Photoshop – výběry, masky a montáž (Zoner Press, první vydání)


Martin (Andy) Hlaváč | : - | POSLAT ZPRÁVU


KOUPIT KNIHU

Kniha je zařazena v sekci „grafika a digitální fotografie“. Zabývá se úpravou fotografií a grafických souborů obecně pomocí Editačního programu Photoshop. Hlavním cílem je představení síly nástrojů Výběry a Masky.

Úvodem.
Dovolím si tvrdit, že mnoho čtenářů, kteří pečlivě přečtou předmluvu, už v tu chvíli pochopí, že tato kniha je prostředkem k otevření magického světa. Světa nekonečných možností úprav fotografií v počítači. A nejedná se přitom jen o digitální fotografie, upravit lze samozřejmě jakýkoli grafický soubor, obrázek, scan a tak podobně.

Obsah stručně.
Úvod se zabývá historií montáže a také nezbytným doporučením nastavení programu.
Dále je kniha je rozdělena do čtyř hlavních částí:
- nástroje a techniky výběru
- práce s vrstvami a maskami
- výběr a zachování jemných detailů
- montáže

Obsah pod lupou.
Čtenář nemusí mít obavy, že by kniha byla jen suchým sborníkem přesně daných technických postupů, naopak. Na začátku knihy autorka čtenáře seznámí se svým pohledem na tvůrčí proces, nechá ho nahlédnout „pod pokličku“ všehomíra, který se skrývá pod těmito dvěma slovy. Navnadí, poodkryje, to vše nenásilně a spíše jakoby formou nenuceného klábosení. Po tomto zahřívacím kole následuje objemný materiál nastavení Photoshopu. Doporučuji přečíst také netrpělivcům, jež mají vše nastaveno, i zkušený uživatel Photoshopu ještě leccos objeví.

A už se rozjíždíme naostro – Výběry!
Možná by stačilo napsat číslo 55, tedy celkem 55 stran nabitých informacemi o tomto fenoménu, o jednom z nejsilnějších nástrojů Photoshopu. Faktem je, že můžete pracovat roky s Photoshopem a přitom nepoužít nástroj Výběr. Jakmile to ale jednou uděláte, zjistíte, že je to brána do jiného světa. Do světa naprosté kontroly nad každou, i nejmenší částí fotografie. V prostoru tohoto článku nelze sdělit, co Vám kniha vše poodkryje, vezměte ji v knihkupectví do ruky a otevřete kdekoli mezi stranou 35 a 89. Nebudete ji už chtít vrátit.

Pokračujeme v krasojízdě – Pero!
Tento nástroj je hůlka v ruce kouzelníka, světelný meč v ruce rytíře Jedi, tágo v ruce kulečníkového mistra. Není to snadné, s touto knihou ovšem jen prvních několik málo minut. Pero jako opravdu velice silný nástroj není zvládnutelný na první pokus, až snad na výjimečně nadané talenty. Proto také mnoho uživatelů Photoshopu nástroj Pero vůbec nepoužívá, ani tam, kde by jim ušetřilo i hodiny práce s Výběrem. Důvod je tristní, nikdo je to prostě efektivně nenaučil. Nezoufejte, od toho je tu recenzovaná kniha. Ještě jsem neviděl tak dobře napsaný manuál k nástroji Pero. Když uvážíte, že s pomocí Pera můžete nejen provádět výběry složitých křivek dvěma kliknutími myši, a pouhým doladěním řídícího táhla křivky, ale také například kreslit zcela nové objekty, a to opravdu rychlostí blesku, není opravdu od věci se tuto dovednost naučit. Vřele doporučuji projít tuto sekci stránku po stránce,a ihned zkoušet jednotlivé postupy. Občas se Vám bude chtít i zvolat, jak je to jednoduché. (Autor recenze svého času s nástrojem Pero také zápasil :)

Chcete chvíli oddychu? Mám zde představení Masek.
Nebojte se, nepřeneseme se na maškarní bál, Masky jsou další mocný nástroj Photoshopu. Jakmile se s nimi pomocí knihy seznámíte, jakmile pochopíte, jak je jednoduché měnit vlastnosti fotografie kdekoli, kde si zamanete, a přitom mít naprostou kontrolu nad stupněm úpravy, a zároveň mít možnost všechno vrátit, zesílit, nebo zeslabit, končí oddych a autorka Vás zavalí vrstvami Vrstev.

Ano, Vrstvy – magie Photoshopu.
Už samotné Vrstvy jsou neskutečně silné, jak uvidíte z mnoha příkladů, v kombinaci s Maskami se ovšem dostáváte na okraj propasti, a dále se můžete buď zřítit při absenci nápadu, co s tím vším, anebo vzlétnout na křídlech fantazie. Je to tak, stačí Vám fotografie, Photoshop, Vrstvy a Masky, a můžete provést cokoli, cokoli co si představíte/vymyslíte/zdálo se Vám o tom a tak podobně. Je na místě říct, že kniha chytře představí nejprve každý z těchto nástrojů sám o sobě, aby Vám poté předvedla úžasné divy za použití kombinace obou.

Montáže, koláže, tvoříme neskutečno.
Pro laika zřejmě na první pohled nejzajímavější část knihy. Detailně se seznámíte s tvorbou opravdu působivých montáží. K tomu nelze víc dodat, koukejte, zkoušejte, hlavně se nebojte. Jedním dechem musím dodat, že ne všechny zvolené demo obrázky se mi líbí, ne všechny koláže bych si troufal prohlásit za vzor estetické ctnosti, o to ale v knize nejde. Primárním cílem je představit techniky a možnosti, zbytek je na Vás.

Mezi řádky.
Jak už jsem napsal v úvodu, kniha není jen suchým sborníkem návodů. Při čtení se dozvíte také důležité věci o světle, tedy jevu, na kterém je celá fotografie postavena. Zjistíte, jak důležité jsou stíny, tedy správné stíny, jakou volit fotografickou techniku pro konkrétní přípravu montáže, A tak dále a tak dále. Přitom není potřeba se nic „biflovat“, vše přichází samo jaksi mimovolně, při praktickém zkoušení.

Bonbónek na konec.
Pečliví čtenáři a zejména zkušenější uživatelé Photoshopu objeví v knize i technologii tonálního maskování, což je malá nukleární puma. Nebo chcete-li jinak, hádanka: co se stane, když přenesu obsah vrstvy do masky vrstvy? Popřípadě poté tuto masku rozostřím, invertuji atd.? Zkuste sami!

Největší klady:
- detailní postupy ke všemu v probíraných oblastech, dobré tipy
- kompletní databáze zdrojových souborů na webu
- excelentní výuka pro nástroj Pero
- cena (až na druhý pohled :)

Největší zápory:
- subjektivně estetická kvalita některých koláží
- ke knize není přiloženo CD s demonstračními soubory, tento nedostatek je vyvážen možností všechny soubory stáhnout z webu
- na první pohled i cena, ale pokud uvážím, kolik Vám tato kniha ušetří času tím, že odpadne pokoušení Photoshopu metodou pokus omyl, je to věřte mi hodně levně koupený čas, takže i cenu můžeme směle přesunout do rubriky největší klady

Podpora na webu:
http://www.photoshopmasking.com
Všechny zdrojové soubory používané v knize, stránky jsou dlouhodobě funkční, stahování souborů je rychlé.

Závěr.
Dle mého názoru výborná kniha, jež sama o sobě má potenciál „přitáhnout“ k Photoshopu uživatele, kteří jej doposud nepochopitelně míjeli. Malé výhrady jsem měl opravdu jen k volbě demonstračních souborů, některé koláže působí (až se bojím to slovo napsat) „infantilně“, ale to je pouze otázka diskuse a formy, obsah zůstává výborným obsahem, a opravdu knihu všem vřele doporučuji. Pokud ji dočtete až dokonce, a v průběhu čtení budete postupy zkoušet, pochopíte, že v oboru počítačových úprav fotografií existuje jediné omezení, Vaše fantazie.

Kniha je na internetových stránkách vydavatelství Zoner nabízena za 567,- Kč. Na internetové adrese www.photoworx.cz můžete v sekci knihy pro grafiky a fotografy nalézt stručný popis knihy, včetně jedenácti(!) ukázek ve formátu PDF ke stažení, což by Vám mělo stačit k posouzení kvality knihy.






PROFIL AUTORAWalther Krupinsky | 22:42:35 04.06.2008 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Dobre vysvetlit zrejme ano, hlavne jsou tam priklady, ktere stoji za to a ne obvykle banalni priklady.

PROFIL AUTORAPeter Koprna | 08:06:42 30.05.2008 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

pro mne je to jedna z mala autorek (autoru), ktera dokaze dobre vysvetlit postupy vyberu a maskovani. skvela kniha - doporucuji!!