Sigma MACRO 105mm f2.8 EX
[Celkové hodnocení: 87 %] [Počet recenzí: 3]

* Úhel záběru v úhlopříčce: 23.3°

* Počet čoček/skupin: 10/9

* Max. clona: 32

* Počet lamel: 8

* Nejkratší vzdálenost: 31.3 m

* Délka: 9.4 cm

* Hmotnost: 450 g

* Průměr filtru: 58 mm

* Otáčení frontálního členu: ne

www.sigma-photo.com


PROFIL AUTORAIvo Pokorný | 15:53:14 21.01.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

90

Zkušenosti s focením (obecně): pár let to už je...
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: Asi 2 roky. Jedna z mých prvích fotek s tímto sklem.
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Jiné makro jsem nezkoušel.

Celkové podrobné hodnocení:
Dobré sklo za dobrou cenu, kromě makra vhodné i na portréty (možná až moc ostré).

KLADY:
Světelnost, hmotnost, ostrost ve velkém rozsahu clon.

ZÁPORY:
Trochu mi na ní zadrhává přepínání ostřícího prstence na manuální ostření. Nutnost přepnutí na dvou místech (přepínač + ostřící prstenec) je obtěžující, ale za to může nepřítomnost USM, tím pádem i pomalejší ostření.

Dále pak prodlužování objektivu při ostření, jsem zvyklý na IF objektivy.

Šroubovací clona.

PROFIL AUTORA | 14:15:37 16.02.2004 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

80

Zkušenosti s focením (obecně): pokrocily fotoamater
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: intenzivne temer rok
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: pouze EF zoomy

Celkové podrobné hodnocení:
vyborne viceucelove sklo s par sigmimi mouchami, ktere lze vzhledem k cene brzy spolknout...

KLADY:
- ostrost na male i velke zacloneni

- prenos barev, kontrastu, vyborny bokeh

- makro 1:1 coz drive nebylo tak caste

- prijemny ostrici krouzek

- zapustena predni cocka, clona netreba

- filtr 58mm


ZÁPORY:
- ostrost na f/32

- prepinac AF/MF a dual focus - zverstvo

- rozmery a vaha, nicmene proti EF...

- absence IF, pri 1:1 dost vytahly

- zoufaly AF, ale primarne je to makroobjektiv, takze si nelze stezovat opravnene

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 11:55:13 03.10.2002 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

90

Zkušenosti s focením (obecně): fotim uz nekolik let-jako decko jsem mival Smenu a Flexaretu, ted delam s Nikonama. Nemam tu sice moc fotek, ale proste nerad skenuju. Spis se racham ve vyvojkach. Fotim prevazne venku a nejradeji lidi v akci.
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: Tento objektiv mam teprve par mesicu (tak 4), ale prahnul jsem po nem uz od jeho prvniho vyskytu na trhu. Mel jsem tendenci jej porovnavat s Nikkorem 85/1.8, ale kde bych ho v CR v obchode potkal? Samozrejme tahle Sigma nesnese srovnani s Nikkorem 85/1.4 - to je naprosto jina zalezitost. S touhle Sigmou jsem nafotil zatim tak 15 filmu a zatim naprosta spokojenost. Takze detaily:

rychlost AF: o tu jsem se puvodne bal, ale po vyzkouseni u Jindricha ve fotoobchode jsem musel uznat, ze s rychlosti nejsou problemy. Je to rychly objektiv pri zaostrovani pri portretu a kdyz clovek vi, kam zamirit. Pokud ale zamiri blbe a fotak se rozhodne projet tam a zpatky, pak je to tragedie. Z objektivu se pomalu vysune asi 10 cm dlouha vnitrni cast a stejne pomalu zajede. Da se to ale omezit prepinacem rozsahu zaostrovani a pak je ta tragedie polovicni. Jak rikam: umi-li clovek spravne zamirit, tak je tento objektiv opravdu rychly a efektivni. Testovano s F100,F801 a F70.

povrch a zpracovani: je to ex-kovy objektiv. Urcite to neni nic extra, ale objektiv se pouziva dobre - zaostrovaci krouzek je pohodlny a da se prehodit do polohy AF (pak se pri AF neotaci). Kdo zna exkove Sigmy, nepotrebuje komentar. Predni cocka je zapustena cca 3 cm dovnitr a je proto celkem chranena a funguje to i jako castecna clona. Clona je ale problem - je sice kovova a EX, ale je sroubovaci. Zavit 58 je OK, da se sehnat redukce 52->58 a tak neni problem s filtrama pro moji 50/1.8 (zavit 52). Zadni clen se pri ostreni nehybe a tak by mel byt vnitrek objektivu chranen pred prachem. Takze, zpracovani je OK.

Optika: je celkem nekomplikovana - je to pevne ohnisko. Podle fotek a promitnutych diaku musim rict, ze je vynikajici. Makro nedelam, ale tenhle objektiv pro nej byl stavenej, takze i makro rozsah musi davat vynikajici zobrazeni. Pri foceni jsem snad tenhle objektiv nezaclonil na vic nez 5.6. Portrety na 2.8 jsou ostre, na 4 skoro rezou. Zatim jsem nepozoroval problemy s reflexy, respektive ne tak silene jako se sigmou 24/1.8ex. Vyhoda tohohle skla je 1:1 takze i perfektni detaily pri portretu. Zkuseni uzivatele tvrdi, ze je URCITE lepsi nez Nikkor 85/1.8 (to bych bral s rezervou), ale je to kazdopadne 105 a makro 1:1

Makro: nejsem makrista, ale AF v makru spis nebrat vazne.
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: nic moc - teda, pokud jde o kratke telata. Mam ale Sigmu 24/1.8EX, ktera patri do stejne rodiny EX objektivu. O Sigmach bych rekl, ze opticky jsou vynikajici, ale mechanika pokulhava.

Celkové podrobné hodnocení:
Vynikajici sklo za dobre penize. Dodavka obsahuje (krome objektivu) kvalitni slunecni clonu a brasnu na objektiv. Pri foceni se clovek muze odvazat a portretovat na 2.8, na 4 je to sichr. V porovnani s Nik 85/1.8 dostavate navic makro 1:1, ktere se muze hodit. Mechanika objektivu Sigma je rozporuplna, uvidi se za rok az dva. Konzervativnejsim jedincum bych doporucil Nik 85/1.8, movitym jedincum Nik 85/1.4 a profikum je to jasne. Na makro je to idealni sklo. Rychlost AF bych doporucil osobne overit - je to hodne individualni, ale ja jsem spokojenej. Rekl bych, ze pro amaterske portretni pouziti je to rozhodne nadstandardne kvalitni sklo, srovnani s Nik 85/1.8 je pochybne a s Nik 85/1.4 nebo Nik 105/2DC rozhodne nesmyslne. Casem se tu zacnou objevovat moje fotky focene timhle sklem, takze i casem uvidite. Dalsi postrehy jsou na www.photographyreview.com

KLADY:
vynikajici optika, cena, 1:1 makro, svetelnost (+vsechny klady pevneho skla), predni cocka nevycuhuje ven, EX

ZÁPORY:
pri ostreni vyjizdi vnitrni tubus az cca 10cm ven, sroubovaci clona