO 6 – 6400

* Kompenzace expozice: +/–3 stupně po 1/3 kroku

* Plošný senzor CMOS s 45 zaostřovacími body

* Výběr zaostřovacího bodu: Automaticky, pohledem oka, ručně

* Vertikální lamelová, elektronicky řízená závěrka

* Expoziční časy: 30 s – 1/8000 s + B; X-synchronizace 1/200 s

* 18 zákaznických funkcí

* Napájení: Jeden lithiový článek 2CR5

* 161 × 119,2 × 70,8 mm (Š × V × H)

* 780 g

www.canon.cz


PROFIL AUTORADaniel Vinklář | 09:24:29 13.10.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

95

Zkušenosti s focením (obecně): docela jo, narodil jsem se s praktinou FX na krku, takže od té doby
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: .
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: velmi dobře zmáknuté a zažité systémy Canon EOS, Nikon F, Minolta X, Contax-Yashica

Celkové podrobné hodnocení:
moc prima tělo, nejlepší, jaké jsem od canonu měl, přiměřeně robustní a těžké, rychlá a intuitivní práce, jasný a velký hledáček, maličko hlučnější, ostří rychle, měří super, bodovka a především multi-spot měření jsou supr, vypadá celkem odolně a budí důvěru, padl mi hned do ruky, stejně jako ovládání, ke kterému jsem nepotřeboval manuál, samozřejmě s výjimkou seznamu custom funkcí, truhlíci, taky to mohli na ten displej napsat vždy jménem a ne jenom číslem :-) ale tento nešvar mají a měli skoro všechny foťáky, co jsem užíval (a bylo jich hodně), měření je excelentní, již jsem vyhodnotil prvních várku snímků, a že tam byly těžké záběry, zdroje světla v obraze, obrovské kontrasty, odlesky atd. závěr: parádní a spolehlivá mašinka (napadá mne srovnání s celkově funkčně i charakterem podobnou Nikon F-90X, kterou jsem také léta měl a do které jsem se také zamiloval) :-)

KLADY:
viz výše

ZÁPORY:
1) vypadá jako drahej foťák, ale nevadí, hlavní identifikační znaky již jsem přelepil černou páskou... :-) 2) jako jediné a ne kritické negativum vidím fakt, že zadní kolečko se kromě volby ostřícího bodu ve vertikálním směru užívá i k nastavení kompenzace expozice, čili mi den dva trvalo nastavit si pracovní režim tak, abych nevědomky ne-pře/pod exponovával ... 3) tato mašinka bohužel "nežere" moje contaxí Carl Zeiss objektivy... :-) !!!

PROFIL AUTORATomáš Mazur | 00:01:13 08.10.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

97

Zkušenosti s focením (obecně): Od roku 2002
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: Od roku 2004
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Od roku 2002 EOS 300

Celkové podrobné hodnocení:
Výborný přístroj s kvalitní, výměnnou matnicí, spolehlivý autofocus, na středový senzor až do f8. Oproti nižším modelům jako EOS 30 je hůř řešen výběr ostřícího bodu. Přeci jen čtyřtlačítkový ovladač je lepší. Na druhou stranu, kruhový ovladač má nebo může mít i jiné funkce, proto tohle řešení neodsuzuji. Vestavěný expozimetr umožňuje spot měření (2,4% obrazové plochy), přičemž v nastavení je možné svázání s aktivním ostřícím bodem. Snadná a rychlá je také volba způsobu měření (spot, segmentové, poměrové měření). Nastavené korekce zobrazuje nejen na stavovém displeji, ale i v hledáčku, stejně jako počet snímků. Časy i clony lze nastavovat po 1/3 EV, stejně tak korekce expozice a to v rozsahu +/- 3 EV jak pro přirozené světlo, tak ve spolupráci se systémovými blesky pro světlo umělé.
Při celodenních toulkách po ulicích nebo po horách se ovšem řádně pronese.

KLADY:
Kvalitní, velká a jasná matnice, výborná ergonomie, pevné, robustní tělo, spínač pro kontrolu hloubky ostrosti je výborně přístupný (na rozdíl od nižších řad), možnost customizace přes uživatelské nastavení, s přídavným pohonem rychlé sériové snímání, čas 1/8000s, synchročas 1/200s

ZÁPORY:
Hmotnost a poměrně hlučný chod. S PB-E1, který pojme 8 tužkových baterií a umožní snímání až 6 snímků/sekundu se z přístroje stává rozměrné a těžké monstrum, směle konkurující, co do rozměrů a hmotnosti, středoformátovým přístrojům typu Pentax 67 nebo Mamiya 7, přičemž obrazová kvalita je o řády níže. Provoz na originální baterie 2CR5 je poměrně nákladný.

PROFIL AUTORApavel l | 13:11:11 11.11.2004 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

97

Zkušenosti s focením (obecně): Nejake roky uz mam za sebou.
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: Pouzivam uz tri roky.
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: EOS 300, EOS 1V

Celkové podrobné hodnocení:
EOS trojka stejně tak jako EOS 5 má bodové měření. To je důvod ke koupi právě tohoto modelu oproti řadě EOS 300, EOS 30/33.
Dále korekce +-3EV a hlavně tlačítko kontroly hloubky ostrosti, na které se dá dosáhnout malíčkem pravé ruky nebo ukazováčkem, pokud je přidaný Power Booster. To je alespoň pro mne obrovskou výhodou, protože lze kontrolu udělat i s nasazeným těžším objektivem bez rukolomných přehmatů.
Také rukojeť je dostatečně velká a široká, takže ani lidé s delšími prsty si nezalamují špičky prstů o tělo fotoaparátu, pokud potřebují držet foťák s těžším objektivem větší silou.

KLADY:
Rozhodně bodové měření 2.4% s možností proměření scény.
Eye control - pro toho kdo se ho naučí používat.
Vhodně umístněné tlačítko kontroly hloubky ostrosti.
Spolupráce s bleskem EX řady.
Výborně padne do ruky.

ZÁPORY:
Komplikovanější výběr zaostřovacího bodu manuálně - lze řešit naučením se používat eye control, vhodnější způsob výběru má až 1V - dá se nastavit CF funkcí.
Infračidlo - nevhodné pro infrafilmy - řeší až 1V.
Nezabudovaná krytka hledáčku - řeší až 1V.

PROFIL AUTORALibor Špaček | 20:19:27 21.10.2004 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

100

Zkušenosti s focením (obecně): No, neco mam uz nafoceno :-)
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: Pouzivam EOS 3 uz 4 roky a to i v extremnich podminkach - cestovani, ale hlavne foceni pod vodou
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Je ji hodne, verte.

Celkové podrobné hodnocení:
Jako 35mm fotoaparat bych jiny nechtel

KLADY:
prirostl mi k srdci

ZÁPORY:
neni vodotesny /bez pouzdra/ :-)

PROFIL AUTORAMartin Doležal | 13:53:33 30.08.2002 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

97

Zkušenosti s focením (obecně): .
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: .
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: spíše s low endy typu eos 500N

Celkové podrobné hodnocení:
perfektní profi tělo , mnoho režimů měření expozice , vynikající jsou světélkující ostřící body, velmi dobře spolupracuje s bleskem 550ex. zkušenosti pouze kladné , nenašel jsem žádnou chybu, možná by mohlo být rychlejší seriové snímání

KLADY:
robustnost,kvalita provedení

ZÁPORY:
snad jen jedno : tělo je drochu těžké , možná napájení lithiovkou není to pravé ořechové,zdá se mě že baterka moc nevydrží , battery pack na tužky je drahej jak prase