Nový dokument jako vaše fotografická šance


Jiří Březina | : - | POSLAT ZPRÁVU


Nedokážete jako fotografové přesvědčit ani své nejbližší o vlastní výjimečnosti? Nenašli jste vlastní vidění světa a technika vás neposlouchá? Jsou vaše fotky utopené do šedého průměru a nestojí nikomu za nejen chválu, ale dokonce ani za kritiku?

Nezoufejte, pořád to není ztracené. Vaše šance se jmenuje nový dokument.

Historický exkurz

Dokument je velmi starý pojem, následující informace však pro vás má, jak bude dále vysvětleno, jen orientační význam.

Původní význam termínu dokument označuje písemnost, která dává hodnověrnou informaci o nějaké skutečnosti, prostě doklad. Informační obsah a pevná vazba na skutečnost jsou také základní vlastnosti významu dokument přeneseného do fotografické a filmové tvorby, která jen k suchému obsahu dodala omáčku, zaručující stravitelnost. Dokument v jakékoli formě prostě přinášel zaručenou informaci, které nás sice nemusela nutně zajímat, ale které se dalo věřit.

Při pohledu na fotografický obor je zřejmé, že mnoho dokumentárně významných snímků vznikalo bezděky, jen základě neškolené snahy o zachycení banální situace a hodnotu jim prostě přidal čas. K cílevědomému pořízení dokumentární fotografie se ovšem v onom (pro nás neudržitelném) pojetí předpokládala slušná znalost dokumentovaného prostředí, vynalézavost co do vytváření a využití příležitostí, slušné zvládnutí něčeho, čemu se dá říkat umělecká forma a v neposlední řadě bez debat zvládnuté řemeslo. K tomu patřilo také vybavení, které pojistilo výsledek na úrovni i při nepříznivých podmínkách, neboť dokument na rozdíl od volnějších žánrů podstatně zužoval pole pro pohotovou substituci záměru za neúspěch, jinak v umění celkem běžnou. Tvůrce onoho „starého“ dokumentu musel prokázat obdivuhodnou všestrannost a sdružit v sobě vzdělání, umělecký talent i řemeslnou zručnost a k tomu vytrvale snášet nepohodlí (které tu a tam zahrnovalo i ostrou střelbu).

Chcete-li jména – namátkou Plicka, Kállay, Martinček, Štreit nebo Holomíček, venku pak členové sdružení Magnum včetně Josefa Koudelky a tisíce dalších. V jejich tvorbě jsou prvky přežitého dokumentu jasně identifikovatelné a poznáte tam, čeho se vyvarovat.

Dokument, to zní hrdě

Těmito fakty se ovšem nemusíte trápit, to všechno prostě bylo. Naštěstí pro vás jako tvůrce nového dokumentu je všechno jinak. Stamiliony snímků popisující fádní podobu světa se beznadějně okoukaly a realita zmrazená v čase už skoro nikoho nezajímá. Divák, považující sám sebe za fajnšmekra, je naopak připraven obdivně vzhlížet k originální síle vašeho výrazu a jakýkoli realitou pošpiněný obsah přitom rád oželí. Starými významy pojmu dokument se proto netrapte. Využijeme ho jen jako dveřeotevírající logo a přežilý obsah nahradíme vlastní volnou tvorbou. Bylo by přece jen škoda nevyužít toho, že škatulka dokumentu má stále svoji váhu a umí v divákovi oslabit podvědomou tendenci k odmítání našich výtvorů. Divák před tímto logem jistě pocítí respekt, který se dotkne všeho, co je pod ním prodáváno. A nezapomeňte, právě  pro chybějící respekt a uznání do toho jdeme.

Musíme ovšem obsah pojmu dokument mírně předefinovat na míru vlastním limitům (čti omezením). Dá se totiž předpokládat, že vám do naznačené renesanční všestrannosti leccos chybí a výsledek to jistě poznamená. Pozornému divákovi by dokonce nemuselo uniknout, že předkládaným dílům chybí nejen myšlenka, ale i jakýkoli smysluplný obsah. Buďte si však jisti, že pozorný divák není zrovna typ, který by v jakémkoli myslitelném auditoriu mohl získat převahu. Nás bude zajímat spíše divák běžný, kterému stačí dostatečně rázné odlišení, které může vnímat je jako zábavný klad. Nic dalšího zkoumat nebude, i kdyby toho byl schopen. Předvedete-li své výtvory se  suverenitou pokerového profesionála (a nálepka dokumentu k tomu patří), zvolí divák před dílem, které ho zaskočilo, raději cestu obdivu než podezření (už kvůli eliminaci nepříjemného pocitu, že šlápl do čehosi vyžadujícího neprodlenou očistu obuvi). Pohádku o císařových nových šatech nakonec známe všichni.

Rozptýlit podezření, to je hlavní úkol vypůjčeného loga dokument. Protože logika jeho použití pro tu podivnou podívanou by mohla i nám samotným připadat trochu kostrbatá, je třeba zvládnout následující mentální salto: Hlavním cílem dokumentu bylo odjakživa nejen předat informaci, ale také zapůsobit esteticky, jistě s cílem důkladně vrýt informaci divákovi do paměti. Proto k dokumentu odjakživa patří i působivá umělecká forma – a to je naše tajná branka do jinak nedobytné pevnosti. Umělecká forma se stane naším druhým jménem a vytěsní z dokumentu cokoli tak nedůležitého, jako je informace, unikátnost okamžiku a podobné haraburdí. Jsme v bezpečí, umělecká forma je totiž něco, do čeho vám nikdo nemluví.

A hlavní dobrá zpráva – náš nový dokument nemusí informovat vůbec o ničem, natož aby mu svazovala nohy jakákoli přítěž vyváženosti nebo zákazu manipulace divákem. Je proto možné oprostit díla od všeho, co by jim bralo zajímavost, a budou to jakoby náhodou tytéž vlastnosti, které by vám zvedly laťku do nedostupné výše. O unikátnosti okamžiku, sdělnosti nebo řemeslné úrovni je zbytečné se bavit – jak bude dále rozebráno, tam dokonce platí čím hůř, tím lépe. Vaše fotografie mohou být klidně vizuální obdobou hudební produkce, vzniklého procházkou kočky po pianových klávesách (a to piáno nakonec ani nemusí být naladěné). Místo obsahu a formy je nutné zaměřit se na prezentaci. Vaše poker face a prezentační suverenita musí přebít veškeré nedostatky a zajistit divákovi zážitek, po kterém podvědomě touží.

Jediná povinná náležitost je název. Ano, skutečně musíte své výtvory vytrvale označovat jako dokumenty, což bude sice občas otravné, ale naprosto nutné – nečekejte, že by si je kdokoli k dokumentu zařadil sám.

Volba a zpracování motivu

Při volbě fotografovaných motivů je především nutné se pokud možno vyhýbat jakémukoli obecně známému prostředí a dvojnásob pak významným a sledovaným událostem. Vyhledáváme naopak místa atypická, podivná a dostatečně bezvýznamná. Polorozpadlé ruiny nebo špinavé pasáže jsou pro váš objektiv ideální střelnice. Oh, ještě něco – musí tam být Lidé! Nový dokument bez postav, tváří, končetin je vratká bárka rychle nabírající vodu. Ale zase bez velkých obav, ono vlastně vůbec nezáleží na tom, kteří lidé to jsou, jak a při čem jsou zachycení, nějaký ten panák je prostě jen povinná rekvizita, maskot, kterého pořídíme tak snadno, jak jen to půjde. Ani kompletní být nemusí, třeba neostrý kus cizích zad nebo i mázlý stín vlastní nohy lidskou přítomnost dostatečně zajistí. Jako vděčný motiv se ukážou i náhodné fragmenty výkladních skříním, v tomto případě se spokojíme s náhradou živých lidí figurínami a s výhodou využíváme profesionálního aranžování a svícení. V bizarnosti zachycení se nijak neomezujeme, naopak.

Vyvarujte se však snímků přírodních. Na mnohotvárnou dokonalost přírody by mohlo být veškeré naše mlhotvorné vybavení krátké a navíc, významný podíl příznivců očekáváme mezi znuděnými metrosexuály, kteří se přírody samozřejmě štítí.

V oblasti fotografických postupů není vše jasné, jak by se mohlo zdát. Samozřejmě, chceme se odlišit, vyniknout, nechat světu poznat svoji výjimečnost, udělat rázný škrt přes generacemi konzervovanou nudu – ale narážíme na úskalí podvědomého dodržení zásad. Je hořkou skutečností, že skoro vše, co se tradičně na snímcích považuje za rozumné dodržet, má svoji záludnou logiku a pokud nás ta zastihne nepřipravené, můžeme nedopatřením stvořit něco nebezpečně konvenčního. Nic nenaviklá divákovu důvěru v našeho génia víc, než přehlédnutá třetinová kompozice, ostrý hlavní objekt nebo dokonce kompletní neuříznutá hlava. Tady se nedá doporučit nic příjemnějšího, než se poctivě našprtat všechny hlavní zásady stavby fotografického obrazu za účelem jejich důsledného a kvalifikovaného nedodržování. Teprve současným porušením tří až pěti pravidel se rázně vydělíte z pásma náhody, která charakterizuje výtvory diletantů, a zabráníte tak vlastnímu splynutí s nimi. Berte to vážně, jen ledabyle a napůl zkažené fotky vám nesmrtelnost nezajistí.

Příklad:  U fotografie se vždy cenila jasná přítomnost jednoho hlavního motivu, od které se můžeme odlišit buď pracným zmnožením motivů na číslo kolem deseti anebo daleko jednodušeji, vynecháním čehokoli, co by se za motiv vůbec dalo považovat. V oblasti expozice je především nutné vyvarovat se současně prokreslených stínů a světel, máte tedy na výběr mezi výraznou podexpozicí a přeexpozicí. Pokud si včas všimnete, že se vám ani jedna varianta nepovedla, dá se to ještě napravit hrubým zásahem do vyvolávací doby. Pokud se k tomu se ještě na snímku nenajde nic ostrého a vodní hladina zaujme polohu v patnáctistupňovém náklonu, máte sice nejhorší za sebou, ale na druhé straně přidaným škrábancem, a otisknutým palcem rozhodně nic nezkazíte.

Jen mezi námi – netrapte se originalitou. Její požadavek je jen formální, vyžaduje ji nakonec jenom náš image. Pokud jde o tvorbu, v přebírání cizích nápadů nám naopak nic nebrání, pro mnohé z nás je to prakticky jediná cesta. A problém předlohy je v době internetu jen otázka chvilky hledání. Budete-li se přitom pohybovat jinde, než vaši předpokládaní diváci, vaši nesmrtelnost ta trocha vypůjčených nápadů těžko ohrozí.

Vybavení

Pokud jde o výzbroj, hlavní starostí bude sehnat dostatečně špatnou, naše interní heslo budiž šrotem k odpadu. Naše snažení musí podpírat jistota, že i kdyby snad divák náhodou zapochyboval o přínosnosti výsledku jako takového, zbude mu alespoň rezervní obdiv k tomu, že jste ho vyprodukovali hodinářskou lupou v krabici od kafe na dvacetiletý film. Přirozeně tak vypadávají z repertoáru nejen jakékoli funkční  automaty, ale i všechny spolehlivé mechanické stroje se slušnou optikou. Také jakýkoli světlotěsný stroj je pro nový dokument nevhodný, protože eliminuje další důležitý prvek kreativní náhody (a přiznejme si, kde bychom bez ní, odkázáni jen na vlastní talent a um, byli?).

Náš ideální přístroj proto neostří, neumožňuje volit přesný výřez a nerovnoměrně osvěcuje obrazové pole. Film přetáčí s cca 30% překryvem sousedních políček a pokud při tom dovede ještě nechat pootevřenou závěrku, narazili jsme na poklad. Za objektiv se nejlépe hodí plastová lupa nebo čočka z dětského diaprojektoru, zbavená smirkem nežádoucího kontrastního podání, bez nadměrně ostré kresby a malebně vinětující . Barevná vada a geometrické zkreslení objektivu je prakticky nutností, stejně jako bohatství vnitřních reflexů. Je však důležité, aby závěrka disponovala dlouhými časy – nezapomeňte, že váš nejpoužívanější bude půlvteřina z ruky. A umí-li váš přístroj i vícenásobnou expozici, neváhejte ji hustě používat bez ohledu na logiku (mimo jiné tak ušetříte za film, byť ty prošlé nebývají zrovna drahé).

Naprosto nepřípustné jsou dosud veškeré digitální aparáty, ne že by nedokázaly fotit dostatečně špatně, ale pro váš image fotografického suveréna se prostě nehodí.

Shrnuto, podtrženo: Všeho, co slušně fotí a nekazí filmy, se co nejrychleji zbavíme.

Všechna práce s výběrem vybavení by však přišla nazmar, kdybychom ho zamlčeli. Samotné zkažené fotky vaši fotografickou kompetenci neukážou, dokonce by mohlo dojít k politováníhodnému opaku. Proto je potřeba pod ně důsledně psát, jak neuvěřitelnými monstry vznikly.

Materiály

Pokud neseženeme stříbrné desky pokryté asfaltem na daguerrotypii, nezbývá nám, než fotit na film. Hrozící nudu a splynutí s davem můžeme odvrátit například protažením kinofilmu středoformátovým přístrojem, a samozřejmě důsledně dbáme, aby šlo o materiál spolehlivě prošlý (v nouzi je pro stejný účinek možné povozit nový film za oknem auta jeden, dva letní měsíce). Pokud jde o vývojky, nic staršího než stoletý Rodinal asi neseženeme a volba je tedy jasná (ovšem s výhradou pozitivních vývojek a vody nabrané v řece pod chemičkou). Veškerou materiálovou exotiku samozřejmě opět vytrvale inzerujeme u snímku i jinde.

Zpracování

Co by snad dostatečně tvůrčím způsobem nedegradoval aparát, to pojistí proces. Filmy zpracováváme opačným procesem vzhledem k charakteru emulze, tj. inverzi jako negativ a vice versa. Nedoporučuje se jej stříhat nebo dokonce archivovat v nějakých trezorcích, naopak, skladování v ruličkách s občasným rozvinutím (kvůli doplnění prachu) a opětným utažením vám kreativními škrábanci bezpečně zajistí diváky bez dechu. Také s otisky prstů se nedoporučuje šetřit. Fotografujeme-li barevně, s barevnými korekcemi se nezatěžujeme a světelné skvrny z netěsné kazety jsou vítaným zpestřením obsahu. Zvláštní pozornost je třeba věnovat okraji – je známá věc, že divák nečeká na nic tak nedočkavě, jako na podobu vaší perforace a také písmenka a čísla snímků dílo okoření. A jen mezi námi, pro mátožný hlavní obsah vašeho snímku bude odklon divácké pozornosti k okraji čistým dobrodiním.

Podporu své snaze musíme dodat i v závěrečné adjustaci. Okraje papírových kopií neřežeme, ale trháme na tupé hraně, fotografie ukazujeme zmačkané a propíchané napínáčky, dobré je na ně šlápnout botou s výraznějším vzorkem nebo lehce skropit kafem. Pokud jde o velikost, hlavně se vyhneme jakékoli přiměřené a funkční. Snímky, které nedopatřením vyšly ostré (zejména středoformátové přistroje jsou v tom trvalou hrozbou), předkládáme v rozměru 6x6 nebo 6x9 cm, což zkázonosný detail dostatečně potlačí. Naopak, u čtvrtinového výřezu z neostrého barevného kinofilmového políčka, kde nic takového jako kresba nehrozí, demonstrujeme svoji odvahu nazvětšováním alespoň na 50x60 cm.

Marketing

Bez hledu na to, kolik práce jsme s nimi měli, bylo by naivní spoléhat na to, že samotné snímky budou naší jízdenkou na Olymp. Tu si naopak musíme odpracovat na poli zvaném marketing. S limitovaným půvabem svých fotek počítáme, a obdivné emoce tedy musíme vyvolat jinak. Samozřejmým začátkem je volba titulků (zvláštní půvab má zkomolená angličtina) a dále doprovodné poznámky s pečlivou dokumentací všeho exotického, co se při vzniku snímku vyskytlo. Pro osobní debaty se pak doporučuje nastudovat razantní argumentaci, která smaže všechny zbývající pochybnosti o tom, že snad nevíte, co činíte. Zvlášť účinná jsou slova projekt, koncept, vize, symbol, kontext, demaskování, bienále, porota (ne, nemusíte kvůli tomu vystavovat), performance, postmoderní, transcendentální, kreativní, alternativní, simultánní, retrospektiva, (sebe)reflexe, exprese, disharmonie, jsoucno, mnohost (nejlépe světů) reinkarnace, deziluze, background atd. - pokuste se v každé větě alespoň jedno použít.

Další účinná slova je naopak nutné používat v negativním smyslu: dogmatismus, omezenost, strnulost, konvence, přežilé formy, vyčerpané postupy, jediný názor, tunelové vidění atd. (vše samozřejmě s výhodou v cizojazyčných variantách), to je náš repertoár vhodný pro preventivní i následnou charakteristiku poznámek a děl těch, kteří vás jaksi nepochopili.

A některým nebezpečným slovům se raději vyhneme úplně, na prvním místě je tu zřejmě myšlenka.

Rozhodně se nedoporučuje jakékoli riskantní žonglování s humorem, snadno se mohl obrátit proti nám. Výjimku tvoří snad jen decentní zesměšňování zvlášť vytrvalých kritiků, viz dále. Jinak je nezbytné tvářit se neustále tak smrtelně vážně, jako bychom budovali katedrálu a celou váhu její klenby nesli na vlastních ramenou.

Zvlášť sofistikovaný přístup vyžaduje reakce na kritiku, která se díky charakteru díla nutně dostaví. Naprosto nevhodné jsou podrážděné odpovědi, nedejbože nadávky a vůbec jakékoli nervní akce, indikující zásah citlivého místa. Naopak se doporučuje bohorovný klid, jen velmi jemný laskavý humor a vůbec shovívavost vypůjčená z rozpravy s mongoloidním dítětem. Vaše řeč musí vždy vyústit do trpělivého vysvětlení (samozřejmě provedené formou důkladného zamlžení), kterým jakýkoli útok odkloníme stranou. Nejlépe se to podaří za přispění vlastní síly protivníka a tedy v nejlepších tradicích asijských bojových umění (například vhodně štiplavou charakteristikou protivníkových vlastních děl).

Svoji výlučnou pozici mimo upocený peloton (tedy samozřejmě před ním!) můžeme podporovat i zvláštnostmi v chování a případně i punk-bohémským vzhledem. V tomto ohledu však musím zájemce odkázat na vlastní průzkum.

Spolkaření

V osamocení přece jen nemáte nejlepší šance a je lépe si úspěch pojistit nějakou formou kolektivizace. Nábor zájemců nebude obtížný, neboť lidí, jejichž ambice narazily na strop reality, je všude dost. Je však nutná selekce zájemců, vybavených dostatečnou oddaností, sofistikovanými komunikačními schopnostmi, vizionářsky vytřeštěným pohledem a mimo jiné také tvůrčím zaměřením, které tomu vašemu přímo nekonkuruje. Nepodnikáte to přece všechno kvůli nějakému mizernému druhému místu.

Úkolem doprovodného tělesa, které takto zbudujete, bude jednak vytrvalé vysílání vaší chvály všemi směry a pak také manuální výpomoc při vašich doufejme opakovaných výstavách (rámování, vylepování plakátů, potlesk při vernisáži, psaní do knihy návštěv atd..). To vše ovšem za nezbytného rizika, že budete požádáni o totéž, ale tak krutý už svět bývá.

Další spojence najdete tam, kde byste je nečekali. Pravda, jejich podpora vaší věci nebude uvědomělá, zato však spolehlivá a masivní. Jsou to tisíce neúnavných cvakalů špatně nasvícených růží, přepálených pláží, ohnivých slunce západů, přesaturovaných krajin s polarizační oblohou a vyžehlených aktů plastového vzhledu, tedy lidí, které pohání touha zachycovat cokoli, aniž by zvládli „jak“ a věděli „proč“ a kteří se ve své fotografické nejistotě vždy přidávají k bezpečné většině. Jsou to právě oni, kteří trpělivě investují svůj čas a často nemalé peníze do dokonalého otrávení nebohých diváků, a ti jsou pak v touze po změně lační koukat na cokoli dostatečně jiného, ano, dokonce i tak jiného, jako jsou vaše snímky.

... a hlavně odvahu!

Při průkopnickém snažení na poli nového dokumentu samozřejmě narazíme na potíže, ale je zbytečné ztrácet kvůli nim sebejistotu. Stále si uvědomujeme, že se pohybujeme v neměřitelném oboru, kde se skutečná prohra nedostaví dříve, než s naší vlastní kapitulací. A k té dá-li bůh nikdy nedojde.

Poznámka: Článek nemá v žádném případě zesměšňovat zákonitý vývoj spojený s  objevování nových postupů, a to jak na poli fotografického dokumentu i mimo něj. Jen s trochou (kéž by zábavné) nadsázky ukázat na ty, kteří se bez vlastní invence lacino připřahují  za cizí vůz. S vypůjčenou nálepkou, jejíž význam možná ani nechápou a za hranicí poctivého přístupu k druhým, ... i k sobě samým. Projevy souhlasu i odporu jsou vítány a budou pečlivě analyzovány.






ZOBRAZIT VŠECHNY PŘÍSPĚVKY

PROFIL AUTORAMartyC | 12:49:08 04.11.2015 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

zajímavý článek i diskuse k němu

PROFIL AUTORAPetr Pazderka | 19:17:00 01.05.2008 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Pěkný článek! K věci !
Už dlouho jsem se tak nezasmál !!
Ne článku - ale při čtení příspěvků. Potrefených hus se tady sešlo překvapivě velké hejno a kejhají o sto šest!!!
Což, předpokládám, autor s bazilišským úsměvem, už při psaní článku očekával.

Opět se ukázalo, že stále platí Myslbekovo "Orel lítá sám a vrabci v hejnu."

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 16:11:35 03.03.2008 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

pobavil jsem se, snad i poučil, a nemohu nesouhlasit

PROFIL AUTORADušan Beláň | 18:32:52 06.01.2008 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Bez ohladu na emocie, ktore tu v diskusii vladnu, musim uznat, ze autor ovlada cestinu brilantne, ma postreh a urcite aj vtip. K jeho nazoru sa nepriklanam, ale ironicke podanie "tematiky" ma celkom pobavilo...

PROFIL AUTORARené Crevellovský | 16:52:12 25.03.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jdou dva tučnáci a jedn říká druhému: ty vypadáš jako bys měl na sobě smoking - druhý odpovídá - nejspíš je to tak!

PROFIL AUTORAZdenek Bubak | 14:29:58 10.03.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

...myslim ze hlavne autor by se mnel drzet toho co tady radi a kaze...

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 00:51:58 24.02.2007 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

toe strasna krawina, todle ;)

PROFIL AUTORAJan Holub | 09:59:03 01.12.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Samotný koncept tohoto článku je založený na vizi symbolizovat určitou kreativní skupinu, která je schopna v mnohosti využívat alternativních postupů v dokumentu. Nebýt autorova demaskování v naprosto transcendentální sebereflexi, dovedu si představit, jak hluboko by mě tato exprese zasáhla - deziluze, se dostavila jen backgroundu. ;))

Lidi neberte to tak osobně, podle určitých zmíněných rysů bych klidně mezi potrefené taky mohl patřit, ale můžu říct, že břitká ironie Jirkových článků mě docela baví (a to bez ohledu, že s něčím souhlasím a s něčím ne). Navíc nevěřím, že to myslí naprosto smrtelně vážně.

PROFIL AUTORAJiří Tůma | 18:13:29 10.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jinak můj gangstagang už se klepe na to,jak mi to vychválí a ty vaše sračky vyOMFGuje ;)

PROFIL AUTORAJiří Tůma | 18:12:15 10.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

taxem si to přečet,abych náhodou v tématu nebyl za vola.. - no,mázlý to sice nemám,ale ostatní splňuju - držte mi palce,lidi! :)))

PROFIL AUTORADalibor Vojta | 01:06:17 10.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ty bláho, prečetl jsem si tendle článek ze zvědavosti, poté, co na něj upozornilo fototéma...je teda dost dlouhej (a to jsem z práce a studia zvyklej číst hodně)...no ale pak mi přijde, že to autor i většina lidí co na něj dole reaguje moc řeší...nefotíte náhodou pro zábavu? já třeba jo, i když musím uznat, že mi to asi nějak zvlášť nejde...tak mi přijde asi trošku zbytečný, se tady takhle dohadovat, občas dost osobně...

PROFIL AUTORAJiří Březina | 22:08:03 07.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Vašku, smích tu rozhodně není povinný.

Zbytku komentáře moc nerozumím, ale jestli se ti nějak mrví život, je mi to sice líto, ale odpovědnost za to odmítám.

PROFIL AUTORAvašek svec | 19:19:11 07.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Asi jsem se měl zasmát.
No, nezasmál jsem se.
Spíš je mi smutno.
Po přečtení
Nového Dokumentu ... :-((

A tak mě napadlo, že možná i díky Vám podobným,
začíná být život tak nějak smutnější ...
Vyhnout se, je obtížné

PROFIL AUTORAMarián Moravčík | 12:19:18 01.11.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko, máš v článku vtipné a trefné postrehy.
Ale cítim v pozadí akúsi zatrpknutosť...
Myslím, že si natoľko DOBRÝ vo svojom obore, že toto Ti netreba. Chápem, že sa s niektorými javmi ťažko zmieruješ, ale venuješ im priveľa pozornosti. Choď ďalej svojou cestou, ešte máš čo povedať...
Naozaj najlepším, tým, čo razia cestu, tlieskajú davy až po smrti. To je prostý fakt, s ktorým sa treba zmieriť.

PROFIL AUTORAMartin Filip | 09:44:14 24.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Dalo mi trochu práce to celé dočíst do konce, ale článek mě pobavil :-) Jirko, dík, věřím, že tu bude ještě zábava :-)

PROFIL AUTORAJúlius TICHÝ | 16:22:54 14.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Martin, toto vobec nie je o fotografii....

PROFIL AUTORAMartin Eden | 21:52:22 12.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

kde sa vo vas berie tolko nenavisti? v suvislosti s tym ze sa vlastne vsetci bavime o fotografii v tom nevidim zmysel

PROFIL AUTORAFbh Tomáš Pavlík | 11:16:49 12.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

"Mně vůbec nevadí, co si o mě myslíš a necítím potřebu ti to ani snaživě vyvracet ani dotčeně vracet. Mysli si prostě, co chceš." :)

velmi zajimave pane brezino :))
ale u vasich fotografii pouze kladne komentare ze ?
a u vasich vylevu zde nic nepsat, to delaji jen nechutni a opravdu velici sasci :)
cim jeste pobavite, krom urazek a pokryteckych souveti ?
vsichni si uz davno mysli co chteji, nemyslite ?
nemate potrebu nic vracet ?
reknu vam, vy nejste farizej, vy jste jeho licomerny papousek

PROFIL AUTORAJiří Březina | 09:49:31 12.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jistě, to bylo i předtím těžké nepochopit ...

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 09:42:28 12.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ja s tymi niektorymi "šaškami" suhlasim.
:)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 09:25:16 12.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Lubko, díky za oznámení, že o mě přemýšlíš, i když poslední dobou jinak.

Asi každý člověk si vyzkouší stresující snahu ovlivnit, co si o něm lidi myslí. Doufám, že tvé city nezraní oznámení, že osobně jsem tenhle stav už dávno opustil a nejen nemám s cizím myšlením problém, ale dokonce to považuju za velkou výhodu. Podívej se dolů do komentářů, kolik lidí ze sebe udělalo opravdu velké a nechutné šašky jen na základě dojmu, že si o nich Březina myslí, že jsou šašci malí a roztomilí. A ten dojem někdy ani nebyl oprávněný.

Mně vůbec nevadí, co si o mě myslíš a necítím potřebu ti to ani snaživě vyvracet ani dotčeně vracet. Mysli si prostě, co chceš. :)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 08:28:42 12.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

hm.....Jirko, myslela som si o tebe nieco.
a uz si myslim cosi ine.
a myslim, ze som sklamana.
clanok mi vysiel ako mlatenie prazdnej slamy.
ani len do casaku by sa nehodil.

PROFIL AUTORAMartin Eden | 21:40:02 08.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

a tak mierne to tu vsetko zacinalo....

PROFIL AUTORAValerie Pavlíčková | 08:40:59 01.09.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

To si nejspis pan Houda neda za trest po obede virzinko. Neplacte, muzete si za to sami.

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 13:14:59 29.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

vidím že jsem se o něco níž dostal o 2 místa před Houdu :-).
Tak to si dneska dám pivo :-)

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 05:19:26 29.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Že ty o sobě dokážeš napsat pravdivej článek, to jsem netušil! :-) A dalo se to místy i číst. Koukám, že ti to spíše píše než fotí. :-)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 13:44:04 28.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Oba: Děkuji. ;-)

PROFIL AUTORAaa* hana špírková | 12:11:47 28.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Mne islo len o to, spochybnit objektivitu a prinos vasho clanku. O nic ine ;)
Ale vraj mal pobavit. Mna ani nepobavil, takze uz neni treba nic riesit z mojej strany.

PROFIL AUTORAEmil Pastucha | 11:51:46 28.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

brezina vzdy ked nieco napises spomeniem si na to co ti napisal tomas pavlik pod slimakom:

ten vtip se nepoved
a vis proc?
proste nejsi vtipnej

inak je ten clanok o hovne ako vsetky tvoje reakcie (o co ti sakra jde) ale nakoniec je mi to jedno, chcel som sa len zucastnit aby si vedel ze ta stale poznam a mam ta zaradeneho

PROFIL AUTORAJiří Březina | 11:16:47 28.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Hanka: Mohl bych ti odpovídat na detaily, ale kam by to vedlo, když pořád nevím, o co ti sakra jde??

Pastucha: Očekávaná úroveň, výborný odhad situace, děláš mi radost.

PROFIL AUTORAEmil Pastucha | 10:47:41 28.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

brezina ty si kus stareho kokota
ludia ako ty sedia v galeriach a tahaju za nitky kulturneho zivota, a tak pozerame na chciple slnecnice

PROFIL AUTORAaa* hana špírková | 10:17:36 28.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ale notaaak, Jirko, ziadne komenty? Dokonca aj pod vasimi fotkami som zanechala nejake to slovo, skuste si nastavit filter ;) To, ze som pomazala vsetky svoje veci neznamena, ze tu nikdy neboli. Samozrejme, podla vasich kriterii to vlastne ani fotky neboli /jednu moju vec ste krasne odpisali v Klube kritikov/, ale mala som tu aj zopar CB klasik dokumentov.

Vas clanok je presne to, o com pisete...EFEKTNA FORMA /aby pobavila obecenstvo, baaj d vei verrry fany forrr miii asi tak ako tato anglictina, ale uznavam chyba na mojom kanali/ + NULOVY OBSAH. Mate pocit, ze ste povedal nieco nove? Akurat ste popisoval nejake veci, ktore akoze maju zmanipulovat divaka v snahe ze ide o „umenie“. ALe toto vsetko sa da aplikovat aj na vasej klasickej CB dokument fotke, nie snad?
To, ci niekto uvadza, ze foti na plastovou krabickou na pozarucny diak ma tu istu hodnotu, ako ked niekto iny pise, ake pouzil predsadky, objektivy, ci digital..atd. Vzdy ide o final vysledok. Je uplne jedno, ci fotograf pouzil nakladnu techniku/optiku a potom stravil umorne hodiny vo fotokomore alebo proste flaknul nejaky film do krabicky, nastrielal zabery, isiel sa clnkovat, cely sa potopil a potom len zistoval, co to vsetko ma na tych filmoch...tak ako aj pouzitie digitalneho fotaku, aby sme nezabudli. Viem, moze sa to zdat nespravodlive, ale vsetky postupy su si pre vysledok vo finale rovnocenne. Vsetko je to vizualna manipulacia. Bud vznikne alebo nevznikne sracka.
Viete, ja by som tie Vase sarkasticke narazky brala, to ze niektori „umelci“ hraju okolo seba divadielka...s tym suhlasim. /zily mi to vsak netrha ;)/. Ale spoplatnil ste ich iba u jedneho smeru, pouzijem vas termin „novy dokument“. Zastrielat si aj do vlastnych rad by nebolo na skodu ze ;) Clanok by tym dostal aj objektivnu hodnotu. Aj ked teda stale tvrdim, ze nepriniesol nic noveho, neviem, kvoli comu bol napisany. Aha, na pobavenie... tak to potom joooooo :)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 23:33:27 25.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Hanko, myslím, že hlásit se mezi postižené je jednak tvoje právo a taky čistě tvoje věc. Já jsem jen popsal jev a osoby se k němu už staví tak nějak samy. Ani kdybych chtěl tvůj postoj nějak konfrontovat (nechci), nemám s čím, v životě jsem neviděl žádnou tvoji fotku a nepamatuju si na jediný tvůj komentář.

Celkem mě může tak živá zpětná vazba jen těšit, protože kdybych psal třeba o fotografech, kteří mají zelenou kůži, sedm prstů na ruce a fotografují o půlnoci deštníkem na igelitový pytlík, jistě by se nikdo nesmál ani nerozčiloval, o zdánlivě neúčastném mlžení a pokusech shodit autora ani nemluvě.

Dokonce, co se tak zběžně koukám, nenapadl mě tu ani skrytě nikdo, koho si cením jako fotograf anebo vážím jako člověka (což není vždy automaticky totéž).

Takže chceš-li mě vyviklat v přesvědčení, že popisuju třeba s humornou nadsázkou, ale zcela reálné věci, musíš pro to udělat víc, než zaplatit kamarádům pití (mimochodem, ten seznam bych si dovolil označit za poměrně zdařilý).

PROFIL AUTORAaa* hana špírková | 11:55:24 25.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

juuu...thanx to pan Brezina, konecne som sa nasla! :) diki, diki, za ten clanok, je v nom tolko novych poznatkov! to si snad my punkaci ani nezasluzime, tolko pozornosti...uf uf.
Asi to pojdem zapit, aby som to rozdychala.
Hospodo nalej! pre pana Ianuse, PavlikaT, Hejmalu, Koziala, Houdu, Pistexa, Trudy, Sergejjja... to zas bude utrata :)

gagigagigaaag

PROFIL AUTORAFbh Tomáš Pavlík | 19:29:46 23.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ja jsem hovnival
ale uprimny

PROFIL AUTORATomáš Houda | 23:19:13 22.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU


At ziji vsichni poctivi, nemlzici umetelove! A kdo sem neco napise po mne, je husa, gagaga :-)

PROFIL AUTORAFerinek Mauacký | 10:16:41 20.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

...a mám taký dojem, že sa k temuto článku budú vracat ludé aj z jednéj aj druhéj strany potoka. a víc rázú :-))

PROFIL AUTORAFerinek Mauacký | 10:14:20 20.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

no Jirko tys to napísal tak trefňe jak kebys byl jeden z ňích :-))
...ale paráda. bylo tam šecko. a najvječí perla: ,,,neboť lidí, jejichž ambice narazily na strop reality, je všude dost,,,
fakt dobré :-)) máš u mňa štamprlu

PROFIL AUTORABohumil Starý | 06:20:25 16.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Paráda Jiří, bylo počteníčko.

PROFIL AUTORAJiří Březina | 22:12:52 15.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

A další husa si přilétla upustit svůj husinec (nemyslím samozřejmě jihočeskou obec). Husa s básnickým střevem podivně patetického druhu, se zálibou v rozmáchlé rustikální śymbolice. Husa zřejmě celkem sečtělá, ale podle namyšlenosti soudě, přesto omezená.

Bože Mlynáriku, nerozčiluješ mě, fakt ne, jen nudíš. Určité principy mě nutí k odpovědi, ale nebudu se utíkat k podobenství, i když na takovouhle nahrávku by se hledalo jedna radost. Máme takové pořekladlo o reciproční hrubosti pytlů a záplat a podle něj mi nestojíš za žádné okliky a zbývá mi jen upřímnost.

Podívej, klidně si smol svoje mazaniny a vzdychejte nad nimi navzájem v kruhu kamarádů, mě to fakt nevadí. Naopak, uvítám další materiál. Pošli mě stejně klidně rovnou do zadku za to, že jsem si dovolil o mlžících neumětelích napsat humorný článek, chceš-li (a dokážeš-li), mě to neublíží a tobě nepomůže.

Tvůj nejtěžší problém se mi jeví přes fakt, že v tom textu vůbec nedokážeš vidět srandu, tuhle variantu vylučuješ rovnou a pateticky bojuješ slovy, která by SNAD slušela někdy před sto lety romantickému revolucionáři na popravišti, ale tady jsou směšná. Musí to být tedy nějaká jistota v Uměleckém postoji, který je ohrožen trochou legrace! Nemůžu se zbavit dojmu, že jsi trochu upil.

Shrnuju: směju se a děkuju za další hlášení zásahu. Protože mi potvrzuje, že jsem do článku nenapsal nic, co byste mě sami nenaučili. Váš zděšený kejhot (a také upřímný smích těch ostatních) je toho důkazem.

Byl bych velmi vděčný, kdyby si tohle na sebe přiměřeně vztáhli oponenti stejné úrovně nahoře i dole v tomhle slovním tratolišti, přece jen nemám tolik času, abych to psal každému zvlášť. Děkuji.

PROFIL AUTORAAnton (Sergej) Mlynárik | 20:31:53 15.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Mám rád chlieb.
Nejem ho pravidelne,ale rád sa k nemu vraciam.
Mnohí si bez neho nevedia predstaviť život.
Ja áno. Napriek tomu by som si nikdy neželal aby nebol.
Až na jednu výnimku.
Ak by na svete existoval len chlieb a nič „iné“,tak potom nech radšej nieje
a je len to „iné.“
Mám nesmiernu úctu k ľuďom,ktorí dokážu v tichosti upiecť krásne voňavý,chrumkavý chlebík .Taký ten chlieb, ku ktorému netreba ani soľ,ani iné prílohy,ktorý tak výborne chutí tak osamote.
A z celej duše pohŕdam ľudmi,ktorí nikdy nevytvorili strávitelný chlieb,ale napriek tomu ho dalej pečú,predávajú ho a ešte ho učia piecť ostatných,nedajbože ešte o tom píšu aj knížky.
Pohŕdam nimi a je mi ich zároveň nesmierne ľúto.
Ľúto je mi týchto smutných ľudí,ktorí takto premrhali svoj vzácny život.
Mohli byť možno výbornými katmi..
Hm...
Aj keď ,“zlý pekár = dobrý kat ?
--------------------------------------
PS 1 : Nie je tragédiou pre ľudstvo ak niektorí ľudia híkajú ako osly.No je nesmiernou tragédiou,ak sa niektorí osly naučili písať a rozprávať.
PS 2 :Trudy je velmi múdra mačka,až je mi ľúto,že to nieje pes.
--------------------------------------
Na záver len : Gá gá gá

PROFIL AUTORAĽubomír Pištek | 19:37:49 08.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

toš dobre: dlho som mal dilému, prečo existujú filmoví, hudobní... fotografickí kritici, teda vždy som mal dojem, že kritik by mal byť niekto, kto dosiahol vrchol (mysli čloek uznávaný vo svojej branži) a každý sa preto na neho obracia o radu, hodnotenie, teda kritiku svojho diela. Ale ono tomu tak veľmi často nie je, tí ktorí sa svojou originalitou (samozrejme v zmysle geniálnosti :-) odlišujú od svojho okolia, veľmi obtiažne definujú svoju tvorbu, najčastejšie hovoria o vnútornom procese, dozrievaní a následnom hľadaní jeho zhmotnenia, zpodobnenia. A tak som sa musel zmieriť s myšlienkou, že od nich sa toho moc o kritike umenia, sémantike jednotlivých označení a postupov nedozviem. Na druhej strane ale ani kritici nie sú ľudia, ktorí by v danej oblasti nemali príslušnú dávku erudície (prosím nezamieňať s kurátormi výstav), ktorí by si k príslušnému remeslu neprivoňali ba dokonca nemali ocenenia. Ale,... každý človek je výnimočný len v určitej oblasti a výborný kritik má ten dar vystihnúť podstatu, vyjadriť to, čo sa iným nepodarilo, jednoducho skoncentrovať celé to posudzovanie a hodnotenie do prostého "cisár je nahý", "na tom pepíkovi něco bude" či (aby som bol verný téme) "bullshit". No a teraz sa nechám ukrižovať, pretože poviem, že dohliadnúc od jeho tvorby ;-) Pán Březina tento dar má. Má tu odvahu ísť do kontroverzných tém, byť pokiaľ možno (niekedy viac a priznajme si aj niekedy menej :-) nad vecou, ale čo je hlavné, mať ten dar, aby jeho kritiku človek bol schopný dočítať dokonca. V tomto článku nechýba humor, slovná ekvilibristika, nutná dávka irónie a zaujatosti. Bravo! Už mám len jednu prosbu, ak niekedy ešte niečo napíšeš, bol by som ti vďačný, ak by som dostal o tom avízo, mám rád dobré "papaničko", ale aj "počítaničko" a tento tvoj posledný článok som našiel len zhodou náhod.

PROFIL AUTORAFbh Tomáš Pavlík | 12:52:28 02.08.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

delete ? ;)
nebylo by vhodnejsi Ireno ?

PROFIL AUTORAIrena Bucharová | 21:05:05 30.07.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

fajne zhodnocení nekterých supr trendů. Zpátky na stromy, ale hlavně nezapomenout nazývat věci pravými, tj. anglickými jmény.
Konzum a globalizace kontra příroda? Staré dobré časy? No, tak potom ať zavládne němčina ze starého Rakousko Uherska :-)
Však si každý vybere, co mu sedne..
Hlavně poctivě a upřímně, vynaložená energie a obsah dušičky tvůrce se obvykle v díle projeví, to se prostě ošidit nedá. Rychlokvašky dlouho nepřežijou...

PROFIL AUTORAKvětoslav Jiránek | 13:07:38 28.07.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Moc hezké pojednání se spoustou pravd.Pěkně se to četlo

PROFIL AUTORALukáš Gejdoš | 16:29:20 23.07.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

nevjem. cital som mnoho nazorov na umenie, moj postoj k umeniu nezahrna ziadne hranice, jediny aspekt pre umenie je pocit, ktory vyvolava u divakov a u tvorcu. a som presvedceny o tom, ze kazdy clovek, ktory si mysli, ze vytvara umelecke dielo, ho skutocne vytvara. urcite sa najde clovek, ktory toto umelecke dielo berie za umelecke dielo, a nie zo sucitu.

PROFIL AUTORAOtakar Petříček | 10:44:10 22.07.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Spousta pravdy, skrytá v jemně ironických formulacích.

PROFIL AUTORATomáš Havel | 22:33:09 21.07.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Nevim,chvilku mi to prislo,ze se autor snazi napsat vsem : zkazil si fotku?Ne,neni zkazena,jdi a ukaz ji svetu a vsem hrde rikej ,takhle jsem to chtel. Vymlouvat se na umeni no fuj,kam sme se to dostali?Postizeni v ustavech maluji.Ma to vsak vzdy skutecne emoce ? Spiraly narkomanů,kteri tim mohou take vyjadrovat,ze jim fet sebral tolik,ze se uz na vic nezmuzou.
Ja ale presto verim na techniku"noveho dokumentu",jen si myslim,ze diky odvolani na umelecke zamery se maze tenka hranice mezi skutecnym dokumentaristou a publucistou cvaku!!!
Zrejme uplne nejlepsi,dle autora , by bylo, opatrit nevidomeho starce dvouokym Flexaretem.Postavit jej na 1/2 dne na Vaclavak s Image zvlastniho turisty a to by pak vznikalo umeni. :o/
Ja chapu nadsazku,sam jsem se i pustil do produkce,pravda,ne tak dumyslnych snimku a je jeste vesti pravda,ze mi chybela nalezita hrdost pri presentaci.
Kazdopadne jedna se o skvely clanek, a treba se na PP zalozi nova kategorie,ale to pak to bodovani budem mit sakra tezke.....
Zdravim Tom

PROFIL AUTORARoman Kamas | 23:34:51 18.07.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Velmi dobre, ked sa naucim fotit, aj ja take napisem :)

PROFIL AUTORAMartin (Andy) Hlaváč | 14:15:33 12.07.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Dobře jsem se pobavil, IMHO hodně záleží, jak to kdo vezme.
Osobně tam cítím jak nadhled, tak (místy) "škrobený" humor, ale to je úplně jedno, nikdo není dokonalý, ani lidi, ani fotky. :)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 10:53:09 10.07.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Vyborny, rekl bych dokonce velmi "trefny"clanek. Pekne reakce nekolika "potrefenych hus".

PROFIL AUTORAIgor Šperka (admirall) | 10:08:30 02.07.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Fajne citanie, Jirko :-)

PROFIL AUTORADenisa Simonidesová | 11:55:36 29.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

... hm, krásne a múdre slovíčka ...

PROFIL AUTORAFbh Hans Sachse | 10:55:02 29.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Včera večer jsme si zase s Trudy udělali čtenářskou chvilku a věnovali se starší české poezii…
a hle – co napsal bard ze všech bardů nejbardovatější:

------------

Nelámu kopí za básníky úpadku, není toho ani třeba, ale zastávám jako vždy úplnou volnost básnického slova. Co je na této nejnovější poezii dělaného, afektovaného, nepřirozeného, zapadne, o tom jsem přesvědčen, bez milosti, ale spolu mám pevné přesvědčení, že snahy jejich o rozšíření pole básnického hlavně v ohledu formálním nejsou a nebudou nikdy ztraceny.
Propadá poezie jako každé umění, když se octne tam, kde jest davu nejpřístupnější, sžíravému diletantismu.
Každý myslí, že může "odkoukati" tajemství básnického tvoření, každý chce být poetou. Je dobře ukázati, že jsou ještě jiné cesty v umění, nedostupnější než obyčejné rýmování, že jsou individuality, jimž nejde o vytištěné jméno v časopise nebo o vydanou sbírku, že jsou duchové tvůrčí, kteří obětovali celý život několika básním, jen když postihli v nich něco nového, vyslovili něco neobvyklého.
A v tomto směru má "poezie úpadku" veliký význam, vyžaduje poety, již se něčemu naučili, kteří mnoho vědí, jimž jest umění nade všecko. Básníci tito jsou právě svou exkluzívností nejbezpečnější hrází proti zevšednění poezie, proti jejímu rozmělnění a rozředění.

(Jaroslav Vrchlický 1886)

in: Česká básnická moderna, Klub přátel poezie 1987, strana 109
--------------------------------------------------------------------
možná se to sem hodilo přepsat, možná že nikoliv… kdo ví…

PROFIL AUTORAIlja Mašík | 10:05:39 29.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Chvilema sem skoro brecel smichy :). Prijemny cteni...

PROFIL AUTORAPavel Hubner | 20:07:10 28.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

na to ze to je jeden dobrej vtip tak je to moc dlouhy...Jirko jestli bych mohl poradit s tim marketingem-tohle melo jit na pokracovani :))) ted je toho na me moc ale pokusim se vsemi body proskakat az ke slave !

PROFIL AUTORAaa* tomáš řihošek | 18:56:18 28.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ten kollar je stejne desnej rozstrelovac!"eleven

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 14:33:31 28.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

sem si rikal, ze Jirka pise dejiny a vono prd, ale obcas jsem se pousmal, to zase jo, jeste ze nefotim, jinak bych byl taky nasranej ;)

PROFIL AUTORAaa* tomáš szépe | 08:00:12 28.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

vsak ten link nebyla v zadnym pripade ironie.
poukazoval jsem na to, co pak jb svym prispevkem z 20:08:47 27.06.2006 vysvetlil.

PROFIL AUTORAOndřej Kratochvíl | 21:51:37 27.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

no, me by teda kollar taky do noveho dokumentu v tomto pojeti nesedel. nepusobi na me z fotek jako clovek, co musi za kazdou cenu hrat "in" a klouzat se na aktualnich trendech .).

PROFIL AUTORAJiří Březina | 20:08:47 27.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jen abych zabránil omylům, podotýkám, že terminologické spojení "nový dokument" jsem si vymyslel čistě pro účely tohoto článku a nemám žádné náznaky, že by šlo o zavedené označení jakéhokoli existujícího žánru (natož pak takového, který čímkoli připomíná politováníhodné jevy článkem popisované).

Čímž samosebou nevylučuju náhodnou trefu, ale i když jsem trochu pátral, na nic podstatného jsem nenarazil. V každém případě, jestli jsem to pro svět zavedl, byli jste u toho. :)

PROFIL AUTORAaa* tomáš szépe | 15:25:20 27.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

http://www.martinkollar.com/
novy dokument
skvely fotky

PROFIL AUTORAOndřej Kratochvíl | 09:34:02 22.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

me se ten clanek zda perfektni. a trefny. je o fotografiich, ktere znam, a dokonale vystihuje plno veci, ktere mne casto napadaji na mnohe fotky kolem sebe. 1 dvakrat podtrzena.

PROFIL AUTORAOndřej Hruška | 17:37:03 21.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

...jak pravil klasik. než že by to bylo o tom dokumentu, je to spíš o autorovi.

nechť experimenty prověří čas.

a taky se mi nezdá, že by to bylo nějak o fstopu...

se stejnou nadsázkou by se dal napsat článek o lidech co fotí jako 90% ostatních a jedou v jedněch kolejích. na experimentátorech, jejichž experimnety třeba nejsou originální oceňuju to, že vůbec experimentujou.

PROFIL AUTORAJiří Královec | 16:21:39 21.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

je to poněkud dlouhý

ale oslovilo mě to, když jsem (celkem brzy) pochopil kam autor článku míří, nebyl pro mě problém si dosazovat fotografie a fotografy o kterých článek pravděpodobně hovoří :-)

PROFIL AUTORAevzen kalab | 19:17:06 19.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

mne se ten clanek libi, nevidim v nem utok na nekoho, kdo foti to, co se da nazvat novym dokumentem, jen si bere na musku obhajobu mizerne fotky zvanenim o novem dokumentu

PROFIL AUTORAPavel Karas | 10:40:42 19.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

škoda, že si nemůžu přečíst tu diskuzi na f-s... nechcete to tu někdo pastnout? :)

PROFIL AUTORADan Franc | 22:31:20 17.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

clanek je to ctivy a coby laikovi mi mnohe ujasnil, to ano... ale take mam dojem "kopani zakopu" a nadhled mi misty chybi, humor mi obcas prijde trochu skrobeny.. zkratka, nerozumim moc tomu pro mne konfrontacnimu tonu, ktery citim pod tim "humorem"..

PROFIL AUTORAJosef Hruška | 15:50:45 15.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

děkuju za ukázanou cestu :o)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 12:18:36 15.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Děkuji souhrnně za všechny komentáře. Nejvíc za ty chápající, ale i za ty zábavné, protože zasmát se není nikdy k zahození.

Některé mě dokonce vrátily až do vzdáleného mládí. V hodinách fyziky nás tenkrát učili, že člověk dokáže krátkodobě dávat výkon jednoho koně.

:o)

PROFIL AUTORATom B/W Barva | 11:07:22 15.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

"Tvé předešlé články byly lepší. Teď ses trefil i do mne a tos posral!"

;-)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 10:55:40 15.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

je neobyčejně těžké, udělat obyčejnou fotku

PROFIL AUTORAJan Pernica | 20:43:36 14.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

dobre :-)

PROFIL AUTORAPavel Lexik Kulička | 14:22:51 14.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko, tve predchozi clanky na podobne tema mam rad, i kdyz s tebou v nich v mnohem nesouhlasim prave proto, ze jsou psane s laskavym nadhledem.... cloveka, ktery Vi.....

U tohoto textu zminovany nadled bolestne postradam, coz je velka skoda, nebot tema i pojeti jsou vybrany velmi dobre. Citim to jako promarnenou prilezitost k nachazeni spojovacich cest pro vsechny, at jiz pro ty "hledace", tak pro ty jdouci za libivym krasnem a technickou dokonalosti ...

Diskuze uvedena nize je dobrym dukazem, ze zatarasy ostnateho dratu byly opet natazeny, okopy vykopany, telefony jsou nezvedany ...

Skoda

PLK

PROFIL AUTORABranislav Stepanek | 22:35:44 13.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

vyborny clanok!

PROFIL AUTORAJindra Hrnčířová | 09:31:13 13.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

bavila jsem se...

PROFIL AUTORAVít Rýdl | 09:12:32 13.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Dlouhé ale myslím že trefné. Také mám někdy dost často pocit, že někomu jde víc o to vymezit se vůči "davu" než něco vytvořit...

PROFIL AUTORASlavomír Medvěd Bedřich Musílek | 09:57:19 12.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Jirko, kdo ti zas zkritizoval fotku?
Nemyslíš, že jsi už dost starý na to aby ses choval jak malý kluk?

PROFIL AUTORAFbh Tomáš Pavlík | 18:55:31 11.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

naopak, nasadili

PROFIL AUTORAFbh Ivan Vaňo | 02:36:19 10.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Zase sme vysadili davku liekov ???

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 12:46:10 09.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Myslím, že je to napsáno velice dobře a mohu jen souhlasit. A ještě se naučit fotit a budu mít z tebe radost:-)

PROFIL AUTORALadislav Kratochvíl (Flair) | 11:15:21 09.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Mr.Dell
Kdyby kejhaly potrefený, tak se budu jenom šklebit. Jenže kejhaj i zdravý, což mi hlava nebere.

PROFIL AUTORAJacques Mrdell | 10:42:14 09.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jak se to rika o tech potrefenych husach?:)

PROFIL AUTORALadislav Kratochvíl (Flair) | 08:39:52 09.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No teda s váma je tu prdel!
Fakt tu skoro nikdo nemá na to všimnout si, že Březina mele pseudokumštýře, který neuměj a nahrazujou si to exotickou technikou a výbavou z doby kamenné?
A že to vůbec není o těch, který uměj a experimentujou s takovejma technologiema z různých důvodů cíleně.
Někdo umí, někdo čumí. O tom je Březinův článek. Rozumbradovské komentáře k němu jsou mi ještě pro větší legraci než ten článek sám. Děkuju vám za ně! :o))

PROFIL AUTORAaa* tomáš řihošek | 10:44:12 08.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ask-vilimek-about-art.com

PROFIL AUTORADan Tulák | 08:59:11 08.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

J.B. to napsal přesně a vtipně. Ještě bych chtěl dodat, že právě internet má na svědomí rozmnožení takovýchto fotografů. Dříve když někdo ukazoval podobnou tvorbu svému okolí, tak ho měli za blázna a tudíž toho brzy nechal. Dnes stačí, aby našel pár podobně "postižených" na netu, vzájemně se utvrdí ve své cestě a už ho to nepustí.

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 06:32:07 08.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

no tak nakonec ten článek nebyl zbytečný

PROFIL AUTORAAntonin Klifták (tony clifton) | 01:51:02 08.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ted jsem klikl na zobrazit vsechny prispevky a solidni chlama v 1:50, tak prece sem to v tom nevidel sam - fstop:)

arogantnim umelcum 3x zdar!

PROFIL AUTORAAntonin Klifták (tony clifton) | 01:42:40 08.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

opravdu jsem to chtel docist cele, protoze si rikam, ty voe, dyt to je vo me....ale pak sem to cetl a cetl a hned mi dochazelo, ze to je hodne slusna parodie (ja ji teda v tom videl) na ty cool samoucelne lomografie od tech PURE umelcu z fstopu...subjektivni dokument, ktery ale kolikrat nema hodnotu diky samopoziraci prvoplanovosti...cool technicka data X uprimnost vypovedi...to je to, co jim chybi...no a proto to logicky nemohl byt clanek o me a tak jsem to prestal cist...:D

ps: aby to nevypadlo, ze tady neco zatajuju, tak od kamose sem se vo tom servru(fstop-u) dozvedel a rikal "ty vole, tam je prej strasny se dostat", tak sem to tam zkousel, aniz bych si prohlidl pet stran, toho co tam je...no, co vam budu povidat, vyprali me z tama - 12x ano, 72x ne...sice to ne, bylo ovlivneno jednou aferkou, kterou jsem tady kdysi spachal na PP, ale na to sere pes...

ale zase bacha, nektere veci z tama jsou zatracene dobre(!!!), to zas ne ze ne...na to požól!

PROFIL AUTORATr. Lubomír Vlk | 15:26:34 07.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

..a proto zavyji, že pravděpodobně úplně nejhorší, co může fotograf, malíř, sochař či divák udělat, je stát se dospělým...

PROFIL AUTORATr. Lubomír Vlk | 15:13:34 07.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Mému infantilnímu vnímání světa je zřejmě přirozeně blízké, když se fotograf, malíř, sochař či divák nevymezuje a pokouší se zůstat dítětem, které nezahořklo na svět...

PROFIL AUTORAJán Poliak | 11:29:11 07.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

pekny clanok od "pozdniho rutinera" ;)

PROFIL AUTORAKuba Kožiál | 11:18:46 07.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tady se bohužel nemohu ubránit dojmu, že cílem autora bylo píchnout do vosího hnízda. Škoda, že se autor omezil jen na výpady, byť napsány poměrně s ostrovtipem, leč odborná stránka "Nového dokumentu" i dokumentu jako takového je poněkud potlačena do pozadí. Skoro mě napadá myšlenka, zda autor o dokumentární fotografii vůbec něco ví? Možná by pak věděl, že např. Kratochvíl také porušuje často 2 až 3 kompoziční pravidla a pan Tichý splňuje dokonale všechna kritéria, která v článku spojuje s nedostatkem invence a snahou o výjmečnost (snad jen mimo spolkaření a myších kousacnů na fotkách). Snad jen myšleka, že forma nesmí být stavěna nad obsah, nelze autorovi upřít.
Faktem je, že vzniká mnoho špatných fotografií nezávisle na tom, do jaké disciplíny se řadí. Mnohé fotografické disciplíny zůstaly zakonzervovány v čase. Ovšem dokumentární fotografie je do jisté míry odraz společnosti a stejně jako společnost se i ona vyvíjí. Ps: navíc vzdycky bude platit, že nezáleží na tom jak fotografie vznikla, ale jestli má schopnost divákovi něco předat...

PROFIL AUTORAZbyhněv Ćmiel | 21:08:28 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Clanku na PP se publikuje velmi malo, v posledni roce a pul to jsou jen Jirkovy exibice. Škoda! Doba "renesance" je tatam. Moc nepobavilo.

PROFIL AUTORAFbh Jarda Sedláček | 20:22:38 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

cheerleader))

PROFIL AUTORAFbh Tomáš Pavlík | 20:10:27 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

:))) ty ses vocas davide, bychcip :))

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 19:49:27 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Roman: delam co muzu, nekeruj :)

aaTR: ne, nemuzes mit posledni slovo!

PROFIL AUTORARoman Šinágl /trek/ | 19:23:33 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

...k článku mám podobný názor jako petr černocký...

btw. jinak jak vidno klasicke osazenstvo diskuse /ianus,th/...a to se jich to vubec netyka, coz mne teda pobavilo nejvice...ikdyz pravda ta kadence reakci uz neni tak vysoka... :)

PROFIL AUTORAaa* tomáš řihošek | 18:07:59 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

eště že řešíme tu sebeironii

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 18:02:50 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

aaTR: zato ty s tim lolíkem si fakt chlapak čeče.

PROFIL AUTORAaa* tomáš řihošek | 17:55:34 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

;))) lolík. nemyslim.
ale ty si s tim jak malej kluk čeče.

PROFIL AUTORAZuzana Vladyková /cvak/ | 17:54:45 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

no ja jako cvakalistk akyticek musim rici, ze je i rozdil mezi tim, co si clovek cvakne pro poteseni a tim, co lahodi jeho oku, nekdo to tu rekl, ve vsem je nutne rozlisovat kvalitu, ja nejak nemam pocit, ze ten clanek je proti tem, kteri sve fotky delaji s napadem a dobre, ten clanek je, rekla bych , o kapku jinych pripadech. A mimojine, prijde mi, ze je v nem kus pravdy, ovsem ten kus plati prakticky na kazde odvetvi fotografie, takze ti z vas, co sve fotky delaji dobre a jsou si tim jisti snad nemusi hned tolik pyskovat ne?

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 17:51:05 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

aaTR: ... ale jinak te Jirka popsal presne, co? :)

PROFIL AUTORAaa* tomáš řihošek | 16:57:24 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

je to moc dlouhý. ten "nápad" vydá tak na jeden odstavec zábavnýho textu a deset stránek vygeekovaný photopostí diskuze.

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 14:03:49 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

:)) "kazdy o inom" je prima shrnuti celeho problemu :)

PROFIL AUTORADenisa Simonidesová | 13:42:21 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

och, každý o inom .-)))))))))))

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 13:37:17 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ja se na to mentalni zoufalsti nemuzu divat... tak, Tomasi, napoveda a davej pozor :) Ty na to mas!

"Ianus: jestli ona sebeironie nechybi spis tobe nez Jirkovi..."

Je narazka na IANUSOVU SEBEIRONII, neni zde ani slovem zmineno, jestli Jirka nejakou ma nebo nema, natoz ze by ji projevoval v tomto clanku. Je zde zminovan ciste jako rejpava analogie na puvodni Ianusuv prispevek, kdy mu chybi sebeironie v clanku. Takze ta nesmyslna glosa se netyka autora clanku (jak sis z neznameho duvodu desifroval z pomerne jednoduche ceske vety), ale autora prispevku, ktery to na muj vkus nejak strasne moc zere.

Tak co? Uz ta zarovka aspon zablikala?

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 13:32:05 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TH: ... a ani na potreti :))

PROFIL AUTORATomáš Houda | 11:33:11 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

PC, JW: pokud se nemylim, tak jsem se zatim ani k clanku, ani k mire jeho vtipnosti nevyjadroval. Zaujala mne jenom nesmyslna glosa DZ o sebeironii, jinak bych asi nemel potrebu nejak reagovat.

Takze to snad ucinim ted, aby nebylo mylky.
Tohle tema ma urcite znacny komicky potencial, ale co mne osobne na clanku prijde trosku skoda je prave ta chybejici sebeironie a nadhled. Autor svymi formulacemi implikuje, ze vsichni kdoz pouzivaji jim zmineny vycet vyrazovych prostredku tak cini proto, ze by jinak nebyli schopni vytvorit cokoli co by stalo za zminku, ze jim chybi vlastni videni sveta atd. V jeho podani jsou bez vyjimky vsichni, kdoz fotografuji jinak nezli klasicky proste neumetelove, pro ktere je fotografovani levnou kamerou na prosly crossem vyvolany diapozitiv jedinou sanci jak se "udelat zajimavym".

Samozrejme ze ma autor na takovy nebo jakykoli jiny nazor pravo. V pripade clanku jako je tenhle je to ale skoda, protoze to nechava vyznit cely clanek spis jako autorovo osobni vyuctovani s necim, co on sam nechape, v cem neni schopen rozeznat kvalitu od formalnich hratek a proto radeji vse pausalne odsuzuje, i kdyz se snazi zminkou o "nadsazce" tenhle dojem zmirnit. Skoda, jinak by se mi ten clanek docela libil :-)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 11:15:04 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Uz od prvnich slov clanku jsem se nemohl zbavit dojmu, ze jeho nejdulezitejsim cilem je dostat ze sebe dlouhodobe akumulovanou zluc a rozlit ji kolem sebe po kraji. A koukam, ze se to povedlo. Znovu zaplaly uz dohasinajici hranice a borci specialni olympiady zasedli v discipline "arguing on the internet" opet do bloku. A ono je nakonec jedno, odkud zazni vystrel, o cem ze ten clanek je. Koneckoncu, je prece zrejme, ze podobny by se dal napsat uplne o cemkoli. Hlavne, kdyz je cim zabit tech 8 hodin v praci u pocitace.

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 10:41:18 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jw: ianus a houda se vyjadruji vsude???? Ale no tak... Houda jen kdyz chce svetu oznamit, co je noveho na panstvi a Ianus se tu pod svoji identitou uz nevyjadruje vubec, jen si dela z lidi prdel pod kocicakem... Ano, u nas dvou jsi se naopak trefil :)

Stefan: ano, rika se tomu recnicka otazka... a opakujes se. Tak znova... beres to moc vazne.

PROFIL AUTORAPetr Černocký | 10:29:54 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

prevazne vtipne, prevazne trefne, prevazne ctive, trocha strelby mimo terc (courtesy of porke) se pri tomhle rozsahu nemuze vyhnout nikomu, takze chytat se slovicek je tady krajne trapne. skutecne zajimave mi ovsem prijde, ze s nejvetsi chuti si nad clankem odplivnou ianus a th, kterych se pritom jeho obsah tyka pramalo, to by stalo za hlubsi rozbor, zcela uprimne rikam, ze zatim nevim, jak si to vysvetlit. na mesiasstvi bych to nesvadel, snad dlouhodobe antipatie vuci autorovi...?

@ds: tipuji, ze autor se nevyjadruje zcela zamerne a dobre dela, sepisovanim clanku jiste zabil nemalo casu, dalsi diskuze tady uz by byla vyslovene jeho mrhanim ;)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 10:11:06 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ds: neviem ci autor ma predstavu co presne znamena fasa ;)

PROFIL AUTORADenisa Simonidesová | 09:49:24 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

bolo by celkom fasa, keby sa vyjadril aj ... autor, hm?

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 09:46:42 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

david, polozil si otazku na ktoru poznas odpoved.
lebo sa to tyka nas.

cele to podla mna vzniklo tym, ze jirko velmi presne popisal co si cvakalkovia "krajiniek" a "aktov" myslia.
bavil som sa od kapitoly: Volba a zpracování motivu az po koniec. nejak mi tam vsak na zaver chybalo, ze fotky vznikajuce tymto sposobom su
A) snaha o skryvanie nedostatku invencie
B) regulerny tvorci proces a kvalitne fotografie.

je to ako vo vsetko, musis sa snazit rozoznat sracku od kvality. jiri vsak v clanku moznost, ze kvalita sa tymto postupom da dosiahnut, to je podla mna vsetko co "fstop" komunitu poburuje.

add.: ze sa nikto nevyjadruje okrem nas? pre vacsinu je to mozno tazke si o tom nieco mysliet imho, radsej pojdu opatkovat par ostrych kyticiek.
ale je fakt, ze sa divim, ze si neprisli kopnut vilimkovci, ruskovci a spol.

mimochodom. vyjadruju sa tu ludia z fstopu, pretoze ludia z ball-sall ci podobnych o pp nevedia ;)

PROFIL AUTORADenisa Simonidesová | 09:42:55 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

milý článok, veľmi príjemne ma pobavil, páči sa mi taký jemne sarkastický humor, to ja mám rada ...
Myslím, podľa komentov podo mnou, že JW to napísal úplne presne.
.-)

PROFIL AUTORAaa* jan winkler | 08:40:24 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

davide, je pravda, ze mi nedochazi, proc maji ianus a houdini potrebu deklarovat, ze jim to neprijde vtipne (navic kdyz zrovna na ty dva v tom clanku najdu 'spiny' minimum). nicmene pred pausalizaci by bylo dobre ujasnit si, ze se tu zatim projevili proste ti, kteri se projevuji notoricky vsude (vcetne me a tebe). :)

kazdopadne pokud ten muj predchozi prispevek byl moc dlouhy, tak ho shrnu jeste jednou - ten clanek je dobry, mne osobne dost pobavil, jen mi je trochu neprijemne, ze publikace zde hrozi sklouznutim ke spekulacim, na ktery fotoserver se ten text hodi nejlepe.

PROFIL AUTORAMira Friedrichová | 00:07:44 06.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Mě se to moc líbí . Odcházím shánět prošlé diáky, které můj nový konceptuální projekt vidění mnohosti světa prohloubí prostřednictvím alternativní dimenze sebereflexe. Svou symbolickou vizí budu demaskovat komplexní postmoderní disharmonii vidění a vnímání reality.

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 23:33:56 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Stefan: ona je spis otazka, proc je o tom diskuze zrovna na fstopu (krom tady tyhle hodne klidny polemiky to zbytek PP ignoruje).

Precti si posledni odstavec myho prispevku hned pod tebou... neni to odborny rozstrel situace na fstopu, ale proste zabavny popis chovani urcite skupiny lidi... (to ze se stahuji prevazne na fstop je vec druha, to je problem fstopu, ne muj, ani Brezinuv). Tim ze si to berete osobne jen dokazujete, ze se vas to tyka a ze to sami citite... tak si to kurva priznejte a jdem dal, ne? :) Koukam, ze nebrat se tak smrtelne vazne je taky umeni...

PROFIL AUTORATom B/W Barva | 22:27:43 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

дз: слово

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 22:27:28 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

david, je to jednoduche.
prave preto sa tu vyjadruju ludia z fstopu, ze na fs je o tom diskusia. zajdi si ju precitat.

co sa tyka toho ze ianus je namichnuty, podla mna to suvisi s tym, ze jirko nespomenul ani teoreticku moznost, ze existuje podobny proces z rozdielom kvalitneho vystupu a ze ti ludia (ktorych zmienuje ota npr.) presne vedia co robia a preco a neze maju nedostatok kreativity a tak...

btw si vsimni ze sa tu vyjadruje ianus, tomas pavlik, ja a honza winkleru a trufnem si povedat, ze spajat zrovna nas s tymto clankom je uplne scesne, zeano ;)

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 22:18:24 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

jw: vtipny na tom je, ze v clanku neni ani slovo o fstopu. Ale jeste nez sem ho sem dal, uz na fstopu byl. Kdyz sem ho sem dal, tak se k tomu spolehlive zacali vyjadrovat hc fstopaci :) Kdyz tomu pricteme zpusob, jak se vyjadrili, tak tim prstem nemirim ja, ale vy, sami na sebe :) Na me to nehodis... ja s tim clankem mam spolecnyho asi tolik, co ty... A rozdmychavani ohne? Jakyho ohne?

btw Koudelka je tu priklad stareho dokumentu, nikoliv nejaka latka, ke ktery by ses mel rovnat (coz tu samozrejme nemuze nikdo). Aspon tak sem si to prebral ja...

Mozna je problem, ze to nekteri neberou jako zjevne nevaznou uvahu jednoho cloveka, ale spis jako dogmaticky clanek v ucebnici fotografie.

PROFIL AUTORAMartin Eden | 21:52:27 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

mne sa to paci, aj som sa zasmial, sice v niektorych technikach vyssie spomenutych nemam uplne jasno, ale nemam problem si to priznat... jednoducho dobre napisane a mozno trafi (trafilo) presne tych komu to bolo smerovane... ved uvidime

PROFIL AUTORAaa* jan winkler | 21:47:27 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ten clanek povazuji za povedeny a tefny, kdyz jsem ho rano cetl v praci, smal jsem se nahlas.

mirne mi vsak vadi, ze je publikovan zrovna zde, kde bych skoro cekal, ze se bude jmenovat 'proc fstop.cz neni muj oblibeny fotoserver.' v takovem duchu minimalne tusim reagovat davida prasohlava zachovala. :) ten to dela samozrejme za ucelem rozdmychani poradne ohnive diskuse, kde se zase odkopou jiz stokrat se odkopavsi jedinci. to mi jeste nevadi, vlastne to i chapu, ovsem predstava toho, ze by se z teto stati mohl stat dul argumentu pro 'tisice neunavnych cvakalu spatne nasvicenych ruzi, prepalenych plazi, ohnivych slunce zapadu atd.', mi uplne prijemna neni.

dalsi zapor, ktery jsem si dovolil vysledovat, je mirna ztrata perspektivy. nejsem si, jiri, jisty tim, zda ti to uniklo, nebo zda je to soucast tve nadsazky, ale stavet vedle koudelky libovolneho fotoamatera, ktery se nejakym zpusobem vejde do tve definice noveho dokumentaristy, je pro vyvozovani nejakych dalsich zaveru dosti nepresne a nevyhovujici. to je srovnavani jinych vahovych kategorii.

z tohohle pohledu mi pripada trochu nemistne pripominat batolicim se nebo dospivajicim, hledajicim a experimentujicim fotografum, ze to stejne vetsina z nich nikam nedotahne. ve skole by podobne chovani ucitele bylo dokonce mozno trestat. avsak znovu se vratim k realite, k nejpravdepodobnejsim vysledkum tvurci cesty amatera a hlavne k mase jaloveho balastu, kteremu denne musim celit, a dokonce bych ho mel respektovat, a zacatek tohohle odstavce se mi rozplyva ve vzteku z toho, ze mi nekdo svoje vypotky cpe az pod nos. dokonce i nakonec vidim motivy, ktere vedly k sepsani toho textu. (doufam, ze jsem si timto stanoviskem proti sobe nikoho nepostval)

po tehle vyjizdce po myslenkach se nakonec nachazim ve vychozim bode, tam, kde jsem zacal, a nemam pocit, ze by se svet stal lepsim nebo ze by se neco vyresilo. ale mozna to je jen diky tomu, ze uz nejakou dobu vim, ze nebudu ostatnim ukazovat prazdne cvakance jen proto, ze jsem po vzoru ostatnich take dal vyvolat diapozitiv negativnim procesem, ze jsem to nafotil nejakym prafotoaparatem nebo jakkoliv jinak 'netradicne'. treba to ale casem dojde i tem, kterym to jeste nedoslo.

jen ten dokument mi tam porad nejak nezapada...

PROFIL AUTORAlucie michnova | 21:01:51 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

hm. zatim se bavim :-)
clanek me zujal, budu linkovat.

PROFIL AUTORAaa* jan winkler | 20:42:25 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

tyjo, tady bude budto vyborna prdel, nebo nevim. :)

PROFIL AUTORADana Kovaľová | 20:30:51 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

;o)

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 20:27:48 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

(premyslis, co bys napsal, vid? ja te vidim, poseru... vylez :)

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 20:17:27 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TH: dik, hodne si tomu prispel...

PROFIL AUTORATomáš Houda | 20:09:56 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

DZ: Asi. To vis... Mám rád jednoduché věci. S mnohovrstevnou symbolikou, rafinovaným vyvoláváním asociací, skrytými literárními citacemi a podobným materiálem u mě zřejmě nepochodíte :-)
Preju jeste prijemnou zabavu :-)

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 20:04:45 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

TH: a nepochopil si to ani na podruhy... asi tunelove chapani

PROFIL AUTORATomáš Houda | 19:59:07 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

sebeironie?

Aha, tak uz tomu zacinam rozumet...

Ja nevedel, ze brezina foti brakovou kamerou s vosmirglovanou cockou na prosly filmy, aby tim zamaskoval ze mu chybi vlastni videni sveta a ze nedokaze presvedcit ani sve blizni o vlastni vyjimecnosti :-)
Chudak Ianus si myslel, ze se konecne neco dozvi o dokumentu, a on si tady jenom Jirka ze sebe dela sprtouchlata.

Uz se tesim na dalsi sebeironicky clanek, jenom doufam ze tentokrat to nebude zase trvat rok, nez se tu neco objevi.

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 19:56:06 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ianus: posta, nechci tu zariznout zabavu hned z kraje :)

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 19:47:33 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

co nadělám, když chybí, tak chybí... nenadělám nic

a Ty si o tom článku myslíš co?

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 19:45:19 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Ianus: jestli ona sebeironie nechybi spis tobe nez Jirkovi...

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 19:41:46 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

když my na to máme odkaz v našem vnitřním foru na FS :-))

ale jinak nenadzvedlo, spíš škoda, že ten článek nedopadl líp... já mám třeba rád takové ty články (jsou to překlady z angličtiny) o tom, jaké používat objektivy, to je vtipné střílení do vlastních řad - byly na ně linky v nějakým fóru; ty mi přijdou vtipné...

tady jak píše Oťas - článek o všem možném, jenom ne o dokumentu

PROFIL AUTORADavid Zachoval | 19:33:35 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

... a jak se sem ty husy z fstopu nahrnuli, co? :)) Dokonce Ianuse to nadzvedlo natolik, ze si to prisel okomentovat primo pod svoji identitou... :)))

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 19:05:26 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

oprava: Friedlander

PROFIL AUTORAFbh Ota Hejmala | 19:04:40 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Nový dokument: http://images.google.com/imghp?hl=cs a postupně zadávat Diane Arbus, Lee Fridlander a Garry Winogrand.
Jinak článek je o všem možném, jenom ne o dokumentu :-)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 17:54:24 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

trig: tlieskat budu konkretne tito (vyberam z textu):

Jsou to tisíce neúnavných cvakalů špatně nasvícených růží, přepálených pláží, ohnivých slunce západů, přesaturovaných krajin s polarizační oblohou a vyžehlených aktů plastového vzhledu, tedy lidí, které pohání touha zachycovat cokoli, aniž by zvládli „jak“ a věděli „proč“ a kteří se ve své fotografické nejistotě vždy přidávají k bezpečné většině

PROFIL AUTORAFbh Tomáš Pavlík | 17:47:42 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

to ale muselo dat prace,
a pritom takova blbost zejo ? ;))

PROFIL AUTORATr. Ianus Germanicus | 17:18:26 05.06.2006 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tohle mohl být dost přínosný a zajímavý článek... škoda, že mu chybí nadhled, trochu sebeironie a úsměv - jistě nad ním, ale mnozí zatleskají ,-)

....

jenom technická:

- mám dojem, že nahoře se směšuje Dokument s Reportáží (alespoň v dokumentu moc často, narozdíl od reportáže kulky nelétají)

- já osobně nepovažuji dokument(v podání Koudelka, Magnum a spol.) za "přežitý"

- Dokument, mně osobně zní normálně ... proč by měl znít "hrdě" ..? myslí autor, že dokument zní hrději než akt nebo než zátiší nebo inscenovaná? Je to jeho osobní pocit nebo je to nějaká obecná věc - že zní dokument hrdě? tomu přesně nerozumím, co má autor na mysli...

- metrosexuálové milují "nový dokument"? To se někde vyzkoumalo nebo je to jen tak plácnuto, jakože legrace..?
...........

ale co já mám k tomu říkat... když jsem sám zřejmě zářný nekalý případ "hrdého nového dokumentu" i když nevím co to je ;-))