Nikon F80
[Celkové hodnocení: 80 %] [Počet recenzí: 2]

* jednooká kinofilmová zrcadlovka se zabudovaným motorem a elektronicky ovládanou lamelovou závěrkou a zabudovaným bleskem

* zabudovaná dioptrická korekce (-1,8 až +0,8 DP)

* kompenzace ±3 EV, po 1/2 EV stupně

* rozsah citlivosti: DX: ISO 25-5000, manuální: ISO 6-6400 po 1/3 stupně

* Expoziční časy 30 až 1/4000 sec

* cca 141,5 x 98,5 x 71mm

* cca 515g

www.nikon.cz


PROFIL AUTORASlavomír Medvěd Bedřich Musílek | 19:06:09 13.02.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

80

Zkušenosti s focením (obecně): něco to bude
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: ošaháno, odskoušeno, odloženo
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: většina Nikonů

Celkové podrobné hodnocení:
Jako Martin Hrubý. Až na to, že bych nesrovnával s F100. To je Nesrovnatelně lepší mašinka než F80.


I pro mě bylo F80 zklamáním. Nikon se s F80 zaměřil na skupinu začínajících fotografů, kteří s focením začínají, nebo řecházejí z kompaktů a nemají dost financí na lepší techniku.

F80 je jen o málo dražší než F75 ale má zase pár funkcí navíc. To ho staví do trochu lepšího světla. Má manuální nastavení citlivosti a celkově je lépe připraven pro kreativnějšího uživatele než F75.

Co se týče rychlosti ostření, ta je ve srovnání s Nikony F100, F90x a pod. trapně pomalá. V horších světelných podmínkách si s málo světelným objektivem ani neškrtnete.

Co se těla týče, je to prostě plast.

KLADY:
Na začátek je to dobrý fotoaparát, pro někoho kdo se ale chce focení věnovat intenzivněji měl by se podívat na jiné modely.

ZÁPORY:
rychlost AF, ta je děsivě pomalá. Plastové tělo s hodně drahým batery gripem, který je pro jedince s většíma rukama nepostradatelný

PROFIL AUTORAMartin Hruby | 17:39:35 03.11.2002 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

80

Zkušenosti s focením (obecně): celkem uz nejake mam - viz. moje predesle recenze a fotky
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: F80 je pomerne mlady fotak a byla ocekavana s velkym napetim. Musim rict, ze jsem timto fotakem trochu zklaman.....

F80 patri (podle ovladani a designu) do rady F5, F100, F60 a F65. Byva umistena do tridy poloprofi fotaku a dneska ma na to velmi priznivou cenu (zavadeci cena byla kolem 22 tis. v inetovych obchodech). Ma smysl tento fotak porovnavat s F100 (vyssi model stejneho typu) a F70 (model ve stejne tride).

Konstrukce a pocit z drzeni: F80 je hodne maly a lehky fotak. Nikon posledni dobou asi razi otevrenejsi cestu k uzivatelum a preferuje plasty. Na nikonovskou klasiku je F80 bida. Kdo v ruce sviral F100, F5, F90 a F70, tak pochopi.

Ovladani: v posledni dobe se nejak preferuje system "kolecka". Tak tady byl vyresen trochu idiotsky. Voli se jim mod prace (MASP), nastaveni ISO a uzivatelskych nastaveni. Volic modu mereni (spot, stred a matrix) me zveda adrenalin. Je to hodne male kolecko a obtizne se jim toci. Ovladani urcite neni prinosem tohoto fotaku a radsi volim stare-dobre z F70 a F90.

AFko: to je naprosta tragedie tohoto stroje. Je petibodove s vyberem bodu. Pouze stredovy je tzv. krizovy a tedy opravdu funkcni. Okolni body nelze brat vazne. Doporucuju prepnout na stred a prekomponovavat. Navic je motor AFka az trestuhodne pomaly. V horsich svetelnych podminkach to vubec nefunguje. Je mozne sice pouzit dosvetlovani, ale jenom ostrym bilym svetlem (byva hodne iritujici).

Foceni: kdo casto meni mereni a styl prace, tak tady nejspis neuspeje (viz. "idiotska kolecka"). Zacloneni tlactikem DOF je mekke, ale pomalejsi. Zrcatko je hodne nezne a umoznuje foceni z ruky i na pomalejsi casy. Fotak je hodne tichy (F100 je vedle toho samopal).

Matnice: je nikonovsky kvalitni, je mozne navic aktivovat mrizku.
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: mam osahanych hodne nikonu

Celkové podrobné hodnocení:
Je to vyborny fotak (navic Nikon). Po zkusenostech s F100, F70, F801 (a dalsich zeleznych Nikonech) k nemu pristupuju s neduverou pro jeho plastovejsi provedeni. Pro klidnejsi foceni je vyborny, pri horsim svetle se neda spolehnout na AFko. Pro zacinajici fotografy je to vhodna volba, protoze jim umozni i pozdejsi odvazovejsi veci. Kdo planuje koupit F65 a mysli to s focenim aspon trochu vazne, at radeji bere F80 (nebo klasickou F70).

KLADY:
cena, moznosti profi tela, zavit pro klasickou dratenou spoust

ZÁPORY:
drahy battery pack (kolem 3500), typ baterek, ovladani "kolecky", horsi AFko