Je to zajímavý recept na který jsem narazil při zjišťování jak zužitkovat Hlívu.
Hlíva, ryzce (nemám odzkoušeno), nebo holubinky (ale v podstatě jakékoli pevnější houby) se povaří s kořením jako klasický ovar, podává se s křenem a hořčicí, nebo tatarkou ke chlebu. Je možná i houska. Základem je mít jich dostatek protože se ztrácí z talíře. Hlíva má výhodu že se při vaření tolik nescvrkává.
Myslím že Penízovka jako většina dřevokazných hub má i nějaké léčivé účinky.
Narazil jsem i na takové recepty jako je třeba houbová tlačenka.
ON- je to tak jak jsem tu cestu viděl. Nelíbí se mi moc dosaturovávané barvy, tady se mi líbil ten přechod od letní zelené k podzimní žluto-zlatavé barvě. Ale třeba je to jen můj názor.
JB- Ostré to je dostatečně i po zmenšení, ale komprimace asi na 55% tomu dala co pro to.
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Hlíva, ryzce (nemám odzkoušeno), nebo holubinky (ale v podstatě jakékoli pevnější houby) se povaří s kořením jako klasický ovar, podává se s křenem a hořčicí, nebo tatarkou ke chlebu. Je možná i houska. Základem je mít jich dostatek protože se ztrácí z talíře. Hlíva má výhodu že se při vaření tolik nescvrkává.
Myslím že Penízovka jako většina dřevokazných hub má i nějaké léčivé účinky.
Narazil jsem i na takové recepty jako je třeba houbová tlačenka.
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
JB- Ostré to je dostatečně i po zmenšení, ale komprimace asi na 55% tomu dala co pro to.
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
http://www.naturfoto.cz/penizovka-sametonoha-fotografie-7357.html
http://www.naturfoto.cz/penizovka-sametonoha-fotografie-7130.html
http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=71
Už jsem ji našel i na stromě asi v 1,5 metru, asi nebyl až tak zdravý. Ale byla to výjimka, jiné nálezy byli výhradně na pařezech.
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |
Zdeněk Kořínek |