Nenechávejte své fotky ležet v šuplíku, foťte pro fotobanky a mikrofotobanky


Jiří Václavek | : - | POSLAT ZPRÁVU


Zkusili jste už nějakou fotobanku, prodáváte své fotky ?
Máte hodně pěkných fotek a nevíte co s nimi, leží vám v šuplíku, hromadí se na disku ?
Stává se vám že se vaše fotky objevují bez vašeho svolení někde na internetu ?
Pak je tento článek určen právě pro vás. Chtěl bych se s vámi chtěl podělit o zkušenosti s různými fotobankami.Jde o mé zkušenosti ale také ze zkušeností jiných fotografů. Proto rád uvítám jakékoliv příspěvky k tomuto tématu, zejména ke klasickým fotobankám kterým se zde příliš nevěnuji. Případně k fotobankám a mikrofotobankám které zde vůbec nejsou. Prostě jakékoliv vaše postřehy a dotazy rád uvítám a zodpovím v komentáři k tomuto článku.

Jaké potřebujete vybavení k tomu aby jste mohli fotit pro mikrofotobanky?

Slušný fotoaparát
4Mpx je minimum, pokud možno s minimálním digitálním šumem, tedy co největším čipem, v ideálním případě digitální zrcadlovku. V nejideálnějším případě máte ateliér a produktové studio a jste kreativní fotograf,pak tento článek možná změní váš život.

Umění a chuť fotit
Fotky bodované na photopostu 3-5, žádné momentky a rodinné fotografie. Měli by jste mít do začátku aspoň 50 kvalitních fotografií (fotografie uvedené v mé galerii na photopostu patří k těm prodávaným fotografiím které se mi líbí)

Dostatek času a trpělivosti

Na popisování a úpravu fotek (počítač, grafický program, internet)

Mikrofotobanky

Za každou fotku dostanete ve většině případů 0,25 centu až 1 dolar. Na první pohled je tato částka naprosto směšná, ale už na ten druhý (tedy když to opravdu vyzkoušíte). Zjistíte že fotka která se v klasické fotobance neprodá vůbec, se zde prodá a svým způsobem máte zpětnou vazbu a víte jak se která fotka líbí (je reálné že se fotka prodá třeba každý den několikrát. Ale rozhodně nečekejte že vaše první fotka bude trhák. Nicméně znám příklad skvělého fotografa který s pouhými 120 fotkami vydělá 150 dolarů měsíčně v jedné jediné mikrofotobance. Jiný fotograf toto nemusí vydělat ani s 600 fotografiemi. Které fotografie nahrávat do mikrofotobank ? Prohlédněte se které jsou tam nejpopulárnější a inspirujte se Zkoušejte různé neobvyklé i obvyklé techniky, záběry, náměty, prostě experimentujte. Časem se ukáže která fotka se opravdu líbí. To co se líbí vám se nemusí líbit zákazníkům mikrofotobank ale i obráceně. Na začátku možná budete trochu zklamáni velikostí výdělku (částka je zasílána překročí-li 50 - 100 dolarů). Pokud dosáhnete počtu fotografií nad 100 kusů (shutterstock) je jen otázka pár týdnů - 3 měsíců kdy částky dosáhnete. Součástí každé mikrofotobanky jsou diskuzní fora, kde se fotografové chlubí kolik na které fotce vydělali a která je jejich nej. Dále zde naleznete spoustu technických rad co se týče fotografického vybavení, úpravy fotek, zkušeností s fotobankami. Ve fotobankách se neprodávají jen fotky ale obrázky kreslené v grafických programech ( photoshop, gimp, illustrator (vektory), flash) a dále krátké filmové klipy. Výplata je posílána formou šeku (trvá 6 týdnů, vyplacení v české spořitelně stojí do 200kč) nebo přes paypal či moneybookers.com (účet zde můžete zřídit zdarma, peníze na tento účet dorazí do druhého dne a odtud si je můžete poslat na účet v ČR za poplatek necelé 2 Eura. Osobně mám dobré zkušenosti s moneybookers)

Klasické fotobanky

Fotografie můžete prodávat jak pro výhradní tak pro nevýhradní použití , jak pro jediné použití tak pro opakované použití fotografie. cenu si fotograf stanovuje sám provize fotobanky se pohybuje kolem 30 - 50 procent a výše. částka za jednu fotku je řádově od 200 do několika tisíc dle velikosti prodané fotky, nebo dle vámi určené ceny. Ceny jsou ve srovnání s mikrofotobankami velmi vysoko ale k prodeji jedné fotky dojde v nejlepším případě několikrát za rok (u mikrofotobank je to i několikrát za den) . Kvalita fotek zde je ovšem větší než v mikrofotobankách, nicméně tento rozdíl se podle mě postupně zmenšuje. Mikrofotobanky ve světě poslední rok zažívají obrovský BOOM.

Pojmy

Royality-Free - je pojem který se vztahuje k mikrofotobankám. Zakoupenou fotografií může zákazník použít vícekráte, a časově neomezeně. Zákazník nemá výhradní právo (tzn. fotku můžete prodávat ve více fotobankách a může si ji koupit každý kdo ji potřebuje. Použití snímku je dáno velikostí v které je fotka prodána a limitována počtem reprodukcí (několik desítek až několik tisíc)).

Stock Photography - jsou fotografie pro komerční použití. Tedy většinou žádné umění ale technicky dokonalá fotografie. Používají je vydavatelé časopisů, webdesignéři, grafici, reklamní agentury. Často jsou to fotky objektů na bílém pozadí, manažeři, jídlo, akty, prostě cokoliv. Je dobré podívat se na nejprodávanější fotografie jednotlivých fotobank.

Model release - souhlas modela (fotografované osoby případně jeho zákonného zástupce) s užitím fotky. Vzor smlouvy má každá fotobanka jiný. někdy můžete mít svůj vlastní. Většinou stačí smlouvu nafotit a přiložit v elektronické podobě. Osoby z třetího světa (Afrika Asie atd..) nemusí mít MR. Je vyžadován je-li osoba na fotce rozpoznatelná

Exkluzivní fotograf
- fotograf fotí pouze pro jednu fotobanku

Exkluzivní soubor - fotografie je nabízena pouze v jedné fotobance (v případě prodeje můžete mít bonus za excluzivitu) fotku takto označenou můžete např. na dreamstime prodat i za 350 a více dolarů (výhradní práva) ale určitě se to nestává často

Výhradní práva - Fotografie se prodává včetně práv libovolně ji používat libovolně s fotkou nakládat, fotografie již poté nemůže být prodána nikomu jinému.

Odkazy na mikrofotobanky, jsou řazeny subjektivně podle průměrného zisku získaného ze zahraničních stránek

Shutterstock.com - této fotobance je věnován na photopostu jeden celý článek. Zde kladou obrovský důraz na technickou kvalitu ale i na kompozici . prvních 10 fotek musí být absolutně bez digitálního šumu (doporučuji použít nějaký software proti šumu i když vy tam žádný nevidíte) a s kvalitními motivy. K tomu aby jste se dostali do této fotobanky vám musí schválit 7 fotek z deseti. Pokud neschválí zkuste to za měsíc znova. Opravdu to stojí za to. Pokud máte kvalitní fotky rád vám pomohu, protože dostat se v současné době do této fotobanky je opravdu velmi obtížné ale stojí to za tu námahu. Pro registraci je nutné mít vlastní pas (jiný doklad totožnosti k registraci již nevezmou. je to jediná fotobanka která doklad vyžaduje)

submit.shutterstock.com - registrace fotografů
www.shutterstock.com - fotobanka pro zákazníky

Istockphoto.com - V této mikrofotobance jde především o kvalitu a vyplatí se sem nahrávat jen ty nejlepší kousky (za prvé proto že ty horší vám sem nevezmou, za druhé proto že zadávat zde klíčová slova je opravdu otročina). Výdělky na jednu fotku zde jsou údajně nejvyšší. Před tím než budete mít možnost zde zadávat své fotky musíte projít testem zda poznáte kvalitní fotku a nahrát zde 3 své fotky. Já se zde dostal až po měsíci snažení (dívají se především na kompozici a na to zda podobné motivy už ve fotobance nemají, takže jako fotograf zvířátek jsem neměl moc šancí prostě takových fotografů tam mají dost) proces schvalování fotek trvá snad nejdéle.

http://istockphoto.com - registrace fotografa
http://istockphoto.com - fotobanka pro zákazníky

Dreamstime.com
Ideální fotobanka pro ty co si to chtějí jen zkusit, žádné vstupní nároky, rychlá registrace a hned můžete vkládat své fotky. rychlé schvalování. ale stahují se jen kvalitní fotografie.většinou fotografové udávají že prodejnost fotek je 20-70 procent toho co na shutterstocku.

http://www.dreamstime.com - registrace a ukázky fotografií

Fotolia.com
Žádné vstupní nároky, rychlá registrace a hned můžete vkládat své fotky.

http://www.fotolia.com - registrace a ukázky fotografií

Bigstockphoto.com
Další kandidát na fotobanku pro začátečníky. Rychlá registrace a hned můžete vkládat své fotky mají zajímavé licence ale relativně nízké prodeje. Berou snad všechny fotky a schvalování je velmi rychlé ... pokud vaši fotku nevezmou tady, tak už nikde. Další kandidát na fotobanku pro začátečníky.

http://www.bigstockphoto.com - registrace a ukázky fotografií

další zahraniční mikrofotobanky

scanstockphoto.com
canstockphoto.com
123rf.com
luckyoliver.com
featurepics.com
stockexpert.com

Odkazy na klasické fotobanky

české:

fotobanka.cz
Příliš dlouhá doba schvalování (prokážete-li že jsou vaše snímky vždy kvalitní jsou vaše fotky schvalovány automaticky), musíte mít velké portfolio fotek. Fotobanka vám posílá pravidelně maily o fotkách které zákazník ve fotobance nenašel a máte šanci fotku najít ve svém archívu případně nafotit a nabídnout ji k prodeji. Osobně tam mám pouze pár fotek. Velkou šanci zde mají sváteční motivy a snad i české památky. Aranžované snímky lidí atd...

Allphoto.com
Na začátku musíte nabídnout 300 kvalitních snímků, další informace najdete v odkazu.

Zahraniční:

imagevortex.com
alamy.com
gettyimages
.com
corbis.com
acclaim.com
masterfile.com
fogstock.com

Odkazy Ostatní

Cartoonstock.com - prodej kreslených vtipů
http://www.mikrofotobanky.cz/forum/ - diskuzní forum k mikrofotobankám. zkušenosti českých fotografů
http://www.dphotojournal.com/sell-photos-online - srovnání zahraničních fotobank včetně statistik výdělků anglicky
http://www.microstockgroup.com/forum/ - další diskuze k mikrofotobankám tentokráte anglicky
http://www.fotoroman.cz - rady na focení a výběr foáku, nejlepší stránky o zrcadlovkách
http://www.shutterstock.com/gallery-uPhotoshow.html - ukázka galerie která údajně majiteli vydělala přes 15000 dolarů
http://www.shutterstock.com/gallery-uLogos.html - ukázka galerie která údajně majiteli vydělává přes 2000 dolarů měsíčně






ZOBRAZIT VŠECHNY PŘÍSPĚVKY

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 19:20:59 04.04.2012 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

me nové aktuální stránky k tématu:

http://fotobanky.jirivaclavek.cz

a osobni stránky:

http://www.jirivaclavek.cz

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 22:06:08 01.09.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ne lze resit prijmy dle autorskeho zakona + paušální výdaje = 40 procent výdelku ve fotobankách

PROFIL AUTORAJan Parkman | 16:33:57 14.03.2008 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Povi mi nekdo zasveceny jak je to s danenim prijmu z fotobank? Pripadne i to jestli na to musim mit zivnostensky list?

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 07:15:53 11.09.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Další dotazy a články k tomuto tématu najdete na: http://fotobanky.vaclavek.com

PROFIL AUTORAMagdaléna Kucová | 13:47:33 25.05.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ilja - máš pravdu, IS má hodně odlišný způsob popisování. I já tam dávám jiná klíčová slova. Všechny ostatní fotobanky si ale samy načtou stejné popisy z IPTC a je to v pořádku. Já mám také největší příjmy ze SS, ale nejlíp se tam prodávají ty nejnovější fotky. Pokud nedávám pravidelně nové a prodejné fotky, tak to klesá. Na DT nebo SX se prodávají stejně dobře nové i starší, takže i když tam ze začátku nebyly prodeje vysoké, tak postupně rostou a ten rozdíl mezi SS a ostatními fotobankami se snižuje.

PROFIL AUTORAIlja Mašík | 00:09:14 25.05.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Magda - no ono nejde ani tak o to kopirovani samotne, jako o druh popisu, na SS pises islova ktera s fotkou ne uplne souvisi, nemusi je fotka nutne obsahovat. Treba na Istocku proste klicova slova z SS nepouzijes, musis je rapidne prebrat a domyslet jine. Tenhle problem jsem mel na mysli...

Jirka - Asi vis sam, ze na kazde fotobance leti trochu jiny obor fotek, nekde jdou predevsim lidi, nekde taha i grafika, ruzny omalovanky atd, kazdymu sedne trochhu neco jinyho. Zkousel jsem i jine fotobanky, a nic nesaha SS ani po kotniky. Za to ti Jirko (za tvuj clanek) jeste jednou dekuju! :) Konecne mas za to taky odmenu... ;)

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 13:09:34 22.05.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Iljo ještě k te fotolii .. já tam mám fotek cca 50 zatím a výdělek 15 dolarů za cca 2 měsíce ... takže podle mě opravdu nejhorší fotobanka ... ale jsou lidé co tam mají prodeje i tam a velmi slušné

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 12:58:11 22.05.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Přesně tak ... dreamstime,istock, stockexpert, bigstock, jako poslední fotolia jsou fotobanky kde se vyplatí mít větší množství fotek prodeje sice nejsou tak velké jak na SS ale zase tak drasticky neklesají když nepřidáváte nové fotky. ještě musím dodat, že třeba istock (velmi vysoká umrtnost fotek) má pro mě kouzlo v tom že některé ty nej nej fotky se tam prostě prodávají více jak na SS takže myslím že s portofoliem cca 300 kvaltiních fotek se už vyplatí jít do všech fotobank ... i když mám ten pocit že to co je možné si ve všech z nich vydělat za měsíc je na urovni výdělku SS.

PROFIL AUTORAMagdaléna Kucová | 08:08:41 22.05.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ilja - na Fotolii toho také moc neprodávám, ale určitě můžu doporučit Dreamstime a také Stocxpert. Pokud napíšeš klíčová slova do IPTC rovnou k fotce, tak je ani není nutné kopírovat - načtou se samy. Tyhle fotobanky fungují jinak než SS - je nutné tam mít větší množství fotek než příjdou pravidelné prodeje, ale pak už to jde také dobře.

PROFIL AUTORAIlja Mašík | 09:34:45 18.05.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko, kdyby to bylo tak snadne... :) sam vis kolik to je prace. Na FOTOLIA.COM se daji v podstate prekopirovavat klicova slova z SS, takze tam jsem nahral asi 100 fotek, ktere se nejvic prodavaji na SS. A vysledek?! Cca 10$ mesicne...to jsem vydelal vic za vcerejsek na SS...

Shutterstock RULES!

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 06:38:01 18.05.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ilja Mašík ... dokud přidáváš fotky má to své kouzlo ale jak máš fotek hodně doporučuji je nahrát do ostatních fotobank kde jsou příjmy třeba 5X menší ... ale stabilní takže když máš na SS třeba 300 měsíčně ze všech ostatních dohromady můžeš mít taky 300 ... navíc v ěnkterých fotobankách se dozvíš u některé fotky kde byla použita ož je fajn

PROFIL AUTORAIlja Mašík | 20:15:49 17.05.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No je pravda ze SS mi ucarovalo, nikdy jsem si nemyslel ze se daji takhle vydelat penize... :)

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 09:34:15 17.05.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No to na SS není problém že Ilja :-))

PROFIL AUTORAIlja Mašík | 22:37:42 16.05.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Mozna stoji za zminku ze na SS se zvedl vydelek za fotografii z 0,25 na 0,30$. Ovsem podmineno tim, ze musite mit jiz vydelano minimalne 500$. Je to zajimavy motivacni system...

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 07:56:24 03.05.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pár poznámek. V případě že se do některé z fotobank nedostanete ozvěte se mi, poradím pomůžu. Ukážu kde děláte chyby, zhodnotím vaše fotky.

Pár Tipů:

Pokud vaše fotky neprojdu na dreamstime, bigstock, fotolia ... nemá moc smysl je dávat jinam (a už vůbec ne do vstupních testů ostatních mikrofotobank)

Nepoužívejte háčky čárky při registraci,

Problém s registrací na dreamstime ...
na první obrazovce zvolte "Register for free"
Na následující je třeba vyplnit část týkající se fotografického vybavení, objektů co fotíte a zda fotit analog, digital či obojí. Při jiném postupu jste vyhodnoceni né jako fotograf ale jako zákazník.

Na bigstock se zvyšuje prodejnost až po prvních vložených 100 -150 fotkách

Žebříček nejvýdělečnějších mikrofotobank

1. shutterstock
2. dreamstime
3,4. istock, stockexpert
5. bigstock
6. fotolia
7. 123rf
8. no nevím dalších 10 fotobank kde opravdu nestojí za to dávat fotky bych našel ... ale kdo ví třeba se časem objeví nový kandidát který bude mít smysl

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 09:37:21 09.04.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

spravne

PROFIL AUTORAPetr Waslovskij | 22:59:10 01.04.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

dotaz - fotografie se predpokladam davaji hole .. zadne ramecky atp, spravne?

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 10:14:25 05.03.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jeste jeden pozantek pri registraci ve zahr. fotobankách pro jistotu nepouzivejte hacky a carky ve jmene a adrese ...

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 18:35:56 22.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

WAlther .. Ja budu fotit spis Ostravu :-)))

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 18:35:39 22.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Walther ttak mě nenapinej a rekni co je to za fotobanku ?????

PROFIL AUTORAWalther Krupinsky | 16:16:50 22.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ja mam dobry zkusenosti z fotek mest. Napriklad ja mam dokonce nafoceno mesto, paradoxne hlavni mesto statu a ve fotobance kde je pres milion fotek jsem jediny.

PROFIL AUTORAWalther Krupinsky | 16:15:32 22.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Reagoval jsem na: "No ono nachystat si atelier a sehnat par lidi v kvadru .... no myslim ze v Cr to nikdo nedela "

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 15:19:54 22.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

zkousel nekdo pracovat pro profimedia ?

http://www.profimedia.cz/pro_fotografy.php?menu=4

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 09:22:04 22.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

fotobanka.cz se se zahraničními fotobankami nedá srovnat ... úspěch v té české přiachází až s 500 kvalitních fotek ... kdežto v zahraničních fotobankách vám stačí 10 nejfotek aby jste zjisitili ze to funguje a jak

PROFIL AUTORAMagdaléna Kucová | 06:38:16 22.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ilja - fotit lidi není jediná možnost jak si na SS dobře vydělat - občas kouknu na nejprodávanější fotky týdne a většina z těch 50 ukázek jsou vektory. Ze zvědavosti jsem to začala zkoušet také a k mému překvapení mi ty moje primitivní pokusy nejen přijali, ale se i prodávají - a dokonce víc jak fotky. Až si někdy říkám, proč dávat na SS fotky, když se tam obrázky prodávají mnohem líp :-)

PROFIL AUTORAWalther Krupinsky | 21:36:51 21.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

V CR to samozrejme dala kde kdo staci se podivat na fotobanka.cz.

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 15:06:17 19.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No ono nachystat si atelier a sehnat par lidi v kvadru .... no myslim ze v Cr to nikdo nedela ... budes prvni .. pak napis jak jsi to udelal :-)))

PROFIL AUTORAIlja Mašík | 12:52:54 19.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko ja zase nemam na tvoje grafiky...Ja o tech fotkach lidi hodne premyslim, je to asi jedina opravdu vydelecna cesta na SS, jde jen o to sehnat spravne lidi, coz neni vubec tak snadne jak by se mohlo zdat.

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 07:45:03 19.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No mit prostory a kvalitni osvetleni a mit to na nekom otestovane tak by to stalo za pokus .. ale zatim nemam

PROFIL AUTORAJiří Václavek | 07:43:49 19.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ilja Masik ... no ja nevim v lete bude k foceni jinych prilezitosti dosti a pak se uvidi ... ci se cloveku bude chtit investovat do nejakeho atelierku .... u me tedy je hlavni otazka jestli vubec umim fotit ... to me napada kdyz srovnam svou a tvou galerii ...