Canon Eos 300D
[Celkové hodnocení: 92 %] [Počet recenzí: 5]

Fotoaparát EOS 300D nabízí prověřené výkonné digitální technologie (jako jsou sedmibodové vysokorychlostní prediktivní automatické zaostřování, souvislé fotografování rychlostí 2,5 snímků za sekundu, 35zónové měření a obrazový procesor DIGIC) za dostupnou cenu.

creativedreams.cz/canon/produkty/zrcadlovky/eos300d/index.htm


PROFIL AUTORAZdeněk Podhorský | 15:35:15 20.06.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

90

Zkušenosti s focením (obecně): cca 1 rok
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: 5 měsíců
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: 5 měsíců

Celkové podrobné hodnocení:
v poměru cena/kvalita jde o super volbu (v bazarech se dá sehnat pod 10000 Kč)

KLADY:
- Nízký šum(i při ISO 1600)
-Canon kvalita
-výdrž baterií
-kvalita fotek

ZÁPORY:
- asi nevětším záporem je podle mě nemožnost nastavonání měřění expozice(je přednastavena v každém režimu jinak)
-horší LCD
-horší základní objektiv
-větší rozměry
-stříbrná barva (mě to alespoň vadilo)
-nemá ukazatel ISO ani na jednom displeji(občas se mi stalo že jsem fotil na ISO 1600 a rychlostí 1/4000)
-pomalé čtení a zapisování na kartu
-jen 3 fotky v sérii

PROFIL AUTORAKarel Vlček | 15:29:33 29.09.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

90

Zkušenosti s focením (obecně): už pár let
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: více než rok
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: jako kinofilm klasická praktica. jako digi sem měl (a ještě mám) legendární "uzinu" olympus 2100uz, ale než sem šel do 300d tak sem vyzkoušel i d60 a d100. d60 mě oslovila více, na 10d nebyly prachy, ale s příchodem 300d nebylo co řešit.

Celkové podrobné hodnocení:
spokojenost, velká spokojenst. člověk až žasne jaká je to paráda za ty peníze.

KLADY:
ergonomie a ovládání. zvlášť s gripem je to dokonalé - foťák má oporu v celé dlani i při focení na šířku. obrazová kvalita perfektní - zatím sem dělal největší fotku 50x50 cm (výřez), ale vím že si klidně mohu dovolit jít ještě dál. po přechodu z "uziny" sem se bál, že mi bude chybět stabilizátor obrazu, ale velký rozsah citlivosti (s hacklým fw je to 100-3200 iso) stabilizaci kompenzuje. přepínat mezi 100-400 iso není problém. 800-1600 je v pohodě použitelné. 3200 už je extrém, ale zase se s tím dá fotit i potmě :) přesný, rychlý a spolehlivý af - už mi pomohl v mnoha extrémních situacích. možnost dlouhých expozicí mám rád, obrazové kvalitě nevadí ani expozice v řádu minut a desítek minut - v noci se stím dají dělat velký kouzla skoro jako na kinofilm.

ZÁPORY:
jako přísvit pro AF používá strobo interního blesku a jako redukci červených očí lampu - nejaké přehozené řekl bych. canon si mohl odpustit takové ořezávky fw a měření expozice jaké udělal. no ale kdo by si pak ještě kupoval 10D, že? :) stříbrná barva těla vás lehce identifikuje mezi vetší skupinkou fotografů, ale naštěstí jsou výsledky důležitejší. někdy bych uvítal svižnější náběh a ukládání, ale nedělá mi to problémy ani při focení reportáží a sportu. prostě se stačí s aparátem sžít :) jako zápor, který mi vadí čím dál víc bych viděl absenci AL SREVO ostření - asi zkusím ten poslední hack FW, který to umožňuje používat aspoň s tím "dvojhmatem" - uvidíme...

PROFIL AUTORAJan Dudek | 15:09:56 27.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

95

Zkušenosti s focením (obecně): 2 roky
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: tři měsíce
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: 2 roky

Celkové podrobné hodnocení:
Canon 300D stojí někde na pomezí amatérské a poloprofi zrcadlovky. Pokud do ni investujete (objektivy a externí blesk) a nahrajete upravený FW udělá stejnou práci jako 10D. Budou vám chybět jen opravdu drobnosti - zejména lepší konstrukce.
Kvalita obrazu je výborná, ale chce to dobrý objektiv a s každou fotkou si pokud možno hrát. Mám výhrady k focení na automatiku, někdy to foťák špatné spočítá a vypadne z toho divný výsledek.
Jinak seťák je dobrý, ale jen z širokoúhlého hlediska - architektura a krajinky. Na portrety nevyuzitelny. Doporucuju koupit 50 mm/1.8.
Je to výborný základ pro každého začínajícího fotografa. Člověka nutí nakoupovat objektivy, které pak vám při přechodu na vyšší model (Canon 20D nebo dokonce 1Ds) vám zůstanou. Oproti Nikonu má výhodu, že přeci jen je na tom Canon technicky líp (jak high-end zrcadlovky, tak objektivy).

KLADY:
+ Zrcadlovka
+ Podpora EF a EF-S objektivu
+ Cena (za 25000 Kč je to už přijatelné, z USA jde dovést i za 15 000 Kč).
+ Obraz a rozlišení
+ Je lehký na svou kategorii
+ Nízký šum
+ Hacklý firmware


ZÁPORY:
- Sem tam docela vrže, umělohmotná konstrukce
- Je docela pomalý - start a ukládání na kartu
- V autorežimu sem tam přepálí expozici
- Chtělo by to 9 zaostřovacích bodů

PROFIL AUTORAJan Čeřovský | 09:14:43 21.04.2004 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

90

Zkušenosti s focením (obecně): Kdysi vycvakána spousta filmů na klasický kompakt, od června 2003 skoro stále s digikompaktem v ruce, dvě měsíce s 300D...
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: Zhruba dva měsíce velmi aktivního cvakání
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Pár filmů na klasický EOS 300, pár desítek fotek s 10D a Nikon D100

Celkové podrobné hodnocení:
Pro začátečníka jako entry-level zrcadlovka ideální volba (společně s Nikon D70). Obsahuje v podstatě všechny zásadní funkce běžných amatérských klasických zrcadlovek a navíc přidává výhody digi fota. Spolehlivé zařízení pro náročenější fotografii i každodení cvakání.

KLADY:
+ pravá zrcadlovka se všemi výhodami i nevýhodami

+ na možnosti relativně lehké a skladné, ale do kapsy opravdu není

+ plná podpora EF objektivů

+ rýchlý a spolehlivý autofocus (samozřejmě záleží na objektivu), ostří slušně i v horších podmínkách (subjektivně lépe než klasická 300 a 300V)

+ čtyři fota v rychlé sérii i v RAW formátu

+ dodávaný setový objektiv je poměrně dost slušný

+ fajn hledáček, hezké podsvícení ostřících bodů, dioptrická korekce

+ fajn ergonomie

+ lithiový bateriový blok má fantastickou výdrž a je rychle nabitý, druhý ale doporučuji (neznačkový 1700mAH vydrží na 1000+ fotek v RAW a nějaká i s bleskem)

+ slušný interní blesk daleko od objektivu, ale externí to chce...

+ 6.3 MPX a opravdu vynikající obrazová kvalita při všech citlivostech, i ISO 1600 je použitelné. Pro tisky do 20x30 bez problémů i ISO 400 (srovnávání s kinofilmovým printem to subjektivně nějak horší není, někde za sklem na zdi fakt není co řešit...)

+ spousta příslušenství, stále je co přidávat, jak vylepšovat (někdy i výsledné fotky, ale není to pravidlem...)

ZÁPORY:

- náběh za tři vteřiny, už jsem parkrát litoval...

- zrcadlovka (do které se práší)

- kdo přejde z digikompaktu (případně s vyklápěcím displejem) bude občas toužit po možnosti fotit přes displej :-)

- při prohlížení fotek neumí nejdřív sosat malé náhledy pro ryhlejší projíždění

- některá nastavení (FEC atp.) lze zapnout jen v hacklém firmwaru. Hlavně kvalita JPG přidávaného do RAW se opravdu hodí...

- v hledáčku není vidět nastavené ISO, fakt to dost často zamrzí a štve

- cena (klasická 300V + hodně dobrá digi semi-zrcadlovka s elektronickým hledáčkem výs vyjdou na stejné peníze)

-spousta příslušenství, stále je co přidávat, jak vylepšovat

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 09:36:21 25.03.2004 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

95

Zkušenosti s focením (obecně): Klasika cca 15 let (Ljubitel, Praktica) ale jen do rodinného albumu. Více mě to chytlo až po přechodu na digitál před 2 roky, ale stále jen na ryze amatérské úrovni.
Fotografování jsem "propadl" před půl rokem po prvním přihlášení na PP....Nebýt toho, tak bych si 300D asi nikdy nekoupil :-)
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: 2 měsíce
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Klasika: Ljubitel,Praktica

Digi:Olympus 700UZ, Olympus C40

Celkové podrobné hodnocení:
Tento aparát pro mne sloučil řadu výhod klasické a digitální technologie. Že tělo je plastové a stříbrné mi nevadí. Přivítal jsem optický hledáček, kerý lze používat pro manuální ostření, kvalitní výměnné objektivy, rozsáhlé příslušenství klasických přístrojů (blesky, filtry, mezikroužky....), poměrně velký snímací chip, zaručující již solidní kvalitu fotografií při rozlišení 6,3 Mpix. . Za velkou výhodu digitální technologie považuji možnost okamžité kontroly exponovaného snímku dle histogramu (u zrcadlovky to lze až po expozici, tedy není zde "živý histogram") a samozřejmě možnost zhotovení mnoha variant snímku bez ohledu na cenu spotřebního materiálu (vycvakání do sytosti).
Automatické sedmibodové ostření je solidní, jeho rychlost je dána použitým objektivem, ve spojení se seťákem je hodně rychlé.

Způsoby měření expozice jsou oproti dražším digitálním zrcadlovkám trošku ošizené ale ve většině případů základní měření funguje poměrně spolehlivě.

Co mě v porovnání s předešlou technikou překvapilo je expoziční pružnost snímacího čipu. Ta je ve srovnání s Oly 700 mnohem vyšší a na její hranice zatím narážím ve velmi vyjímečných případech.

Připravenost po zapnutí cca 3 sec. je jen průměrná hodnota, stejně jako paměť na sekvenci 4 snímků, zato připravenost kdykoliv přerušit ukládání právě pořízeného snímku (1-3) a okamžitě pořídit další snimek hodnotím velmi kladně.

Reakční doba na stisk spouště je ve srovnání s digikompakty velmi krátká což se dá využít při akčním focení.

Jediným "nedostatkem" je pro mne jeho velikost. Pokud preferujete možnost nosit foťák v kapse, tak pro vás zrcadlovka prostě není vhodná :-)

Napájení zajišťuje solidní aku s dostatečnou kapacitou na cca 300-400 snímků. Signalizace vybití je však pouze dvoustupňová 100%/50% což je hodně hrubé a pro přehled nedostatečné. Jeho opětovné nabití trvá cca 2 hodiny

Kvalitu fotek v porovnání s kompaktními digitály hodnotím jako vynikající. Šum při ISO 100 a 200 teměř žádný, při ISO 400 velmi nízký, i ISO 800 (1600) je použitelné v určitých případech, s timto parametrem jsem oproti Olymu 700 UZ velmi spokojen.

Dodávaný setový objektiv EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 není žádné superdělo ale kreslí obstojně a má dostatečně široký konec na kterém trošičku vinětuje. Barevnou aberaci jsem objevil na několika málo snímcích ale jen na okrajích a v silně přesvětlených partiích takže zde jsem spokojen. Je vyroben z plastu, což znamená že je lehoučký a jen dlouhodobé používání ukáže jak se to projeví na mechanické výdrži. Za cenu okolo 3000 Kč se běžnému uživateli rozhodně vyplatí.
Zatím jsem neměl možnost využít všechny funkce, fotoaparátu takže další postřehy doplním později.
Mé celkové hodnocení zní: mým potřebám náročnějšího amatéra výborně vyhovuje.

KLADY:
- oproti digikompaktům vysoká kvalita fotografií, nízký šum, expoziční pružnost

- výhody pravé zrcadlovky (hledáček, objektivy, příslušenství)

- solidní setový objektiv za dobrou cenu

- solidní výdrž akumulátoru, rychlé dobíjení

- oproti klasice okamžitá kontrola expozice, nízké provozní náklady

ZÁPORY:
- oproti digikompaktům velikost a hmotnost (do kapsy tedy není)

- proti klasice vyšší pořizovací cena a asi nižší kvalita na velkém formátu (ještě jsem neměl možnost srovnání)