Fotografie: EGYPT - BEDUÍNKA
Autor: George Broom | |
Kategorie: cestopis
Vloženo: 23:30:20 07.03.2005
- Technická data:
- Nikon D70 KIT + 28-80 G + 70-300 G ; Databanka FLASH TRAX 40 GB ; CF Lexar 256 MB; CF SanDisk 512 MB
- Poznámky a vzkazy:
V pouštích Egypta i jiných arabských států stále žijí svým tradičním kočovným způsobem beduíni. Se svým kmenem se přemisťují ze státu do státu. Kolik jich je, nikdo neví.Beduíni bydlí v chýších z rákosu, pro obživu chovají kozy a oslíky a pro turisty velbloudy. (Dobrá, možná je mají i k jiným účelům, například k dopravě.) Pěstovat nic nemohou, v poušti to nejde. Bez vody ale nejsou, u tábora je hluboká vrtaná studna. Voda dokonce stačí i na malinkou zahrádku – čítá asi pět rostlin. Dalším zdrojem obživy jsou rukodělné výrobky a také peníze od cestovky. Díky tomu mají v táboře i takové výdobytky civilizace jako auto. Cestovka může i za to, že se mezi tradičními přírodními materiály objevily cihly, proto je několik staveb zděných – například toalety, chlívek nebo modlitebna. Ostatní budovy (dají-li se tak nazvat) jsou tradičně rákosové, včetně radnice (to je ta s horským kolem na střeše).
Jejich ženy chodí zahalené (což může být také dobrá ochrana proti písku). Stále nosí tradiční oděvy. Často neumějí číst a psát, ale ti, kteří umějí, to učí i své děti. Ovšem jen syny..
RECEPT :
Největší pokrm při beduínských svatbách a slavnostech, který se připravuje na světě, je velbloud pečený na rožni. Je to jídlo dosti složité, vařenými vejci se vyplní ryby, ty se vloží do vařených kuřat, kuřata do ovce pečené na roštu a ovcí se vyplní nitro připraveného velblouda- Popis:
- Klíčová slova:
- exif
Zdeněk Adamec | 21:58:38 12.07.2009 | |
takova romantika to uz davno neni, bohuzel.... fotka nadejna,ale chybi spodek...
Pažitka Pažoutova | 01:46:55 08.03.2005 | |
no nevim Jirko - chtelo by to vetsi detail nebo naopak vic z dalky, popr. fotit na vysku. Tohle je tak neco mezi a moc mi to nesedi.........................
Martin Kocich | 23:54:01 07.03.2005 | |
fotka mi prijde dole strasne useknuta ... recept vsak zni navysost gurmansky .-)