Forum:    Strana: z 548  


Novější | Starší


!Dílna č.1. - ČB fotografická práce


Majitel: Martin Hruby | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU
[Uložit forum do bookmarku]

Náplň dílny: černobílá (stříbrná) fotografie - pořizování snímků a jejich zpracování



Podstatou fotografické práce je v okamžiku pořizování snímku znát postup jeho budoucího zpracování - a tomu podřídit světlo, materiál, filtrace a expozici. Dalším zpracováním negativu (vyvolávání, zesilování, zeslabování) se ovlivňují základní faktory nasnímaného obrazu. Zvětšování je fáze nejdůležitejší, protože převádí negativ s velkým dynamickým rozsahem na pozitiv s úzkým rozsahem. To pochopíte :-))





Mártyho stránky o Č/B práci - TIP!!!


Bez garance - odkaz na tabulky vyvolávání filmů.

HTML EXPORT FORA c.1 CB FOTOGRAFICKA PRACE


stary tech list XTOLu ... http://urtax.ms.mff.cuni.cz/~kato/pp/xtol.pdf

PROFIL AUTORAFbh Hans Sachse | 20:08:22 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

a taky kdo by si máčel tlapky v tak studený vodě, brrrr...
;-)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 20:07:30 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

HS : mám to vyzkoušený, nic se nestane .-)

PROFIL AUTORAFbh Hans Sachse | 20:05:32 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

tak u Marcelova 6400 je to jedno ;-))
---
ale jinak to výrobci nedoporučujou
....
já zbabělec jim to automaticky věřím, vlastní pokus jsem raději nedělal ;-)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 20:04:38 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

MS: Na oplach si namíchej půlitr vody kolem dvaceti (a vraž do něj panáka octa) a u vypírání dej aspoň jeden mezistupeň kolem 15 a pak na těch 9 můžeš. Blbé je, že ve studené vodě se vypírá hůř, musíš dát víc výměn.

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 20:03:15 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

ale netvrdím, že by to tak mělo být .......... .-)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 20:02:33 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

HS ? popravdě tomu co Marcel momentálně volá, může sotva něco uškodit .-))

a když nebyl čas, tak jsem to normálně ve studený pral........v poho........

PROFIL AUTORAFbh Hans Sachse | 20:01:09 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

tedy +/- 5°C

PROFIL AUTORAFbh Hans Sachse | 20:00:35 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

rozdíl mezi teplotou jednotlivých lázní by neměl být větší jak 5°C
tedy pokud vývojka bude 20°C a přerušovač, ustalovač také v tomto rozmezí, tak skok na 8°C nemusí emulzi dělat úplně dobře..
------
kočky by takhle skokově teplotu vody neměnily

PROFIL AUTORAspicka podujatia | 19:57:54 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

tak vela otazok a tak malo casu ;)

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 19:55:48 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

mimochodem, vsude tece studena voda

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 19:55:14 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

ne, ale musíš to prát dlouho.......

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 19:54:51 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

muze

PROFIL AUTORAspicka podujatia | 19:54:05 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

..z vodovodu na oplach nam tecie extremne studena voda.
nieco kolo 8-9 stupnov.
nemoze to pri oplachu znehodnotit emulziu?

PROFIL AUTORAspicka podujatia | 19:48:22 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

pane kocko, mozna k neuvereni, ale tak hodinu dozadu jsem na ty clanky narazil.
diky!

PROFIL AUTORAJiří Březina | 19:47:52 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

Marceli, byli tu takoví, a taky chtěli radit! :))

PROFIL AUTORAspicka podujatia | 19:46:45 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

jiri, jiri... no todlencto!? :))

PROFIL AUTORAJiří Březina | 18:10:02 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

Tiše doufám, že si Marcel to ISO nepřehodil jen na čtyři políčka :))

PROFIL AUTORAFbh Hans Sachse | 16:46:48 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

Kantr sice odkazuje na známou tabulu http://www.phototec.de/e_rechner.htm ale tady je nutno poznamenat, že ta tabulka trpí velkými nepřesnostmi až vyloženými nesmysly!! stačí porovnat s datasheets ilfordu www.ilford.com

tahle tabulka je přesnější, ale taky tam jsou občas nesmysly http://digitaltruth.com/devchart.html
--------
Kantr si navíc v té první tabulce naklikal čas pro push +3 (ale to je ISO 3200) !!!
ISO 6400 je push +4 (400, 800, 1600, 3200, 6400)

PROFIL AUTORAFbh Hans Sachse | 16:34:03 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

Marcel: jo, ptal jsem se jestli to bylo v hospode na 6400 a jde o lidi, protože jestli na kinofilm, tak je to v podstatě na vyhození - jedno jak a v čem to budeš vyvolávat...
vyvolat to samo můžeš, ale nebude to hezký...

PROFIL AUTORAPavel Hubner | 14:30:51 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

ok
diky

PROFIL AUTORAJiří Březina | 14:16:31 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

PH: .. tedy vývojky vyhoď s výjimkou rodinalu, ten je nesmrtelný.

PROFIL AUTORAJiří Březina | 14:14:52 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

PH: vývojky vyhoď, papíry vyzkoušej, někdy překvapí :)

PROFIL AUTORAMichael Průša *bla | 14:06:02 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

kup si ktomu nejake 10-15let starej film a bude UMENIE!

PROFIL AUTORAPavel Hubner | 14:05:02 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

co mam delat s tak 10-15 let starou chemii - neotevrene vyvojky a tak 10-15 let skladovanejma papirama
-zub casu to sune do kose nebo to je pouzitelny ?

PROFIL AUTORAJiří Březina | 11:41:59 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

Já ve většině hospod vystačím s push kolem 1200 (1/15 a clony kolem 2), ono to pak má i nějaký polotón, asi takhle: http://unipex.cz/jb/vsk006/.

Když si koupím 3200, tak těm časům prostě nevěřím a pravidelně ho půlku přeexponuju :))

PROFIL AUTORAFerinek Mauacký | 11:36:02 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

Marcelko a kedy pošleš náhľady tej baby z auta? :-)))

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 11:20:00 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

OK tady je rada - ten film už je v prdeli tím jak se nafotil, dej si tam novej a začni znova, pokud to bude opět hospoda kup ISO 3200, na tuto citlivost to i exponuj a vyvolej standardně a nevymešlej s tím další kejkle ..... tenhle film vyvolej podle pánů S. a H., protože to bude nejjednodušší když začínáš .... můj postup nechme na později ;) protože to by bylo na dýl .....

PROFIL AUTORAspicka podujatia | 11:15:57 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

preco?
a) nedostatok svetla po zapade slnka
b) zabava+zvedavost z nepoznaneho

jak chcem mat vyvolany film?
ziadne prehnane naroky na kresbu a polotony. avsak pokial mozno by som sa rad vyhol scheme biela/cierna :))

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 11:10:38 12.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [!Dílna č.1. - ČB fotografic...]

JK : je to jeho první film....co fotil víš...tak mu poraď