Sigma SD9
[Celkové hodnocení: 92 %] [Počet recenzí: 1]

FOVEON® X3 (CMOS)

Celkem pixelů: 10.2 Mpx

www.sigmaphoto.com


PROFIL AUTORAJakub Slížek | 17:14:05 10.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

92

Zkušenosti s focením (obecně): no už pár let se pokoušim fotit:-))
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: 2 měsíce
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Canony 300 D , 10 D

Celkové podrobné hodnocení:
Je to první digizrcadlovka od Sigmy, první zrcadlovka s čipem Foveon . Tento snímací čip narozdíl od běžných čipů používaných např. Canonem snímá v každém bodu plnou barevnou informaci ( snímá ve třech vrstvách modrou,červenou a zelenou složkuobrazu) , nic se (narozdíl od klasických čipů) nedopočítává, což vede ke skvělé obrazové kvalitě, po interpolaci je obraz bez problémů rovnocenný s 6 MPix čipy. Další výhodou tohoto čipu je stoprocentní absence moaré. Rozsah citlivosti - ISO 100-400.
Konstrukce fotoaparátu vychází ze Sigmích analogových těl - má i hledáček a hranol z analogu, v hledáčku je tedy vidět plocha kinofilmového políčka, a "nevyužité" oblasit jsou částečně zatmavené , čímž vzniká výřez plochy kterou snímá čip. Konstrukce těla je velmi poctivá, robustní , rozhodně nebudí dojem "plasťáku", dobře se drží a ovládá. Autofokus má pouze jeden - středový ostřící bod , funguje spolehlivě i při horších světelných podmínkách, lze ho přepnout na kontinuální. Celkové ovládání stroje je naprosto triviální a velmi intuitivní, vše se oládá hlavním otočným ovladačem a několika málo tlačítky. Každý kdo někdy držel v ruce jakoukoliv novější zrcadlovku, nebude mít s ovládáním sebemenší problém, není nutné otevřít manuál. Přístroj (naštěstí) nemá žádné kreativní režimy, pouze plný automat, prioritu času nebo clony, a plný manuál. Rychlost přístroje - po zapnutí jde fotit prakticky okamžitě, prodleva po zapnutí je kratší než jedna vteřina. Ukládání není příliš rychlé, po nasnímání cca 6 kousků v plném rozlišení je tak na půl minuty mrtvo :-(( Je to dáno asi tím, že přístroj ukládá na kartu pouze ve formátu X3F - Sigmí RAW, jedno foto má cca 6- 9 MB. Tyto RAWy se zpracovávají v softwaru SIGMA PhotoPro, který lze označit za skvělý , jdou v něm dělat divy.
Výdrž akumulátorů - přístroj používá dva typy baterií - dva články CR123 (na mechanické funkce - závěrka, sklápění zrcátka, mirror lockup atd. .. ) , které vydrží cca 1000- 1500 fotek, záleží na kvalitě a konkrétních situacích, a dále 4 (v batterypacku 8) tužkové akumulátory. Já používám batterypack , a životnost 8 ks 2000 mAh aku bych odhadl na cca 500 - 700 fotek (záleží dost na používání náhledů a prohlížení fotek na displayi ) . Celkově můžu říct, že jsem s přístrojem spokojen.

KLADY:
-Výborná obrazová kvalita a ostrost fotografií
-Velmi jednoduché ovládání
-Absence kreativních režimů
-Super mechanické zpracování
-Prakticky nulová prodleva po zapnutí
-Prachový filtr (sklíčko před zrcátkem)
-Kvalitní software pro zpracování RAWů
-FireWare rozhraní
-Pokrytí hledáčku o hodně více než 100 procent
-Předsklopení zrcátka
-Samospoušt 2 s, 10 s
-Dá se sehnat za rozumnou cenu (cca 500 EUR na Ebay)

ZÁPORY:
-ISO max 400
-poměrně pomalé ukládání na kartu
-složitý napájecí systém (dva druhy baterií)
-poměrně málo dostupného příslušenství , i když za rozumné ceny
-prakticky nulová podpora v ČR - firma HAMA (dealer SIGMA ) se k stroji téměř nehlásí, servis AWH též ne...
- bajonet SIGMA - jdou použít pouze objektivy Sigma, příp . přes M42 redukci M42 skla.