Další | Předchozí


Fotografie: D.

Autor: Jan Fikáček | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Kategorie: experiment

Vloženo: 21:21:14 06.01.2009


Technická data:
Zase Dior, ale už ne z Paříže, ale z Brugg.
Poznámky a vzkazy:
Prodejní info:
Mé tři, podle vás nej, z neznámých míst Paříže:

http://www.photopost.cz/pp5/foto.php?id=339511&ord=2&kat=0&aut=1435http://www.photopost.cz/pp5/foto.php?id=342247&ord=2&kat=0&aut=1435http://www.photopost.cz/pp5/foto.php?id=342405&ord=2&kat=0&aut=1435
Popis:
Klíčová slova:
exif

Bodů: 229 (4.98)
Zobrazeno: 2367x (24.92)

PROFIL AUTORARastislav Jílek | 15:42:45 17.02.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORALibor Hampl | 19:22:34 16.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAVladimír Vereš | 14:19:02 13.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

JF, MD: docela dobrá diskuze

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 13:33:06 12.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ja se Te ale vubec nesnazim o nicem presvedcovat, imho, nejsem sam kdo pozna jiriho rukopis a klidne kvuli tomu budu v Tvych ocich jehovista, s tim asi nic nenadelam.

PROFIL AUTORAFree Wodack | 03:03:05 12.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 02:11:51 11.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Dělej, co chceš. Já jsem jen popsal situaci. Fotky taky kritizuju, ale úplně dobře nechápu, když se někdo snaží druhého přesvědčit, aby změnil celý styl svých fotek.

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 19:48:07 10.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

vyjadrim se pouze k prave a pravdive fotce, na tu pravou si budes muset odpovedet sam, protoze jsi ten pojem zavedl sam, opositem bude asi fotografie leva, pravdiva fotka je u mne fotka prima, ktera nema zapotrebi opirat se o zbytezne vizualni obezlicky a manipulace.
jinak kazdej zde vyjadruje svuj subjektivni nazor, tvrdit opak je ponekud detinsk, ale trvas li na tom budu pridavat oblibene imho v kazde nasi diskuzi aby nedoslo k omylu.

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 09:14:59 10.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Duchek: Tak to máš pravdu, že si dělám vlastní větev diskuse. :-) Totiž rozebírat věci mě baví nakonec víc, než fotit. Ne nadarmo jsem učil filosofii nebo filosofii teoretické fyziky.
Ale ta větev jen objasňuje, proč někteří mí kritici kritizují mé fotky. Oni v podsatě ví jediné: Nelíbí se mi to!, podobně jako Descartes mohl s jistotou říci taky jediné: "Jsem." tedy v plné verzi "Cogito ergo sum." Kolem toho svého velmi subjektivního pocitu si vybudují teoretickou stavbu, aby svůj názor posílili a "objektivizovali". Tím nesledují v podstatě nic jiného než zvýšení prestiže svého názoru ve skupině. Tak jak se třeba vlci snažím být alfa-samcem, tak se lidi snaží dostat do dominantního postavení ve skupině. Ovšem tohle by vypadalo příliš živočišně a nevznešeně, tak je to třeba okecat. Tomu říká psychologie racionalizace.
Neboli: faktický stav je: "Subjektivně se mi to nelíbí." a výsledná, "lehce" nalhaná prezentace, které maj věřit ostatní je: "Tohle není ta pravá fotografie."
Musím říci, že jsi mě pokračováním svého textu dost zklamal. Když ti jednou řeknu, že mě je fuk, jestli dělám fotografii nebo ne, měl bys to pochopit. Chápu v tom tvém vyjádření ale to, že ty si u fotografie zakládáš hlavně na obsahu, a nakonec proč ne. Jenže já jsem nikdy netvrdil, že tohle nějak zvlášť umím, nebo za použití tvých výrazů, že jsem vynikající fotograf. Tahle vlčí hra na pozici ve smečce mě moc nezajímá. Dělám, co mě baví a sociální prestiž toho je pro mě daleko míň důležitá než pro většinu lidí. Přesto si dovolím tvrdit, že jestli říkáš, že jsi mezi mými fotkami nenašel žádnou z obsahem, tak lžeš sám sobě, z uvedených důvodů pozice ve skupině. :-) Soudím tak z některých reakcí lidí, kteří se ti docela podobají, u něktreých mách fotek.
A se snobárnama a citátama na mě nechoď. "Velká" jména jako Bresson, Koudelka a spol. mě moc nepřesvědčují. Nejsem tele bez vlastního názoru, abych musel poslušně papouškovat názory jinech, nebo davu. Takovej Bresson dost vydělává na tom, že jeho fotky jsou už starý a i tak z nich nejsem úplně paf, i když některý jsou dobrý. Někdy je schopen ale vyfotit naprostoy ptákovinu, jako ty kačenky na vodě, což zvládla podobně už moje tříletá dcera, a všichni kolem toho vyšilují, jak je to úžasné. Ano, když se má zvednout něčeho cena, musí se lhát. Koudelku jsem viděl ve velkým, a pro mě taky nic, co by bylo úžasné. Dobrý fotky, ale nic bych si asi nedal na stěnu.
Jasně, já chápu přesně tvé vidění mých "vymělkovaných" fotek, a nemá nic proti tvé kritice. To, co mi vadí, je objektivizace té kritiky. Když to vyjadřuješ jako osobní názor, nebo dokonce názor určité skupiny, nemám problém. Když to je ale pojato jako "tohle není fotografie", tedy stanovisko celého oboru, navíc ještě úzkoprsné, protože technologie fotografie nemá vůbec nic společného s estetickým hodnocením, a i to, co je uděláno jinou technologií než fotkou, může být estetické, n'est pas?
A tebe se tohle zase tak netýká, tak se omlouvám, že jsem tě zahrnul do jendoho pytle s podobnými kritiky, ale když se ta kritika opakuje neustále ve stejné podobě, už nepřináší žádnou informaci, a jen jen tím tupým vlčím bojem ve smečce. Všimni si, že já svou pravdu nejdu rozšiřovat pod "syrové a parvdivé" fotky, ale jen reaguju na kritiku pod mými fotakmi. Společenská prestiž v oboru fotku mě moc nebere, spíše říkám "už neotravujte, když už nemáte co nového říci, a svůj názor jste vyjádřili".
A bodku na záver: Ty říkáš, že o pravé fotkce mluvím jen já. Jak ale pak můžeš napsat "fotografii syrovou a pravdivou". Tvoje poznámka "nezaměňovat s pravou" je lehce mimo. Ať už je fotografie "pravdivá" nebo "pravá", označuje ostatní fotky za nepravdivé nebo nepravé, tedy sama sebe povyšuje nad ostatní. Asi mi řekneš, že jsem hrubý, ale já neslušně řeknu na adresu "pravdivé" fotky: hovno. Je to jen žvást, je to ideologie, kterou se někteří dělají lepšími. Užil jsem si téhle snobárny na FAMU a AVU a vždy jsem se přesvědčil, že se tak nějak neví, co to vlastně znamená. Jediné, co bylo validní, byla pravdivost prožitku autora, neboli jednoduše řečeno, autor to nedělal pro kšeft, pro někoho jiného, ale proto, že se to líbilo jemu.
Tak to si můžeš být jist, že své fotky takhle poctivě dělám, a že je dělám pro své pravdivé emoce. Pak ale z toho vyplývý, že ty jis taky bojovník proti této pravdivé fotografii a měl by ses nad tím zamyslet. :-)

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 08:15:01 10.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

klasickej fikacek, vytvori si vlastni vetev diskuze, ktera s puvodnim tematem az tak nesouvisi a na te se houpe, jsem asi prilis starej na to abych na takovou hru pristoupil, zvlast kdyz pouzijes citat bez puvodniho kontextu (odhlednu li od faktu, ze citovani k smrti nemas rad).

Ale abych se alespon trosku pohoupal na Tvoji vetvicce:
"Kdyby si nemyslel, že víš, co je ta pravá fotografie, asi bys pod jednou z mých fotek nenapsal:" - MANIPULATIVNI SPEKULACE
Add muj citat, dodnes jsi mne nepresvedcil, ze jsi schopen vyprodukovat fotografii v mem pojeti slova bez "tvoji" grafiky, vetsina Tvych pokusu vytvorit fotografii na jedno zmacknuti spouste skoncila nevalne, kolik pokusu myslis, ze mala Arbus, Koudelka, Bresson, ...

"Tak za prvé, je mi celkem fuk, jestli dělám fotografii" taky klasickej Fikacek, nejdriv ostre vymezeni a pak negace.

ale pro jistotu jeste jednou a naposledy k tematu, jen rikam, ze poznam jiriho fotografie, nerikam nic o tom jestli se mi libi nebo mi prijdou zajimavy, to uz je Tvoje fabulace, stejne tak to o uzavrenem svete, mam jenom rad fotografii syrovou a pravdivou (nezamenovat se slovem pravou) - viz trebas sontagova o prime fotografii, pokud mi nekdo predlozi fotografii vyumelkovanou, schematickou ci dokonce manipulovanou jen za ucelem demonstrace nastroju, mam pravo na to vyjadrit svuj negativni nazor.

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 16:37:22 09.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Duchek at 14:50: Já je pojmenovávám pojmy v tvé hlavě. Kdyby si nemyslel, že víš, co je ta pravá fotografie, asi bys pod jednou z mých fotek nenapsal: "Nic si nepochopil Jene, ve fotografii jde o zachyceni okamziku, mozna z Tebe bude jednou uznavany cyber-ai-painter nebo prukopnik techto technik, ale fotograf sotva, ikdyz se add absurdum Tvoje techniky daji schovat do obecneho nazvu photographos, sotva se daji z hlediska soucasne fotografie takto chapat".
Ty nejneže "víš", co je "pravá" fotografie, a jsi v tomhle smyslu soudce, ale dokonce tě ani nenapadne, že by někdo chtěl něco jiného, než dělat "Fotografii". Myslím, že jsi se trochu uzavřel do svého vlastního světa, a nechápeš, že je jen tvůj vlastní + několika podobných. Taková malá personální virtuální realita, kterou má nakonec každý, ale je hodně milé, když pochopí, že to může být jen jeho subjektivní svět.
Tak za prvé, je mi celkem fuk, jestli dělám fotografii. Našel jsem jakousi cestu a v podstatě je mi fuk, jak se nazývá. Hlavně, že mě baví.
Za druhé si myslím, že nikdo nemá patent na to vykádat pravou fotografii. Nanejvýš může mít ten dojem, nic víc. A já jen naznačuju, že síla tvého přesvědčení, není důkaz správnosti svého názoru. I člověk, který nemá pravdu, má přesvědčivý pocit, že pravdu má.

PROFIL AUTORAPavel Tlustý | 15:14:04 09.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

To, co jsem teď poslal vlastně není pětka, ale její odraz ....

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 14:50:45 09.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Duchek at 14:38: 1) Díky za daleko vyšší úroveň debaty, než tady bývá zvykem. 2) Tak já je nerozeznám. Přesněji, mám dost jinou estetiku, která jde napříč jak "vaším" stylem, tak většinovou estetikou. Občas v těch fotkách "nudného" stylu najdu perlu, ale na druhé straně ty fotky, které se tady hromadně líbí já často necítím jako své nej. Jsem holt jinej. :-) ... nebo :-(

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 14:50:32 09.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

pojem zarucena pravda jsi pouzil jen Ty, jedine co jsem si dovolil tvrdit, je to, ze jiriho fotky maji rukopis, to ze nejsem schopen vnimat hudbu ve ctvrttonech neznamena, ze neexistuje anebo, ze Ti co tvrdi, ze ji vnimat dokazou jsou sekta.

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 14:46:58 09.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Duchek: Určitě se neomlouvám za obsah poslední věty, ale její důraz mohl být přehnaný. Je docel možné, že z různých důvodů jsem alergický na zaručené pravdy, tak třeba reaguju přehnaně. A má to i svůj filosofický background. Holt jsem učil filosofii a zrovna fenomenologie byla moje specializace. A když jsem tak zjistil jak úplně základní věci jsou nespolehlivé, tak mi pak ty zaručené pravdy přijdou dost k smíchů a nemám je dost rád, sorry.

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 14:38:58 09.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

to je vse, tu hloupou posledni vetu jsi asi nechtel napsat, vid?

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 14:38:10 09.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ale tady vubec nejde o to, jestli v nich neco vidis nebo se libi, to ani v nejmensim netvrdim, jenom s jistotou tvrdim, ze je, a nejsem sam, rozpoznam.

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 14:11:29 09.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Duchek: No, fakt Ti moc nevěřím, že v Březinových fotkách vidíš rukopis. Asi jako ty nevěříš, že něco já vidím ve svých fotkách. :-) Jinak se omlouvám, že jsem použil jeho jako příklad, to nebylo úplně fér.
Ale fakt je tenhle styl fotek á la Březina pro mě nuda. Určitě to o mně něco vypovídá, ale nemyslím si, že něco moc negativního. Jedině tak z pohledu lidí jako třeba ty nebo Březina. Prostě máte jinou estetiku, vůči které se ani trochu necítím být horší. Jo, jsou fotografové, před kterými sklapnu, ale ti fotí jiným stylem.
Když tak dobře obhajuješ, že každý má svý oči, s čímž plně souhlasím, tak nechápu, proč tento prostý fakt prostě nerespektuješ ty a lidé s podobným vkusem. Proč musíte své "pravdy" rozšiřovat tak trochu ve stylu Svědků Jehovových, a přesvědčovat i "zatvrzelce" o své jediné pravdě. :-)

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 09:40:16 09.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

JF, nerad bych Ti kazil radost, ale Jiriho fotografie maji svuj rozeznatelny rukopis, zalezi na urovni tveho vnimani, paralela s grafologii, kdyz jsme u toho rukopisu a mame tu valku, ja trebas rozeznam, ze je neco psano latinkou a neco arabsky, kdyz budu mit vedle sebe deset rukopisu latinkou a jeden arabsky samozrejme mne zaujme ten arabsky, pak prijde moje kamaradka grafolozka ktera se specializuje na to jak je to psano a rekne mi, ze mnohem zajimavejsi pisatel je mezi rukopisy psanymi latinkou... podobna paralela by se dala najit na poli vin, hudby, jidla...

tim jsem chtel vlastne rict, ze jsi o sobe prave rekl vic nez je Tvemu cv zdravo.

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 23:19:41 08.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Březina: Když se tvůj obzor omezuje na to, co vidíš na fotce, tak se ti to tak může zdát. :-) A když já žiju z vypůjčenýho ksichtu, tak mi pak vysvětli, proč tvé fotky nikdo nerozezná, ale ty mý dost lidí pozná už z náhledu. Asi to bude mojí neoriginalitou, že? :-) Mimochodem, to se moc o těch reklamách, které fotím ve výlohách říci nedá - nějak mi dost splývají.
Když koukneš zpět, zjistíš že originalita občas spočívá v tom, že někdo dělá to, co jiným přijde skoro nevhodné. A časem se dost mění to,c o lidi považují za nepatřičné. Jeden malíř je například dost slavnej tím, že dokonale okopíruje obrazy slavných malířů. Asi je hrubě neoriginální, že? :-)
Ale upřímně řečeno, je mi jasné, že se pohybuju na ostří, i když to nebylo mým úmyslem. Občas to přetáhnu, občas ne. Ale nemíním se v tom omezovat. Že se to některým nelíbí, není dost dobrý důvod. Nevím, proč bych dělal to, co chtějí jiní a nedělal to, co chci já.

PROFIL AUTORAJiří Březina | 22:14:20 08.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No jestli je ti vlastní cesta stejněmilá, ať se na ní brodíš jakýmkoli skupenstvím, asi tě neodradíme. V tom případě mám ale jednu radu:

není zrovna stylové razit si vlastní cestu vypůjčeným ksichtem :)

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 20:52:57 08.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJaromír Metelka, nalétávající vždy zleva | 20:47:14 08.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

moje tchýně taky musí mít poslední slovo ,))

PROFIL AUTORARadek Kozela | 17:36:33 08.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 10:20:17 08.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

s tebou je tezka debata, vis to? nerad bych teda opakoval sam sebe


repetitio mater studiorum est - autor neznamy ;)

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 23:06:49 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

No, to musí uznat snad každý, dokonce bych to dokonce snížil na promile. Nicméně nakonec se hodnota člověka posuzuje podle těch promilí a ne podle toho, co dokáže opakovat po jiných. :-)

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 22:31:07 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

JF, jen malokdo si je schopen priznat, ze jeho opravdu vlastni myslenky jsou zastoupeny v jednotkach procent, zbytek je nastavba nebo modifikace myslenek nekoho davno neziveho.

PROFIL AUTORAJan Barek /cvak/ | 20:31:43 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 20:20:28 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Duchek: Je fakt, že jsem Ecca nečet, jen jsem s ním mluvil a slyšel jeho projevy. Tím jsem chtěl ale naznačit, že já mám radši myšlenky z vlastní "tykve". :-)

PROFIL AUTORATomas Bures | 19:45:56 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAPetr Janiš | 19:30:44 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 19:29:01 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

kazda fotka ma svuj pribeh, nebo?
jinak jsem samozrejme projizdel svoje vanocni darky a tadle pasaz mi prisla vystizna, uplne by stacila posledni veta, ale mam rad sirsi souvislosti, text ze ktereho citat pochazi se zbyva novymi smery v komiksu, urcite by se dalo najit mnohem vice vztaznejch bodu.

Naopak pan Eco se ve svem projevu o citaty jinych opira pomerne casto, alespon v co se psaneho tyce.

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 19:14:27 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Duchek: Jo, když jsem zval tohohle pána na Fórum 2000, tak mi taky nepřišel úplně blbej. :-) Nějak se ale ve svém projevu nemusel opírat o citáty jiných.
Aby se nám nevrátila doba, kdy se to jen hemžilo citáty V.I.Lenina jako důkazy. Pak totiž zejména hrozí, že "jsou používány bez souvislosti s potřebami příběhu", jak jsi správně opsal. :-)

PROFIL AUTORAJirka Prosche | 18:32:55 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 18:11:34 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Všechna tato stylistická artificia jsou používána bez souvislosti s potřebami příběhu, jako ryzí snaha po efektu, a to k tomu, aby uvedla celý repertoár banálních situací, plytkých citů a nevylézavých narativních řešení. Je to zcela zjevný případ zdánlivé grafické novosti ve službě naprosté banality. Umbero Eco 1964

PROFIL AUTORAPetr Pelc | 17:55:41 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 15:22:27 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Duchek: Spíš šlo o fakta v životopisu. Jinak vypadá životní dráha člověka, který se chce podbízet davu a jinak toho, kdo jde vlastní, třebas blbou :-), cestou. Ale šel bych zpět k fotkám.

PROFIL AUTORALucie Rýglová | 15:00:56 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAMichal Duchek | 14:56:14 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

znamena to tedy, ze kdyz si do zivotopisu napisu, ze jsem skromny a pratelsky jsem pak skromny a pratelsky?

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 14:40:57 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Doško: Docela oceňuju, když mi někdo umí říci, že jsem blbej, s elegancí. :-)

PROFIL AUTORAAleš Hadinec | 14:28:34 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAAleš Bican | 14:26:33 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORARoman Kleska | 14:23:10 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJan Tichý | 13:31:10 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAVáclav Svatek | 13:28:56 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAadrian grell | 12:39:58 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORABlanka Tauerová | 12:04:57 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAPavel Doško | 10:58:17 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

krásný ! jak se ta paní jmenuje ?

PROFIL AUTORAPikaso | 10:57:17 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

no to snad ani nestojí za tu námahu.

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 10:50:41 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Ondrák: Jo, to vidím, žes nepochopil, a zdá se, že už od začátku. :-) Tak na tom zapracuj, a pak se ozvi. :-)

PROFIL AUTORAPikaso | 10:43:58 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

nepochopil

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 10:35:49 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Ondrák: Nemusíš. Ale pochopil bys z něj, že plácáš.

PROFIL AUTORAPikaso | 10:31:15 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

fikáčku, nevim proč bych kvuli fotce, nebo mýmu názoru měl studovat tvůj životopis.

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 10:19:35 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Ondrák: Podle sebe soudím tebe, je to české přísloví. Ještě jsi nepochopil, že jsou lidi různí. Kdyby mě to nebavilo, tak mě k tomu nikdo nepřitáhne ani párem volů. :-) Nahlédni do mého životopisu, a pochopíš, že to jediné, co se mi nedá vyčítat je, že se příliš starám jak hodnotí jiní to, co já dělám. :-)
Prostě se ti to nelíbí, což respektuju, ale to ostatní o kýčích apod., jsou jen plané plky, kterými chceš dodat váhu svému osobnímu názoru. Nic víc.

PROFIL AUTORAPikaso | 09:51:09 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Hodnotu díla nebudu řešit, ale tvoje fotky sou takový neskutečný kýče, že ti prostě nevěřim, že ten tvůrčí proces ti přináší větší radost, než ten konečnej výsledek. To ti fakt něžeru. Z tý fotky přímo kouká, že je dělaná, aby oslnila diváka s průměrněrným estetetickým vnímáním. Ale jinak si dělej, co chceš.

PROFIL AUTORAVladimír Rubner | 09:41:06 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAWerner Wachal | 09:39:00 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 08:46:44 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Metelka: No vidíš, že ses vzepnul k nějakému výkonu. :-) V podstatě 99% fotografií se veze na umu někoho jiného, ať už je to přírody, rodičů modelky, tvůrce architektury apod. Fotografie je dost netvůrčí, oproti jiným oborům.
Přemejšlej ale nad tím, proč moje fotky vzbuzují tyhle reakce, a některé fotky architektury, kde je přidaná hodnota daleko menší než u téhle fotky, podobné reakce nezpůsobují. Jen se řekne, že se ta fotka nepovedla.
Je to proto, že lidi si opravdu cení daleko víc toho druhu činnosti, který sami dělají, než ostatních, takže je to vlastně subjketivní hodnocení hlavně fotografů. Prostě fotograf rozumí tomu, že není sranda někoho vyfotit a nerozumí tomu, že je daleko vetší fuška něco zajímavého postavit. Například na Fotopátračce, kde se fotí jen lidi, jsou reakce tvého typu daleko častější, a to asi proto, že tam všichni fotí lidi a cení si dobré fotky člověka. Tady jsou i krajinkáři a motýlkáři apod., které si lidské fotky až tak necení, takže je to tu z toho hlediska moderato. A u nefotografů jsem tuhle výtku moc neslyšel.
Jestli budeme diskutovat o tom, jestli se tato fotka povedla, tak nebudu s tebou ve velké rozepři, když řekneš, že ne. Když se jiná fotka nepovede, zbude tam úplné prázdno, když se nepovede fotka tohohle stylu, zbude tam ten dobře udělaný plakát, což provokuje.
Jo, uznávám, že se pohybuju na hraně, a proto taky ty fotky publikuju, abych slyšel reakce i na to, jestli jsem tu hranici už nepřekročil. A v některých případech jsem se nechal přesvědčit, že už je to moc, a fotku jsem stáhnul. Obecně ale odmítám, že tohle focení výloh je plagiát. Chápu přitom, že ani fotografická pracnost a všechny foto-triky, které se přitom používají, nejsou argumentem a musí být přidaná hodnota jaksi cítit. Někdy se mi holt povede dost přidat, někdy míň.
Takže odmítám tvou původní věty: "jaká je přidaná hodnota u těchhle přefocenejch cizích fotek?", ale u téhle konkrétní fotky se zase tolik přít nebudu.
A jinak musím dodat, že výsledná fotka není u mě tím jediným důležitým v celém procesu. Prostě mě baví hledat zajímavé odrazy a tímhle způsobem uchopovat "cityspace". To je něco, co asi neopustím.

PROFIL AUTORAJaromír Metelka, nalétávající vždy zleva | 07:39:24 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

kazinotová, ty seš marná.))

PROFIL AUTORAJaromír Metelka, nalétávající vždy zleva | 07:34:45 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

míjející podstatu věci? podstatata věci je, parazitování na práci někoho jinýho. tvůj argument s architekturou u mě neobstojí, protože v podstatě všechno někdo vytvořil, takže bychom asi nemohli
fotit nic. ale podle mě je důležitá ta míra přidaný hodnoty u některých tvých fotek. cítím to tak, že v některých "odrazech" /ne ve všech/ je ta přidaná hodnota prostě minimální a ty se vezeš na umu toho reklamního fotografa.

PROFIL AUTORALukáš Lambert | 07:10:25 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORARadim Neubauer (Keddie) | 07:09:35 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORADavid Marek | 06:47:52 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAZdeněk Pyszko | 06:20:58 07.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAFrantišek Černý | 23:54:50 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

4

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 23:49:48 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

ne

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 23:46:16 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Březina: Ono to vyžadovalo spíš uvést adresáta, než všeobecnou "kulturní" znalost. :-)
2 Metelka: Nezajímá mě to proto, že to považuju za slabou argumentaci, míjející dost podstatu věci, navíc opakovanou potisící. Když přijdeš s něčím validním, můžem pokecat. Já Ti tady uvedl pár argumenty, na který neumíš reagovat. A stálé opakování tvého názoru opravdu nemám za přínosné, sorry.

PROFIL AUTORAbohus obst | 23:40:08 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAAleš Prágr | 23:10:35 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAFrantišek Hanc | 22:58:59 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAŠtěpán Roučka | 22:57:58 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAPan Smazaný | 22:55:27 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

pro mě dobrý, diskuse zbytečná

PROFIL AUTORAIvana Filipová | 22:55:08 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORARichard Kampf | 22:40:15 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAVladimír Polanský | 22:37:22 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJiří Černý | 22:29:57 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

:o)

PROFIL AUTORAJaromír Metelka, nalétávající vždy zleva | 22:29:40 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

to je stejně sranda, jak vždycky kolem těch debat
svištěj ty bodovací minomety. buch 5.)
...
jinak to asi vzdávám, proti argumentaci "je mi to fuk" se toho už nedá moc říct.

PROFIL AUTORANaďa Trávníčková | 22:27:04 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJiří Buchal, PPP | 22:22:26 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJiří Březina | 22:11:07 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

JF: ono to nebylo tobě, ale vyžadovalo to takovou všeobecně kulturní znalost. Tys nečetl Rychlé špy, že?

PROFIL AUTORAIveta "vivet" Vlčková | 22:09:22 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 22:06:32 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Březina: No, řek bych, že spíš ty maříš čas. :-))) Chvíle, které mi dělají radost, pro mě nejsou mařením času. :-)

PROFIL AUTORAJiří Březina | 22:04:01 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Maříš čas, rychlý šípe, cesta zarubaná.

PROFIL AUTORAJaroslav Hudák | 22:03:55 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 22:01:21 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

Tak zase. Necejtím. Jen fotograf si cení práce fotografa více než práce architekta. Ale hlavně, je mi to celkem fuk. Dělám to už pár let, baví mě to, a rád si přečtu nějaký nové, i kritické názory a argumenty. Ten tvůj je ale obehraný, alespoň pro mě. Doporučuju ti experiment. Hoď jsem z anfasu věrně vyfocený plakát Diora a zkus, jestli reakce nebude jiná než na to, co dělám já. :-)

PROFIL AUTORAJaromír Metelka, nalétávající vždy zleva | 21:56:25 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

sám určitě cejtíš., že tahle argumentace kulhá a je to jen takový alibi, za který se pomyslně schováváš. ale když už sis tu architekturu vzal na pomoc, s malou nebo žádnou přidanou hodnotou i fotky architektury stojí za starou bačkoru.

PROFIL AUTORAJan Fikáček | 21:39:54 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

2 Metelka: Tuhle diskusi jsem vedl snad již 100x, takže se do ní snad ani nemíním pouštět. Jinak jsem ale si myslím, že na tvém názoru něco je, dle mýho ale v menšině. Zkus popřemejšlet, jaká je přidaná hodnota u fotky architektury, kterou postavil někdo jiný, a kdybys našel nějaký rozdíl oproti téhle fotce, dej vědět.

PROFIL AUTORAPetr Korelus | 21:37:46 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAMarie Němcová | 21:34:39 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAFrantišek Kučera | 21:32:46 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJaromír Metelka, nalétávající vždy zleva | 21:28:51 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

hele honzo, a je to košer?
jaká je přidaná hodnota u těchhle přefocenejch cizích fotek?

PROFIL AUTORAVítězslav Platoš | 21:27:46 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

tohle nemusím...

PROFIL AUTORABarbora Housková | 21:25:01 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

PROFIL AUTORAJiří Votoček | 21:24:06 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

Paradicka...

PROFIL AUTORAJiří Zborovský | 21:23:11 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

já taky

PROFIL AUTORAMiroslav Hlávko | 21:22:41 06.01.2009 | : - | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU

5

tohle můžu