Mamiya M 645 Super
[Celkové hodnocení: 92 %] [Počet recenzí: 3]






PROFIL AUTORADavid (Dany) Simeth | 11:39:18 24.11.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

95

Zkušenosti s focením (obecně): Uplne Vazne :) 4 roky predetim s dedou spis jen tak
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: Neco pres rok
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: M645 500s, Pentacon SIX, Flexaret, Hasselblad

Celkové podrobné hodnocení:
Skoro vse jiz receno, nebudu opakovat, ergonomicky a pocitove mi sedi nejlepe, mame takovy citovy vztah ;)

Diky vaze, cene snimku a onomu citovemu vztahu, mam pocit ze fotky z ni sou daleko propracovanejsi a promyslenejsi.

Rozhodne nedoporucuji digi zrcadlovkarum s jiz zakoupenou velkou vybavou, zacne se na ni hodne prasit. :))

KLADY:
Perfektni system Vse spolupracuje se vsim, coz neni uplne zvykem u jinych pristroju.
Kvalita skel je bezproblemova, ceny mirne a pokud clovek nespecha cela sestava se da poridit levneji nez moderni digizrcadlo s prislusnou sadou skel.

ZÁPORY:
Pro mne jen jedna nema tilt shift swing atd :))
Nevyhoda vyhoda, je to tak tezke ze zlodej s tim daleko neutece :)

PROFIL AUTORALibor Jelínek | 12:51:41 12.10.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

90

Zkušenosti s focením (obecně): cca 25 let
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: 1 rok
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Pentacon Six

Celkové podrobné hodnocení:
Výborná stavebnice přizpůsobitelná všem záměrům. Samozřejmě bez AF, AE možné s měřícím hranolem. Lze připojit motor, pro focení z ruky v podstatě nutnost (viz foto). Klasikům, nebo spíš všem, kteří chtějí opravdovou kvalitu snímků, tento typ vřele doporučuji. Se šachtou je ideální na krajiny/ateliér, s AE hranolem na portréty/akci.

KLADY:
Vyzkoušená odolná konstrukce, vynikající objektivy za přijatelnou cenu, vyměnitelné filmové zásobníky (mid-roll change) s nastavitelnou citlivostí filmu (nutné pro AE hledáček), ideální střední formát 6x4,5. Na velkou a světlou matnici (výměnnou) se skvěle ostří. Předsklopení zrcátka a multiexpozice je samozřejmostí. Typ Super je kompatibilní s příslušenstvím novější řady Pro a ProTL, takže vše je běžně dostupné. Dnes, kdy spousta lidí se zmateně zbavuje klasiky :o), lze tento typ koupit za opravdu nízkou cenu. Tělo funguje i bez baterie (1/60). S redukcí je možno používat objektivy z P-Sixe. AE hranol lze nastavit do režimu, kdy si sám volí spot/plošné měření zřejmě podle kontrastu scény. Překvapivě dobře to funguje.
PS Přidávám novou zkušenost, kdy Mamiya přežila bez větší úhony pád na beton z více než 1 metru. Samozřejmě z ní odpadl hledáček i back, ale po nacvaknutí zpátky jsem bez problémů pokračoval ve focení, vyvolaný film je OK.

ZÁPORY:
Problematické focení na výšku bez hranolu, poměrně velká váha (i když to je předpoklad stability), práce s převíječem není úplně dotažená k dokonalosti. Připojení filmových zásobníků nebudí moc důvěry z hlediska světlotěsnosti, nicméně zatím nezklamalo, ani při dost tvrdém testování. Konstruktéři zřejmě věděli, co dělají .. Výměnu objektivů je nutné nacvičit, mechanický přenos clony to u některých skel trochu komplikuje. Střední výbava (3-4 skla, hledáček, šachta, 2 zásobníky) představuje už skoro plný batoh, takže na velké cestování je to jen pro opravdu tvrdé povahy. 645 Super nemá TTL pro blesk (je až od typu Pro TL), ale kdo ho taky potřebuje, že.. :o))

Doplnění:
Vzhledem ke stavu svých dvou kazet (filmových zásobníků) jsem byl nucen se poohlédnout po novější. Sehnal jsem kazetu novější řady Pro, která s tělem Super funguje bezproblémově a navíc bych řekl, že je mechanicky dotaženější. Lze jí jen doporučit. Bohužel, cena kazety je velmi vysoká, přes deset tisíc korun, a kazety z druhé ruky nejsou moc k mání :o/

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 21:42:51 03.05.2005 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

92

Zkušenosti s focením (obecně): Fotil jsem jako malý chlapec v době ORWO a FOMA, pak dlouho občasně vypůjčnými kompakty apod. Intenzivněji pár měsíců nazpět...;)
Zkušenosti s hodnocenou technikou/službou: mám jí něco přes rok.
Zkušenosti s podobnou technikou/službou: Flexaret III.

Celkové podrobné hodnocení:
Nebudu nosit dříví do lesa, takže úžasná modularita a variabilita systému - vždy se dá přizpůsobit potřebám (já nejčastěji měním kličku/motor winder a šachtu/penta prisma). Poměrně široká škála skel kompatibilních. Příslušenství i skla jsou kompatibilní s novějšími modely, skla pak i se staršími.

Komu by nestačila skla Sekor může snadno přes redukci použít skla s bajonetem P6/K6/Exakta 66, na výběr má skla Německé výroby Zeiss Jena, Pentacon (DDR), Joseph Schneider a Ukrajinské výroby Arsenal a Hartblei, zajímavé jsou především PCS (shift/tilt popř. rotator) skla.

Těžko hodnotit Mamiyu M645 Super, protože Super je na ní pouze samotné tělo a to se v tomto případě podílí pouze na správném časování závěrky, o vedení filmu se stará magazin (mimochodem k dispozici jsou 6x4,5, kino a polaroid 6x4,5?), o kresbu sklo a o určení expozice měřící pentaprisma. Chci tím vlastně říct, že hodnotím spíše systém M645...

KLADY:
Perfektně pracující modulární systém.

Široká škála vzájemně kompatibilních skel a příslušenství.

Optika.

Výměnné magaziny

Upgrade na verzi Pro, Pro TL spočívá v zakoupení nové "kostky".

Systém je stále živý (Pro TL) a v Čechách servisovatelný.

ZÁPORY:
Standardní "Super" komponenty (magazin, pentaprisma, power winder) mají horší ergonomii - jsou hranatější, ale zese o dost lacinější.

Oproti M645 Pro (resp.Pro TL) postrádá TTL měření záblesků (resp. TTL/OTF)

Oproti M645 1000s má chod závěrky a zrcátka poněkud kovovější zvuk.