Když se nám nerozsvítí v hlavě, ať máme aspoň světlo v atelieru


evzen kalab | : - | POSLAT ZPRÁVU


Podlehna Davidovu nátlaku, pokusil jsem se sesmolit pár zkušeností ze svícení v amatérském atelieru. Těžko vyplodím podobně jiskrné myšlenky, jako Radka, ale snad to bude někomu k užitku.

Nejprve inventura možností:
1. Žárovky obyčejné
2. Žárovky halogenové trubicové stavební (vany)
3. Žárovky halogenové se závitem E27
4. Zářivky
5. Fotografické blesky studiové i jiné
6. Fotografické přežhavené žárovky, za mého mládí nazývané Nitrafot

Vynechávám takové možnosti, jako třeba svíčky, protože to je spíš focení světelných efektů

Vyjma blesků mají všechna světla jinou barevnou teplotu než to světlo, které se nazývá daylight a které je filmům nejmilejší. U černobílého focení to není tak tragický, u barvy o tom musíme přinejmenším přemýšlet a ňák se k tomu postavit. Postavit se k tomu můžeme čelem - třeba tak, že fotíme s filtry, fotíme na filmy s jinou spektrální citlivostí, přizpůsobenou třeba na ty žárovky, nebo se k tomu taky můžeme postavit prdelí a říct si, že lab to zkoriguje. Hrdinně přiznávám, že jsem začínal tou poslední cestou a pro focení bab to není nejhorší, protože ta teplejší barva není na závadu.

Protože trpím stařeckým třesem, ale zároveň ne vždy můžu fotit ze stativu, svítím až na výjimky tak, abych mohl exponovat minimálně 1/50sec při f/2.8 na film 160ASA. Protože nefotím zrovna makro, nýbrž objekty rozměru nejmíň 80-55-80, jsou mé požadavky na vyzářený světelný výkon nemalé.

A teď detailněji:

Žárovky obyčejné
V malých výkonech vzhledem uvedeným světelným požadavkům nepoužitelné, sám používám žárovky 200 nebo 250W. Všichni znají dvě základní nevýhody žárovek: malá účinnost, takže modelku spíš hřejí, a nízká barevná teplota, čili posun do červena.

Halogenové vany
Vysoký výkon (tedy světelný i tepelný) 150-500W, svítidlo trochu těžší, takže obtížněji upevnitelné, na druhou stranu se dá koupit i se stojanem. K nevýhodám žárovek přistupuje ještě produkce UV záření, což může způsobovat neočekávané výsledky na citlivé vrstvě filmu

Žárovky halogenové v E27
Jsou ve výkonech 60-150W, účinnost o 10-15% lepší než obyčejné žárovky, výhodou je snadnější manipulace proti vanám, mají UV filtr

Zářivky
Výhodou je vysoká účinnost, nevýhodou čárové spektrum vyzářeného světla, barevný posun do zelena a blikání síťovým kmitočtem 50Hz. To sice oko neruší, ale při expozičních časech kratších než padesátina může znamenat chybnou expozici, páčus nevíme, jestli se trefíme do vrcholu toho bliknutí nebo do okamžiku tmy. Puristy bude stresovat, že na foťáku mají jen časy 45 a 60, čili nějaký rozptyl expozic tam bude, stačí ale udělat bracketing tří snímků, exponovaných přesně 3 milisekundy od sebe.

Žárovky Nitrafot
Tyto se vyznačují vyšším výkonem, vyšší barevnou teplotou, velmi nízkou životností. Víc o nich nevím, zkušenosti nemám.

Blesky jiné než systémové
Blesky nikoli bouřkové mají několik pozitiv: vysoký světelný výkon, nízký tepelný výkon, barevná teplota jako sluneční světlo a také pár negativ:
vyšší až vysoká pořizovací cena
komplikovanější připojení k aparátu - ne všechny mají PC výstup, některé ani nelze redukovat krychličkou
problematické měření expozice
non-wysiwyg

Ty poslední dva body spolu souvisí: nelze prostým okem určit ani expozici, ani co nám světlo udělá. Takový ty hrátky, kdy modelku pootáčíte, až jí zmizí rušivé stíny kolem nosu, na to prostě zapomeňte. Na druhou stranu se většinou blejská přes soft boxy, takže tohle možná není tak kritický, ale to by museli říct profíci (navrhuju Pavla J., který mě k bleskům navádí). Pokud to s focením s bleskem myslíte vážně, těžko se vyhnete flashmetru. Nevím, zda obšírněji rozvádět použití několika laciných nesystémových blesků v roli blesků studiových; přijde mi to zbytečný, ale pokud si to ctěné publikum vynutí, něco zplodím. Podobně je to se spoluprací několika systémových blesků canon, metz a tuším minolta, kdy lze dosáhnout dobrých výsledků, ale pořizovací náklady jsou nejspíš větší, než u studiových blesků. Ušetří se ovšem flashmetr, funguje TTL.

Dále musíme zodpovědět nerudovskou otázku "kam s nimi".

Zde jsou 2 principielně rozdílné možnosti: jedna kutilská, spočívající v přichycování prkének s lampami k nábytku, jejich zatěžování sloupci knih, užití různých svorek a jiného materiálu. Tato možnost je trnitá nejen kvůli pracovním úrazům při výrobě držáků, ale i kvůli zraněním fotografa i modelky při vlastním focení, kterýžto aspekt málokdy zvyšuje kvalitu fotografií a hloubku vztahu mezi oběma účastníky.

Druhou cestou je zakoupení profesionálních stativů, nebo alespoň stativových hlav, opatřených šroubem k upevnění na části nábytku. Tyto hlavy značně přesahují kvalitu kutilských výrobků, umožňují pohyb svítidla v potřebném rozsahu a opravdu, ale opravdu drží.

Při porovnání obou cest je skóre jednoznačné: první je provázena stresem při každém focení, druhá stresuje jen jednou, v okamžiku pohledu na účet. Cesty jsem vyzkoušel obě.

Zmínil jsem stíny pod nosem jako příznak tvrdého světla. To obvykle nechceme, takže se nevyhneme jeho rozptýlení. K tomu se nabízí rozptyl odrazem od paraplete nebo průchodem přes softbox. Jako softbox poslouží bílé textílie, pauzák, případně plastové fólie.

Tak jsme probrali zdroje světla, stojany, změkčovače a chybí nám vlastní svítidla v případě žárovek. Různé reflektory jsou k mání po bazarech, kromě toho má Ikea slušný sortiment různě velkých stínidel. Vyřešit u nich musíme uchycení, což já jsem udělal našroubováním krátké tyčky, která je kompatibilní se stativovými hlavami. Každopádně užívejte porcelánové objímky; plastové jsou dimenzované na žárovky 60W a použití silnějších se projeví demonstrací fyzikálního jevu zvaného fázová přeměna, kdy se mění pevné skupenství v kapalinu. Přes žertovnou formulaci to berte naprosto vážně; riskujete požár i úraz elektrickým proudem.

K rozvedení napájení je vhodné zařízení, zvané pes. Ne, není to žádná šelma, ale prodlužovačka se čtyřmi až osmi zásuvkami na konci, nejlépe opatřená vypínačem.

A čím svítím já?

Mám nad sebou 2 reflektory Ikea, průměr cca 40cm, v nich halogenky 150W, upevněno na nábytku, před nimi zavěšen pauzák.
Jednu vanu 500W, svítící odrazem od paraplete
2 ks reflektorů s žárovkou 200W na stojanech fomei, přímo na reflektorech nalepen pauzák volně visící, aby mohl proudit vzduch. Ty žárovky používám jen z hamižnosti; koupil jsem dřív, než jsem věděl o halogenkách a je mi líto je vyhodit. Až prasknou, nahradím je halogenkama.
1ks komínek, tvořený spotovou žárovkou 100W na stojanu Fomei.
2ks reflektory Ikea, průměr cca 25cm, v nich halogenky 150W, upevněno na starém stativu, svítí odrazem od bílé stěny

Závěrečné slovo: velká část řečí o výkonu je poplatná tomu, co fotím a jak to fotím, takže to rozhodně nelze brát jako dogma.




PROFIL AUTORALadislav Michálek | 22:52:26 14.04.2008 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

dost dobé, zábavně a srozumitelně podané.
Můžu doplnit?
- u žárovek je problém v tom, že množství W se nemusí vždy rovnat množství Cd nebo Lx, tedy množství emitového světla! Takže u některé žárovky více topíte oproti svícení, než u jiné se stejnou Watáží.
- Také Candely nemusí být úměrné Luxům = česky: že třeba některé svítilny model absolutně oslňují a model má pocít, že to svítí jako prase, ale od modelu se nic neodráží, takže pro foťák je tam vlasně tma. Např stavební svítilny.

- u zábleskových hlav, které mají pilotní světlo lze otáčet modelem a hledat stíny normálně.

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 08:00:38 08.10.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

zajímavý článek... přidávám pár svých zkušeností s konkrétními cenami

http://fotobanky.vaclavek.com/?q=node/35

PROFIL AUTORALiorien Grendal | 06:45:19 04.02.2004 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

k tem zarovkam - urcite jsi nemyslel obycejne cire a ani mlecne, ale bile...

PROFIL AUTORAdanniel hauser | 19:36:24 24.10.2002 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

no jak ctu ten konec, tak to tam mas peknou diskoteku a kdyz se to zapne najednou tak elektrarny mobilizuj zalozaky :-))) ale inspiroval jsi me tema zarovkama co sviti o zed... ze ja blb na to neprisel driv... s tim se prece daji krasne zrusit stiny na zdi a navic to odrazem hodi zadni svetlo na zvyrazneni kontur!

PROFIL AUTORAFrantišek Sojka | 14:16:40 11.10.2002 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tak jsem clanek nasel. Uff. Tak uz nemusi, brblat ve foru :) DIKY ! To jsem zvedav, jak me portretove foceni dopadne :)

PROFIL AUTORAMirek Kohout | 14:52:24 04.10.2002 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Líbí Evžene, jsem spíš praktik než co jiného a takhle je mi to srozumitelné.

PROFIL AUTORAJarda Erben | 09:40:04 03.10.2002 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pekne, konecne mam alespon trochu jasno. Diky, dobra prace.